ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Rozumiem że ona ma status stałego rezydenta schroniskowego ze specjalnymi przywilejami ? :lol: Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 U mnie miałaby po prostu dozywotko jak Tania w bardzo godziwych warunkach + indywidualne głaskanko :lol: Quote
majqa Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 ewa36 napisał(a): (...) zawsze jest w odwodzie Dębogóra bez schodów (...). Ewuś, wiem, że chcesz pomóc ale wzięcie Żaby to chyba nie najlepszy pomysł i dla niej i dla Ciebie. :-( Ja martwię się m.in. o Twój kręgosłup, bo jesteś zgrabnym drobiażdżkiem. Kilka razy dziennie pokonywać schody z wielkim psem to raczej ponad Twoje siły. Niech coś się nie powiedzie, a tak zawsze może być, zrobisz krzywdę sobie i/ lub suni. Mieszkasz sama, kto usłyszy Twój krzyk o pomoc? Sąsiad? Daj Boże. Dębogóra to z kolei kojce, czyli w pewnym sensie zamiana obecnego schronu na...lepszy schron? Tania ma tam trafić i to samo może spotkać Żabę. Tej suni potrzeba domu, w którym niemal stale ktoś jest, gdzie chodzi się po płaskim terenie, gdzie niemal na zawołanie jeśli sunia się zatoczy, upadnie, ktoś dopomoże jej wstać. Bardzo, bardzo Cię proszę przemyśl raz jeszcze swoją sytuację (w tym i osobistą, za którą trzymam kciuki) i możliwości nim podejmiesz kolejne wyzwanie. Odprowadziłaś na tamtą stronę w krótkim czasie sporo psiaków. Wytrzymasz ewentualną, kolejną porażkę? Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Majeczko, masz absolutną rację, po prostu wspólnie zastanawiamy się nad najlepszym dostępnym rozwiazaniem. Tania idzie do Dębogóry - od początku miała tam iść, zatrzymałam ją w domu, bo po przywóżce zobaczyliśmy wszyscy - Dziadek, Stasiek i ja - jak jest chuda, słaba i do tego ostrzyżona, a było jeszcze zimno. Dębogóry absolutnie nie można przyrównywać do lepszego schroniska nawet jak przez mgłę :evil_lol: Kojce są drewniane, duże. budy na podmurówce, z podwojnego litego drewna (tak jak kojce) ocieplane styropianem, do każdego kojca wybieg 70 m2. Codziennie od rana do wieczora jest tam Stasiek + Pan Jurek + Pan Romek. Kundle oprócz wybiegów są wypuszczane na teren - 7,5 ha ogrodzone ze stawem. Psy są bardzo ułozone i przyjacielskie, od razu przyjęły Lukę do stada, nie było najmniejszych zadrażnień. I najbardziej Luka zakumplowała się z dziewczyną swoją równolatką Moniką. I jest tam 10 psów a nie kilkaset, są środki odżywcze (Chondrocan, Gelacan, VMP) i dobra karma - Purina pro plan lub Eubanuba względnie Hill's - nic innego nie kupujemy, a to właśnie Żaba powinna dostawać. Oprucz tego wszystkie 2x w tygodniu dostają szyje indycze albo cielęcikę (co jest w Makro w lepszej cenie danego dnia) i 1x w tygodniu ser biały z miodem od sąsiada, który ma pasiekę przez płot. Dziadek stwierdził, że on tak nie je jak te psy. Wiec raczej warunki tam są znacznie lepsze niż w schronie. Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Poza tym, Bonusia miała 9 lat kiedy odeszła i gdyby nie choroba mogłaby jeszcze pożyć. Żaba ma 15 zatem sytuacja jest nieporównywalna. Żaba miałaby po prostu godne dożywocie, w jej wieku biorąc pod uwagę średnią życia ONka Żaba jak Sigma Ewuska - każdy kolejny dzień darowany. Ratowane są stare psy jeszcze bardziej chore niż Żaba i też znajdują domy, a ona jakoś nie może od dawna nic znależć, więc dlaczego chociaż nie rozważyć, skoro jest taka możliwość ? Pies w zgranym stadzie zupełnie inaczej funkcjonuje psychicznie niż gdy jest w masie, tak jak w schronie. U nas sieroty cieszą się ekstra przywilejami, Luka była cały czas ze Staśkiem, razem chodzili po terenie, razem siedzieli w przyczepie, tak że do kojca wracała praktycznie na noc. I na pewno Żaba byłaby dokładnie dopilnowana jeśli chodzi o podawanie preparastów na stawy, co do tego nie ma zadnej wątpliwości. Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Stasiek to stary policjant :evil_lol: tam każdy pies ma nie tylko swoją książeczkę zdrowia, ale i swoją kartotekę :diabloti: gdzie Stasiek skrupulatnie (prawie jak ja w repertorium spraw) notuje które, kiedy, co i ile dostaje :crazyeye:. Psia kartoteka jest w Dębogórze, na miejscu, nie ma pomyłki i nie ma lipy :cool3: Quote
epe Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Ewa tak dokładnie opisała,jak Żaba miałaby u niej,że jestem zdania,aby porządnie przemyślć jej propozycję;) Jest bardzo kusząca,a Żaba ma 15 lat- może dla niej to dobre rozwiązanie? Quote
mala002 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='Roy-11'](...) Nie przebywa w zimnie, mieszka w pomieszczeniu biurowym, jest wypuszczana na dwór na spacery. Największym problem dla Żabki jest wstanie (...) Ewo36 chcesz "nasza" Zabule dac do kojca, do budy:-(..., toz to ona teraz mieszka w biurze, wiec ma kontakt z ludzmi;). Ja osobiscie nie bylabym za zamiana tego schronu na Wasz kojec:shake:, nie wiem co dziewczyny, ale ja nie:shake:. To owczarek i jej miejsce jest w domu z ludzmi, ona jest za stara na spedzanie zimy w budzie:-(. W schronie z tego co pisal Roy jest juz 5 lat, przyzwyczaila sie do swoich opiekunow, a Ty chcesz ja wyrwac z "jej swiatka", zeby ja zamnkac w kojcu:shake:. Przykro mi, ale ja jestem na NIE. To zdjecie mowi samo, za siebie jak czuje sie Zaba w Koninie:loveu: Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 800x 600, rozmiar 319KB. Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Nigdzie nie chcę jej wyrywać ani tym bardziej dzialać na jej szkodę czy z jej pokrzywdzeniem. Kibicuję Żabie i ją wspieram, jak mogłabym zrobić coś przeciwko niej ? Biorę dokładnie pod uwagę to co piszecie, a zwłaszcza to co piszecie o jej wieku i przywiązaniu do obecnych opiekunów. Nie jestem nowicjuszem w opiece nad zwierztami, nie taki przypadki miewałam. Biorę też pod uwagę to, co jest napisane na 1 i 2 stronie jej wątku, że Zaba jest zmęczona schronem, że lubi i potrzebuje spokoju, że schron ma ograniczone środki na odżywki dla niej i że w zwiazku z tym poszukuje sie dla niej domu. Jeśli uważacie, że w schronie w biurze jest jej lepiej, to nie było tematu. Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Żaba gaśnie, to widać. Dla niej każdy dzień jest darowany. ale to nie ja będę pluć sobie w brodę, kiedy dzień ostateczny nadejdzie. Jednak dzieki Żabie w końcu zrozumiałam, ile tak naprawdę dałam Bonusi pomimo, iż po rocznym niemal zmaganiu z chorobą odeszła :-( Żabciu, dziękuję :-( miej się dobrze suczynko Quote
mala002 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='ewa36']Żaba gaśnie, to widać. Dla niej każdy dzień jest darowany. ale to nie ja będę pluć sobie w brodę, kiedy dzień ostateczny nadejdzie. Jednak dzieki Żabie w końcu zrozumiałam, ile tak naprawdę dałam Bonusi pomimo, iż po rocznym niemal zmaganiu z chorobą odeszła :-( Żabciu, dziękuję :-( miej się dobrze suczynko A ja sobie od dawna "pluje w brode", ze nie moge jej przygarnac:shake:. Odkad zaczelam wchodzic na watek Zaby nie moge o niej zapomniec:-(. Jeszcze w ostatnia sobote ja wspominalam gdy bylam w lesie na spacerze z psami i z TZ-etem, mowilam mu, ze o Zabie, a moj TZ na to -"to kiedy po nia jedziemy":crazyeye::loveu: Ale na razie niestety ta opcja odpada:oops::roll: Napisalas, ze "Zaba gasnie", ale moze lepiej dla niej umrzec posrod ludzi ktorych juz kocha:roll:. Ja mam mieszane uczucia, ale jesli wszytkie dziewczyny odwiedzajace watek i pracownicy schroniska (jak Roy) stwierdza, ze Ty Ewo36 oferujesz jej lepsze warunki niz ma teraz, to Zaba dostanie moje bogoslawienstwo na droge:loveu: Ps. Natussia co lezy na za Zaba na ostatnim zdjeciu:crazyeye::crazyeye:, dopiero teraz zauwazylam, to jakis psiak bez siersci? Quote
Karolcia_ko5 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='mala002'] Ps. Natussia co lezy na za Zaba na ostatnim zdjeciu:crazyeye::crazyeye:, dopiero teraz zauwazylam, to jakis psiak bez siersci? To jeden z trójki szczeniaków, które trafiły do nas w lutym. Trzymane byłe w niezafajnych warunkach, stąd też tak wyglądały. Były płochliwe, jakby mogły wcisnęły by się w kąt. ubytki sierści, stąd te prześwity, były zapchlone i mocno zaniedbane. Teraz jest o wiele lepiej, szczeniaki nawet chcą kontaktu z człowiekiem, cieszą się. Są radośniejsze.. Wyglądają również o wiele lepiej.. Odzyskały formę. Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Tylko czy ci ludzie będą przy niej kiedy nadejdzie jej godzina i czy rzeczywiście są przy nie przy każdym jej upadku w takim natłoku innych zwierząt ? Myślę, że wątpię. Na pewno dostawałaby znacznie lepsze pożywienie, Hillsa, VMP, Chondrocan, tran, mięso, dodatek oliwy do suchej karmy (stawy). W moich nie najlepszych warunkach Tania powolutku odzyskuje sprawność a Żaba niestety nie - pytałam o to. I nie chodzi tu o nic nadzwyczajnego, obie są bardzo wiekowe i wiadomoi, że atletami już nie będą. Pies gaśnie i ma coraz mniej czasu, a dyskusje się toczą a najlepsze. Wiele osób wie, co byłoby dla niej lepsze, tylko czy z tego faktu rzeczywiscie coś lepszego ją spotkało ? Z Bonusią też tak było, wiele uwag i gasdania, tylko nikt do opieki nad schorowanym i niedołężnym psiakiem. Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Choć to mnie właściwie nie dziwi, nie urodziłam się wczoraj. Tylko strworzenia żal :shake: Quote
mala002 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 ewa36 napisał(a):Choć to mnie właściwie nie dziwi, nie urodziłam się wczoraj. Tylko strworzenia żal :shake: Tobie zal?:crazyeye::crazyeye::crazyeye: Przeciez Ty ja chcesz w kojcu zamknac:crazyeye:, w budzie:crazyeye:, bez swojego czlowieka:-(, ale pewnie masz racje, tego potrzeba staremu, schorowanemu psu:-( Weszlam na watek Tani i nie widzialam tam okrzykow radosci z racji, ze ja tez wysylasz do kojca z buda:shake:. Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Więc moze Ty weźmiesz Tanię i lepiej się nia zajmiesz ? Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 I oczywiscie masz rację, jak komuś takiemu jak ja może być żal stworzenia Quote
ewa36 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 A wracając do Żaby, to u mnie nawet jeśli przyjąć, że oferowane przeze mnie warunki to tylko "lepsze schronisko", to po pierwsze daj Boże każdemu psu takiego schroniska, a po drugi jednak lepsze - na pewno nie gorsze niż to, co ma obecnie a nadto miałaby spokój, ktorego brakuje jej w schronie. Nie mówiac o jedzeniu, odżywkach i farmaceutykach. Ale biorąc pod uwage poprzedni post Mali stwierdzam, że chyba zaszło tu jakieś nieporozumienie. Nie skrzywdziłam jeszcze zadnego stworzeniai to mi niepotrzebne. Wyłączam się z wątku. Quote
Karolcia_ko5 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Nie znoszę dogomańskich dyskusij :angryy: bo czasem ulegam.. Każdy z nas chce jak najlepiej dla Żaby.. Było by wręcz wspaniale by Żabcia trafiła do domku, gdzie będzie miała opięke i ludzką miłość oraz spokojną starość.. mimo że tak bardzo jest związana ze schroniskiem.. Ale uważam że musiałby to być domek gdzieś bliżej, żeby nie obciążać Żaby podróżą. To moje zdanie.. Znoszenie ją ze schodów to również zły pomysł.. Dlatego tak trudno znaleść dobrą duszyczkę, która mogła by się nią zaoopiekować.. Mimo że może mieć lepsze warunki to nie oznacza że u nas ma źle.. przeżyła tu tyle lat więc nie ma co rozpaczać. Staramy się zapewnić jej wszystko co potrzeba... Proszę was przestańcie roztrzygać takie rzeczy. Znoszenie ze schodów i kojec odpada i już! Quote
mala002 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Karolcia_ko5 w zadnym wypadku nie chcialabym, zeby Zabulencja trafila do kojca;). Pisalyscie, ze w schronie ma dobrze i niech tak pozostanie:p, bedzie potrzeba kasy na leki to daj znac. Ps. Ja sie z reguly nie kloce, to byl moj pierwszy raz:cool3:, ale za to jaki:evil_lol::eviltong: Quote
ewa36 Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 Ja oczywiście też w razie potrzeby uczestniczę w ściepce na Żabę na psa się nie ........... :cool1: Quote
Koperek Posted April 25, 2009 Posted April 25, 2009 Natussiaa jakie super zdjęcia!!! GENIALNE!:loveu::multi: Dziękuję- piękna ŻABULKA jest i nikt nie chce tak ślicznej panienki, o Jezu, dlaczego nie pomagasz??????:placz: Quote
martka1982 Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 Śliczne zdjęcia autorstwa Karolci: Modelka czyż nie??:) Quote
Recommended Posts