Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

https://picasaweb.google.com/112642832433711466327/17Stycznia2015#

zdjęcia nowych psiaków. Część już ma opisy, część dodam jak się dowiem czegoś więcej :)

w ostatnim czasie poszły do adopcji:

Psy:- Wezyr, Baba, Husse, Śruba, Sara, Misiek, Alfik, Mania i Budrys Emotikon smile

Koty:-Lilka, Lilu, Franek,Milo, Marida, Maja i Tofik Emotikon smile 

Do DT pojechał Kot Miluś ! Emotikon smile

Posted

Frugo wrócił z adopcji?! Tak jak Atos, Basket i Rywal... Szlak trafia jak myślę o tych cholernie nie odpowiedzialnych ludziach, którym zachciało się na chwilę pieska :((

Posted

Pirata zagryzły inne psy.

Skąd takie nieprawdziwe informacje?

W związku ze stwierdzonym dużym ubytkiem powieki (po ropniu, z którym trafił do schroniska) i zagrożeniem utraty oka, w konsekwencji tworzącego się wrzodu rogówki, dnia 22 stycznia Pirata przewieziono na Katedrę Chirurgii na Wydziale Weterynaryjnym. Przed zabiegiem okulista badał go kilkakrotnie i zakwalifikował zabieg jako pilny. Pirata operował najlepszy okulista w Olsztynie. Odtworzył powiekę, a po wykonanym zabiegu pies miał już umówiony "tymczas", w celu podawania leków i zapewnienia odpowiedniej, stałej opieki pooperacyjnej. Pies wybudził się z narkozy, jednak po przeniesieniu do sali pooperacyjnej przestał oddychać. Po długiej reanimacji niestety Pirat odszedł :-( .

Posted

Skąd takie nieprawdziwe informacje?

W związku ze stwierdzonym dużym ubytkiem powieki (po ropniu, z którym trafił do schroniska) i zagrożeniem utraty oka, w konsekwencji tworzącego się wrzodu rogówki, dnia 22 stycznia Pirata przewieziono na Katedrę Chirurgii na Wydziale Weterynaryjnym. Przed zabiegiem okulista badał go kilkakrotnie i zakwalifikował zabieg jako pilny. Pirata operował najlepszy okulista w Olsztynie. Odtworzył powiekę, a po wykonanym zabiegu pies miał już umówiony "tymczas", w celu podawania leków i zapewnienia odpowiedniej, stałej opieki pooperacyjnej. Pies wybudził się z narkozy, jednak po przeniesieniu do sali pooperacyjnej przestał oddychać. Po długiej reanimacji niestety Pirat odszedł :-( .

Pirat był operowany 21 stycznia. Nie jest wiadomo tylko, czy najlepszy okulista w Olsztynie był poinformowany o tym,że dwa tygodnie wcześniej Pirat był poddany narkozie, z której z trudem się wybudził. Tak częsta narkoza w tym wieku...? Czasem wystarczy trochę ludzkiego podejścia do sprawy.

Posted

Mam informację, że był w złym stanie po pogryzieniu, druga narkoza wkrótce po pierwszej (szycie pogryzień i kastracja) dopełniła reszty. Pirat był przecież już niemłody...

Posted

I własnie o tę drugą narkozę chodzi. Był to zbyt krótki odstęp czasowy między jedną narkozą a drugą. Jaki sens ma zabieg, skoro jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że pies nie udźwignie kolejnej narkozy? Zresztą pogryzienia też można było uniknąć...

Posted

Frugo wrócił z adopcji?! Tak jak Atos, Basket i Rywal... Szlak trafia jak myślę o tych cholernie nie odpowiedzialnych ludziach, którym zachciało się na chwilę pieska  :(

Schronisko nie sprawdza kto adoptuje i jakie sa dalsze losy zwierząt. Stąd ta duża ilość "adopcji":(, wiadomo, że w Olsztynie mozna adoptować psa/ kota szybko i łatwo - liczy się statystyka, nie dobro zwierzaka. Te wróciły do schroniska, a ile adoptujący oddali do chłopa  na łańcuch, ile żyje w fatalnych warunkach, ile umiera w cierpieniu...?

