Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Masz racje:) Na tych fotach z hodowli niezbyt szczerze mowiac ni sie podobala....Ale Dianka zrobila fotki ekstra i sunia podoba mi sie coraz bardziej... :D

• Replies 922
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No to specjalnie dla Was.....

_272800_n.jpg

_272802_n.jpg

_272805_n.jpg

_272807_n.jpg

_272808_n.jpg

No a ja uważam, że Vega jest taka jak być powinna.Ma wszystkie te cechy które u collie wprost ubustwiam.Poza wspaniałą głową, ma śliczną szatę i płynny ruch, a jej charakter choć zadziorny to wcale mi to nie przeszkadza.Jest bardzo odwazna i jest dominantką więc wiem dlaczego dostała takie imię.Bardzo łatwo aklimatyzuje sie w nowych miejscach i szybko odnajduje sie w nowych sytuacjach.Poza tym ma cos czego u Limby nigdy nie było tak wyraźnie widac.....czyli instynkt psa pasterskiego!Gryzie po kostkach(Limbę oczywiscie bo ja się jej nie daję) i zagania co sie tylko da...a przynajmniej próbuje zaganiać.

Jedym słowem jak na razie spełnia moje wszystkie oczekiwania i podejrzewam, ze na wystawch tez sie fantastycznie sprawdzi.Wazne, ze ja jestem z niej zadowolona i, ze mi sie podoba.

No i jeszcze jedna bardzoooo wazna sprawa.

Ponieważ nie mogłam tego zrobic wcześniej to zrobie to teraz.

Jollasek skończył roczek 30.05.2004 więc z tej okazji zyczę mu wszystkiego naj, żeby nie psocił włascicielom, żył długo i jeszcze dłużej i aby podbijał ringi wystaw!!!

:new-bday: :multi: :B-fly: :BIG: :laola: :tort: :bday:

Posted

Mm....po prostu miodzio,można się w niej zakochać od pierwszego wejrzenia :D Na pewno będzie szła jak burza na wystawach pobijając konkurencję :wink:

Instynkt pasterski to Dino też posiada.Co prawda po kostkach nigdy nie gryzł,za to pięknie zagania gołębie-wprost uwielbiam patrzyć jak to robi :lol:

Jollaskowi życzymy wszystkiego najlepszego,długich spacerków i ukończenia młodzieżowego championatu,a w przyszłości i dorosłego :new-bday: :BIG:

Posted

Nie przesadzajmy.

Musze nieco ostudzic, Wasze teorie, na temat instynktu. Swego czasu slyszalam wiele razy od wlascicieli border collie, owczarkow collie czy sheltie, ze ich psy pasa na spacerach dzieci, golebie, rowery, gryza w lydki etc. Otoz nie ma to nic wspolnego z uzytkowym instynktem pasterskim. Ponadto, nie mozna stwierdzic, iz mlody, 8 tygodniowy pies owy instynkt posiada. Pierwsze testy "wykonuje" sie u psow 6 - 8 miesiecznych.

I nie myslcie, ze jest to tylko moja opinia. Bron Boze. Osobiscie, moja wiedza na ten temat jest niewielka, niemniej jednak mam psa pasterskiego. :wink: A powyzsza teoria zostala potwierdzona przez ludzi kompetentnych.

Pozdrawiam.

Posted

Ja zawsze myślałam, ze to gonienie i obszczekiwanie przez Klio rowerów, samochodów, biegających dzieci to ze względu na ten właśnie instynkt. :hmmmm:

Tylko u niej ujawniło sie to tak około 4 miesiąca, wcześniej nie reagowała.

A moja tak samo gryzie w łydki,tylko, ze corgi w taki własnie sposób zaganiają bydło- poprzez szczypanie w pęciny :roll: Większosć właścicieli corgi jakie do tej pory spotkałam ma taki sam problem.

Wiec Dianka tak sie nie ciesz, ze ona ma instynkt,poniewaz tak jak Klio moze sobie upodobać gonienie wszystkiego co się rusza, a to jest dużo problem :roll:

Wszystkiego najlepszego dla Jollaska :BIG:

To ja też się pochwalę, że Klio skończyła 2. czerwca również roczek :wink:

Posted

nice, o prawdziwym instynkcie zadecyduja dopiero testy. Wierz mi, podczas ostatnich zawodowch w Chybiu, bylo wiele psow, ktore w podobny sposob zaganialy na spacerach. Niestety, kompletnie nie chcialy tego "zaprezentowac" na owcach. :wink: Sa takze przypadki, gdzie sprawdzano psa 7-miesiecznego, i sie nie udalo. Rok pozniej, pies ten znowu przystapil do testow i zdal. :wink:

Jedyne co moge poleciec - w przyszlym roku, kolejne testy i zawody, na ktore zapraszam. Pamietajcie jednak, ze ostatecznie trzeba zadecydowac - pomiedzy pasterstwem, a innymi psimi sportami typu agility. Rzadko zdarza sie by pies, ktory trenowal agility przez cale zycie, "zaskoczyl" przy owcach i zostal pasterzem. Pisze "rzadko", bo na pewno zdarzaja sie jakies wyjatki. :wink:

Posted

Najwidoczniej Vega jest wyjątkiem bo jej zachowanie nie jest zwyczajne. Jej matka wypasa owce więc nie wiem czy mała nie widziała jak robia to inne psy.Z tego co piszesz to moja Limba tez sobie cos musiała ubzdurać bo zaczęła zaganiac kozy i krowy jak miała pół roku(bo wtedy chyba pierwszy raz widziała te zwierzęta).Ale skończmy to bo nie mam zamiaru dyskuowac na ten temat.

