Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzieki dziewczyny za rady i opinie doszlam do wniosku,ze zakupimy obrozke i smycz rogz tylko ciagle sie zastanawiam ktory wzorek wybrac...

• Replies 12k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='smallpati']taki przypadek to może się przy każdej obroży zdarzyć bez względu na rozmiar :razz:[/QUOTE]

Jasne, ale większe prawdopodobieństwo istnieje, jeśli rozmiar był źle dobrany.
Tak czy siak, ja bym psa nie narażała, L-ka rogza moim zdaniem może nie wytrzymać szarpnięcia labradora.
Na na dramo przy rozmiarze XL jest napisane, że nadaje sie dla labradora - ale nie słuchajcie producenta - pewnie sie myli :diabloti:

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I] Justa nie mamy wpływu na to co kto kupi dla swojego psa...[/I][/B]
[B][I]Nie wiem czy to wychodzi z oszczędności czy jak...i ładniej wygląda ta większa obroża na psie i jednak jest mocniejsza...[/I][/B]
[B][I]Ale jak kto woli...Ja osobiście bym się bała założyć mojemu psu L-kę bo wiem jak czasem potrafi pociągnąć jak ktoś z mojej rodziny go zawoła...[/I][/B][/QUOTE]

Kurcze, wielka mi oszczędność - proponuje kupić S-kę - 19zł, a nawet dwie w takim wypadku :loveu:

Posted

[quote name='Justa']Jasne, ale większe prawdopodobieństwo istnieje, jeśli rozmiar był źle dobrany.
Tak czy siak, ja bym psa nie narażała, L-ka rogza moim zdaniem może nie wytrzymać szarpnięcia labradora.
Na na dramo przy rozmiarze XL jest napisane, że nadaje sie dla labradora - ale nie słuchajcie producenta - pewnie sie myli :diabloti:[/quote]
[B][I] Justa nie mamy wpływu na to co kto kupi dla swojego psa...[/I][/B]
[B][I]Nie wiem czy to wychodzi z oszczędności czy jak...i ładniej wygląda ta większa obroża na psie i jednak jest mocniejsza...[/I][/B]
[B][I]Ale jak kto woli...Ja osobiście bym się bała założyć mojemu psu L-kę bo wiem jak czasem potrafi pociągnąć jak ktoś z mojej rodziny go zawoła...[/I][/B]

Posted

[quote name='Justa']Kurcze, wielka mi oszczędność - proponuje kupić S-kę - 19zł, a nawet dwie w takim wypadku :loveu:[/quote]
[B][I] Nie wiesz co siedzi w głowach innych ludzi :diabloti:[/I][/B]
[B][I]Mi kiedyś klips z RD puścił...jak Brutus został uwiązany do płotka na flexi a ja poszłam się kąpać...teraz już ten klips się wiecznie odpina...:cool1:[/I][/B]

Posted

A klipsy w rogz sa wytrzymale? bo mojego ciagnika musi utrzymac :razz:...a te w rozmiarze XXL sa szerokosci 4 cm jak by wygladala taka obroza na goldenie? czy to przesada? dodam,ze dla ciagnacego psa.Dylemat mam jeszcze zaciskowa czy zwykla dla ciagnika?

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I] Nie wiesz co siedzi w głowach innych ludzi :diabloti:[/I][/B]
[B][I]Mi kiedyś klips z RD puścił...jak Brutus został uwiązany do płotka na flexi a ja poszłam się kąpać...teraz już ten klips się wiecznie odpina...:cool1:[/I][/B][/QUOTE]

Zawsze wiedziałam, że RD klipsy ma podejrzane :diabloti:

Posted

A L jest dla dobka ,a moim zdaniem samiec dobka jest silniejszy niż suka laba.A więc L dla laba będzie ok.
I nie słabcie mnie tekstami ,ze jak pies szarpnie na 2cm obroży to kopnie w kalendarz bo się posikam zaraz ze śmiechu :lol: Mój pies spokojnie szarżował na samochód w dławiku i to dość porządnie szarpnął i żyje nadal ,ba nawet się nie zakrztusił.

