Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 723
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Saphira napisał(a):
Szukamy domku dla pięknej suni :eviltong::eviltong::eviltong:
:Dog_run:
Dianka jest śliczną miziastą sunią kochającą swego człeka.:iloveyou:
Pokochaj ją i daj jej domek :iloveyou:

:Dog_run::Dog_run:

:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='Saphira']Szukamy domku dla pięknej suni :eviltong::eviltong::eviltong:
:Dog_run:
Dianka jest śliczną miziastą sunią kochającą swego człeka.:iloveyou:
Pokochaj ją i daj jej domek :iloveyou:

:Dog_run::Dog_run:

Posted

nowy tekst Dianowy: już do wrzucam na 1 stronę:

Podczas swojego 5-letniego życia Diana przeżyła już bardzo dużo, może nawet za dużo.
Od urodzenia mieszkała na łańcuchu, nie dostawała jeść, mieszkała w kompleksie ogródków działkowych, oddalonych od wsi o ok. 500 m, na której nie było nic poza stertą desek, które miały być dla niej schronieniem. Jej „opiekunowie” - choć dla nich powinno być zakazane to określenie – pamiętali o niej tylko wtedy, gdy warzywa rosły, podczas późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny, zapominali o niej prawie całkowicie. Nie uczyli tego, że można drapać za uszkiem, bawić się, czy być miłym dla niej. Do jedzenia przynosili jej resztki z kuchni, czyli suchy chleb, często surowe ziemniaki, skórki od pomidorów, buraków....

Gdy była zima i 20 stopni mrozu, ludzie mieszkający w pobliżu, zmęczeni już nieustannym szczekaniem suni, poszli sprawdzić, co się z nią dzieje. Zobaczyli kości, owinięte wątłym futrem, przerażone ogromne oczy i łapy śliskające się na własnym kale.

Zabrali ją stamtąd.

Wtedy zaczęła się tułaczka Diany.

Przez 8 następnych miesięcy szukaliśmy jej domu w okolicy. Udało nam się w tym czasie ją zsocjalizować. Z dzikiej, przerażonej, niewidzącej nigdy samochodu, czy roweru suczki, zrobiła się uwielbiająca spacery, towarzystwo innych psów oraz ludzi podróżniczka :) ale niestety nie znaleźliśmy jej domu.

Diana przebywa teraz z domu tymczasowym. Nadal szukamy dla niej domu, w którym nie będzie już traktowana jak rzecz, jak przedmiot, który można zamknąć na łańcuchu i bić...

Diana jest gotowa do adopcji nawet dziś. Nie wiem dlaczego tak długo musi czekać na dom? Jest bardzo towarzyska, czysta, nie niszczy w domu, a mieszka w nim od bardzo niedawna. Uwielbia pieszczoty, spacery, uwielbia gdy poświęca się jej uwagę, bo większą część swojego życia była jej pozbawiona.

Diana jest sterylizowana, posiada komplet szczepień i nienaganne zdrowie.

Pozwól jej zapomnieć o swoim starym, szarym i smutnym życiu. Daj jej nowy dom. Ona odwdzięczy Ci się za to najpiękniejszą miłością. Bo pokochać to ona potrafi, jak nikt.

Posted

Saphira, a plakaciki wywieszone na Chełmżę?
Ogłoszenie do gazety?
Znajomi? Rodzina?
Wysyłanie zdjęć konkretnym osobom na maila?
Ostatecznie ogłoszenie w lokalnym radio....

Podałam wszystkie metody za pomoca których chociaz raz udało mi sie wyadoptować psa. Oczywiscie najbardziej skuteczne jest allegro.

niestety nieraz trzeba czekac dłuuugo....
nie dopuszczam do wiadomości, że niektóre psy nie dadzą się wyadoptować...

Posted

rozsyłam ogłoszenia na wszystkie znane mi strony, regularnie oklejamy plakatami miasto....

ona naprawdę jest kochaną sunią! i do pełni szczęścia potrzebuje tylko domu

Posted

Kiepsko. Wczoraj usiadłam na stopniu tak żeby do pogłaskania musiała wejść choć na 2 stopnie. Weszła ale zaraz wystraszona uciekała. Myślę, że to z czasem minie. Reaguje też strachem na widok mężczyzn. Mój TZ sporo się namęczył żeby przyszła do głaskania.
Ile kosztuje ogłoszenie w Nowościach ze zdjęciem i jak się to załatwia ?

Posted

Saphiro, jak z chodzeniem po schodach u Diany? To może być przydatna umiejętność, gdy trafi do nowego domu, lub chociaż do innego tymczasu, na okres Twojej nieobecności. U nas jest wiele schodów...