Negri_2008 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Przed chwila wysłałam maila do Pani z wydawnictwa z prośbą o wszystkie wskazówki, co do rozmiaru zdjęcia do ogłoszenia. ;) Quote
MagdaH Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='Negri_2008']pixele to moja słaba strona :oops: ale o wszystko się dowiem[/quote] Ja też mam słabosć do Piksela (to mój aksolotl meksykański:p) Ciotka, dawaj nr konta na priv, bo sprawdziłam poczte i nic:eviltong: Quote
Negri_2008 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='Negri_2008']Przed chwila wysłałam maila do Pani z wydawnictwa z prośbą o wszystkie wskazówki, co do rozmiaru zdjęcia do ogłoszenia. ;)[/quote] ...i już dostałam taką odpowiedź od Pani :crazyeye: Witam Panią, najlepsza jakość obrazu to jest rozdzielczość 300 dpi w naszym przypadku, proszę przesłać zdjęcie takie jakie Pani posiasa, a grafik oceni czy się nadaje. [COLOR=red][B]Neczka - ratuj!!!!!!!!! co to znaczy 300 dpi ( bo dla mnie to brzmi jak dioptrie te od oczu ???? i nijak ma się do fot :evil_lol:)[/B][/COLOR] Magda - wieczorem wysłałam do Ciebie pm ale pewnie nie dolazło. Wyślę jeszcze raz :lol: Quote
figa33 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 ja tez w tym temacie ni w ząb ,ale to chyba chodzi o rozdzielczość sprzętu np.naświetlarek , drukarki itp.... Quote
Becia66 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='Negri_2008']... :crazyeye: Witam Panią, najlepsza jakość obrazu to jest rozdzielczość 300 dpi w naszym przypadku, proszę przesłać zdjęcie takie jakie Pani posiasa, a grafik oceni czy się nadaje. [COLOR=red][B]Neczka - ratuj!!!!!!!!! co to znaczy 300 dpi ( bo dla mnie to brzmi jak dioptrie te od oczu ???? i nijak ma się do fot :evil_lol:)[/B][/COLOR] [/quote] Ja też nie za bardzo kumata w tym temacie...:eviltong:...niemniej zdjęcia psiakom robiłam ja i na dużej rozdzielczości bo mam tak ustawiony aparat....:eviltong::lol: i mam nadzieję że to dobrze i o to chodzi.....:roll: Quote
Negri_2008 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='becia66']Ja też nie za bardzo kumata w tym temacie...:eviltong:...niemniej zdjęcia psiakom robiłam ja i na dużej rozdzielczości bo mam tak ustawiony aparat....:eviltong::lol: i mam nadzieję że to dobrze i o to chodzi.....:roll:[/quote] W takim razie wyślij mi na mój prywatny adres zdjęcie psiaków, wyślę je do "mojego psa" i obadamy co napiszą. [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] Quote
Becia66 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Negri to są własnie te zjęcia które wkleiłam na str. 93 w poście 929...:roll: Quote
Negri_2008 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 To jeszcze wyjaśnij mi please, czy takie przeklojone zdjęcie z dogo, o rozmiarze "regulaminowym" będzie tak samo dobre technicznie po wydrukowaniu w gazecie, jak to oryginalne, zrobione na wysokiej rozdzielczości. :roll: sądziłam, jako laik oczywiście :evil_lol:, że lepiej wysłać do "mojego psa" zdjęcie nie zmniejszane. Quote
Neczka Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 Każdy aparat robi zdjęcia w dużym rozmiarze :) To dobrze, bo później można tą fotkę dowolnie modelować bez utraty jakości. Negri, nie musisz przesyłać fotki do Pani :D Ja już coś wykombinuję, wiem o co chodzi :eviltong: Quote
Neczka Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Dpi]Dpi - Wikipedia, wolna encyklopedia[/url] 1dpi = 1 pixel pixel to jest jedna taka malusia krateczka budująca obrazek To jeszcze o jedno możesz Panią spytać ;) Czy to ma być 300 na wysokość czy na szerokość :eviltong: Quote
Negri_2008 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='Neczka']Każdy aparat robi zdjęcia w dużym rozmiarze :) To dobrze, bo później można tą fotkę dowolnie modelować bez utraty jakości. Negri, nie musisz przesyłać fotki do Pani :D Ja już coś wykombinuję, wiem o co chodzi :eviltong:[/quote] Mam taką propozycję: Nanieś na zdjęcie dużego rozmiaru nr tel do kontaktu w takim kształcie jakbyśmy chciały, aby wyglądało to po wydrukowaniu i prześlij mi je na mój adres. Mam w pracy fachowca, który przerobi zdjęcie na te ch....rne dpi i zrobi to dobrze. Zacznijmy też pracować troszkę nad tekstem. Mamy do dyspozycji [B]6 linijek po 22 znaki.[/B] Zróbmy to w miarę szybko, żeby mieć czas na ewentualne poprawki. ;) Gotowe już zdjęcie i propozycję tekstu wyślę Pani do akceptacji. Wolałabym już do niej nie pisać o nic nie pytać, żeby jej głowy nie zawracać. :lol: Co Wy na to? Quote
