tifet Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 wielkie podziękowania dla Selengi :p osóbka z wielkiem serduchem:calus: byłyśmy razem u Kacperka... mamy zdjęcia ale pewnie dopiero jutro je wkleję bo muszę przeglądnąć wszystkie(paredziesiąt psiaków)... Kacperek jak zwykle rezolutny chłopiec... biega... wącha... biega :diabloti: ale co ja będę opowiadać moją opinię co do Kacperka znacie :p ale wspomnę że Selenga była pozytywnie zaskoczona :cool3: Quote
Selenga Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 Nie ma za co dziękować - fajna wycieczka w ładną pogodę :) Zaskoczona rzeczywiście byłam trochę - zwykle schroniska czy przytuliska, zwłaszcza tam gdzie na nic nie starcza kasy, kojarzą się ze skrzywdzonymi zwierzętami które trzeba jak najszybciej zabrać żeby je umieścić w dobrych warunkach. A tym czasem zobaczyłam coś zupełnie niewiarygodnego - piękne, wesołe, zadbane psy, z błyszczącą sierścią, radośnie przytulające się do opiekunów, wywalające się brzuszkami do góry. Wypuszczone na swój "plac zabaw" (na prawdę) biegają jak szalone żeby za chwilę upomnieć się o odprowadzenie do boksu albo same tam wracające. Praktycznie trudno zauważyć, że wszystkie są po przejściach. A opiekunowie? Na prawdę zdumiewający ludzie, a właściwie Ludzie. I nie chodzi mi tylko o ich stosunek do zwierząt. Kiedyś jeden z moich znajomych tak określił osoby tego rodzaju: o takich ludziach należy mówić stojąc na baczność i zdejmując kapelusz. Jestem pełna podziwu dla nich. I dokonują na prawdę cudów z tymi psami bo finanse oczywiście żadne, zwierząt dużo za dużo, miejsca dużo za mało, wszystkiego brakuje, wszystko by się przydało - karma, miski, koce, wiadra, środki czystości, deski.... A Kacperek jest super :) Najpierw nasz obszczekał z wnętrza klatki (coś w rodzaju zamykanej budy), a potem wypuszczony ruszył na wybieg olewając nas równo. Żebym nie wiedziała, że źle widzi, to nigdy bym na to nie wpadła. To bardzo samodzielny i niezależny kawaler. Powinien być wyadoptowany do bardzo rozsądnych, bardzo cierpliwych i kochających zwierzęta ludzi, bo on nie z tych co się od razu pcha na kolana. Quote
tifet Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 Selenguś wziełam się za zdjęcia... Już wstępnie posegregowałam i powywałałam fotki... niestety jestem sierota i wolniej ruszam się od psiaków -zdjęcia 2-3 psów nie do uratowania(niestety połowa z dużego budynku wyrywała się Grzesiowi i chciała wiać na wybieg)... niektóre zdjęcia musiałam-muszę wyostrzyć... mało które mają w sobie artyzm... raczej typowo robocze gonitwy za psami... ale prócz dwóch kojców których zawartości nie widziałam mam wypisane wszystkie pieski... Jestem w trakcie opisywania psiaków.. czy taka forma Ci odpowiada?: wykaz psiaków do adopcji *np.kojec zewnętrzny zadaszony(Limba, Megi, Gucio, Sznaucerkowata): -Limba wiek płeć wielkość charakterystyczne cechy (charakter, historia psa) -itd. Każde zdjęcie podpisane imieniem... w przypadku grupowych to imiona licząc od lewej :cool1: Quote
tifet Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 Selenga napisał(a):Jak najbardziej odpowiada :) jak coś wszelkie życzenia proszę śmiało zgłaszać :p niestety wiele psów ma tylko typowo portretowe zdjęcia (robione przez kraty-często przez małe wizjery) ale jak coś postaram się do tych więcej napisać co tylko spamiętałam... Quote
Ra_dunia Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 No dziewczyny! SUPER! Jestem pod wrażeniem opisanego podejścia do psów. Koniecznie trzeba Azylowi pomóc, bo z tego co czytam, warto :) Dobrze, że Kacperek czeka na adopcje w takich warunkach. Czekam na osobny wątek Azylu i psiaków się w nim znajdujących i oczywiście na zdjęcia Kacperka :loveu: Quote