Posted

[quote name='Ardzio']A klipsy w rogz sa wytrzymale? bo mojego ciagnika musi utrzymac :razz:...a te w rozmiarze XXL sa szerokosci 4 cm jak by wygladala taka obroza na goldenie? czy to przesada? dodam,ze dla ciagnacego psa.Dylemat mam jeszcze zaciskowa czy zwykla dla ciagnika?[/quote]
[B][I]Wzięłabym półzacisk z Rogza :)[/I][/B]

Posted

dokladnie jak go boli to nie bedzie ciagnal

ja swojego prowadzalam na dlawiku lub kolczatce jak na treningach na wszytskie psy sie rzucal. Na dlawik wogole nie reagowal mogl go dusic on nadal sie rzucal.

Wystarczylo ze kilka razy uzylam kolczatki, pies odrazu zrozumial o co chodzi. Teraz bez probelmu moze byc na normalnej obrozy i nie rzuci sie na innego psa

czasami mu przypomne kolczatka jak sie zapomni.

ale to sredniak (14kg, 39cm wzrostu) i dla niego oboroze mam 2cm a dla suki w typie husky tylko i wylacznie 2,5, lub nawet wiecej nie wyobrazam sobie jej w wezszych obrozach

Posted

[quote name='olekg89']A L jest dla dobka ,a moim zdaniem samiec dobka jest silniejszy niż suka laba.A więc L dla laba będzie ok.[/QUOTE]

Jak również eLka jest dla boksera :razz:

Posted

[QUOTE]
Tina p-kup Xl jaszczury :diabloti:Super wyglądają na Czarnym lśniącym psie.Wiem bo mam:multi: i się nie brudzą :loveu:
[/QUOTE]

[QUOTE]
A L jest dla dobka ,a moim zdaniem samiec dobka jest silniejszy niż suka laba.A więc L dla laba będzie ok.
I nie słabcie mnie tekstami ,ze jak pies szarpnie na 2cm obroży to kopnie w kalendarz bo się posikam zaraz ze śmiechu :lol: Mój pies spokojnie szarżował na samochód w dławiku i to dość porządnie szarpnął i żyje nadal ,ba nawet się nie zakrztusił.
[/QUOTE]

[B][I]Olek zdecyduj się :diabloti:[/I][/B]

Posted

Pierwsze słyszę, żeby klips Rogz'a puścił...:hmmmm:
Jago (DON, obecie 40kg baaardzo energicznej kupy mięśni i futra:diabloti:) od samego początku w Rogz'ach biega. Obecnie, nówka cewka zakupiony na poznańskiej światówce - komplecik pomarańczowy, oczorąbny potwornie:evil_lol:: na klips zapinana obroża + 1,8m pomarańczowa(z czarnym karabińczykiem) smycz Hurttacollection. Idealne na niedzielny spacer:diabloti:. Treningi odrabiamy w barwach ochronnych:cool1:.

edit: co ważne - nasza obroża ma BLOKADĘ klipsa - zakładam, zabezpieczam, odbezpieczam, zdejmuję.

Posted

Obiecuję, że to ostatnie dziś pytanie :evil_lol::
czy ktoś z Was ma te szelki w rozmiarze MEDIUM, lub SMALL:

[URL="http://www.krakvet.pl/ferplast-szelki-tasmowe-regulowane-champion-medium-p-8818.html"]FERPLAST Szelki ta?mowe regulowane Champion Medium[/URL]

i jest w stanie powiedzieć mi, ile cm. długości ma w nich ten pasek górny, a ile dolny?

Posted

Justa dziekuje juz puscilam pw:loveu:

Robcie jak uwazacie, na Lkach prowadze sznaucera sredniego, leciutka, filigranowa panienke, a zmiescilaby sie w Mke, ciekawa tylko jestem czy doszlabym na Mce do kiosku pod domem, czy moze tylko wyszlabym przed brame. Jest mloda, energiczna i jak zobaczy rower to moznaby bylo jej noge uciac i prawdopodobnie niezauwazylaby, a jak juz biegnie to mozna sobie wolac do usranej smierci. Jezeli moj pies chodzilby w Mkach, ktore sa mu jak najbardziej odpowiednie, mialabym juz nalesnika na jednej z bardziej ruchliwych ulic, bo po drugiej stronie jechal rower, jej najwieksza milosc:loveu:. Drugiego psa niejednokrotnie prowadzilam na obrozy o szer. 1cm, gdzie wskazana dla niego jest Mka (1,5cm), teraz juz nosi tylko Mki, ale zdarzaly nam sie wezsze, slabsze obroze, ktore w dodatku namietnie sie rozpinaly, a jedna pekla zima, jak (JA!) lekko pociagnelam mojego psa. Takie badziewie bylo w zoologu to takie nosil, zyje i ma sie dobrze, ale on jezeli zerwie mu sie obroza to sie nigdzie nie ruszy, nie ma zapedow do prezbiegania przez ulice, jedyne co grozi otozeniu, ze zawisnie na szyi jakiegos innego psa.

