Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='beta ata']Sophie, adoptuj Melkę (jest u mnie w domu tymczasowym):

[URL]https://picasaweb.google.com/108252648179427159760/24Czerwca2012?authkey=Gv1sRgCLbrl4DUoe_flAE[/URL][/QUOTE]

A ile ma ? Śliczna. :loveu::loveu:

Posted

[quote name='Fauka']A cavalier? ;)[/QUOTE]

Cavaliery przeszły mi przez myśl, ale się ślinią. Mi to nie przeszkadza, ale mieszkam z rodzicami i wiecie muszę się jednak dostosować do ich wymagań.

Posted

Z góry sorry, że tak wszystko oddzielnie, ale trochę jeszcze nie ogarniam, więc ...:oops:
Dziękuję wszystkim za propozycje, zacznę czytać o paru rasach które wypisałyście popytam trochę i się zobaczy.
Jeszcze raz dziękuję, na prawdę mi pomogłyście. :loveu:

Posted

[quote name='sophie']Cavaliery przeszły mi przez myśl, ale się ślinią. Mi to nie przeszkadza, ale mieszkam z rodzicami i wiecie muszę się jednak dostosować do ich wymagań.[/QUOTE]

Ślinią sie...?
Znam kilka i jakoś nie przyuważyłam :cool3:

Posted

[quote name='whiteterrier']Potwierdzam :D[/QUOTE]
Patrycja, jaki zbieg okoliczności, miło Cię tu gościć. :razz:
[quote name='mańka_']Ślinią sie...?
Znam kilka i jakoś nie przyuważyłam :cool3:[/QUOTE]
Tak słyszałam, każdy mówi co innego.

Posted

[quote name='sophie']
Tak słyszałam, każdy mówi co innego.[/QUOTE]

Myślę że to cecha osobnicza u psa ;) są rasy śliniące się np. bernardyny ale są też rasy u których się zdarzają osobniki śliniące się. Ja mam labradora który w ogóle się nie ślini, natomiast mojej koleżanki labrador ślini się za 2 bernardyny :)

Posted

Witam, mam sprawę bo niby co do ras psów nie jestem aż tak ciemna, ale mam problem. Szukam psa średniej wielkości, który dobrze sprawdziły się w biegu przy rowerze. Ostatnio zaczęłam jeździć z moim jamniorem, ale zważając na jego kręgosłup nie możemy trenować zbyt długo. Szukam więc psa takiego który wytrzymałby średniej długości wycieczki, nie aż tak długie jak haszczak, ale też nie aż tak krótkie jak jamnik. Z góry dziękuję za odpowiedzi;)

Posted

[quote name='leónowa']Witam, mam sprawę bo niby co do ras psów nie jestem aż tak ciemna, ale mam problem. Szukam psa średniej wielkości, który dobrze sprawdziły się w biegu przy rowerze. Ostatnio zaczęłam jeździć z moim jamniorem, ale zważając na jego kręgosłup nie możemy trenować zbyt długo. Szukam więc psa takiego który wytrzymałby średniej długości wycieczki, nie aż tak długie jak haszczak, ale też nie aż tak krótkie jak jamnik. Z góry dziękuję za odpowiedzi;)[/QUOTE]

A może jakiś średni i aktywny kundelek? ;)

Posted

[quote name='leónowa']Witam, mam sprawę bo niby co do ras psów nie jestem aż tak ciemna, ale mam problem. Szukam psa średniej wielkości, który dobrze sprawdziły się w biegu przy rowerze. Ostatnio zaczęłam jeździć z moim jamniorem, ale zważając na jego kręgosłup nie możemy trenować zbyt długo. Szukam więc psa takiego który wytrzymałby średniej długości wycieczki, nie aż tak długie jak haszczak, ale też nie aż tak krótkie jak jamnik. Z góry dziękuję za odpowiedzi;)[/QUOTE]

Interesuje Cię jakaś konkretna grupa psów, waga, typ okrywy włosowej, typ psychiki? Bo tak można przebierać i wybierać, od małych ale aktywnych psów typu sheltie, pudel, poprzez wszelkiej maści spaniele, wyżły, owczarki i w ogóle - masa jest psów, którym się spodoba taka forma aktywności ;)

Posted

Powiem tak szukam psa, któremu sprawiałoby to radość, który nie zmęczy się po przebiegnięciu kilometra. Nie straszny mi także pies, który słabo skupia się na przewodniku, bo już takiego jednego mam i jakoś potrafię go sobą zainteresować, więc chodzi o takiego którego nie znudzi dość długi bieg, ale myślę raczej o psie średniej wielkości, najlepiej krótkowłosy.

