Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Negri_2008']pixele to moja słaba strona :oops:
ale o wszystko się dowiem[/quote]
Ja też mam słabosć do Piksela (to mój aksolotl meksykański:p)
Ciotka, dawaj nr konta na priv, bo sprawdziłam poczte i nic:eviltong:

Posted

[quote name='Negri_2008']Przed chwila wysłałam maila do Pani z wydawnictwa z prośbą o wszystkie wskazówki, co do rozmiaru zdjęcia do ogłoszenia. ;)[/quote]

...i już dostałam taką odpowiedź od Pani :crazyeye:

Witam Panią,
najlepsza jakość obrazu to jest rozdzielczość 300 dpi w naszym przypadku,
proszę przesłać zdjęcie takie jakie Pani posiasa, a grafik oceni czy się
nadaje.

[COLOR=red][B]Neczka - ratuj!!!!!!!!! co to znaczy 300 dpi ( bo dla mnie to brzmi jak dioptrie te od oczu ???? i nijak ma się do fot :evil_lol:)[/B][/COLOR]

Magda - wieczorem wysłałam do Ciebie pm ale pewnie nie dolazło. Wyślę jeszcze raz :lol:

Posted

[quote name='Negri_2008']... :crazyeye:

Witam Panią,
najlepsza jakość obrazu to jest rozdzielczość 300 dpi w naszym przypadku,
proszę przesłać zdjęcie takie jakie Pani posiasa, a grafik oceni czy się
nadaje.

[COLOR=red][B]Neczka - ratuj!!!!!!!!! co to znaczy 300 dpi ( bo dla mnie to brzmi jak dioptrie te od oczu ???? i nijak ma się do fot :evil_lol:)[/B][/COLOR]
[/quote]

Ja też nie za bardzo kumata w tym temacie...:eviltong:...niemniej zdjęcia psiakom robiłam ja i na dużej rozdzielczości bo mam tak ustawiony aparat....:eviltong::lol:
i mam nadzieję że to dobrze i o to chodzi.....:roll:

Posted

[quote name='becia66']Ja też nie za bardzo kumata w tym temacie...:eviltong:...niemniej zdjęcia psiakom robiłam ja i na dużej rozdzielczości bo mam tak ustawiony aparat....:eviltong::lol:
i mam nadzieję że to dobrze i o to chodzi.....:roll:[/quote]

W takim razie wyślij mi na mój prywatny adres zdjęcie psiaków, wyślę je do "mojego psa" i obadamy co napiszą.
[EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]

Posted

To jeszcze wyjaśnij mi please, czy takie przeklojone zdjęcie z dogo, o rozmiarze "regulaminowym" będzie tak samo dobre technicznie po wydrukowaniu w gazecie, jak to oryginalne, zrobione na wysokiej rozdzielczości. :roll:

sądziłam, jako laik oczywiście :evil_lol:, że lepiej wysłać do "mojego psa" zdjęcie nie zmniejszane.

Posted

Każdy aparat robi zdjęcia w dużym rozmiarze :)
To dobrze, bo później można tą fotkę dowolnie modelować bez utraty jakości.
Negri, nie musisz przesyłać fotki do Pani :D Ja już coś wykombinuję, wiem o co chodzi :eviltong:

Posted

[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Dpi]Dpi - Wikipedia, wolna encyklopedia[/url]

1dpi = 1 pixel
pixel to jest jedna taka malusia krateczka budująca obrazek

To jeszcze o jedno możesz Panią spytać ;)
Czy to ma być 300 na wysokość czy na szerokość :eviltong:

Posted

[quote name='Neczka']Każdy aparat robi zdjęcia w dużym rozmiarze :)
To dobrze, bo później można tą fotkę dowolnie modelować bez utraty jakości.
Negri, nie musisz przesyłać fotki do Pani :D Ja już coś wykombinuję, wiem o co chodzi :eviltong:[/quote]

Mam taką propozycję:

Nanieś na zdjęcie dużego rozmiaru nr tel do kontaktu w takim kształcie jakbyśmy chciały, aby wyglądało to po wydrukowaniu i prześlij mi je na mój adres.
Mam w pracy fachowca, który przerobi zdjęcie na te ch....rne dpi i zrobi to dobrze.

Zacznijmy też pracować troszkę nad tekstem. Mamy do dyspozycji [B]6 linijek po 22 znaki.[/B]

Zróbmy to w miarę szybko, żeby mieć czas na ewentualne poprawki. ;)

Gotowe już zdjęcie i propozycję tekstu wyślę Pani do akceptacji. Wolałabym już do niej nie pisać o nic nie pytać, żeby jej głowy nie zawracać. :lol:

Co Wy na to?

