Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzięki [B]Bura[/B] za odpowiedź:) To wiedziałam, myślałam, że są jakieś inne przeciwskazania, uff.

Mam problem z papkami - Iru kompletnie nie chce ich jeść - na trzy razy zjadła raz. Wymyśliłam, że będę ją przyzwyczajać stopniowo - zacznę od serc z mniejszą ilością jednego warzywa i stopniowo będę zmieniać proporcje i warzywa.... Myślicie, że to dobry pomysł?

Swoją drogą, są też inne metody naturalnego żywienia, w których, zdaje się, papek się nie podaje... Poszukam. Bura (Marta, prawda? "Znamy się" z grupy dysk. o barfie), może Ty znasz jakieś linki do innnych metod karmienia surowizną?

Posted

[quote name='ma-ja']To co robisz, zeby pies to wsunal? :crazyeye:
[/quote]
Właściwie wystarczy żebym weszła do kuchni i wzięła miskę do ręki....nic więcej nie trzeba:evil_lol: mój pies zje wszystko i mam problem jak przygotowuje ciape i to trochę trwa, utrzymać Tajgę w rozsądnej pozycji na podłodze, bo po ścianach chce chodzić....
Dziś ćwiczyłam komendę "fuj" i to na wyższym etapie, czyli na kawałkach selera i marchwi rozrzuconych w ogrodzie. Wszystko ładnie szło, ale gdy już konczyliśmy i pozbierałam warzywka, niezauważyłam jak mi kawałek selera wypadł... no i został prawie pożarty, musialam z pyska wyciagać! I tak u nas ze wszystkim...

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Milkat']A własnie, daję tran raz w tygodniu po dwie kapsułki, to chyba nie jest za dużo na 30 kg psa?[/QUOTE]
To zależy od preparatu. Ja na 36 kg psa daje polowe ludzkiej dawki i wiem ze tak sie praktykuje.

Posted

[quote name='weihaiwej']Dzięki [B]Bura[/B] za odpowiedź:) To wiedziałam, myślałam, że są jakieś inne przeciwskazania, uff.

Mam problem z papkami - Iru kompletnie nie chce ich jeść - na trzy razy zjadła raz. Wymyśliłam, że będę ją przyzwyczajać stopniowo - zacznę od serc z mniejszą ilością jednego warzywa i stopniowo będę zmieniać proporcje i warzywa.... Myślicie, że to dobry pomysł?

Swoją drogą, są też inne metody naturalnego żywienia, w których, zdaje się, papek się nie podaje... Poszukam. Bura (Marta, prawda? "Znamy się" z grupy dysk. o barfie), może Ty znasz jakieś linki do innnych metod karmienia surowizną?[/QUOTE]
Poszukaj whole prey model to tam znajdziesz. Ja sama malo warzyw daje i glownie w sezonie.

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Witam serdecznie wszystkich BARFowiczów! Jestem nowa na tym forum, a to jest mój pierwszy post. Bardzo się cieszę, że znalazłam ten temat o barfie![/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Mam 1,5 roczną suczkę Alaskan Malamut. Ma na imię Luna. Zagościła w moim domu kiedy miała 5 miesięcy. W tym czasie była już przyzwyczajona do diety podobnej do barfa. Poza tym otrzymywała suchą karmę.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ja karmiłam ją już wyłącznie w typie zbliżonym do barfa. Chociaż wtedy mało o tej diecie wiedziałam. Podawała jej różne kostki, części drobiowe, wołowinę. Teraz wiem, że za mało podawałam warzyw i owoców oraz innych dodatków.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Pomimo tego Luna rosła ładnie tylko później, na przełomie jesieni i zimy przestała interesować się surowymi kośćmi i mięsem. Jadła raczej nie chętnie. Do tego wszystkiego w grudniu rozpoznałam u Luny objawy ropomacicza. Suczka musiała mieć operację po której lekarz zalecił jedzenie gotowane. Na początku nawet jadła, ale później po około trzech miesiącach przestała się interesować takim jedzonkiem.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Po kilku tygodniach od operacji lekarz zalecił przejść z Luną na suchą karmę, ale moja sunia nie lubi suchej, ogólnie jest strasznym niejadkiem. Ja sama nie mam zaufania do suchej karmy. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Postanowiłam powrócić do barfa. Podobno po sterylizacji suki strasznie tyją ale nie sądzę aby Luna nagle stała się żarłokiem! Była i jest niejadkiem. Dodatkowo teraz kiedy temperatury rosną jej ulubionym zajęciem jest spanie na kafelkach w korytarzu :) Je kiedy troszkę się już ochłodzi.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Luna je kości, elementy drobiowe, podroby, wołowinę. Mam problem z tymi papkami warzywnymi bo tego nie chce jeść. Surową marchew w całości owszem, ale po niej Luna wymiotuje taką pomarańczową wydzieliną, wiec marchewkę muszę całkowicie wykluczyć lub bardzo ograniczyć.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Co robić, aby jednak Luna polubiła zmiksowane warzywa i owoce? I jak często oraz w jakiej ilości jej podawać?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Mam też inne pytania dotyczące dodatków: w jakich dawkach i jak często podawać jej olej, siemię lniane, twarożek, jogurt, kefir oraz płatki owsiane i miód?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Proszę doradźcie mi! Byłabym wdzięczna za przykładowy jadłospis właśnie z wyszczególnieniem ilości dodatków dla malamutki. Luna waży 36 kg.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Pozdrawiam wszystkich serdecznie![/SIZE][/FONT]
[FONT='Times New Roman']P.S. Trochę Wam zazdroszczę, że macie dostęp do takich psich pyszności jak baranina, jagnięcina, strusina, cielęcina lub mięsko z nutrii lub kaczki. Luna może tylko pomarzyć o takich pysznościach... Mam dostęp jedynie do wołowiny, mięsa z kurczaków i indyków. Dodatkowo podaję łopatki, kości ze szpikiem i ogony wieprzowe[/FONT]

