Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziekuje wam ! Bede cierpliwa ;)! jest tu tyle tego na tym forum ze ciezko trafic na wlasciwy temat;) balam sie ze Molly jest juz za duza i ciezko mi bedzie ale jesli mowicie ze wam to tez troszke czasu zajelo to kamien spadl mi z serducha :p. pozdrawim :) do uslyszenia ;)

• 4 weeks later...
  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Też próbowałam moją nauczyć (czasem byłoby to wygodne) to pies już chyba sam zdecydował, gdzie chce robić siusiu. I chociaż ma dopiero 4,5 miesiąca to poza dość nielicznymi razami w domu załatwia się już na zewnątrz. W okresie kwarantanny nawet chodziła do kuwety, ale jak zaczęła wychodzić na spacery to o niej zapomniała.

• 8 months later...
Posted

Ja jak kupowałam psa to wiedziałam ,że trzeba będzie wychodzić z nim rano i tak też robię;)Oczywiście szanuję osoby których psy załatwiają swoje potrzeby do kuwety ale według mnie york to pies a nie kot i powinien załatwiać się na dworzu;););)

Posted

Moja sunia załatwia się do kuwety i na dworzu, wychodzę z nią razem z psem, i nie zauważyłam, żeby swoim zachowaniem przypominała kota :diabloti: Mam za to wygodę w okresie cieczki i deszczowych dni.

Posted

Każdy ma swoje racje:roll: Jednak york to też pies i nie wiem dlaczego ludzie kupując yorka nie uwzględniają tego faktu i każą swoim pupilą załatwiać się do kuwety:roll:

Posted

Przecież ona załatwia się też na dworzu! :-o Więc nie rozumiem, o co ci chodzi. Nikt tu nawet nie pisał, że kupuje yorka po to, żeby z nim nie wychodzić. Jeśli można sobie w jakiś sposób ułatwić życie, to czemu nie? Zwłaszcza jak się ma więcej niż jednego psa :razz:

Dla Twojej wiadomości, ja mam i psa, i suczkę. Pies oczywiście kuwetki nie posiada, więć JA też mam świadomość, że muszę z nimi obydwoma wychodzić zawsze.

Posted

[quote name='Sara_i_Aris']Przecież ona załatwia się też na dworzu! :-o Więc nie rozumiem, o co ci chodzi. Nikt tu nawet nie pisał, że kupuje yorka po to, żeby z nim nie wychodzić. Jeśli można sobie w jakiś sposób ułatwić życie, to czemu nie? Zwłaszcza jak się ma więcej niż jednego psa :razz:

Dla Twojej wiadomości, ja mam i psa, i suczkę. Pies oczywiście kuwetki nie posiada, więć JA też mam świadomość, że muszę z nimi [B]obydwoma wychodzić zawsze.[/B][/quote]
Nie zawsze bo napisałaś wcześniej , że w czasie dni deszczowych i cieczki załatwia się do kuwety:razz:Ty masz inne zdanie ja też więc może skończmy pisać na ten temat bo chyba nie dojdziemy do porozumienia;)

Posted

Wiem, co piszę. Wychodzę [U]zawsze[/U], ale podczas cieczki czy deszczu jeden pies zostaje w domu - i nie, nie na cały dzień - staram się, żeby codziennie psy były wybiegane. Podczas cieczki jeździmy w odludne miejsce, a kiedy jest brzydka pogoda - wychodzimy wtedy, kiedy przestanie padać. Wygoda jest taka, że pies nie musi trzymać swoich potrzeb cały dzień.
Ja wiem, co to jest obowiązek posiadania psa.

I zgadzam się z Tobą, temat uznaję za skończony. Każdy ma swoje racje i priorytety.

EOT :cool1:

Posted

[quote name='Balbina12']Ja jak kupowałam psa to wiedziałam ,że trzeba będzie wychodzić z nim rano i tak też robię;)Oczywiście szanuję osoby których psy załatwiają swoje potrzeby do kuwety ale według mnie york to pies a nie kot i powinien załatwiać się na dworzu;););)[/quote]

Zwłaszcza ciężarna lub karmiąca suka w mróz minus 20 C. w śniegu do moich kolan! Ja takiej suczce nie pozwalam wychodzić i może sobie siusiać do kuwetki.
U mnie szczenięta sa odchowane na tzw. podkładach z apteki 90x60 i jak ida do swojego domu to daje podkład i one same siusiają na niego.

• 9 months later...
Posted

[quote name='Neva']Kuweta jest dla kota . łatwiej nauczyc szczeniaczka na piekluszke , podklad. Takie podklady jak pampers mozna kupic w aptece , firmy SENI. Polecam sprawdzaja sie , maj ceratke pod spodem a na wierzchu taki chłonny material jak pielucha. Moje szczeniaczki zawsze biegna na tą pieluche[/QUOTE]w sklepach zoologocznych sprzedawane są specjalne wkłady do kuwet dla psów, polecam:)

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Iwona77']w sklepach zoologocznych sprzedawane są specjalne wkłady do kuwet dla psów, polecam:)[/QUOTE]
Te wkłady sa dużo droższe od tych z apteki i poza różnicą w cenie - nie różnia się niczym.

• 2 weeks later...
Posted

Wcale nie są dużo droższe, jedna pieluszka kosztuje trochę ponad zlotówkę, tyle że jest mniejsza, nie każdy ma miejsce na podkład 60x60 (ja takie kupuję w aptece).

Nawiasem mówiąc mam do odstąpienia kuwetkę i dwa komplety wkładów, moja suczka woli ludziową pieluszkę na podłodze, a mam gdzie ją polożyć. Kuwetka ani razu nie użyta, tyle że postała jakiś czas.

A odnośnie używać-nie używać Koralka wychodzi na dwór nomalnie, razem z psami, a mimo to siusia w domu, co ma związek z uszkodzonym pęcherzem zapewne, więc podkład jest ogromną wygodą i nacieszyć się nie mogę, że umie z niego korzystać. Także ze względu na totalnie zasolone ulice zimą i wspomniany już śnieg po kolana.

• 4 weeks later...
Posted

Witajcie.
Hmm... piesek za dwa dni wejdzie w moje posiadanie. Kuwety po kotku już nie mam, ale mam małą kuwetę po chomiku (dno klatki). Dziś zaopatrzyłam się w aptece w podkłady Seni 60x60. Jeden wkład jest do kuwetki kilkukrotnie za duży, więc go złożyłam. W efekcie nie całe dno jest wyłożone i "pieluszka" jest poskładana. Mam kilka pytań :
1. Jeżeli pieska nauczę, to zrobi siusiu na podkład, ale co z kupką? Bez oporów załatwi się na Seni?
2. Czy dobrze zrobiłam wkładając podkład do kuwety? A jeżeli na kafelkach będzie leżał tylko podkład to piesek załatwi na nim swoje potrzeby?
3. Czy mogę przyciąć podkład? Wiem, że jest ryzyko pylenia, dlatego pytam o wasze doświadczenia.
Wszystkie te pytania zadałam zakładając, że pies jest już nauczony co, gdzie i jak. ;)
Jak zwykle: chaotyczny język i z lekka retoryczne pytania. Czuję się jak blondynka, ale wybaczcie ;)
* Nie mam nic do blondynek oczywiście :angel:
Także jestem zdania, że [B]pies to nie kot[/B]. Jednak w praktyce przed szkołą mogę pieska na godzinę wyprowadzić, a potem przez kilka dobrych godzin może być sam.(sytuacja była już kilkukrotnie opisywana)

Posted

1. Moja Dorka bez problemu sikała i robiła kupkę na podkład, do teraz rano sika na podkład.
Na początku musisz psa przypilnować i na podkład stawiać, jak się kręci. Czyli rano wstajecie, pies na podkład i robi siku. Dorka najczęściej za chwilę robiła kupkę, zaczynała się kręcić, chodzić, to ją stawiałam na podkład. Po jakimś czasie sam zacznie z niego korzystać.
Wiadomo, że jak szczeniak mały to sika często i będą wpadki, Najlepiej jak możesz pozwijaj dywany jak masz.
2. Kuwetę chciałam kupić, ale zrezygnowałam, podkład leży na kafelkach.
3. Co do przycięcia, nie wiem jak z pyleniem, ale odradzam. Raz przy rozkładaniu przetargał mi się kawałek i mała miała frajdę:diabloti: szarpiąc ten bok.

Pies powinien wytrzymać spokojnie kilka godzin, ale u nas jest też sytuacja, że zostaje sama, więc podkład się sprawdza, jakby co, zawsze może skorzystać.

To się tyczy suczki, nie wiem jak z psem, jak zacznie dźwigać nogę to chyba nie bardzo takie sikanie w domu.