Posted

Z doświadczenia wiem że najwiekszy odzew na zdjęcia smutne z poruszającym tekstem bo jesli napiszemy że 2 fajne psiaki i pokażemy usmiechniete pychole to klapa....:shake: Musi być że Pani umarła, a zrozpaczone psy do schroniska,że smutne, że wypatrują - coś w tym stylu....
Negri ile mamy czasu ? bo może dałoby sie zrobic jeszcze jakieś smętne zdjęcia chłopaków w zimowej scenerii....:roll:
Pieniązki wpłaciłam dzisiaj na poczcie więc pewnie we czwartek- piątek wpłyną.

Posted

[quote name='Neczka']No to ja to widzę mniej więcej tak ;)

[CENTER][URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img17.imageshack.us/img17/4100/ciaptoss3.jpg[/IMG][/URL]

[/CENTER]
[/quote]
Jeśli mogę coś zasugerować to może inne kolory, trochę się zlewa, a jak nie zmiana koloru to moze grubsze czcionki i tekst pisany drukowanymi literami?
tu masz dużo czcionek:
[url=http://www.1001freefonts.com/modern-fonts.php]Modern Fonts - 1001 Free Fonts[/url]
może Carbon Block? albo flip flop? Fortune City tez ładna. A może masz podobne jakieś?
Tak sobie głośno myślę :)

Posted

ojejej, no to mamy polityczną sorawę do rozstrzygnięcia, czy psiaki mają być wesołe, czy smutne :hmmmm:

Nie możemy pozwolić na klapę, przynajmniej z powodu zdjęcia :shake:
Wiecie co ciotki, chyba zadzwonie do tej Pani po poradę.

Do 5 marca musimy mieć wszystko dopięte na ostatni guziczek ;)

Neczko - sugestie Czarnego kota" chyba słuszne :lol:

Posted

[quote name='Negri_2008']ojejej, no to mamy polityczną sorawę do rozstrzygnięcia, czy psiaki mają być wesołe, czy smutne :hmmmm:

Nie możemy pozwolić na klapę, przynajmniej z powodu zdjęcia :shake:
Wiecie co ciotki, chyba zadzwonie do tej Pani po poradę[/quote]

Powiedz Pani że takie jedno ogłoszenie to dla nas spory wydatek bo psów mamy duzo i bardzo zalezy nam żeby było jak najlepiej zrobione....:roll:
Głupie co ? :roll:....ale prawdziwe...niestety......
To jest pierwszy nasz wątek kiedy pada hasło ogłoszenia w ,,Moim Psie'' i w ciągu kilku godzin mamy taką kasę......Dzięki wielkie bo samemu naprawdę ciężko.....:buzi:

Posted

[quote name='becia66']Powiedz Pani że takie jedno ogłoszenie to dla nas spory wydatek bo psów mamy duzo i bardzo zalezy nam żeby było jak najlepiej zrobione....:roll:
Głupie co ? :roll:....ale prawdziwe...niestety......
To jest pierwszy nasz wątek kiedy pada hasło ogłoszenia w ,,Moim Psie'' i w ciągu kilku godzin mamy taką kasę......Dzięki wielkie bo samemu naprawdę ciężko.....:buzi:[/quote]

Właśnie napisałam do Pani maila, żeby nam dała sugestie co do zdjęcia i tekstu,;
czy psiaki maja być wesołe czy smutne,
czy tesk wzruszajacy czy bardziej jednak skoncentrowany na opisie charakteru psiaków.
Pewnie bardzo szybko odpowie, bo to jakaś dobra kobieta jest...;)

Becia - nikt na dogo nie jest sam....:loveu:

Cioteczki, chyba skorzystamy z pomocy "Czarnego Kota" ? 8-)

Posted

...to jeszce raz ja :evil_lol:

poniżej odpowiedź od Pani:

Zdjęcia mogą być różne, ważne jedna jest żeby było wyraźnie widać pieska,
żeby zdj. było dobrze wykadrowane, to jest raczej ważniejsze. Treść powinna
być moim zdanie wzruszająca, ale oczywiście z informacją o samych pieskach,
treść powinna być konkretna, wiem , że pisać można bardzo dużo o psiakach,
ale tutaj musimy się zmieścić w paru zdaniach, bo każda linijka kosztuje.
Chętnie pomogę przy pisaniu, tylko muszę wiedzieć o czym dokładnie chcą
Państwo napisać.

wyślę do Pani króciutką historię psiaków:
o śmierci Pani, o tym że po jej odejściu są samotni.
Dam duży nacisk na ich przyjaźń i przywiązanie do siebie oraz na to, że są dobrze ułożone i niekonfliktwe.
Wyraźnie zaznaczę, że nie należy takich przyjaciół rozdzielać, że bez siebie nawzajem będzie im bardzo trudno i pilnie potrzebny jest dom dla dwójki.

