Nutusia Posted February 18, 2010 Author Posted February 18, 2010 [quote name='diuna_wro']Kochana:loveu: wiem, że często wyskakuję jak przysłowiowy Filipi z konopii i że mogę sprawiać wrażenie, jakbym wszystkie rozumy pozjadała.... ale proszę Cię - nie zrażaj się: wyłuskaj z tego co wygłówkuję to co istotne, lub nowe, albo całość po prostu wyrzuć i zapomnij. Ja zdaję sobie sprawę, że na to o czym piszę już dawno mógł, ktoś mądrzejszy ode mnie wpaść.[/QUOTE] [COLOR=Purple]Filipku nasz kochany, dywaguj sobie ile chcesz i zjadaj rozumy na zdrowie! Nie bój smoka - ja się tak łatwo zrazić nie daję! :) Zdróweczka życzę Felusiowi! (uwielbiam odludzkie imiona dla piesów[/COLOR] :) Quote
Nutusia Posted February 18, 2010 Author Posted February 18, 2010 [COLOR=Purple]Mądraluszki, poratujcie komputerowego debila, proszę... Chciałabym wreszcie się wziąć za porządki w dwóch pierwszych postach, bo dostałam władzę absolutną w tym względzie (dzięki Maupo!:)), ale gdy klikam na "edytuj post", zaczyna się kręcić takie kółeczko, aż się w oczach troi i... nic z tego nie wynika![/COLOR] :( Quote
diuna_wro Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='Nutusia'] Zdróweczka życzę Felusiowi! (uwielbiam odludzkie imiona dla piesów :)[/QUOTE] FELICJAN, FELEK:loveu: - ta jamniorek, długowłosny, na obłędnie krótkich nóżkach, a drugie moje futro to dziewoja, długonożna, gładkosierściasta o imieniu KLARA:loveu: typ gończy, nierasowy. Ludziska się śmieją, że to moje dzieci i dlatego takie imiona nadałam, a co ważniejszy katolik mnie beszta, bo psy duszy nie mają i imion ludzkich nie godzi się używać, ot co. Quote
diuna_wro Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Klikaj kilka razy pod rząd ten guziczek EDYTUJ Quote
Nutusia Posted February 18, 2010 Author Posted February 18, 2010 [quote name='diuna_wro']FELICJAN, FELEK:loveu: - ta jamniorek, długowłosny, na obłędnie krótkich nóżkach, a drugie moje futro to dziewoja, długonożna, gładkosierściasta o imieniu KLARA:loveu: typ gończy, nierasowy. Ludziska się śmieją, że to moje dzieci i dlatego takie imiona nadałam, a co ważniejszy katolik mnie beszta, bo psy duszy nie mają i imion ludzkich nie godzi się używać, ot co.[/QUOTE] [COLOR=Purple]U mnie Oskar (przybył już nazwany), Lesio vel Lesław i Tosia! :) Plus kocica Nocka Gwiaździsta (czarna jak noc z białą gwiazdeczką na piersi) i - dla kontrastu - Dzionek - biały z płaszczykiem szarym w prążki. Ech, ci ważni katolicy... Mój syn kiedyś przydarł ze szkoły z płaczem, bo mu katechetka powiedziała, że zwierząt nie wolno kochać - to uczucie "wyższe", zarezerwowane dla ludzi, a on swoją Nutkę kochał jak nie wiem co... Zaproponowałam, żeby na lekcji wspomniał nieśmiało o św. Franciszku z Asyżu... :) Skończyło się na tym, że gdy tylko mógł o tym decydować sam - przestał uczęszczać... a kocha domowe potwory do dziś, choć żadnego nie tak, jak swoją Nutusię, która go wychowała, trącała nosem w zadek jak pieluchę trzeba było zmienić i wyniańczyła jak najlepsza niania (zresztą tak do niej mówił, zanim nauczył się wymawiać jej prawdziwe imię).[/COLOR] Quote
Ewa Marta Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='Nutusia']Mój syn kiedyś przydarł ze szkoły z płaczem, bo mu katechetka powiedziała, że zwierząt nie wolno kochać - to uczucie "wyższe", zarezerwowane dla ludzi[/QUOTE] Można jej tylko współczuć:-( Nie wie ile traci skupiając sie na uczuciach wyższych. Ja swoje dwa psiury kocham nieprzytomnie, codziennie im to mówię i wiem, że mnie rozumieją:-) Niedawno mój TZ powiedział, że w hierarchii uczuć w naszym domu Samik jest u mnie na pierwszym miejscu, tuż za nim Barsunia, a dopiero potem on i mój syn... Sama dostałam z imieniem. Mial 6 lat i nie chciałam go stresowac zmianami. W końcu i tak zmienił miejsce zamieszkania i właściciela... A Barsa? Miała być sunią mojego syna i nazywać się Legia... Wynegocjowałam, że zamiast Legii uhonorujemy klub sportowy FC Barcelona (w skrócie Barca) i tak zostało. Tyle, że pisownia jest fonetyczna, żeby w przypadku jej zgubienia się ktoś dobrze czytał z adresówki:-) Quote
diuna_wro Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='Ewa Marta'](...) i nazywać się Legia... [/QUOTE] hihi, dobre. Gorzej, gdybyście byli z Legią w innym mieście, np. we Wrocławiu, Gdańsku i napotkali po drodze kibiców WKS, albo Lechii i trzeba było sunię zawołać przy nich:mad::mad::mad::mad: Quote
gusia0106 Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='Nutusia']Mądraluszki, poratujcie komputerowego debila, proszę... Chciałabym wreszcie się wziąć za porządki w dwóch pierwszych postach, bo dostałam władzę absolutną w tym względzie (dzięki Maupo!:)), ale gdy klikam na "edytuj post", zaczyna się kręcić takie kółeczko, aż się w oczach troi i... nic z tego nie wynika! :([/QUOTE] A jakiej przeglądarki używasz Magduś? Quote
Nutusia Posted February 18, 2010 Author Posted February 18, 2010 [quote name='gusia0106']A jakiej przeglądarki używasz Magduś?[/QUOTE] [COLOR=Purple]Ech, Gusiaczku... Już wszystko jasne, trzeba było kliknąć dwa razy! :))) Następną porażkę poniosłam, bo dobre dwie godziny aktualizowałam drugi post (rozliczeniowy), wycięłam kawałek, żeby przekleić i mi... wcięło! Ja się tak nie bawię - zabieram moje zabawki i idę do innej piaskownicy! (to znaczy robię rozliczenie w wordzie, zapisuję i potem przeklejam, bo inaczej zacznę WYĆ![/COLOR] Quote
gusia0106 Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='Nutusia']Ech, Gusiaczku... Już wszystko jasne, trzeba było kliknąć dwa razy! :))) Następną porażkę poniosłam, bo dobre dwie godziny aktualizowałam drugi post (rozliczeniowy), wycięłam kawałek, żeby przekleić i mi... wcięło! Ja się tak nie bawię - zabieram moje zabawki i idę do innej piaskownicy! (to znaczy robię rozliczenie w wordzie, zapisuję i potem przeklejam, bo inaczej zacznę WYĆ![/QUOTE] W końcu się uda :) Chyba Ci umknął mój post - mam do oddania troszkę ręczników, kocyków i prześcieradeł - jakby Tosca potrzebowała to jutro dowiozę do pracy i będą czekały razem z szaliczkiem na recepcji ;) Quote
Nutusia Posted February 18, 2010 Author Posted February 18, 2010 [quote name='gusia0106']W końcu się uda :) Chyba Ci umknął mój post - mam do oddania troszkę ręczników, kocyków i prześcieradeł - jakby Tosca potrzebowała to jutro dowiozę do pracy i będą czekały razem z szaliczkiem na recepcji ;)[/QUOTE] [COLOR=Purple]Gusieńku, dzięki, ale jakoś sobie radzimy. Wywalam te zasikane na taras i jak się uzbiera wsad do pralki - piorę. Gorzej będzie jak się zrobi ciepło...:diabloti: Też powyciągałam wszystkie stare ręczniki i inne szmatki. Twoje może się przydadzą bardziej potrzebującym psinkom, np. w schronisku. A, przy okazji - mam do oddania stary dywan (a może nawet dwa - jeden spory) - przydałby się na coś?... Jakieś wymoszczenia do bud czy coś w tym guście?...[/COLOR] Quote
Ewa Marta Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Mam smutną wiadomość:-( Tosia z niewiadomych powodów dostala nagle wysokiej gorączki. POjechała więc z Nutusią do weta, gdzie leży pod kroplówką. Nutusia martwila się, że to może przez zmianę jedzenia, ale wet powiedział, że to nie takie sa objawy. Podejrzewa, że może to być przełom w leczeniu hormonem tarczycy. Być może ta duża dawka, którą otrzymuje w tej chwili będzie zmieniona. Najważniejsze, że jest pod fachową opieką. Trzymajcie kciuki!!!!! Quote
gusia0106 Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 O cholera jasna.................. TRZYMAMY! Quote
diuna_wro Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Nutusiu, paczka poszła priorytetem, więc powinna szybko do Was dolecieć. Za jakiś tydzień prześlę kolejne 100 tabl. [FONT=Verdana][COLOR=Black][SIZE=2]Euthyrox N100[/SIZE][/COLOR][/FONT] od mojego Taty:loveu: i daj znać czy hormon na nietrzymanie moczu działa - to też dorzucę na kurację na następny miesiąc. Coś z wiesiołkiem też wykombinuję, a jeśli Doktor wymyśli jakiś specyfik na skórę - daj znać śmiało. No i wyściskaj Smoczycę:diabloti: Naprawdę polecam podkłady higieniczne, 20 zł za 10 szt., powinno więc na 10 dni starczać. Nie przesyłałam ich, bo to wielka paka. Można je nabyć w aptece, w sklepie ze sprzętem medycznym/ortopedycznym, a może także w jakimś markecie na dzieckowych półkach. Quote
diuna_wro Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='Ewa Marta']Mam smutną wiadomość:-( Tosia z niewiadomych powodów dostala nagle wysokiej gorączki. POjechała więc z Nutusią do weta, gdzie leży pod kroplówką. Nutusia martwila się, że to może przez zmianę jedzenia, ale wet powiedział, że to nie takie sa objawy. Podejrzewa, że może to być przełom w leczeniu hormonem tarczycy. Być może ta duża dawka, którą otrzymuje w tej chwili będzie zmieniona. Najważniejsze, że jest pod fachową opieką. Trzymajcie kciuki!!!!![/QUOTE] ojej, Tosiu Quote
gusia0106 Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Dzisiaj nic nie będzie wiadomo, krew poszła do badani i wyniki będą jutro. Gorączka taka wysoka, że zabrakło skali na termometrze... Leży bidulka pod kroplówką. Pieniądze będą potrzebne na leczenie........... Quote
diuna_wro Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Zapytałam TZ - farmaceutę. Przy przedawkowaniu lub zbyt dużych dawkach hormonu tarczycy, niedoczynność przechodzi w nadczynność, ale gorączka nie jest tego objawem... hm, może u psów jest inaczej Quote
Ellig Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='diuna_wro']Zapytałam TZ - farmaceutę. Przy przedawkowaniu lub zbyt dużych dawkach hormonu tarczycy niedoczynność przechodzi w nadczynność, ale gorączka nie jest tego objawem... hm, może u psów jest inaczej[/QUOTE] To moze byc tzw. przelom tarczycowy, niestety bardzo niebezpieczna rzecz..... Jak beda okreslone parametry TSH, FT3, FT4 to bedzie wiadomo, czy to silna nadczynnosc...... Quote
diuna_wro Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='Ellig']To moze byc tzw. przelom tarczycowy, niestety bardzo niebezpieczna rzecz..... Jak beda okreslone parametry TSH, FT3, FT4 to bedzie wiadomo, czy to silna nadczynnosc......[/QUOTE] aha, faktycznie, zagraża życiu :( Quote
gusia0106 Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='Ellig']To moze byc tzw. przelom tarczycowy, niestety bardzo niebezpieczna rzecz..... Jak beda okreslone parametry TSH, FT3, FT4 to bedzie wiadomo, czy to silna nadczynnosc......[/QUOTE] Lekarz dokładnie właśnie to podejrzewa Quote
Ellig Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='gusia0106']Lekarz dokładnie właśnie to podejrzewa[/QUOTE] Bardzo mi przykro:( Quote
gusia0106 Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='Ellig']Bardzo mi przykro:([/QUOTE] Kurcze, ale to naprawdę takie poważne zagrożenie.........? Quote
diuna_wro Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Czytam teraz o tym i widzę, że nie dość, że skutki są bardzo groźne, to też ewentualne przyczyny brzmią złowrogo. :( Quote
Ellig Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 [quote name='gusia0106']Kurcze, ale to naprawdę takie poważne zagrożenie.........?[/QUOTE] "Przełom tarczycowy jest to zagrażające życiu nasilenie objawów nadczynności tarczycy, w którym dochodzi do niewydolności szeregu narządów i układów. Rozwija się w następstwie udziału dodatkowych czynników, do których należą: zakażenie bakteryjne lub wirusowe, zabieg chirurgiczny, kwasica cukrzycowa, hipoglikemia czy uraz. Rozpoznanie przełomu ustala się w oparciu o obraz kliniczny. Szczególnie charakterystyczna jest gorączka, zaburzenia ze strony układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego i nerwowego. Nie dysponujemy laboratoryjnymi kryteriami rozpoznania przełomu. Zwykle stwierdza się wysokie stężenie hormonów tarczycy we krwi, ale często nie różnią się one od stanu niepowikłanej nadczynności. Leczenie przełomu tarczycowego z uwagi na złożoną patogenezę i ryzyko zagrożenia życia jest intensywne i wielokierunkowe. Zmierza do opanowania nadczynności tarczycy i schorzeń współistniejących oraz wyrównania zaburzeń metabolicznych i niewydolności narządów." Quote
gusia0106 Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 A tak potocznie tzn., że co? Tosca dzisiaj rano po śniadaniu trochę zwymiotowała... O matko....już poczytałam co to znaczy potocznie... Quote
Recommended Posts