Posted

Saga, serdecznie zapraszam do schroniska. Potrzebujemy osoby która rentgenem w oczach będzie prześwietlać wszystkich przybyłych po psiaka bo my ułomne ludziki nie posiadamy takiej magicznej mocy. Bardzo przyda nam się też ktoś kto będzie przeprowadzał kilkukrotne wizyty przed i po adopcyjne bo widzę, że czas z gumy również posiadasz. Niebo nam Cię zesłało!

Naprawdę bardzo łatwo jest krytykować siedząc przed komputerem w ciepłym domku, z kubkiem herbaty w dłoni  i kocem na kolanach. Bardzo często dom wydaje się domem idealnym, wymarzonym a po jakimś czasie zwierzak wraca. Bo przewrócił choinkę, zwymiotował na ulubiony dywan... Powodów mnóstwo. A dom był przecież idealny. 

Jest nas (pracowników i wolontariuszy) za mało żeby każdy dom prześwietlać przed i odwiedzać po adopcji przynajmniej raz w miesiącu. Robimy co możemy. 

Posted

A w Szczytnie, Tomarynach, Ostródzie i innych mi znanych schroniskach mają czas z gumy i robią takie rzeczy. Śmiechem na sali jest pisanie (przynajmniej ja tak to interpretuje), że pracownicy mają coś wspólnego z wizytami poadopcyjnymi, albo że coś robią :)

Posted

Saga, serdecznie zapraszam do schroniska. Potrzebujemy osoby która rentgenem w oczach będzie prześwietlać wszystkich przybyłych po psiaka bo my ułomne ludziki nie posiadamy takiej magicznej mocy. Bardzo przyda nam się też ktoś kto będzie przeprowadzał kilkukrotne wizyty przed i po adopcyjne bo widzę, że czas z gumy również posiadasz. Niebo nam Cię zesłało!

Naprawdę bardzo łatwo jest krytykować siedząc przed komputerem w ciepłym domku, z kubkiem herbaty w dłoni  i kocem na kolanach. Bardzo często dom wydaje się domem idealnym, wymarzonym a po jakimś czasie zwierzak wraca. Bo przewrócił choinkę, zwymiotował na ulubiony dywan... Powodów mnóstwo. A dom był przecież idealny. 

Jest nas (pracowników i wolontariuszy) za mało żeby każdy dom prześwietlać przed i odwiedzać po adopcji przynajmniej raz w miesiącu. Robimy co możemy. 

Ile domów sprawdziłas? Jestem pewna/y - ani jednego! ;). 

P.S. Wierna ale bierna....wobec dyrekcji. Wyprowadzasz na spacer psa,  lub wymiziasz kota, i na tym kończy sie Twój wolontariat..... 

Posted

Z tym czasem z gumy to bym trochę spekulowała... albo, że w innych schroniskach nie ma zwrotów, sorry cudów nie ma. 

Ale ja Was serdecznie zapraszam do schroniska. na rozmowę, propozycje pomocy, zwłaszcza "ja psiara" w liczbie postów 4. i to wszystkie w tym wątku i datą utworzenia profilu 25. stycznia. Bo jak dla mnie Twoje wypowiedzi to zwykły spam nic nie wnoszący do sprawy. 

Akurat jeśli chodzi o Rywala to nie był zwrócony do schroniska. Został właścicielowi odebrany w wyniku wizyty poadopcyjnej, właściwie osobie, która się nim zajmowała, bo właściciel wyjechał za granicę . Tego niestety nie sprawdzisz tak prosto, bo mało który Kowalski przyzna się, że psa zostawił. W czasie wizyty poadopcyjnej był w Polsce, opiekował się psem dobrze. 