tifet Posted October 27, 2008 Author Posted October 27, 2008 Ra_dunia napisał(a):No dziewczyny! SUPER! Jestem pod wrażeniem opisanego podejścia do psów. Koniecznie trzeba Azylowi pomóc, bo z tego co czytam, warto :) Dobrze, że Kacperek czeka na adopcje w takich warunkach. Czekam na osobny wątek Azylu i psiaków się w nim znajdujących i oczywiście na zdjęcia Kacperka :loveu: Ra dunia jest tam kilka psiaków zwłaszcza jedna sunia w Twoim typie ulubieńców "z niskim zawieszeniem" prócz tego z psów wyraźnie w tymie rasy są: 3 rotki 2 sznaucery 2 jamniki 1 beagle 3 owczarki niemieckie 1 cane corso (1 rodzic napewno jest cane corso drugi nie wiadomo amsti lub pit) są 3 psy ala pasterskie ale nie wiem pod jaką rasę podpadają :roll: Quote
Ra_dunia Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 A ile w sumie jest tych biedactw? Kacperku - nie gniewaj się, że Ci troszkę wąteczek zaśmiecamy, ale to o twoich towarzyszach piszemy ;) Quote
orpha Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 jak miło sie czyta , ze sa miejsca w ktorych zirzaki mimo swej bezdomnosci maja dobrze , ikłony dla tych wszytskich ktorzy stworzyli takie miejsce :loveu: Quote
tifet Posted October 27, 2008 Author Posted October 27, 2008 Ra_dunia napisał(a):A ile w sumie jest tych biedactw? Kacperku - nie gniewaj się, że Ci troszkę wąteczek zaśmiecamy, ale to o twoich towarzyszach piszemy ;) kochana jeszcze wszystkich nie zliczyłam dopiero jestem na 40tstej pozycji... wszystkie układam opisuję i szykuję odrazu fotki... a mam jeszcze wiele pozycji psiaków... jest ich naprawdę sporo... i myślę że jeszcze przed powstaniem strony załozę na dogo wątek o azylku... Quote
Ra_dunia Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 tifet napisał(a):kochana jeszcze wszystkich nie zliczyłam dopiero jestem na 40tstej pozycji... wszystkie układam opisuję i szykuję odrazu fotki... a mam jeszcze wiele pozycji psiaków... jest ich naprawdę sporo... i myślę że jeszcze przed powstaniem strony załozę na dogo wątek o azylku... Wątek koniecznie! Na prewno ludzie chętnie wspomogą takie miejsce, gdzie kocha się psy ale jest biednie. Quote
tifet Posted October 27, 2008 Author Posted October 27, 2008 Ra dunia powystawiam wątek ale nie ukrywam że po wystawieniu psiaków itp. potrzebna będzie mi pomoc nad zapanowaniem nad dogomaniakami... sama mogę przeoczyć jakieś pytanie o psiaki... co ty na to?? pomogłabyś mi czasem wprowadzić tam dyscyplinę:mad:?? oczywiście innych osóbek też pomoc będzie mile widziana... a narazie niestety nie mam czasu szukać jeśli macie kontakty lub byście mogli znaleźć dogomaniaków zajmujących się adopcjami ras: rotki sznaucery jamniki beagle owczarki niemieckie cane corso (1 rodzic napewno jest cane corso drugi nie wiadomo amsti lub pit) psy pasterskie Quote
Ra_dunia Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Z przyjemnością pomogę :) Ciotek od ras też się poszuka :cool3: Quote
tifet Posted October 27, 2008 Author Posted October 27, 2008 super :multi: ps. co do fotek to nadal siedzę i segreguję... mam nadzieję dziś skończyć:cool1: a Kacperka mam kilka nowych fotek i jego pięknej współlokatorki:diabloti: Quote
tifet Posted October 27, 2008 Author Posted October 27, 2008 rottkom już skleciłam opisy i wraz z fotkami wysłałam do Fundacji Rottka:diabloti: Quote
tifet Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 uwaga jest już wątek Azylu :diabloti: http://www.dogomania.pl/forum/f28/bite-ponizane-glodzone-ostatnia-szansa-azyl-klembow-123513/ Quote
anouk92 Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 [quote name='tifet']nie ma wątku... jest tylko Kacperek... z tego co wiem to jest jakaś dogomaniaczka, która od czasu do czasu im pomaga i tyle(nie znam jej i nie wiem o którą chodzi).... dopiero ja założyłam wątek Kacperka... oni mało mają wspólnego z internetem... /quote] To chyba o mnie chodzi. Nawet nie wiedziałam że Kacperek ma wątek na dogo. To cudowny, starszy psiak który pilnie potrzebuje swojego domu na stare lata. Jest kilka innych wąteków Klembowa - Erazm zakładała jakiś czas temu - był podział na wielkosci psów - ale niestety nie było prawie żadnego zainteresowania.:shake: Ja staram się jezdzić do Klembowa tak często jak mogę i zabierać jakieś psiaki. Azyl jest na wsi - mało osób o nim wie. Mają piękne psiaki ale bez naszej pomocy te psiki nie mają szansy na adopcję. Quote
tifet Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 [quote name='anouk92']To chyba o mnie chodzi. Nawet nie wiedziałam że Kacperek ma wątek na dogo. To cudowny, starszy psiak który pilnie potrzebuje swojego domu na stare lata. Jest kilka innych wąteków Klembowa - Erazm zakładała jakiś czas temu - był podział na wielkosci psów - ale niestety nie było prawie żadnego zainteresowania.:shake: Ja staram się jezdzić do Klembowa tak często jak mogę i zabierać jakieś psiaki. Azyl jest na wsi - mało osób o nim wie. Mają piękne psiaki ale bez naszej pomocy te psiki nie mają szansy na adopcję. witam :multi: nikt niby nie słuszał na dogomani o Klembowie stąd założyłam nowy wątek: http://www.dogomania.pl/forum/f28/bite-ponizane-glodzone-ostatnia-szansa-azyl-klembow-123513/ mam też zdjęcia prawie wszystkich psów i do nich opisy...(zrobiłam je w niedzielę)... także w trakcie robienia jest strona azylu w Klembowie.... Quote
tifet Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 a teraz coś dla Cioteczek :cool1: wytłumaczenie pojęcia kojco-buda(widzicie w środku Kacperka?): a tu Kacperek i Bella jego koleżanka:diabloti: Quote
Ra_dunia Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Ojej... jaka bieda :( Jak on długo w tym czymś siedzi? Czy można tam gdzieś boksy zrobić? Przecież ja się nie dziwię, że Kacperek lata jak głupi skoro cały czas siedzi w takiej małej przestrzeni... Quote
tifet Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 on już tam rok siedzi... wiesz co nie ma w sumie gdzie te boksy budować.... ewentualnie można by chociaż dwukrotnie powiększyć mu ten budo-kojec... więcej się nie zmieści... Quote
tifet Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 i jeszcze raz Kacperek... poza łowiecka...:diabloti: Quote
Ra_dunia Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 ŚLiczności trzeba by było wyczesać ;) Przy nim to mało zachodu... w wakacje w schronie czesałyśmy tego "maluszka': To dopiero było wyzwanie ;) Quote
Selenga Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 [quote name='Ra_dunia']Ojej... jaka bieda :( Jak on długo w tym czymś siedzi? Czy można tam gdzieś boksy zrobić? Przecież ja się nie dziwię, że Kacperek lata jak głupi skoro cały czas siedzi w takiej małej przestrzeni... Wiesz, mnie się też tak wydawało jak go zobaczyłam w tej budce. A potem pani Celina go wypuściła, Kacperek z Bellą ruszyli ostrym galopem po wybiegu (bardzo dużym zresztą). Bella za chwilę podeszła do nas, a Kacperek sobie chodził po wybiegu, wąchał, załatwiał co miał załatwić. Po kilku minutach SAM stanął przy drzwiczkach tej budki i prosił żeby go wpuścić. To jest tak jakby podwójna buda, tyle że zamykana na skobelek. Jak się dwa psiaki w niej ułożą to jest raczej wygodnie i ciepło, bo budka jest cała osłonięta, tylko u góry jest siatka. Kacperek tak wygląda przez tę siatkę bo to my narobiłyśmy zamieszania, przyjechał ktoś nowy, więc trzeba było zobaczyć co się dzieje i poszczekac na nowych. Kiedy potem pani Celina wypuszczała kolejne psy, to i Kacperek i Bella sobie już w budce spokojnie siedzieli, pewnie zwinięci w kłębki spali. Psy są codziennie (chyba 2 razy, ale nie wiem czy wszystkie tyle razy, Kacperek i Bella na pewno, podobnie jak dwie maskotki z sąsiedniej budki) wypuszczane po kolei na wybieg żeby się mogły poruszać, swobodnie pobiegać, poza tym budki i boksy są sprzątane więc wtedy lepiej jak zwierzaków w nich nie ma A co do zrobienia boksów to wierz mi, że wszędzie gdzie się dało boksy są porobione. W budynku są tak zagęszczone, że trudno jest przejść. Budka Kacperka i Belli stoi już na wybiegu i chociażby dla ich bezpieczeństwa musi być zamykana. Jeśli chodzi o czesanie to po prostu nie ma kto. Panowie z tą 80-90 psów mają co robić i bez czesania, a pani Celina ma niesprawne ręce, jest po operacji i nie daje rady. Quote
tifet Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 heh ale za to jakie piękne to wyzwanie:diabloti: Quote
Recommended Posts