Becia66 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Z doświadczenia wiem że najwiekszy odzew na zdjęcia smutne z poruszającym tekstem bo jesli napiszemy że 2 fajne psiaki i pokażemy usmiechniete pychole to klapa....:shake: Musi być że Pani umarła, a zrozpaczone psy do schroniska,że smutne, że wypatrują - coś w tym stylu.... Negri ile mamy czasu ? bo może dałoby sie zrobic jeszcze jakieś smętne zdjęcia chłopaków w zimowej scenerii....:roll: Pieniązki wpłaciłam dzisiaj na poczcie więc pewnie we czwartek- piątek wpłyną. Quote
Neczka Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 No to ja to widzę mniej więcej tak ;) [CENTER][URL=http://imageshack.us][IMG]http://img17.imageshack.us/img17/4100/ciaptoss3.jpg[/IMG][/URL] [/CENTER] Quote
Becia66 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Piekne to Neczuś ale pychole uśmiechnięte.....:roll: To przynajmniej jakis smutaśny tekst trzeba napisać..... Quote
black_cat Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='Neczka']No to ja to widzę mniej więcej tak ;) [CENTER][URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img17.imageshack.us/img17/4100/ciaptoss3.jpg[/IMG][/URL] [/CENTER] [/quote] Jeśli mogę coś zasugerować to może inne kolory, trochę się zlewa, a jak nie zmiana koloru to moze grubsze czcionki i tekst pisany drukowanymi literami? tu masz dużo czcionek: [url=http://www.1001freefonts.com/modern-fonts.php]Modern Fonts - 1001 Free Fonts[/url] może Carbon Block? albo flip flop? Fortune City tez ładna. A może masz podobne jakieś? Tak sobie głośno myślę :) Quote
Negri_2008 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 ojejej, no to mamy polityczną sorawę do rozstrzygnięcia, czy psiaki mają być wesołe, czy smutne :hmmmm: Nie możemy pozwolić na klapę, przynajmniej z powodu zdjęcia :shake: Wiecie co ciotki, chyba zadzwonie do tej Pani po poradę. Do 5 marca musimy mieć wszystko dopięte na ostatni guziczek ;) Neczko - sugestie Czarnego kota" chyba słuszne :lol: Quote
Becia66 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Negri_2008']ojejej, no to mamy polityczną sorawę do rozstrzygnięcia, czy psiaki mają być wesołe, czy smutne :hmmmm: Nie możemy pozwolić na klapę, przynajmniej z powodu zdjęcia :shake: Wiecie co ciotki, chyba zadzwonie do tej Pani po poradę[/quote] Powiedz Pani że takie jedno ogłoszenie to dla nas spory wydatek bo psów mamy duzo i bardzo zalezy nam żeby było jak najlepiej zrobione....:roll: Głupie co ? :roll:....ale prawdziwe...niestety...... To jest pierwszy nasz wątek kiedy pada hasło ogłoszenia w ,,Moim Psie'' i w ciągu kilku godzin mamy taką kasę......Dzięki wielkie bo samemu naprawdę ciężko.....:buzi: Quote
black_cat Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Mam doświadczenie w tworzeniu grafiki do druku w gazetach i książkach, jesli chcecie mogę pomóc zrobić to ogłoszenie. Quote
Negri_2008 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='becia66']Powiedz Pani że takie jedno ogłoszenie to dla nas spory wydatek bo psów mamy duzo i bardzo zalezy nam żeby było jak najlepiej zrobione....:roll: Głupie co ? :roll:....ale prawdziwe...niestety...... To jest pierwszy nasz wątek kiedy pada hasło ogłoszenia w ,,Moim Psie'' i w ciągu kilku godzin mamy taką kasę......Dzięki wielkie bo samemu naprawdę ciężko.....:buzi:[/quote] Właśnie napisałam do Pani maila, żeby nam dała sugestie co do zdjęcia i tekstu,; czy psiaki maja być wesołe czy smutne, czy tesk wzruszajacy czy bardziej jednak skoncentrowany na opisie charakteru psiaków. Pewnie bardzo szybko odpowie, bo to jakaś dobra kobieta jest...;) Becia - nikt na dogo nie jest sam....:loveu: Cioteczki, chyba skorzystamy z pomocy "Czarnego Kota" ? 8-) Quote