Najnowsze wieści z Płocka!!!!

Jolly dostał złoty medal, Zwycięzca Młodzieży i przeszedł do finału BIS Juniorów(na który nie poszliśmy).Teraz jeszcze jednego wniosku brakuje mu do Młodziezowego Championa Polski!!!!

Limba juz trochę gorzej bo tylko srebro, ale i tak jestem zadowolona z cudownego opisu!!!!

No to teraz wyniki i zdjęcia!!!!

OWCZAREK SZKOCKI COLLIE DŁUGOWŁOSY

Psy

Klasa młodziezy

1. V1, Zw.Młodzieży AFFINITY Lovely Dream, śniady

Klasa otwarta

2. V1,CWC TOFFY Pastoral, śniady

Suki

Klasa młodziezy

3. Bdb, BLUE RAINING AGAIN Silver Dream, blue-merle

Klasa otwarta

4. V2 LIMBA z Brzozowej Alei, śniada

5. V1, CWC, NSwR, BOB WHITNEY Golden Lady, śniada

WELSH CORGI PEMBROKE - specjalnie dla Ciebe Justynka

Psy

Klasa młodziezy

1. V1, Zwycięzca Młodzieży, BANGIO Zaczarowany Staw, rudo-biały

2. V2 MILORD Oczajdusza

Wiecej wyników nie mam....

Zdjęcia spróbuje w następnym poscie wkleic....

Posted

Mami,

Co roku te testy odbywają sie w Chybiu? Gdzie ta miejscowśc lezy?

Niby corgi są przeznaczone do bydła, chociaż pewnie sprawdzają się w wypasie owiec co można zobaczyć na tych fotach:

patty686036.jpg

soonerherding.jpg

W sumie i tak nie miałabym gdzie utrwalać instynktu gdyby taki miała :roll: Agility równiez nie mam gdzie trenować, wiec na razie bawimy sie w PT :wink:

Posted
Najwidoczniej Vega jest wyjątkiem bo jej zachowanie nie jest zwyczajne. Jej matka wypasa owce więc nie wiem czy mała nie widziała jak robia to inne psy.

Dianko, praktycznie wszystkie bordery maja w swoich papierach psy pracujace przy owcach, czesc z nich to dalecy przodkowie, lub tak jak napisalas - rodzice. I niestety, los plata figla, gdyz nie zawsze te pieski sie sprawdzaja. To jest oczywiscie takze kwestia wychowania. Co tu ukrywac, pies aporter nigdy nie sprawdzi sie przy owcach. Matka mojej suki, posiada tytul HIC (Herding Intermediate Course C), jednak z komentarzami dotyczacymi instynktu mojego psa, musze nieco poczekac. Podobnie jak z Twoja suczka, nie chce przekreslac jej mozliwosci, wyjasniam jednak, ze teorie, ktore Ty glosisz, i wiekszosc laikow (przyznam sie, ze jeszcze niedawno, sama tak twierdzilam :wink: ) sa nieprawda.

Posted

WELSH CORGI PEMBROKE - specjalnie dla Ciebe Justynka

Psy

Klasa młodziezy

1. V1, Zwycięzca Młodzieży, BANGIO Zaczarowany Staw, rudo-biały

2. V2 MILORD Oczajdusza

.

:( :( :( :( :(

Tego psa co wygrał znam , jest bardzo sympatyczny, ma miłą włascicielkę, ale.... wg mnie jest gorszy od Milorda :-? Ale moze to dlatego, ze to był jego debiut :roll:

Jaki sędzia był w brytyjczykach?

Wielkie gratulacje dla Jollaska :multi: :multi: Dla Limbki tak samo w końcu wygrała z porządną suką :wink:

Posted

Nice, tak jak napisalas, testy i zawody odbywaja sie w Chybiu (miejscowosc na Slasku, kotlina raciborsko - oswiecimska), oficjalnie to Proby Instynktu Pasterskiego (PIP) . Ponadto, mozna zaliczyc podobny test takze w Czechach i chyba na Slowacji. Ogolnie sasiedzi, sa bardziej rozwinieci pod tym wzgledem od nas, Polakow. :wink:

Mysle, ze moglabys sprobowac swoich sil, wraz z corgi. Musisz tylko zglosic sie wczesniej do Tomka. W tym roku, bylo zalozenie, ze zawody beda tylko dla bc, aczkolwiek zglosili sie takze wlasciciele innych psow pasterskich (byly sheltie, owczarek belgijski). W przyszlym roku bedzie podobnie. Ja osobiscie, nie moglam pojawic sie w tym roku na zawodach, jednak znajomi hodowcy bardzo chwalili, bo mozna sprawdzic instynkt swojego psa, to po pierwsze, po drugie niesamowita atmosfera w celtyckim wydaniu.

