Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kredka']Dziewczyny,ale przecież Soti napisała że nie chce mieć psa agresywnego tylko obronnego.Żeby czuć się bezpiecznie na spacerze...czy nawet w domu.

Na podwórko wpuści każdego,do domu tak samo i właśnie z tym mam problem,[/quote]

Właśnie, ja mam ten sam problemik bo Brutus każdą osobę wita jak wielkiego przyjaciela :shake:, przede wszystkim chodzi o wpuszczanie do domu lub na taras. Każdy może wejść :angryy: a nie powinno tak być. I tu bym chciała wyostrzyć zwierzaka :cool1: bo ostatnio wieczorem na tarasie znalazłam mojego psiaka merdającego ogonem i jakiegoś pijaka co się jakoś dostał tam i spal sobie w najlepsze :angryy:
Kto ma jakiś pomysł na to co trzeba zrobić aby pies strzegł swego domu?

• Replies 492
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Amba2']Właśnie, ja mam ten sam problemik bo Brutus każdą osobę wita jak wielkiego przyjaciela :shake:, przede wszystkim chodzi o wpuszczanie do domu lub na taras. Każdy może wejść :angryy: a nie powinno tak być. I tu bym chciała wyostrzyć zwierzaka :cool1: bo ostatnio wieczorem na tarasie znalazłam mojego psiaka merdającego ogonem i jakiegoś pijaka co się jakoś dostał tam i spal sobie w najlepsze :angryy:
Kto ma jakiś pomysł na to co trzeba zrobić aby pies strzegł swego domu?[/quote]
Mój pies by też wtedy nie szczekał, bo po co?

Posted

IMO jak pies nie ma takiego charakteru, to nic z tym nie zrobisz, i tyle na ten temat. Zabezpiecz posesje tak, zeby pijacy ci nie wlazili, dzwon na policje, jesli wleza.
A jesli chodzi o dom - po co pies ma szczekac, jak sama wpuszczasz kogos do srodka? A jak nie wpuszczasz, tylko sami wlaza, to od tego jest alarm, nie pies. Jak chcialas miec obronce, to trzeba bylo wynajac pana 2x2, on by mial wieksze szanse cie obronic. Przynajmniej by sie ani nie polasil na kawal zatrutego miesa, ani na cieknaca suke :eviltong:

Posted

[quote name='Amba2']Właśnie, ja mam ten sam problemik bo Brutus każdą osobę wita jak wielkiego przyjaciela :shake:, przede wszystkim chodzi o wpuszczanie do domu lub na taras. Każdy może wejść :angryy: a nie powinno tak być. I tu bym chciała wyostrzyć zwierzaka :cool1: bo ostatnio wieczorem na tarasie znalazłam mojego psiaka merdającego ogonem i jakiegoś pijaka co się jakoś dostał tam i spal sobie w najlepsze :angryy:
Kto ma jakiś pomysł na to co trzeba zrobić aby pies strzegł swego domu?[/quote]
A rodzice twojego Brutusa ci odpowiadają pod tym względem?

Posted

[quote name='Amba2']Mój psiak chodzi na smyczy i to raczej się nie zmieni bo po pierwsze jest bardzo terytorialny a po drugie kiedyś szkolono go do walki z psami[/quote]
[quote name='Amba2']I tu bym chciała wyostrzyć zwierzaka :cool1: bo ostatnio wieczorem na tarasie znalazłam mojego psiaka merdającego ogonem[/quote]
Kupić alarm... I cieszyć się, że pies po przejściach tak fajnie reaguje na człowieka...

Posted

Skad wiesz ze szkolono walk??

do Walk sie psów nie szkoli, albo gryza albo nie gryza - nie wiem skad sie wzieła ta mania pisania o szkoleniu do walk, ludziue psa do walk nie mozna wyszkolić!!!