Posted

ja wtrącę swoje trzy grosze nie na temat wyprowadzania, miziania psów/kotów, z przyczyn osobistych tego nie robię, ale uważam, że jakiekolwiek działanie na rzecz psiaków jest ważne, ja robię bazarki non stop i nikt mi za to nie płaci, może super hiper wolontariusze nie jestem, ale chętnie to robię i to jakaś mała cegiełka w jakąkolwiek pomoc:) myślę, że tego typu spekulacje co kto dlaczego po co właśnie lepiej rozstrzygnąć na spotkaniu wolontariuszy:) ale pewnie znając życie przyjdzie kilka osób - to tak, jak z wyborami ci, którzy nie głosowali najwięcej by chcieli zmieniać :) to tyle ode mnie:) wątek może zostawmy na adopcje, wieści, info,itd a sprawy wizyt, organizacyjne wewnętrzne mówmy sobie wprost na zebraniach: ale pewnie się mylę:)

Posted

ja wtrącę swoje trzy grosze nie na temat wyprowadzania, miziania psów/kotów, z przyczyn osobistych tego nie robię, ale uważam, że jakiekolwiek działanie na rzecz psiaków jest ważne, ja robię bazarki non stop i nikt mi za to nie płaci, może super hiper wolontariusze nie jestem, ale chętnie to robię i to jakaś mała cegiełka w jakąkolwiek pomoc:) myślę, że tego typu spekulacje co kto dlaczego po co właśnie lepiej rozstrzygnąć na spotkaniu wolontariuszy:) ale pewnie znając życie przyjdzie kilka osób - to tak, jak z wyborami ci, którzy nie głosowali najwięcej by chcieli zmieniać :) to tyle ode mnie:) wątek może zostawmy na adopcje, wieści, info,itd a sprawy wizyt, organizacyjne wewnętrzne mówmy sobie wprost na zebraniach: ale pewnie się mylę :)

O jakich wyborach, o jakich spotkaniach wolontariuszy mówisz?

Posted

wybory to przykład, że ci, którzy najwięcejby chcieli zmienić nie przychodzą na nie, a mówię o spotkaniu w schronisku o którym pisała wyżej CornflakeGirl:) może takie właśnie "zebranko" by rozwiało wątpliwości:) ale żeby osoby "zainteresowane"zmianami, propozycjami itp po prostu przyszły:) po co na wątku się przepychać kto ile psów wyprowadził, kto sprawdził dom albo nie:) zawsze to lepiej porozmawiać na żywo:) ale, że ja teraz tylko wirtualnie działam, to tyle, że sobie pogadam:) psiaków nie wyprowadzam, bo nie jestem dyspozycyjna, a wolałabym przychodzić do psiaka częściej niż raz na miesiąc, dwa:( zatem robię to, co mogę i lubię:) i oczywiście serdecznie zapraszam na moje bazarki:)

przypomnę się jeszcze raz, może ktoś by chciał dołożyć "cegiełkę" na staruszka właśnie z Olsztyna:)

http://www.dogomania.com/forum/topic/145232-kolejny-szmateksik-dla-dziadk%C3%B3w-z-olsztyna-i-psiak%C3%B3w-ze-szczytna-do-802/

Posted

Schronisko dla Zwierząt w Olsztynie wystosowało do moderatorów następującą wiadomość:

Witam. W związku z pojawiającymi nieprawdziwymi informacjami dotyczącymi opieki nad zwierzętami mającymi charakter pomówienia, zwracam się z prośbą o udostępnienie danych osobowych osób umieszczających wspomniane posty. Nicki: Saga1, ja psiara.
Wątek: "Schronisko w Olsztynie- psy, koty do adopcji, wątki,zdj. ze spacerów..."
Anna Barańska Dyrektor Schroniska dla Zwierząt w Olsztynie.

Zapraszamy Saga1, ja psiara do schroniska w dowolnie wybranym terminie w celu zapoznania się z notatkami z przeprowadzonych wizyt poadopcyjnych. 
Posted

Anetka zgadzam się z Tobą w pełni. Tylko obawiam się, że nasz apel nic nie pomoże, bo tutaj celem jest nie wiem co... ale na pewno nie zwierzaki. One zostały dawno w tyle... skoro człowiek nawet nie potrafi się przyznać jak ma na imię. Gdyby rzeczywiście chodziło o dobro zwierząt, Panie by się przyznały kim są i po prostu przyszły porozmawiać. Bo nie ma miejsc idealnych, wszędzie jest coś do poprawienia. Ale o tym trzeba rozmawiać bezpośrednio!

Saga1 masz prawo nie wiedzieć o spotkaniach, skoro mieszkasz w okolicach Elbląga. Tak przynajmniej wynika z Twojego profilu.