Może uda się tej Pani to jakoś zgrabnie ująć i zmieścić w 6 linijkach :cool3::-?

acha, czy Waszym zdaniem zdjecie ktore wytypowałyśmy jest dobre, zgodne z Pani wskazówkami? :roll:

Posted

[B]DWAJ,pogodni i nienagannie wychowani gentelmeni[/B] ( w wieku -6 lat),[COLOR=blue][B]od zawsze razem[/B][/COLOR] ,teraz [COLOR=blue][B]osieroceni [/B][COLOR=black]z[/COLOR] [COLOR=black]powodu[/COLOR] [/COLOR][COLOR=black]śmierci[/COLOR] ich ukochanej Pani,wiernie [B][SIZE=4][COLOR=green][I]czekają...[/I][/COLOR][/SIZE][/B]
[B][I][SIZE=4][COLOR=#008000][/COLOR][/SIZE][/I][/B]
[I][SIZE=1][COLOR=#008000][COLOR=black]...moze to troszku sie przyda[/COLOR]...:oops::oops::oops:[/COLOR][/SIZE][/I]

Posted

[B]black_cat[/B], jakbyś mogła pomóc...:fadein:
Właśnie nie mogłam wpaść na kolor tej czcionki i takie coś wyszło :eek3:

Pewnie w PS bym trochę więcej zdziałała, ale nie wiem czemu nie da się go zainstalować u mnie na komputerze i działam w tym beznadziejnym Corelu...

[B]Negri[/B], dobry pomysł z tym, żeby opisać historię tej Pani ;)

Posted

[quote name='Neczka'][B]black_cat[/B], jakbyś mogła pomóc...:fadein:
Właśnie nie mogłam wpaść na kolor tej czcionki i takie coś wyszło :eek3:

Pewnie w PS bym trochę więcej zdziałała, ale nie wiem czemu nie da się go zainstalować u mnie na komputerze i działam w tym beznadziejnym Corelu...

[B]Negri[/B], dobry pomysł z tym, żeby opisać historię tej Pani ;)[/quote]

Wiesz, jesli działasz w Corelu Draw to to jest NAJLEPSZE (obok InDesigna) narzędzie do grafiki przeznaczonej do druku! W photoshopie obrabia sie zdjecia, ale cała reszta powinna być w corelu lub innym programie do skladu DTP. Napiszę ci na PW swojego maila, zrob projekt i przyslij mi na maila w formacie .cdr. Jaką masz wersję corela? ja mam 12 więc nie zapisuj w wersji wyższej. :)

Posted

[quote name='black_cat']Aha i jeszcze potrzebne są dokladne wymary i wymagany format ogloszenia. Czy babka z gazety podała wymagane parametry?[/quote]
Zdjęcie ma być w formacie jpg i mieć rozdzielczość 300 dpi :razz:

tekst i zdjęcie można przesłać poprostu mailem a tam w redakcji zrobią resztę.

Poniżej wklejam to, co napisałam do Pani o psiakach:

O pieskach:

Tofi i Ciapek mają około 7 lat.
Wychowali się razem od szczenięcia. Po śmierci swojej właścicielki oddani
zostali przez jej rodzinę do schroniska w Orzechowcach k/Przemyśla. Obaj
bardzo tęsknią za domem.
Są bardzo zżyte ze sobą. Śpią w jednej budzie, razem jedzą, razem witają
gości w schronisku. Obaj bardzo tęsknią za kontaktem z człowiekiem, proszą
o pieszczoty i o uwagę.
Po spacerze z wolontariuszami nie chcą wracać do schroniskowego boksu.
To bardzo zrównoważone i łagodne pieski, wesołe i energiczne.
Nie należy ich rozdzielać, ponieważ bez siebie nawzajem będzie im bardzo
ciężko.

To ogólna charakterystyka psów i ich sytuacji.

Chciałabym uwypuklić w treści, że psy po śmierci swojej Pani bardzo tęsknią
za człowiekiem, że muszą być razem i że są niekonfliktowe.
To taka psia przyjaźń, która bardzo rzadko się zdarza.

A teraz najważniejsze: po obliczeniu funduszy okazuje się, że dysponujemy 6
linijkami tekstu. Wiem, że to niewiele.
Aby zaoszczędzić trochę miejsca na tekst, nr telefonu kontaktowego oraz
imiona psów będą umieszczone w tle fotografii.

mam nadzieję, że Pani na tej podstawie ułoży coś z sensem.

A może spełni się marzenie Figi33 i ktoś z redakcji zainteresuje się psiakami i napisze o nich....artykuł??????? :razz: