Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

czym się różni
fastback [URL]http://dogfrisbee.pl/pl/p/FASTBACK-FREESTYLE-SET-10-DISCS/86[/URL]
od fastbacka flex [URL]http://dogfrisbee.pl/pl/p/FASTBACK-FLEX-FREESTYLE-SET-10-DISCS/87[/URL]
niby w opisie jest tam cos napisane, ale moze ktoś coś więcej napisac?
flex jest bardziej miękki?

poza tym moze ktoś mi doradzić jaki dysk dla psa o dosyć mocnym chwycie?
tak wygląda nasze frisbee po tylko chwytaniu [URL]https://lh4.googleusercontent.com/-VrWBuwELhU4/UdgMXxdBWNI/AAAAAAAAASY/l4GKz42HDQc/w758-h505-no/DSC01147.JPG[/URL]
a tak po lekkim szarpaniu, czyli trwającym chwilkę, bo normalnie szarpie się na tym z tesco [URL]https://lh3.googleusercontent.com/-GK6GzTb8qqs/UdgMWKTU_0I/AAAAAAAAASI/aDj9HSTK4ME/w689-h505-no/DSC01137.JPG[/URL]

fastbacki wyglądają u nas tak jak na zdjeciach, hero air wydaje mi się przeżyło trochę dłuzej, ale moze rudy jeszcze tak mocno nie łapał

• Replies 779
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Kirinna']czyli teoretycznie lepszy?[/QUOTE]

no nie wiem, to zależy :cool3: ja wolę flex, ale Etna niszczy dyski tylko przy szarpaniu, przy samym łapaniu na dość długo starcza

Posted

[quote name='zielony_guzik']FrostBite jest na serio spoko, ale dla dużego psa. Mały może sobie nie poradzić z takim dużym dyskiem, choć jest i tak lekki.[/QUOTE]

frostbite nie jest przecież ogromnym dyskiem, jest nieco mniejszy od fastbacka, a i małe psy bez problemu radzą sobie ze standardowymi dyskami

• 3 weeks later...
Posted

Co sądzicie o dysku royal canin???Jest on wykonany z kauczuk.
My go w sumie dostalismy bo poprzednie już zniszczone, pies się nim świetnie bawi ale mi coś źle lata.
Gumowe, kauczukowe czy materiałowe jakie polecacie??
Oczywiście w rozsądnej cenie.

Posted

[IMG]http://dogfrisbee.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_7c33d7b8e28d140971b06b39db06b998.jpg[/IMG]
Ja mam takie dyski, tylko że lekko kolorowe i błękitne. W sumie 7, dostałam od [COLOR=#000000]d_mich[/COLOR][COLOR=#000000]. Znamy się w realu i dała mi dyski, gdyż Totil nie chciał łapać.
[/COLOR]

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Luzia']Jaki model polecacie dla 11 tygodniowego szczylka do nakręcania na dysk?
Coś w miarę wytrzymałego ale nie jakoś mega twardego :)[/QUOTE]

[B]Luzia, [/B]u starszej suczki zaczęłam nakręcanie na dysk od dysku nylonowego - [URL]http://image.ceneo.pl/data/products/17700670/i-trixie-dysk-nylonowy-3366.jpg[/URL] - i kochała go miłością wielką, jednak przy przejściu na normalne plastikowe dyski miałyśmy duuży problem, bo plastik był fuj i wypuszczała z obrzydzeniem z pyska. Młodsza sama podjęła decyzję i zaczęła normalne plastikowe dyski podbierać starszym psom już w wieku 10-11 tygodni. Chętnie się nimi szarpała i przynosiła, więc ja bym po prostu radziła spróbować z jakimś niezbyt ciężkim i twardym normalnym dyskiem :wink:
U nas zwykłe Fastbacki Flexy przypadły szczylowi do gustu :p

Posted

[quote name='lilacly'][B]Luzia, [/B]u starszej suczki zaczęłam nakręcanie na dysk od dysku nylonowego - [URL]http://image.ceneo.pl/data/products/17700670/i-trixie-dysk-nylonowy-3366.jpg[/URL] - [B]i kochała go miłością wielką, jednak przy przejściu na normalne plastikowe dyski miałyśmy duuży problem, bo plastik był fuj i wypuszczała z obrzydzeniem z pyska[/B]. Młodsza sama podjęła decyzję i zaczęła normalne plastikowe dyski podbierać starszym psom już w wieku 10-11 tygodni. Chętnie się nimi szarpała i przynosiła, więc ja bym po prostu radziła spróbować z jakimś niezbyt ciężkim i twardym normalnym dyskiem :wink:
U nas zwykłe Fastbacki Flexy przypadły szczylowi do gustu :p[/QUOTE]
Ojej, u nas było dokładnie to samo. Wydałam sporo kasy na dyski, a tu się okazało, że pies nie chce ich w ogóle łapać. Pogonić - pogoni, ale nie chwyci, nie wyskoczy po niego, ani nie przyniesie :mdleje: W zasadzie musiałam od nowa nakręcić go na plastikowe... ale udało się, jest super :)