Psy sie z tym rodzą dlatego pit ...
a zaszczuwanie psa na psa ma sie nijak do walk...

pt , po ipo - ktos pisał ze chce psa obronnego - tam mozna sprawdzic z jakim typem psa mamy do czynienia.
A po za tym Ipo swietny sport.

Posted

[quote name='Apbt_sól']Skad wiesz ze szkolono walk??

do Walk sie psów nie szkoli, albo gryza albo nie gryza - nie wiem skad sie wzieła ta mania pisania o szkoleniu do walk, ludziue psa do walk nie mozna wyszkolić!!!

[/quote]

Ano wiem stąd że po pierwsze właściciel nie chciał mi pokazać hodowli :shake: bo podobno psy nie mogą być rozpraszane :crazyeye: , po drugie sąsiad tego pana poinformował mnie że ten osobnik do tego celu hoduje psy a mój okazał się zbyt miły i go nie chciał :shake: . Mój ma lewą tylną nogę poszarpaną ale na szczęście nic mu nie dolega, chodzi normalnie :multi:

Ja się nie znam na czym polega szkolenie do walki ale da się wyszkolić~! I to nie jest mania, wypraszam sobie takie pisanie bo jeśli bym nie była poinformowana z pewnego źródła to bym nie pisała!!!!

Dla ścisłości to ja mieszkam we Włoszech na Sycylii a tu takich hodowli jest sporo

Posted

[quote name='jackdaw']A rodzice twojego Brutusa ci odpowiadają pod tym względem?[/quote]

Nic nie wiem o rodzicach mojego skarbka :shake: właściciel tylko tyle powiedział że pit bull z owczarkiem , mimo że nawet wet stwierdzil że to raczej amstaff z owczarkiem. I powiedział tylko jeszcze tyle że Brutus jest zbyt miły i łagodny jak dla niego i że go nie chce. Psiak trzymany był cały dzień w ciemnym garażu i nie miałam serca go zostawic no i faktycznie okazał sie przesłodką aczkolwiek upartą :mad: bestią :cool3:

Posted

[quote name='shin']IMO jak pies nie ma takiego charakteru, to nic z tym nie zrobisz, i tyle na ten temat. Zabezpiecz posesje tak, zeby pijacy ci nie wlazili, dzwon na policje, jesli wleza.
A jesli chodzi o dom - po co pies ma szczekac, jak sama wpuszczasz kogos do srodka? A jak nie wpuszczasz, tylko sami wlaza, to od tego jest alarm, nie pies. Jak chcialas miec obronce, to trzeba bylo wynajac pana 2x2, on by mial wieksze szanse cie obronic. Przynajmniej by sie ani nie polasil na kawal zatrutego miesa, ani na cieknaca suke :eviltong:[/quote]

Nikomu nie chodzi o to aby pies rzucał się na ludzi !!! Tylko aby sygnalizował że ktoś przyszedł i w razie czego zareagował :diabloti:

Mój ma rok a psy z wiekiem się trochę zmieniają.... i pewnie za jakiś czas napiszę w poscie pt Agresja - problem :evil_lol:

Nie, no raczej ten mój już taki milusi zostanie :loveu:

Posted

Chyba cytujesz nie ta osobe, bo ja nie pisalem nic o rzucaniu sie na ludzi.
Poza tym, opcja edycji. Naucz sie jej uzywac, bo wyglada jakbys miala biegunke postowa.

Posted

No i może źle zacytowałam i co w związku z tym? :mad:

Hahaha! Nie ma to jak kogoś od razu besztać jeśli się pomyli :thumbs:

W sumie miałam napisać do ogółu co pisali o rzucaniu się psów na ludzi a że zły cytat i nieumiejętność edycji? Rany! Poprawię się :mdleje::jumpie:

Posted

[quote name='Amba2']No i może źle zacytowałam i co w związku z tym? :mad:

Hahaha! Nie ma to jak kogoś od razu besztać jeśli się pomyli :thumbs: [/quote]Trudno jest odpowiadac, skoro odnoszac sie do mojej wypowiedzi gadasz o czyms, czego w niej nie bylo. I akurat ta czesc nie byla besztaniem.

