panbazyl Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 [quote name='filodendron'][B]Panbazyl[/B], pewnie, że będę zaglądać :) Zresztą chłopakowi tej kości od czasu do czasu nie odmówię - coś z życia musi mieć. Zwłaszcza teraz, gdy obowiązuje nas ograniczenie ruchu. Żal patrzeć, jak się psiak nudzi i zapuszcza, a do każdej piłki oczy mu się śmieją tak, że pewnie oddałby za nią wszystkie kości świata ;) Zobaczymy, co ciekawego powie nam Silmanowicz na następnej konsultacji. (Nawiasem mówiąc, masz jakąś na jego temat opinię czy Ci los oszczędził ortopedycznych wizyt? Jest z UP w Lublinie) [B]Darianna[/B], no właśnie my też to przerabialiśmy - co za ulga, jak taki niejadek zaczyna wsuwać z ochotą, nie?[/QUOTE] Ja bylam w Lublinie z moimi na Stefczyka - u dr Karpińskiego.. tam jest jeden od prześwietleń. To bardzo porządny człowiek, tylko na specjalne życzenie właściciela robi głupiego jasia psu. tak psy są prześwietlane bez usypiacza!!!! To bardzo dobre, bo odchodzi stres jednak związany z narkozą, to ze psa na czczo trzeba wcześniej i to, ze jednak moze się nie wybudzić (brrryyyy) Tylko musisz mieć druga osobę ze sobą do pomocy przy trzymaniu psa! Ja tam Bazyla prześwietałam i sobie chwalę! Duzego laba bez usypiacza dalo radę prześwietlić. Na dogo teraz będę z doskoku do 9 maja - tak na chwilę.... I na necie też tak samo... Spawy prywatne :) Quote
filodendron Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 [B]Panbazyl[/B], takie zwykłe rtg stawów to też nam zrobili bez usypiacza - i przedniej, i tylnej. Ale gdybym chciała robić biodra pod kątem dysplazji, to już bez narkozy nie da rady - psa trzeba ułożyć w jakichś rynienkach i ponoć nie da się tego zrobić dobrze i bez bólu nie podając narkozy. Właśnie tego dotyczyły zarzuty pod adresem prześwietleń z Lublina - że niemiarodajne, bo bez narkozy. Ja już głupieję od tego wszystkiego i nie wiem, co myśleć... Stefczyka to mi odradzano gorąco... Quote
panbazyl Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 wiesz, ja z Bazylem byłam i na prześwietleniu bioder i z usypiaczem i bez (bo chcialam sprawdzić jaki to jest - teraz wiem). I w obydwu przypadkach wyszło identycznie!!!!! I wcale nie trzeba psa specjalnie wiązać jak baleron sznurkami i wstawiać w taką rynienkę!!!!! Dobry rentgenolog potrafi porządnie ułożyć psa i pyknąć tą fotkę. Zawsze przecież można powtorzyć jak się pies ruszy! Bo na miejscu klisza jest wywołana. Ale - najlepiej to samemu sprawdzić - też mialam wiele oporów przed Stefczyka. I przed podawaniem surowego mięcha też. Ale - jak sie nie sprawdzi to nie wiadomo nigdy! :) Najważniejsze, żeby pies zdrowy był!!!! :) Quote
filodendron Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Dzięki, [B]panbazyl[/B], ja sobie to wszystko jeszcze przemyślę. Na razie psu się poprawia, fajnie już sobie biega, dlatego podawanie narkozy wcale mi się nie uśmiecha. Nigdy nie był znieczulany, nie wiem, jak to zniesie. Teoretycznie, przy swoich 9 kilogramach, on nie jest w wysokiej grupie ryzyka dysplazji. Może muszę trochę przeczekać, podać te suplementy, zobaczyć, czy coś się zmieni. Już trochę świruję przez tego psiaka - naczytałam się forum o dysplazji i teraz przyglądam się wszystkim psom i porównuję ;) Quote
panbazyl Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 poczytaj moze jakies inne forum! Tak dla zdrowia psychicznego! :) Podawaj mu te leki i poczekaj! I nie wariuj! I daj znać za kilka dni co i jak. A moje młode kochają surowe mięcho i wszelkie "zielepastwo" (nawet obierki od ziemniaków bleeee) więc korzystam z ich chęci jedzenia wszytskiego co surowe (no moze poza tymi obierkami...) Quote