Posted

[quote name='Fauka']A może jakiś średni i aktywny kundelek? ;)[/QUOTE]

Wiesz, na razie pragnę skupić się na danej rasie, jeżeli na nic konkretnego się nie zdecyduję, będę szukać w schronisku, ale najpierw wolę wiedzieć psa w jakim typie mam szukać;)

Posted

[quote name='leónowa']Powiem tak szukam psa, któremu sprawiałoby to radość, który nie zmęczy się po przebiegnięciu kilometra. Nie straszny mi także pies, który słabo skupia się na przewodniku, bo już takiego jednego mam i jakoś potrafię go sobą zainteresować, więc chodzi o takiego którego nie znudzi dość długi bieg, ale myślę raczej o psie średniej wielkości, najlepiej krótkowłosy.[/QUOTE]
Pomyślałabym na twoim miejscu nad foksem krótkowłosym ;)
Tylko kilometr rowerem to akurat sobie możesz w nos wsadzić przy foksie :D

Posted

[quote name='Fauka']Myślę że to cecha osobnicza u psa ;) są rasy śliniące się np. bernardyny ale są też rasy u których się zdarzają osobniki śliniące się. Ja mam labradora który w ogóle się nie ślini, natomiast mojej koleżanki labrador ślini się za 2 bernardyny :)[/QUOTE]

Zgadzam się ;-)
Moje berneńczyki praktycznie się nie ślinią (no chyba, że smaczek za długo nie ląduje w pysiu), ale siostra starszego - masakra. Bez przerwy jest zaślimaczona - i wiszą sznurówki, i mokra klata.... :-D

Cavisie nie mają tak dużych fafli, żeby to miało być nagminne - zapewne śliniące się osobniki istnieją, ale raczej to nie jest cecha rasy ;-)

Posted

[quote name='dog193']Pomyślałabym na twoim miejscu nad foksem krótkowłosym ;)
Tylko kilometr rowerem to akurat sobie możesz w nos wsadzić przy foksie :D[/QUOTE]

No z wyglądu to odpowiada mi jak najbardziej, zastanawia mnie tylko ten charakterek, bo nie miałam jeszcze u siebie terrierka, ale jak się postaram to może dam radę;);)

Posted

[quote name='natalia.aleksandrov']Foksterier - niezmordowany przy rowerze, a przynajmniej moja Buba. Jest do adopcji ;>

[IMG]http://img225.imageshack.us/img225/9950/sam2627y.jpg[/IMG][/QUOTE]

Dziękuję, coraz bardziej zaczynam zastanawiać się nad foksem, faktycznie wydają się sympatyczne, no i przede wszystkim te pokłady energii mnie przekonują, bo naprawdę gdybym mogła to cały dzień spędzałabym na dworze a pies razem ze mną, więc szukam takiego który by to wytrzymał:evil_lol:

Posted

[quote name='leónowa']No z wyglądu to odpowiada mi jak najbardziej, zastanawia mnie tylko ten charakterek, bo nie miałam jeszcze u siebie terrierka, ale jak się postaram to może dam radę;-);-)[/QUOTE]

Ja też nie miałam nigdy w życiu teriera, Jupi jest moim pierwszym - jeszcze oboje żyjemy i mamy się dobrze :)
U nich to przede wszystkim nie można dać się nabrać na słodkie oczka, trzeba jasno postawić granice i konsekwewtnie ich przestrzegać, nie pozwalać posu na wszystko, nie zwracać na niego uwagi, kiedy to on się tego domaga. Nie dać się zmanipulować!
Oprócz tego motywacja jest bardzo ważna, ale z nią akurat u foksów jest bardzo łatwo ze względu na silnie rozwinięte popędy.
I to wszystko ;) Na brak energii na pewno narzekać nie będziesz, ja bym raczej poleciła linie użytkowe.

Foks pokazany przez Natalię jest szorstkowłosy z tego co widzę, trzeba je co jakiś czas trymować.