Posted

Elu, zapraszam na liste barf-pl na yahoo a poza tym w polskiem internecie juz naprawde wiele o tym jest. Moja AJka tez po sterylce i na barfie juz 5 latek a sama ma 11 i kondycje ma super. A sterylizowalam ją w wieku lat 2. co do dodatków dla Malamuta zapraszam do AJutkowa :) Służymy pomocą :)

Posted

[B]Ela i Luna - [/B]piszesz że sunia nie je tego, nie je tamtego, nie intersuje sie jakimś tam żarciem - a próbowałaś oduczyć ją wybredności? Jak długo jest w stanie nic nie jeść?

Co do papek warzywnych, dobrze wymieszac je z podrobami, rybą, jajkiem, czymś co pachnie. A taki w ogóle niezawodny sposób, przynajmniej u mnie, to rozpuścić we wrzątku łyżeczkę-łyżkę pasztetu i zalać tym warzywa, i wymieszać. Pachnie tak, że każdy pies się skusi ;-)

Posted

No cóż ja tez mam problem z jedzeniem surowych warzyw bo nie je i już:mad: no i stało sie tak że karmie go tym i basta:oops: więc dostaje co drugi dzień jeden posiłek warzywny składający sie z tego co popadnie czyli wszystko co mam......rodzynki drożdże ( witB) miód i warzywa oczywiście im większe urozmaicenie tym lepiej. Kiedyś przemówiła do mnie jedna rzecz - wyobraź sobie co dziki przodek psa mógłby zdobyć i zjadłby w naturze i to mu dawaj

Posted

Bez rodzynkow!!!

Ja slyszalam ze nie powinno sie podawac, ale tak naprawde nie wiedzialam dlaczego...teraz juz wiem, niedawno dostalam taka informacje z jednej z grup mailowych, pies tej kobiety malo nie zszedl:

[I],,[B]Xylitol[/B]-It is a "naturally occurring" sweetener that is found in some fruits,[/I]
[I]vegetables, mushrooms, and often obtained through birch trees' bark.[/I]
[I]Humans also make it apparently and it is "good" for human teeth. It was the[/I]
[I]number one ingredient in the gum that Shenley consumed.[/I]
[I]Xylitol is [B]EXTREMELY lethal to dogs[/B] in fairly small amounts. It causes liver[/I]
[I]failure which is why Shen was so sick. Many dogs have died from consuming[/I]
[I]xylitol. It is [B]found in grapes (and raisins)[/B] and we found it on the packages of[/I]
[I]Orbit gum as well. Check your toothpastes too!........[/I]

[I]....We absorb 50% off it into our systems (while [B]dogs absorb 100%[/B])...[/I]

[I]Caroline Sheppard[/I]
[I]Secretary - The Irish Wolfhound Rescue Trust"[/I]

Wytluszczenia tekstu sa moje.

Posted

My tez niedawno zaczelismy BARF'owac. Tyle ze mojemu psu nie bardzo takie jedzonko smakuje :roll: Wolowina i jagniecina jeszcze przejda, ale reszta to bardziej mu sluzy do zabawy anizeli do jedzenia. Warzywa i owoce tez sa be, podrobow nie ruszy. Natomiast jogurt i serek bialy moglby codziennie. Ma ktos jakies wyprobowane sposoby jak go przekonac do surowego?