mimi_91 Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Ostatnio zainteresowałam się Barfem, gdyż moje psy nie chcą jeść żadnej suchej karmy:shake: Gotowanie jest trochę uciążliwe;) Mam długowłosego psa i zastanawiam się jak Barf wpływa na włosy?? Konieczne jest podawanie dodatkowych suplementów?? Quote
*Monia* Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Na sierść daje się oleje i raczej dodatkowe suplementy nie będą potrzebne. Mojej młodej wystarcza to co dostaje w jedzeniu i problemów z sierścią nie ma. Quote
filodendron Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Karmiłam barfem kilka miesiecy podając - jak Monia - oleje. Głównie słonecznikowy i oliwę z oliwek. No i surowe jajka. Z sierścią nie było absolutnie żadnych problemów - wręcz przeciwnie. Quote
*Monia* Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 O jajkach zapomniałam :lol:. Jeszcze daję od czasu do czasu tran i wtedy wątróbki w danym tygodniu mniej ;). Młodą czeszę może z raz w miesiącu (lenistwo ;)) i kudłów w domu mało się plącze. Teraz tą zimową sierść muszę wyczesać, bo zaczęło więcej z niej się sypać i pewnie znowu przestanie kudły gubić jak się tego pozbędzie. Quote
mimi_91 Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Dziękuję za odpowiedź ;) Oliwę z oliwek dodaję i do suchej karmy ;) Quote
panbazyl Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Moje labki mają śliczną sierść na barfie!!!! Tylko szczenięta te co u mnie jeszcze są- teraz mają 3 miesiące wyglądają nie jak grubasy ( z czym się zawsze kojarzy ta rasa). Mlode dostają prawie po kilogramie barfu dziennie (tyle co dorosłe) a mają lekkie wcięcie w talii. Rosną i rozwijają się doskonale. Pewnie jakbym zmienila dietę na mączną to by byly takie kuleczki, ale nie chcę tego. A poza tym - wszystko ok. Quote
filodendron Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 A ja się machnęłam - o[B] lniany[/B], o lniany olej mi chodziło! Z pierwszego tłoczenia! Nie wiem, skąd mi się ten słonecznikowy wziął - chyba dlatego, że obiad dla nas, ludzi, szykowałam. Lniany jest super na sierść. Panbazyl, gdzie można zobaczyć te wcięte w talii czarnuszki? Quote
Gośka Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Filodendron gdzie kupujesz olej lniany? W zwykłym spożywczaku? Quote
filodendron Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 [quote name='Gośka']Filodendron gdzie kupujesz olej lniany? W zwykłym spożywczaku?[/QUOTE] Tak - tzn. mamy w osiedlowym spożywczaku taki dział ze zdrową, ekologiczną żywnością - tam są takie różności, olej z lnu z pierwszego tłoczenia m.in. też. Quote
*Monia* Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Ja daję siemię lniane rozgniecione w takim ciekawym 'sprzęciku' metalowym i później ugotowane. Olej słonecznikowy też czasem dolewam jak mi w ręce wleci ;). Ale najczęściej używam oliwy z oliwek, bo kupiłam litr i jest tylko dla psa więc trzeba ją zużyć :p. Quote
panbazyl Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Hmm.... Gdzie zobaczyć moje czarnuchy? ojej.... Chyba w końcu MUSZĘ wrzucić zdjęcia na kompa i pozmniejszać... I wkleić na dogo. I chyba to muszę zrobić do środy - tej, bo w czwartek znów w świat dalszy jadę i potrzebne jest mi miejsce na karcie w aparacie. hm.... Mam z tym problemy - z wrzucaniem na kompa, bo mi się po prostu nie chce.... Ale mus to mus. Więc poczekajcie jeszcze ze 2 dni na moje czarnuchy barfowe. A ja to mam dobrze z olejami, bo na wiejskim targu mozna kupić lniany, od hodowczyni mojego Bazyla dostaję z Hiszpanii oliwę z super oliwek. Ech - piękne jest życie! Quote
filodendron Posted May 18, 2010 Posted May 18, 2010 To zmuś się, zmuś do zmniejszenia tych zdjęć. A jak karta się zepsuje i foty będą niezabezpieczone? ;) W photoshopie (i pewnie w innych programach do obróbki zdjęć też) można nagrać zadanie i potem już tylko śmigać. Kurczę, no piękne życie, nie powiem - raz miód z kwiatów pomarańczy, raz oliwa z ekstra oliwek. Trzeba pomyśleć o jakimś psie z Hiszpanii ;) Quote
panbazyl Posted May 18, 2010 Posted May 18, 2010 [IMG]http://i45.tinypic.com/2m3ih38.jpg[/IMG] oto i one - barfowe szczeniory w wieku trochę ponad 3 miesiące [IMG]http://i48.tinypic.com/14me0ld.jpg[/IMG] a to tatus z synkiem, czyli Bazyl i Panbazyl Quote
filodendron Posted May 18, 2010 Posted May 18, 2010 Jakie piękne!!! Panbazyl, nie bij - ale ja do labradorów to tak z dystansem, jak i mój pies. Mam jednak na osiedlu czarną jak smoła suńkę i ona jest taka super, super, super (i dla mnie, i dla mojego psa), że po prostu czarny labrador to jest - naszym zdaniem - taki ekstra rodzaj labradora. Wiem, są to skłonności czysto osobiste, ale i tak: Cud, miód i orzeszki - śliczności :) Quote
Gośka Posted May 19, 2010 Posted May 19, 2010 Gdzie to wcięcie? ;p Śliczne. Panbazyl od początku karmisz maluchy BARFem? Kupujesz ten dla szczeniąt? Quote
panbazyl Posted May 19, 2010 Posted May 19, 2010 Wiecie - ja czekalam że jakiś facecik będzie takim klonem Bazyla, ale cóż - gen czarny dominuje i wszystkie są czarne.... Ale mam nadzieję jeszcze gdzieś na jakiegoś złotego szczeniora jak Bazyl - może się kiedyś pojawi taka żona dla Bazyla, ze u mnie zostanie po nich synek - wolę chlopakow - wiem, ze to niemodne..... A co do barfu - to - i tu uslyszę gromy z jasnego nieba - ale swoje mlode karmię tym co dorosłe.... To znaczy z początku, czyli tak już po 2 tyg życia dostały pierwszy raz obce jedzenie i było to mielone z indyka z ludzkiego sklepu, a potem już dostawały to co dorosłe, czyli mielonkę mięsno-kostną. Żadnych problemów nie mialam z nimi - ogolnie moje psy są bezproblemowe jeśli chodzi o tego typu jedzenie. Żadnych alergii, zaparć czy rozwolnień. Dostawały też zcasem i inne jedzenie, bo wiadomo, ze w nowych domach będą jadły to co nowi włąściciele będą im dawać, więc je wolalam przyzwyczaić. Ale teraz jak został mi już tylko 1 chłopak bez przydzialu mieszkaniowego i 1 ten co zostawiam w hodowli, to jedzą ta mielonkę mięsno-kostną (już zapakowana jak smalec po 250 g w kostkach). mrożone. I jak mam zlość na psy to dostają takie mrożonki prosto z zamrażalnika - mają wtedy więcej pracy żeby to zjeść. Mlode też tak czasem dostają. teraz mają trochę ponad 3 miesiące. Quote
betty_labrador Posted May 19, 2010 Posted May 19, 2010 moja sasiadka jak nie chce sie jej rozmrazac kosci z miesem , to wyjmuje takie na kosc rzuca psu i mowi: Masz lody :evil_lol: oczywiscie suka sobie radzi. Jak kiedys ja zatrudnilam zeby Tosce dawala jesc, podczas gdy nikogo nie bylo w domu tez rzucala jej lody o roznych smakach :D Quote
filodendron Posted May 19, 2010 Posted May 19, 2010 A nasz wet mówi, że to niebezpieczne - zwłaszcza latem "lody" mogą wywołać anginę. Pewnie zależy od psa. Quote
Recommended Posts