Wyciagnijcie wnioski i dobierajcie akcesoria do temperamentu i gabarytow psa, patrzcie tez na obwody szyi zeby psiakom bylo wygodnie i nie musialy chodzic w podwojnym kolnierzu. Nikt za was nie bedzie myslal. Jezeli pies wyladuje ako nalesnik na ulicy, no coz szkoda psa, ale to Wy jestescie za to odpowiedzialni.

Zeby zakonczyc ten jakze nudny i ciagnacy sie kilka ostatnich stron temat, proponuje rozwiazanie sporu, a nie gadanie, dla gadania. Uwazam, ze suka laba moze chodzic w obrozy rozmiar L, jezeli nie jest na cos dziko napalona i nie ma jakis koszmarnych zrywow, jezeli jednak wlasciciel boi sie, ze rozmiar ten nie wytrzyma, moze kupic obroze rozmiar wieksza, zwracajac przy tym uwage, czy obwod nie jest za duzy i psiak nie bedzie wyciagal przez nia glowy, bo jest to zagrozenie identyczne jak przy zaslabych kipsach. Dajmy juz spokoj i zostawmy wybor wlascicielowi;).

Posted

[B][I]Puzzle Labrador nie wyciągnie głowy z XL-ki :p można ją zwężyć sporo i nie ma obawy przed wyciągnięciem:p[/I][/B]
[B][/B]
[B][I]A zresztą się zgadzam jak najbardziej.[/I][/B]

Posted

[quote name='puzzle']Rinus nie jestem specjalista od labow, ale co da sie na pierwszy rzut oka zauwazyc, ze miedzy sukami, a psami jest naprawde duza roznica wielkosci (nie wiem czy w jeszce jakiejs rasie da sie taka zauwazyc). Psa mozna zaliczy do ras duzych, natomiast suke czesto do srednich. Lab jest mocno zbudowanym psem i tez wydaje mi sie, ze pasowac powinna Xlka, ale jak powiedzialam wyzej niech decyduje wlasciciel. Kazdy powiedzial co o tym mysli, ale ma to dac do myslenia i byc podpowiedzia, a nie pretensjami.[/quote]
[B][I] Mój Brutus jest gabarytów suczki :p kundel to wiadomo :diabloti: [/I][/B]
[B][I]Podejrzewam, że Irish nie jest mniejsza od niego :)[/I][/B]

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I]Puzzle Labrador nie wyciągnie głowy z XL-ki :p można ją zwężyć sporo i nie ma obawy przed wyciągnięciem:p[/I][/B]
[B][/B]
[B][I]A zresztą się zgadzam jak najbardziej.[/I][/B][/QUOTE]

Rinus nie jestem specjalista od labow, ale co da sie na pierwszy rzut oka zauwazyc, ze miedzy sukami, a psami jest naprawde duza roznica wielkosci (nie wiem czy w jeszce jakiejs rasie da sie taka zauwazyc). Psa mozna zaliczy do ras duzych, natomiast suke czesto do srednich. Lab jest mocno zbudowanym psem i tez wydaje mi sie, ze pasowac powinna Xlka, ale jak powiedzialam wyzej niech decyduje wlasciciel. Kazdy powiedzial co o tym mysli, ale ma to dac do myslenia i byc podpowiedzia, a nie pretensjami.

Posted

[quote name='RCookie']Ma ktoś zdjęcie ciemnego (najlepiej czarnego) psa w obroży rogz, wzorek bones on red?[/quote]

My mamy szelki ;) :

[IMG]http://img370.imageshack.us/img370/9892/p1060809tn4.jpg[/IMG]

Niestety znalazłam tylko takie brzydkie jakościowo zdjęcie, ale myślę, że taśma jest dość widoczna ;).

Posted

tak, rzeczywiście rozmiary to nie wszystko, ważne jest jeszcze zachowanie psa.

a że moja suka jest duża (poza tym ro mieszaniec laba dla ścisłości) ostrożności nigdy nie za wiele zwłaszcza gdy chodzi o Irish, to zdecydowałam się jednak na obrożę 3,5cm. w końcu wzorek nie najważniejszy.

[B]puzzle [/B]temat może nudny dla niektórych ale dla innych może być pomocny od tego w końcu jest forum:)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...