[quote]nieumiejętność edycji? Rany! Poprawię się :mdleje::jumpie:[/quote]Milo, ze dobrze sie czujesz ze swoim wzadkumaniem regulaminu i zasmiecaniem forum :loveu:

Wracajac do tematu, bo zapomnialem wczesniej o tym wspomniec - obejrzyj ogrodzenie calej posesji, bo co prawda pijak bywa zdeterminowanym geniuszem pakowania sie w rozne miejsca, ale moze masz gdzies uszkodzone ogrodzenie, albo cos tak ustawione, ze na posesje mozna wejsc, albo gorzej - pies moze ci z niej wyjsc.

Posted

opanowany, nieszczekliwy owczarek to skarb więc nie wiem dlaczego chcesz to zmieniać.:shake:
wyostrzyć można swój własny instynkt samozachowawczy tzn. zamyka się drzwi i okna;) jak się wychodzi z domu. no a drzwi nawet jak się w tym domu jest. żaden pies w starciu ze złodziejem/ -ami, który/-rzy ma/-ją nóż/ broń/ zatrutą kiełbasę nie ma szans. więc kupowanie psa jako ochroniarza jest bezsensowne. taniej wyjdzie ochrona z monitoringiem: koszt od 60- 100 zł na miesiąc czyli mniej niż przeje duży pies;)
ja bym chętnie oddała zapał moich ,,szczekawic,, w prześladowaniu wszystkiego co się rusza na cudowną ciszę i spokój Twojego psa.:cool3: jeśli ktoś chce psa, który ujada niech kupi mikruska- jazgot w 90 % zagwarantowany:evil_lol:

Posted

[quote name='Amba2']
W sumie miałam napisać do ogółu co pisali o rzucaniu się psów na ludzi a że zły cytat i nieumiejętność edycji? Rany! Poprawię się :mdleje::jumpie:[/quote]
Niestety nic śmiesznego w tym nie ma, masakra jest z czytaniem jednego postu pod drugim :roll:

Posted

PT i PO ... nauczy psa reagowania, roziwnie popedy i ciebie tez nauczy postepowania z psem.

A co do szkolenia do walk.. heh .. tak mieszanki puszczane w kacie na siebie .. i tak beda gryzły instynkt samozachowawczy istnieje .

jak i tu i tam są psoudo które robią by robic produkowac i zarabiac.
Sąsiad widział sasiad wie....
moje psy maja całe pyski w bliznach.. i co tez sa szkolone ?
ba! na łapach tez maja blizny.... jak blizny odrazu walki hehe tak walcza ze mną.. przyznaje się. ;)

Posted

Przepraszam, nie naśmiewałam się ale po prostu nie jestem długo na forum i nie wiem jeszcze wszystkiego co i jak. Chciałam ten post usunąć i nie wiem jak :shake: i pewnie znowu mi się od Was oberwie :-(. już się w ogóle nie będę odzywała , tylko będę czytać

Posted

Żebym znowu nie została osądzona o zaśmiecanie forum to napiszę tylko jeszcze to, że sąsiedzi czasami naprawdę dużo wiedzą, a jeszcze więcej jeśli bierze udział w imprezach tegoż typu :shake:
Oglądałam zdjęcia i krótki filmik z walkami na których był właściciel psa i inne podobne mieszanki do mojego. Tyle, bo z postu z którego ktoś mógłby się dowiedzieć jak wyostrzyć psa nie dowie się niczego.