Czy to prawda, że do nauki rzucania najlepsze są xtra 235? Tylko podobno psy je strasznie szybko niszczą, ale mi to nie grozi. Mam w zwykłych fastbackach tylko kilka wgłębień, prawie niewidocznych :)

Posted

[quote name='Gezowa']
Czy to prawda, że do nauki rzucania najlepsze są xtra 235? Tylko podobno psy je strasznie szybko niszczą, ale mi to nie grozi. Mam w zwykłych fastbackach tylko kilka wgłębień, prawie niewidocznych :)[/QUOTE]

każdym dyskiem rzuca się nieco inaczej i właściwie trzeba dobrać sobie pod samego siebie i oczywiście pod psa :)

Posted

Luzia jak masz szczeniaka bordera to nie baw się w kupowanie udziwnionych dysków tylko kup od razu normalne - ewentualnie mniejsze pupy, ale żeby były z normalnego plastiku.

Posted

[quote name='motyleqq']każdym dyskiem rzuca się nieco inaczej i właściwie trzeba dobrać sobie pod samego siebie i oczywiście pod psa :)[/QUOTE]
Czyli nie pozostaje nic innego jak... próbować :diabloti:
Na seminarium właśnie tłumaczyli, że xtra 235 są wygodne do nauki, bo są w miarę lekkie i mają stabilny lot. W zasadzie od air 235 różnią się tylko wytrzymałością z tego co wyczytuję, więc pewnie skuszę się na kilka różnych dla eksperymentu...

Posted

[quote name='Gezowa']Czyli nie pozostaje nic innego jak... próbować :diabloti:
Na seminarium właśnie tłumaczyli, że xtra 235 są wygodne do nauki, bo są w miarę lekkie i mają stabilny lot. W zasadzie od air 235 różnią się tylko wytrzymałością z tego co wyczytuję, więc pewnie skuszę się na kilka różnych dla eksperymentu...[/QUOTE]

no, chyba nawet lepiej mi się rzuca xtrasami... ale ja rzucam tak beznadziejnie, że to niewielkie różnice :evil_lol:

Posted

[quote name='motyleqq']no, chyba nawet lepiej mi się rzuca xtrasami... ale ja rzucam tak beznadziejnie, że to niewielkie różnice :evil_lol:[/QUOTE]
Trzeba się nauczyć :) Ja rzucam codziennie od miesiąca i postęp jest taki, że nie uciekają mi na boki, ale za to za bardzo do góry... :lol: Na krótki dystans nie ma większego problemu, ale im dalej tym gorzej :diabloti:

Posted

[quote name='Gezowa']Ojej, u nas było dokładnie to samo. Wydałam sporo kasy na dyski, a tu się okazało, że pies nie chce ich w ogóle łapać. Pogonić - pogoni, ale nie chwyci, nie wyskoczy po niego, ani nie przyniesie :mdleje: W zasadzie musiałam od nowa nakręcić go na plastikowe... ale udało się, jest super :smile: [/QUOTE]

U nas też udało się to odkręcić i teraz nikt patrząc na Amberkę by nie powiedział, że kiedykolwiek miałyśmy problem z braniem dysków do pyska :wink:
Ale błędu już nie powtórzę i u szczyla dyski gumowe i nylonowe sobie daruje :eviltong:

Posted

Do szarpania są fajne plastikowe dyski z tesco za 10zł, na razie mój jest niezniszczalny, hero air został roztargany, fastbacki właściwie już też ledwo kupy się trzymają.
Właściwie to zostałam tylko z dyskiem z tesco, ale on kiepsko lata :roll:

Posted

[quote name='Naklejka']Do szarpania są fajne plastikowe dyski z tesco za 10zł, na razie mój jest niezniszczalny, hero air został roztargany, fastbacki właściwie już też ledwo kupy się trzymają.
Właściwie to zostałam tylko z dyskiem z tesco, ale on kiepsko lata :roll:[/QUOTE]
Dlatego się cieszę, że mam psa z delikatnym chwytem :diabloti:
Spróbuj może czegoś z serii "super wytrzymałe"? Ale najczęściej są one dość drogie :shake:
[quote name='Luzia']Dzięki za rady w takim razie kupujemy normalne :smile:
A jakiś konkretny model? Czy na początek obojętne?[/QUOTE]
Podłączam się do pytania, bo też mi się przyda jakaś wskazówka :)