Jump to content
Dogomania

[Bytom]pudelka DOLLY,słodka babcia-znalazła! JUŻ W NOWYM DOMU!!! :)

Recommended Posts

Posted

juto mam totalnie zawalony dzień, zresztą prawie jak co dzień ale jutro wyjątkowo... :cool1: z samego rana na badanie krwi i szczepienie córy, następnie musze córe dać do dziadków i lecieć do siebie po psy ( z synem bo dziadkowie 2 dzieci nie chcą sie zająć) z psami, synem i TZ do lecznicy zdjąć szwy Aszce i pobrać krew Moreli (teraz nazywa sie DOLLY :cool3:) następnie TZa wysyłam do domu z psami a z synem jade odrazu zawieść krew do analizy do ambulatorium w szpitalu Żeromskiego (centrum miasta), przyjade spowrotem to na szybko jakiś obiad zrobie (chyba bedzie tylko zupa kuksu bo na nic innego nie starczy mi czasu :diabloti:), potem musze lecieć na poczte i do likwidowanego zoologicznego dowiedzieć sie co ze zwierzakami które zostały nie sprzedane :placz: (być może wróce ze stadem na które bede potrzebowała miejsca tymczasowe u innych osób :oops:) następnie lece odebrać córcie od dziadków zawieść do domu i zostawić kolejne 1,5 h pod opieką TZ ponieważ z BoUnTy odbieram z Katowic rzeczy na bazarki od Diany79 i zaraz spowrotem :shake: nie wiem jak ja to przeżyje i moja kruszynka, tak nawiasem mówiąc karmie ją piersią - ciężko jej zasypiać bez jej cycosia... a na dodatek bedzie po szczepieniu :-( także nei mam pojęcia czy bede miała siłe jutro siedzieć jeszcze na kompie i czy dzieci mi dadzą... jak co to może wrzuce skany badania krwi jutrzejszego (jeśli bedzie już jutro) i skan z USG ale zapomniałam go zabrać z nowego przyszłego domu DOLLY.
Jeszcze dzisiaj zaraz musze pranie rozwiesić bo nawet kiedy prania nie miałam zrobić i nie mam już wogóle czystych ciuchów dla dzieci, jak mi nie wyschnie do jutra to nie wiem co zrobie :diabloti: chyba w swoje ją ubiore...

a teraz prosze o 10 minutek dla mnie w końcu mnie też sie coś należy :roll:, zaraz zbiore wszystko w całość i napisze o wizycie u weta i wyniku badania

• Replies 521
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

na wstępie pragnę was poinformować że suczysko w ciąży nie jest :multi::multi::multi: skan opisu usg postaram sie wkleić na wątek jutro ale nie obiecuje... :oops:

jama brzuszna nie wypełniona płynem
macica rozmiarowo w normie
pęcherz w normie - pełny
nerki rozmiarowo w normie
wątroba powiększona (strasznie niejednolita)
naczynia krwionośne wątroby powiększone mogące świadczyć o zastoju w nich krwi (z rozmowy sugeruje iż chodziło mu o podejrzenie marskości lub nowotworów wątroby, ale bez badania krwi nie ma co gdybać... )
było widać kawałek serca ale z kawałka nie da sie ocenić jego stanu...
(teraz opisu nie mam przed oczyma, pisze z pamięci )

za USG płaciłam 35 zł założyłam jej także książeczkę zdrowia

Jutro DOLLY będzie miała zrobione badanie krwi i być może popołudniu wyniki będą już do odbioru
teraz na chwile obecną jest priorytetem badanie krwi !
przy sterylizacji trzeba będzie także ciąć obydwie listwy mleczne ponieważ ma pełno guzów "rozsianych"

poniżej przedstawiam wstępne badania i zabiegi oraz mniejwięcej ich koszta

badanie krwi - nie więcej niż 40 zł (ok 2 tyg temu robiłam suce wielkości DOLLY płaciłam 36 zł)
RTG - 90 zł. (dla sprawdzenia w każdej płaszczyźnie czy nie ma guzów przerzuconych z płątów mlecznych, koszt 1 zdjęcia to 50 zł każde następne 20 zł, zdjęcie robi sie psu leżącemu na plecach/brzuchu i 2x z boku - na 1 widać jame brzuszną z układem kostnym, na 2 widać organy wewnętrzne typu serce, tchawica, płuca )
EKG
30-45zł w zależności jaki wetka bedzie miala humor :diabloti: potrzebne przed samą sterylką aby miec 100% pewności i bezpieczeństwa podczas zabiegu (przy suce ciachanej 8 dni temu w wieku Dolly także robiłam)
zabieg łaczony ok 250 zł wysterylizowanie plus wycięcie obydwu płatów mlecznych

to chyba już wszystko... dokumentacje z wszystkich badań i zabiegów przedstawiam na wątku zbiorczym http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=10606810#post10606810

Posted

o.k., zmieniłam tytuł, doszły dziś kolejne wpłaty, jutro pewnie też coś będzie, więc doślę znów troszkę...

no zobaczymy, jak to pójdzie wszystko, bądźmy dobrej myśli :)

Posted

DOLLY kwalifikuje sie do sterylki :multi::multi::multi: jednak badania są zbieżne :cool1:narazie konsultowałam je z 1 wetem świeżo po studiach zaraz wrzuce skany z badań krwi, niby na USG wyszły nerki wporządku a wątroba oki z badań krwi wychodzi odwrotnie :razz:

Posted

BoUnTy napisał(a):
przed zabiegiem zrobimy EKG i sunia dostanie kroplówki (2 dni przed zabiegiem), żeby nie było, żadnego ryzyka...

zapomniałaś dodać przez 2 dni przed zabiegiem, a to po to aby przepłukać nerki żeby nie były zbytnio obciążone lekami (wydaje mi sie że po zabiegu także będzie miała kroplówe :roll:
Aha zapomniałam wam napisać że DOLLY u mnie nie ma :eviltong: poszła przekimać pierwsza noc u nowych właści, chcą zobaczyć jak sie u nich będzie zachowywała, wraca jutro wieczorem :multi:

Posted

wiq napisał(a):
a jakiś plan leczenia jest czy ogólne wzmacnianie?

hoho, widzę, że im przypadła do gustu :multi:

Wyniki prawie w normie, wieć ogólny plan leczenia jest - pod nóż :) Operacja za ok. 2 tygodnie :)

Posted

szacowany termin sterylki to 12 wrzesień, do tego czasu już 1 z suń pozabiegowych bedzie już w takim stanie iż nie bede sie musiała martwić ewentualnymi komplikcjami w przyszłym tygodniu zdejmujemy szwy, zabieg był 20 sierpnia a że psina także stara to lepiej żeby miała szwy dłużej ;)

Posted

DOLLY

Wpłaty:
- 50 zł. od nescca

Wypłaty:
- 35 zł. - USG
- 37 zł. - badanie krwii
- 10 zł. - tabletki na odrobaczanie (PARATEX x2)
- 6 zł. - odpchlenie

SALDO KOŃCOWE: -38 zł.

Posted

A komu wpłacałaś? Ja Ci nie podawałam mojego numeru?
Do mnie ta wpłata jeszcze nie dotarła, a kiedy wysyłałaś? Banki w weekendy nie księgują przelewów - może dlatego? Troszkę mnie zmartwiłaś... :shake: