Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 157
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeżeli mogę cos podpowiedziec.

Oczka jeszcze nie otwarte możesz delikatnie przetrzeć wacikiem namoczonym w ciepłej wodzie. To powinno pomóc przy otwieraniu.

No i - wg mnie - dobrze by było podciąć pazurki Maluszkom.
Pzdr.

Posted

szczeniaczkom sie pazurki obcina?pierwsza raz slysze.przeciez zetra sie jak beda biegaly.przy obcinanu mozna szybko doprowadzic do krwawieni pazurkow.
Nigdy nie przemywalam oczek woda celem szybkiego otwarcia oczek,a to w jakim celu.One predzej czy pozniej po 10 dniach same sie otworza.

Posted

Od kilku godzin mam u siebie 3 wyrzucone na parkingu szczeniaczki. Bardzo podobne do Waszych. Urodzone chyba w nocy, ponieważ pępowina byla jeszcze świeża.
Do zainteresowanych , nie zamierzam ich usypiać !!!

Posted

Cerber napisał(a):
Tak Rumunek jest już z nami, jest przepiękny!!!!!!!!!!:loveu: no ale trochę gorszą wiadomość też mam... jeden szczeniak, który był u wetki też nie przeżył :-( ale chociaż ta satysfakcja jest, ze próbowała ratować, nie uśpiła ani nic... najprawdopodobniej we śnie go znużyło i odszedł
  • to był piesek... wetka w chwili obecnej ma suczkę... tak więc mamy 5 szczeniąt w tym jeden ma już zaklepany domek, także pozostaje 4. jutro zapodam fotki dziś mam doła totalnego już... jak na jeden dzień za dużo wrażeń, przeżyć i tragedii :(
    Zapomniałam dodać, mamy do wydania 3 sunie i jednego pieska jeszcze.. ogólnie są 3 sunie i 2 pieski. Tak więc hop na 1 stronę...

• Cudownie malenstwa sié kokosiá w pudelku. To naprawdé niezwykle odchowac takie oseski- ja juz bym je zostawila jako swoje dzieci chyba!

Malutki <*> ale dobrze ze reszta cala i zdrowa- to bardzo trudno takie oseski odchowac.

Czy malenstwom czegos potrzeba kupic?

Posted

Asiaczek napisał(a):
    Jeżeli mogę cos podpowiedziec.

Oczka jeszcze nie otwarte możesz delikatnie przetrzeć wacikiem namoczonym w ciepłej wodzie. To powinno pomóc przy otwieraniu.

No i - wg mnie - dobrze by było podciąć pazurki Maluszkom.
    Pzdr.

wodą przemywam właśnie, znaczy ostatnio troszkę herbatą mocną, bo troszkę te oczka tam ropiały.
    A co do pazurków o właśnie wczoraj ktoś mi mówił, cobym je trochę podcięła... może pójdę do wetki i ona to zrobi, bo ja boję się, ze zrobię to nieumiejętnie

emilia2280 napisał(a):

Czy malenstwom czegos potrzeba kupic?

głównie papu :P ostatnio kupiłam z ,,waszych'' pieniążków mleko, bo trochę kasy mam mało... muszę też chusteczki takie dla dzieci kupić nawilżające, które jak przetrę mokrego malucha to nie gość, ze niwelują zapach przykry to jeszcze ładnie wycierają sklejoną sierść.

Posted

oczka czy to ludzi czy zwierzat przemywa sie zawsze przegotowana woda,zawsze w kierunku oka zewnetrznego do srodka.
    ps .kto doradzil ze przemywa sie herbata?
    w czym przeszkadzaja pazurki?,a moze je zostawic jakie sa.
    najlepiej zawsze zapytac sie wet,

Posted

xxxx52 napisał(a):
    oczka czy to ludzi czy zwierzat przemywa sie zawsze przegotowana woda,zawsze w kierunku oka zewnetrznego do srodka.

to właściwie obie wskazówki dostałam od wetki... na początku wyleciało mi z głowy kto powiedział mi o pazurkach...

Posted

xxxx52 napisał(a):
    szczeniaczkom sie pazurki obcina?pierwsza raz slysze.przeciez zetra sie jak beda biegaly.przy obcinanu mozna szybko doprowadzic do krwawieni pazurkow.
    Nigdy nie przemywalam oczek woda celem szybkiego otwarcia oczek,a to w jakim celu.One predzej czy pozniej po 10 dniach same sie otworza.

Jak się nieumiejętnie obcina pazurki - to rzeczywiście można doprowadzić do krwawienia. A podcina się po to, aby łapka lepiej i poprawniej była stawiana. Aby nie wykrzywiała się.
    A jak sobie wyobrażasz ścierania pazurków na dywanie? Przecież, aby maluchy mogły wyjść na dwór to jeszcze hohoho czasu musi upłynąc...

Co do oczek. Przemywa się po to, aby - jeżeli sa lekko zaropiałe (zaślimaczone), o czym zresztą pisała Luiza - maleństwa mogły łatwiej je otworzyć. Podczas przemywania rozmiękcza się tę ropkę (ślimaki) i wtedy równomiernie i jednocześnie oczka się otwierają. "Prędzej czy później" - dla Ciebie to bez różnicy, ale dla malucha, który kilka dni chodzi z jednym okiem otwartym, a drugim zamkniętym, to bardzo duża róznica.

xxxx52 napisał(a):

Nigdy nie przemywałam oczu herbatą, ale wodą - tak.
    Każdy wet powie dodatkowo, że pazurki podcina się również po to, aby nie podrapały brzuska suni przy karmieniu.
    Jak możesz takich rzeczy nie wiedzieć?:crazyeye:
    Pzdr.

Posted

Asiaczek dzięki za wiadomości, dobrze wiedzieć :) ja powiem szczerze, ze nigdy nie miałam w tych sprawach doświadczenia dlatego słucham mądrzejszych, a z tego co wiem Asiaczek to ty nie raz szczenięta miałaś i będziesz miała i na pewno wiesz co mówisz :)

Posted

Asiaczek-widzisz mieszkam na koncu swiata",moi wet to zacofane osoby ,niedoszkolone.;)jak mialam suczke z malymi to nic nie kazali mnie robic,tylko odrobaczyc pare razy i gdy maja 8 tygodnie zaszczepic p/wirusowkom bez wscieklizny.nie zauwazylam zeby suczka miala podrapany brzuszek ,zauwazylam tylko pogryzienia od zabkow,kiedy pieski dostaly zabki,w 8 tygodni mama przychodzila do dzieci tylko 3x dziennie karmic i szybko uciekala.W wieku 10 tygodni ,szczeniaki sie tylko z swoja mama bawily.Zawsze mnie mowia ,ze oczka przemywa sie tylko woda ,nawet nie herbaciana i ruminkowa ,gdyz wysusza galke oczna.No widzisz co kraj to inny obyczaj;)
    czasami jestesmy madrzejsi od weterynarzy:evil_lol:

Posted

Herbata lub rumianek - nigdy tym nie przemywałam oczu u moich zwierzaków. Mnie mówiono, ze odbarwiaja sierśc wokół oczu...

Tak więc, rzeczywiście, czasami, jesteśmy mądrzejsi od wetów...:lol:
    Pzdr.

Posted

Cerber napisał(a):

głównie papu :P ostatnio kupiłam z ,,waszych'' pieniążków mleko, bo trochę kasy mam mało... muszę też chusteczki takie dla dzieci kupić nawilżające, które jak przetrę mokrego malucha to nie gość, ze niwelują zapach przykry to jeszcze ładnie wycierają sklejoną sierść.

to wyslij mi konto na pw- paré groszy, ale wyslé

Posted

[quote name='Asiaczek']Cerber - czy wiemy, jakiej wielkości byli rodzice? Czy maluchy będa duże czy raczej małe...? Możesz mi coś na ten temat napisać?
    Pzdr.

odnośnie rodziców nie wiem kompletnie nic niestety :( a że do czynienia też dużo z takimi maluchami nie miałam to też nie jestem w stanie powiedzieć jakiej będą konkretnie wielkości... z tego co mi wetka mówi, klubowicze i przyjaciele, to nie będą wielkich rozmiarów... ja porównując je do cerbera kiedy ten miał 1,5 tyg. też uważam, ze wielkie nie będą, a na pewno nie większe od niego.

Emilia... - dzięki :)

Posted

Byłam dziś w lecznicy ze szczeniorkami, gdzie zostały odrobaczone i zważone, wszystkie czują się dobrze z wyjątkiem Rumunka, który dostał biegunki, i który dostał antybiotyk w strzykawce (nie mogę rozczytać z kartki jak on się nazywa) i kupiłam lakcid. Mamy nadzieję, ze wydobrzeje.
    Waga następujących szczeniaków to:
    łaciata - 41 g
    Rumun - 40 g
    Wiewiór - 39 g
    Krecia - 36 g

Posted

xxxx52 napisał(a):
    mialy maluchy robaki?jaka karme ,oprocz mleczka dostaja?

nie mają robaków.
    Dostają mleko na razie, bo nie mają jeszcze ząbków... nikt mi nie mówił, ze można oprócz mleka jeszcze coś podawać jeśli ząbków nie mają...
    aa przypomniało mi się, ze dziś wiewiór otworzył oba oczka i Rumunek jedno :) czyli łącznie zostało się jedno oczko Rumunka i będzie komplet :)

Posted

[quote name='Cerber']nie mają robaków.
    Dostają mleko na razie, bo nie mają jeszcze ząbków... nikt mi nie mówił, ze można oprócz mleka jeszcze coś podawać jeśli ząbków nie mają...
    aa przypomniało mi się, ze dziś wiewiór otworzył oba oczka i Rumunek jedno :) czyli łącznie zostało się jedno oczko Rumunka i będzie komplet :)
    Lui napisz do Mona4 tak jak na początku pisałam, ona odchowała dwa maleńkie yoraski i wiem, że podawała im coś więcej niż samo mleko dla szczeniąt. Na pewno dobrze Ci poradzi. ;)