Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ach te łamańce ;]

Ja jednego nie wiem... SHIPPERKE - zawsze sądziłam, ze będzie od łowiecki :P sziperke/i ale słyszałam niedawno wymowę "skiperki", wiecie może?

Posted

Kazda rasa ma swoja nazwe w zaleznosci z jakiego kraju pochodzi.Dlatego obowiazuje wymowa rasy psa w jezyku ktory obowiazuje na terenie tego kraju.Nazw ras psow sie nie odmienia ,pisownia tez obowizuje danego kraju w ktorym to rasa powstala i zostala przez FCI uznana
Nazw prawidlowo sie nie sploszcza czy ,germanizuje,

podobnie jest z pisownia ,duzymi literami piszemy nazwy ras,
Tak powinno byc ,ale przeciez jamnik to spolszczona nazwa niemieckiej nazwy rasy Teckel lub Dackel

Mops- to Pug -Anglia
Wyzel nazwa polska chociaz to rasa niemiecka -Deutsch Kurzhaar,
Bernenczyk to rasa szwajcarska ,a nazwa prawidlowa to Berner Sennenhund
Wiekszosc nazw ras nie ma spolszczonych form pisowni i wymowy.

Posted

dobra ze schipperke już sobie pomogłam bo "ch" jest a nie "h" ;]

Najśmieszniejsze jest jak na wystawach zagranicznych próbują nasze rasy wymienić, np. oglądając te bardziej prestiżowe, "polski ofczarek niziny", ale radzą sobie

Posted

[quote name='Czarna_Owieczka']właśnie nie wiem, w pomocach naukowych znalazłam że:
g + o,a,u czyt. "g"
g + e, i czyt. "ż"
g + spółgłoska czyt. "g"[/quote]
rouge to czerwony a więc jak słynny młyn ruż;)

Posted

ja nie mogę rozwikłać zagadki jaką jest cheaspake bay retriever {mogłam źle napisać, ale powiedzmy że każdy wie o co chodzi}.
W TV raz słyszałam czizapik, w realu czespejk i teraz nie wiem jak jest; tak jak w TV, w realu czy może zupełnie inaczej?

Posted

[quote name='Joy106']ja nie mogę rozwikłać zagadki jaką jest cheaspake bay retriever {mogłam źle napisać, ale powiedzmy że każdy wie o co chodzi}.
W TV raz słyszałam czizapik, w realu czespejk i teraz nie wiem jak jest; tak jak w TV, w realu czy może zupełnie inaczej?[/quote] A ja mówię po prostu czisburger i każdy wie o co chodzi :lol: Chociaż jeśli chodzi o poprawność powiedziałabym: czispejk?
Natomiast długo zagadką były dla mnie beardedy i mimo, że słyszałam jak się czyta(birdyd), to dalej pozostały dla mnie "b. collie" :eviltong:

Posted

[quote name='Czarna_Owieczka']No tak :biggrina:

I co nikt nie próbuje z moim

:cool3:[/quote]

in English pronounced [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Help:IPA_for_English"]/ʃoʊloʊiːtskwiːntli/[/URL] [I]show-low-eats-quint-lee[/I]

Posted

[quote name='vpassione']A ja mówię po prostu [B]czisburger[/B] i każdy wie o co chodzi :lol: Chociaż jeśli chodzi o poprawność powiedziałabym: czispejk?
Natomiast długo zagadką były dla mnie beardedy i mimo, że słyszałam jak się czyta(birdyd), to dalej pozostały dla mnie "b. collie" :eviltong:[/quote]

:lol:

no ale dzięki za odpowiedź.
ja też nigdy nie mogłam wypowiedzieć bearded collie i nadal słabo mi to wychodzi, po prostu mówię tak niewyraźne pierwszy człon i jak ktoś się spyta 'jaki?' to odpowiadam że 'taki włochaty collie' :oops: i licz że ktoś to zrozumie :oops: ale takie sytuacje nadarzają się rzadko.

a jak się czyta cavalier king charles spaniel? bo z tym też miewam czasem trudności.

Posted

Cavalier king charles spaniel? jak dla mnie kawalier king czerls spaniel:cool3:
A w skrocie cavalier lub caviś i kazdy wie o co chodzi:lol:

Dla mnie najgorzej wymowic nazwy owczarakow belgijskich:lol:Zawsze lamie na nich jezyk heh:roll:

Posted

cavalier king charles spaniel- kawalier king czarls/czerls spaniel, ale niektorzy mowia kalwalier, kawajer, kazdy spolszcza jak umie i przez to sama mam czasami watpliwosci... Kiedys na wystawie zamiast łest łajt hajland terier uslyszlaam west wajt highland terier, albo chichuachua, facet sie nameczyl, ale powiedzial:evil_lol:, najbardziej rozwalilo mnie pinscher zamiast pinczer i sznałzer, gdzie "sznaucer" jest juz spolszczone:cool3:.