Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cordia napisał(a):
..... jak Fialka czuje sie z dysplazja i schodami w bloku?

FIALKA czuje się na dzień dzisiejszy i z dysplazją i ze schodami bardzo dobrze. Dzięki temu, że od wczesnego dzieciństwa była bardzo ruchliwa i nie miała nadwagi, doskonale nabudowała sobie "masę mięśniową", która to z kolei powoduje, że staw jest i mam nadzieję że długie jeszcze lata będzie trzymany "w kupie". Poza tym od półtora roku FIALKA (czyli od momentu zdiagnozowania dysplazji) otrzymuje na stałe 2 leki na stawy, chroniące je na tyle, że jej wrodzona wada nie pogłębia się i stawy nie ulegają dalszej destrukcji. FIALKA została skonsultowana z wieloma weterynarzami, wśród których byli również specjaliści z ortopedii i nie ma żadnych przeciwwskazań aby przez najbliżesze lata swobodnie "pokonywała" kilka razy dziennie te kilknaście schodków z partetu na pierwsze piętro, gdzie mieszka i "na oborot". Jednakże nie może pokonywać wielokilometrowych tras przy rowerze, pracować w zaprzęgu czy też bez kontroli szaleć godzinami z innymi psami.

Wszystkim "domorosłym ortopedom" :cool3: chciałabym przypomnieć, że nie każdy dysplastyczny pies musi kuleć. W dużej ilości przypadków przy szybkiej diagnozie i dobrym prowadzeniu, psy z tą przypadłością dożywają późnej starości... Jednakże każdy pies , którego mamy zamiar w przyszlości rozmnożyć powinien być przebadany pod kątem dysplazji :mad:.
A martwić się o i współczuć należy tym psom, których właściciele twierdzą: "Mój pies napewno nie ma dysplazji, bo nie kuleje ..." i beztrosko rozmnażają je nie badając ich.

pozdrawiam

Posted

Dobry wieczór :)

Mam wrażenie, że ten Wasz Vadir na każdym zdjęciu jest coraz większy :evil_lol:

Śliczne zdjęcia, zarówno Vadira, jak i Fialki :loveu:

A Twoje ulubione zdjęcie podoba mi się najbardziej! :)

Posted

Zrobiliśmy sobie piknik z pieskami. Nad Wisłą :)

Vadir pucuje miskę :)

Fialka woli, jak jej miskę trzymam wyżej :)

Po jedzeniu należy poleżeć ;)

I wyruszamy na rekonesans :)

Posted

Młody poszedł w jedną stronę, więc Fialka myśli o drugim kierunku :)

"Fialka, do mnie!"

Pląsający wśród traw :)

Moje cudo :)

I cudo w całej okazałości :)

Guest Karmel
Posted

Przesliczne psy:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

Po prostu dech zatyka w piersiach! Zdjęcia super!

Zdradź mi proszę tajemnicę, jak sobie dajesz radę z ich sierścią:razz:. Czy one linieją tylko dwa razy do roku, czy cały rok macie z tym problem?

Posted

Acctiually napisał(a):
No tak nie ma to jak spanie w wyrku Pańci:D
I nie ma to jak mieć osobistego stojaczka na miski:D

Wie dziewczyna, co dobre, to najwygodniejsze miejsce w całym mieszkaniu ;)

furciaczek napisał(a):
Powalajace zdiecia:loveu:

Dzięki :)

Tofik1 napisał(a):
http://images31.fotosik.pl/300/9a5224f898f59936.jpg
Smaczny obiadek;)i jeszcze pańcia specjalnie trzyma miske wyzej zeby mi było wygodniej...podoba mi sie ten piknik:evil_lol:

Nie tylko na pikniku trzymam jej miskę :)

pusia2405 napisał(a):
Po prostu dech zatyka w piersiach! Zdjęcia super!

Zdradź mi proszę tajemnicę, jak sobie dajesz radę z ich sierścią:razz:. Czy one linieją tylko dwa razy do roku, czy cały rok macie z tym problem?

Czeszemy psiaki i odkurzamy, odkurzamy, odkurzamy ;)

M&T napisał(a):

Dzięki :)

katik napisał(a):
cudowne futrzaki :loveu:

Dziękujemy :)

pinczerka_i_Gizmo napisał(a):
Dobry wieczór :)

http://images31.fotosik.pl/300/9a5224f898f59936.jpg

Aleee pycha! :)

Świetne zdjęcia :loveu:

Tak się zastanawiam... jak się puchacze rozłożą na łóżku i to na dodatek w poprzek... to wy gdzie? :shake: :evil_lol:

Fialka jest bezkonfliktowa, układa się pomiędzy nami :) A Vadir do spania jednak preferuje zimne kafelki :)

Okamia napisał(a):
Śliczne zdjęcia... coraz bardziej podobają mi się wasze miśki :D

Zapraszamy znowu :)

Posted

Następna porcja :) (i tak nie nadążę z dodawaniem zdjęć w takim tempie, jak pstrykam :diabloti:)

Nadal jesteśmy na pikniku nad Wisłą, jak widać, pod wieczór, słonko się zniża.....

Piękny różowy języczek :)

Sprawdzanko, czy idziemy za nimi ;)

Fialka idzie do pana :) Na mizianko, rzecz jasna :)

W tym czasie Vadir zwiedza :)