Pozdrawiam.

Posted

Mogłabyś dać mi namiary na tego Tomka? :wink: I napisz mi kiedy się te zawody odbywają, moze spróbujemy własnych sił :wink:

Dianka,

A uchwyciłaś na tych fotach gdzieś Milorda? :wink:

Posted

No to teraz zdjęcia.....

MILORD Oczajdusza

_273167_n.jpg

MILORD Oczajdusza

_273169_n.jpg

MILORD Oczajdusza

_273150_n.jpg

MILORD Oczajdusza

_273151_n.jpg

MILORD Oczajdusza

_273148_n.jpg

Limba i ja juz w tradycyjnej pozie....

_273140_n.jpg

LIMBA z Brzozowej Alei

_273130_n.jpg

LIMBA z Brzozowej Alei

_273132_n.jpg

LIMBA z Brzozowej Alei

_273133_n.jpg

WHITNEY Golden Lady i LIMBA z Brzozowej Alei

_273142_n.jpg

2 x Zw.Młodziezy, 2 x vice Zw.Młodziezy AFFINITY Lovely Dream

_273145_n.jpg

AFFINITY Lovely Dream

_273146_n.jpg

AFFINITY Lovely Dream

_273147_n.jpg

Monika z Jollaskiem

_273136_n.jpg

Posted

Dianka,

Wielkie dzięki za te foty.Milord naprawdę wypiękniał.A Tobie jak sie spodobał?

Limbka i Jollus jak zwykle śliczni :wink: Czyli w Lublinie Jolly kończy młodziezowego championa :wink:

Posted

Ja niestety w związku z pracą nie byłam w Płocku... nad czym bardzo ubolewam :cry: bo widzę, że przegapiłam masę możliwości obejrzenie Waszych piękności na żywo.

Diana14 - Twoja Limba jest piękna. Cudo :D

Jak byłam młodsza to collie były dla mnie najpięknieszymi psami :) Mam do nich straszny sentyment :)

A Milord - :iloveyou: piękności :angel: ... przepiękne umaszczenie :iloveyou:

Posted

Justynka!

Jak widzisz sesję specjalnie dla Ciebie piesek miał.Właścicielka jego przesymapatyczna po prostu!Niestety nie chciał uszek postawic bo był troszkę wystaraszony, ale i tak jak na 1 wystawe było extra!!!

Katerinas!

Dziekuje za miłe słowa.My na pewno się spotkamy.Nie widzę innej opcji!!

Posted
(...)

Katerinas!

No jasne, że się spotkamy :) Innej opcji nie ma :) A Płock to nie ostatnia wystawa :D

Posted
(...)

Katerinas!

No jasne, że się spotkamy :) Innej opcji nie ma :) A Płock to nie ostatnia wystawa :D

dokladnie,przede wszystkim ze 11.07 jest w Wawie a termin do 14.06....

I nie powiem,ze mnie nie kusi zgloszenie sie :roll: Ale musze to przedyskutowac z Arturem,chociaz po Lesznie...mysle ze jest na dobrej drodze aby takze bakcyla polknac :wink:

Posted
dokladnie,przede wszystkim ze 11.07 jest w Wawie a termin do 14.06.... I nie powiem,ze mnie nie kusi zgloszenie sie :roll: Ale musze to przedyskutowac z Arturem,chociaz po Lesznie...mysle ze jest na dobrej drodze aby takze bakcyla polknac :wink:

Czyli będziesz w Wawie? :D

Muszę skoczyć na topik o wystawie ... i zerknąć kto będzie :wink:

Posted
dokladnie,przede wszystkim ze 11.07 jest w Wawie a termin do 14.06.... I nie powiem,ze mnie nie kusi zgloszenie sie :roll: Ale musze to przedyskutowac z Arturem,chociaz po Lesznie...mysle ze jest na dobrej drodze aby takze bakcyla polknac :wink:

Czyli będziesz w Wawie? :D

Muszę skoczyć na topik o wystawie ... i zerknąć kto będzie :wink:

nooo przeciez pisze ze sie waham :wink: 8)

Umialby mnie moze ktos przekonac ze powinnam sie zglosic ? :wink:

Posted
nooo przeciez pisze ze sie waham :wink: 8)

Umialby mnie moze ktos przekonac ze powinnam sie zglosic ? :wink:

Proszę się tu nie wahać, bo to niezdrowo :wink: :lol:

Szybciutko zgłaszać Maluszka :D

Spotkasz się znowu z dogomaniakami, tym razem pójdziemy może na pifko :D :wink:

Posted

A ja do Wawy nie jadę...... :cry:

Chciałam jechac, ale mama zapisała mnie na obóz który jest od 11.07 do końca lipca.....a ja nie chcę jechac!!!!