Negri_2008 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 ...to jeszce raz ja :evil_lol: poniżej odpowiedź od Pani: Zdjęcia mogą być różne, ważne jedna jest żeby było wyraźnie widać pieska, żeby zdj. było dobrze wykadrowane, to jest raczej ważniejsze. Treść powinna być moim zdanie wzruszająca, ale oczywiście z informacją o samych pieskach, treść powinna być konkretna, wiem , że pisać można bardzo dużo o psiakach, ale tutaj musimy się zmieścić w paru zdaniach, bo każda linijka kosztuje. Chętnie pomogę przy pisaniu, tylko muszę wiedzieć o czym dokładnie chcą Państwo napisać. ________________________________________ może zrobimy tak: wyślę do Pani króciutką historię psiaków: o śmierci Pani, o tym że po jej odejściu są samotni. Dam duży nacisk na ich przyjaźń i przywiązanie do siebie oraz na to, że są dobrze ułożone i niekonfliktwe. Wyraźnie zaznaczę, że nie należy takich przyjaciół rozdzielać, że bez siebie nawzajem będzie im bardzo trudno i pilnie potrzebny jest dom dla dwójki. Może uda się tej Pani to jakoś zgrabnie ująć i zmieścić w 6 linijkach :cool3::-? acha, czy Waszym zdaniem zdjecie ktore wytypowałyśmy jest dobre, zgodne z Pani wskazówkami? :roll: Quote
koss Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [B]DWAJ,pogodni i nienagannie wychowani gentelmeni[/B] ( w wieku -6 lat),[COLOR=blue][B]od zawsze razem[/B][/COLOR] ,teraz [COLOR=blue][B]osieroceni [/B][COLOR=black]z[/COLOR] [COLOR=black]powodu[/COLOR] [/COLOR][COLOR=black]śmierci[/COLOR] ich ukochanej Pani,wiernie [B][SIZE=4][COLOR=green][I]czekają...[/I][/COLOR][/SIZE][/B] [B][I][SIZE=4][COLOR=#008000][/COLOR][/SIZE][/I][/B] [I][SIZE=1][COLOR=#008000][COLOR=black]...moze to troszku sie przyda[/COLOR]...:oops::oops::oops:[/COLOR][/SIZE][/I] Quote
Neczka Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 [B]black_cat[/B], jakbyś mogła pomóc...:fadein: Właśnie nie mogłam wpaść na kolor tej czcionki i takie coś wyszło :eek3: Pewnie w PS bym trochę więcej zdziałała, ale nie wiem czemu nie da się go zainstalować u mnie na komputerze i działam w tym beznadziejnym Corelu... [B]Negri[/B], dobry pomysł z tym, żeby opisać historię tej Pani ;) Quote
black_cat Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Neczka'][B]black_cat[/B], jakbyś mogła pomóc...:fadein: Właśnie nie mogłam wpaść na kolor tej czcionki i takie coś wyszło :eek3: Pewnie w PS bym trochę więcej zdziałała, ale nie wiem czemu nie da się go zainstalować u mnie na komputerze i działam w tym beznadziejnym Corelu... [B]Negri[/B], dobry pomysł z tym, żeby opisać historię tej Pani ;)[/quote] Wiesz, jesli działasz w Corelu Draw to to jest NAJLEPSZE (obok InDesigna) narzędzie do grafiki przeznaczonej do druku! W photoshopie obrabia sie zdjecia, ale cała reszta powinna być w corelu lub innym programie do skladu DTP. Napiszę ci na PW swojego maila, zrob projekt i przyslij mi na maila w formacie .cdr. Jaką masz wersję corela? ja mam 12 więc nie zapisuj w wersji wyższej. :) Quote
black_cat Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Aha i jeszcze potrzebne są dokladne wymary i wymagany format ogloszenia. Czy babka z gazety podała wymagane parametry? Quote
Negri_2008 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='black_cat']Aha i jeszcze potrzebne są dokladne wymary i wymagany format ogloszenia. Czy babka z gazety podała wymagane parametry?[/quote] Zdjęcie ma być w formacie jpg i mieć rozdzielczość 300 dpi :razz: tekst i zdjęcie można przesłać poprostu mailem a tam w redakcji zrobią resztę. ______________________________________________________________ Poniżej wklejam to, co napisałam do Pani o psiakach: O pieskach: Tofi i Ciapek mają około 7 lat. Wychowali się razem od szczenięcia. Po śmierci swojej właścicielki oddani zostali przez jej rodzinę do schroniska w Orzechowcach k/Przemyśla. Obaj bardzo tęsknią za domem. Są bardzo zżyte ze sobą. Śpią w jednej budzie, razem jedzą, razem witają gości w schronisku. Obaj bardzo tęsknią za kontaktem z człowiekiem, proszą o pieszczoty i o uwagę. Po spacerze z wolontariuszami nie chcą wracać do schroniskowego boksu. To bardzo zrównoważone i łagodne pieski, wesołe i energiczne. Nie należy ich rozdzielać, ponieważ bez siebie nawzajem będzie im bardzo ciężko. To ogólna charakterystyka psów i ich sytuacji. Chciałabym uwypuklić w treści, że psy po śmierci swojej Pani bardzo tęsknią za człowiekiem, że muszą być razem i że są niekonfliktowe. To taka psia przyjaźń, która bardzo rzadko się zdarza. A teraz najważniejsze: po obliczeniu funduszy okazuje się, że dysponujemy 6 linijkami tekstu. Wiem, że to niewiele. Aby zaoszczędzić trochę miejsca na tekst, nr telefonu kontaktowego oraz imiona psów będą umieszczone w tle fotografii. __________________________________________________________ mam nadzieję, że Pani na tej podstawie ułoży coś z sensem. A może spełni się marzenie Figi33 i ktoś z redakcji zainteresuje się psiakami i napisze o nich....artykuł??????? :razz: Quote
Recommended Posts