Posted

Ja mialam w pewnym momencie problemy z Gajkami tez nie chciala jesc surowego - chodzilo o podroby. Serca nawet wchodzily, ale na sam zapach watroby uciekala :razz: . Szybko to rozwiazalam podajac jej te niechciane podroby lekko podgotowane, zaczynalam od tego jak po przekrojeniu byly pol ugotowane pol surowe, tak dalam moze z 5 razy. Pozniej gotowalam mniej, a na koncu tylko sparzalam wrzatkiem, tak ze tylko taka cieniutka ugotowana skorka sie robi. Serca juz nauczyla sie jesc i wcina chetnie, ale watrobe prawie zawsze nadal podaje jej sparzona.
To czego do tej pory nie tknie, nawet ugotowanego, to nereczki :eviltong: . Ale ja wychodze z zalozenia, ze jesli nie chce - to nie, je inne podroby.

Posted

Ja to mam inny klopot z moim "francuskim - afrykanskim" pieskiem - krolewiczem :mad:

Otóż gardzi indykiem, zje go z wielka łaską a czesto zostawi.
Ogon wieprzowy zjadł raz, teraz już jest bleee.
A kaczki zwyczajnie sie brzydzi :diabloti: Nie tknie i juz, cofa sie z obrzydzeniem.

Zostaja nam kurczaki, wolowina i szyje z indyka (bo te jeszcze dosc chetnie zjada).
Nie probowalam innych mies, nie udalo mi sie do tej pory kupic jagnieciny i koniny, moze krolika kiedys sprobuje.
Nie chce go karmic samymi kurczakami, wiecie, te hormony :roll:

Posted

[B]ma-ja[/B] - to mamy ten sam problem, tyle ze moj hrabia gardzi drobiem

Probowalam juz ugotowane, potem podgotowane, sparzone, uparl sie i nie je. Szyjki wedlug moje psa sluza do zabawy, fajnie sie je podrzuca :diabloti:

Posted

Marta i Wika, ja tez tak na poczatku zrobilam, ale nie poskutkowalo. Watroba jest specyficznym podrobem, mysle, i nie chcialam jej wykluczyc z jadlospisu. A 'przyuczenie' psa do jej jedzenia nie bylo dla mnie problemem, zalanie wrzatkiem nie zajmuje czasu. Nie wiem czy moznaby jeszcze bardziej 'cudowac', w kazym razie ja bym juz wiecej nie kombinowala gdyby to co robie teraz nie zadzialalo, bo to przestalby byc barf wtedy ;-)

• 2 weeks later...
Posted

A ja się ostatnio dowiadywałam o te hormony u wetów i hodowców drobiu. No i dowiedziałm się że na naszych krajowych farmach nikt nie dodaje hormonów do karm, bo to jest po prostu za drogie. Hodowcy to sie popukali w czoło i powiedzilei że na zachodzie, to owszem, ceny drobiu sa większe i przy ogromnych farmach to jest zyskowne, ale u nas ceny hormonów są tak wysokie, że niekomu sie to nie opłaca, nawet hurtownikom.

Posted

[quote name='sangoma']A ja się ostatnio dowiadywałam o te hormony u wetów i hodowców drobiu. No i dowiedziałm się że na naszych krajowych farmach nikt nie dodaje hormonów do karm, bo to jest po prostu za drogie. Hodowcy to sie popukali w czoło i powiedzilei że na zachodzie, to owszem, ceny drobiu sa większe i przy ogromnych farmach to jest zyskowne, ale u nas ceny hormonów są tak wysokie, że niekomu sie to nie opłaca, nawet hurtownikom.[/quote]

Nam tez tak mowili na studiach, ale.....
Taki brojler w ciagu 2 miesiecy osiaga wage doroslego kurczaka....niby na samej paszy wysokobialkowej.... :hmmmm:

Posted

[quote name='UTAAP']Bez rodzynkow!!!

Ja slyszalam ze nie powinno sie podawac, ale tak naprawde nie wiedzialam dlaczego...teraz juz wiem, niedawno dostalam taka informacje z jednej z grup mailowych, pies tej kobiety malo nie zszedl:

[I],,[B]Xylitol[/B]-It is a "naturally occurring" sweetener that is found in some fruits,[/I]
[I]vegetables, mushrooms, and often obtained through birch trees' bark.[/I]
[I]Humans also make it apparently and it is "good" for human teeth. It was the[/I]
[I]number one ingredient in the gum that Shenley consumed.[/I]
[I]Xylitol is [B]EXTREMELY lethal to dogs[/B] in fairly small amounts. It causes liver[/I]
[I]failure which is why Shen was so sick. Many dogs have died from consuming[/I]
[I]xylitol. It is [B]found in grapes (and raisins)[/B] and we found it on the packages of[/I]
[I]Orbit gum as well. Check your toothpastes too!........[/I]

[I]....We absorb 50% off it into our systems (while [B]dogs absorb 100%[/B])...[/I]

[I]Caroline Sheppard[/I]
[I]Secretary - The Irish Wolfhound Rescue Trust"[/I]

Wytluszczenia tekstu sa moje.[/quote]
czyli winogrona też nie ????!!!!!!! cholera czego się jeszcze dowiem czego nie wiem