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='soti']Witam. Mam 13miesięcznego owczarka niemieckiego. Jest on bardzo przyjaźnie nastawiony do ludzi, nigdy nie przejawiał żadnych agresywnych zachowań... Jednak mój hodowca, jak spotykam go na wystawach mówi, że musimy go wyostrzyć i nauczyć tej agresywności do ludzi.
Kendo jest odważny i jeśli tylko ktoś kogoś uderzy to od razu rozdziela. Wiadomo, że jak to są znajome osoby (a zawsze są) to najpierw szczeka, a jak to nie pomaga i poklepiwanie albo szarpanie na żarty dla niego wygląda na poważnie (a nie da się go juz nabrać) to łapie za rękę. Oczywiście nie żeby zrobić krzywdę, ale na tyle aby poczuć.

Ale ostatnio zdarzyła się taka sytuacja, że pies był z mamą w domu. Spał na przedpokoju, mama była na balkonie. Sąsiadka, którą pies zna i lubi pukała, ale jak mama nie słyszała to weszła do mieszkania. I pies nawet nie podniósł głowy.
a ja chyba jednak wolałabym, żeby juz nie wpuszczał do domu ludzi tak łatwo.
Ostatnio jak tylko zaszczeka, jest bardzo chwalony więc szczeka więcej ale i tak jak jest np sam, a ktoś zapuka to jakby psa w domu nie było.
nie wiem czy to wina tego, że Kendo pomieszkuje w wielu miesjcach raze ze mną. Przez pół dnia w domu, przez drugie pół w domu chłopaka, weekedny u jego rodziców na wsi, a czasami na noc czy dwie u kuzynów...

Macie jakies pomysły? Ja planuję zaaranżowac taki niby-włamanie. Czyli znajoma osoba, której pies nie zna będzie się skradała. Wejdzie do mieszkania i jak tylko pies zaszczeka to ucieknie... Co o tym myślicie.
Planujemy się też zapisac na kurs obrony, ale to dopiero za jakieś 2 miesiące...[/quote]

nie czytałem całego twojego postu,ale ja miałem agresywnego psa

był tresowany ,był naprawde dobry i siedział nonstop w kojcu bo nie tolerował opcych,musisz sie zastanowic nad tym powaznie,bo wyostrzysz psa i potem nie bedzie odwrotu,pozatym suki nie sa tak agresywne jak psy

pozatym ktos mi madrze mowił na dogo ,nie pamietam kto,bedziesz miał chłopie agresywnego psa i bedzie w kojcu cały czas siedział,bo nigdzie znim nie wyjdziesz bo bedzie sie zucał,agresywny pies musi byc szkolony,
mega szkolony musi uwazac swojego pana za przewodnika,masz czas szkolic psa 3x w tygodniu z fachowcem?pozatym codziennie szkolic go zeby chodził jak zegarek,my zapłacilismy za szkolenie psa 6000 zł,pewnie ze nie odrazu,ale stopniowo.lepiej sie zastanow!!pies ma byc przy człowieku nie w klatce całe zycie!

Posted

[quote name='Amba2']Nic nie wiem o rodzicach mojego skarbka :shake: właściciel tylko tyle powiedział że [B]pit bull z owczarkiem[/B] , mimo że nawet wet stwierdzil że to raczej[B] amstaff z wilczurem[/B]. I powiedział tylko jeszcze tyle że Brutus jest zbyt miły i łagodny jak dla niego i że go nie chce. Psiak trzymany był cały dzień w ciemnym garażu i nie miałam serca go zostawic no i faktycznie okazał sie przesłodką aczkolwiek upartą :mad: bestią :cool3:[/quote]
a co to jest wilczur ? Rozumiem owczarek, ale wilczur ?

Posted

[quote name='Apbt_sól']inny kolor i nożke bardziej ;] haha - dobre;] o wilczurze nie zapominajcie![/QUOTE]
Wilczura od owczarka rozni wysokosc siku plaskiego. Bo wilczur pochodzi od wilka, wiec musi lac wysoko. Owczarki za to pochodza od owiec, a widzial kto kiedy, zeby owca znaczyla teren lejac po drzewach? :evil_lol: