Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zastanawialiśmy się w fundacji nad tym. Problem polega na tym, że można przyjąć takie założenie. Ale przy psach nie z adopcji też tak naprawdę nie znamy ich historii. Wiemy to co powie właściciel - który często świadomie lub nieświadomie może coś ukryć. Nikt nie jest obiektywny w stosunku do swojego psa. Zawsze przesadza - w jedną lub drugą stronę. Dlatego bardziej wierzymy testom predyspozycji, naszemu fundacyjnemu egzaminowi i obserwacji. A w tej chwili w fundacji pracują dwa psy z adopcji, jako psy pokazowe - Kapsel i Figo. Pracował też Smyk, który był u mnie w DT - tu można przeczytać jego historię:
[url=http://smykpies.blox.pl]Smyk[/url]

• Replies 6.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Dzięki za odpowiedź!:p
[quote]Ale przy psach nie z adopcji też tak naprawdę nie znamy ich historii. Wiemy to co powie właściciel - który często świadomie lub nieświadomie może coś ukryć. Nikt nie jest obiektywny w stosunku do swojego psa. Zawsze przesadza - w jedną lub drugą stronę.[/quote]A tego o to akurat to się w ichnich organizacjach nie boją. Oni biorą psy tylko z konkretnych licencjonowanych hodowli, nastawionych na hodowlę psów właśnie do dogoterapii, prowadzonych przez osoby z tego typu działalnością związane. Poza tym egzaminują zarówno psy jak i przewodników, i co jakiś czas kontrolują daną parę jakie ma wyniki (licencja wydawana jest tam czasowo). Fakt - mają tam bardzo restrykcyjne podejście ale mam czasem wrażenie, że u nas jest znowu w drugą stronę (nie piszę tu broń Boże o Waszej fundacji bo nic o Was nie wiem) - czytałam kiedyś o tym że jako pies do dogoterapii pracuje husky, którego poprzedni właściciele oddali ze względu na przejawianą agresję:crazyeye:
No dobra koniec tego offa bo zaraz nas moderator prześwięci!
Pozdrawiam i trzymam kciuki za pudla (bez względu na to czy zostanie "terapeutą" czy nie ;)) i za wszystkie tutejsze psiaki schroniskowe!

Posted

U nas pies po testach musi przejść egzamin gdzie jest oceniana praca psa i przewodnika. Egzamin dopuszcza do pracy na rok, albo na dwa lata. Po egzaminie jest jeszcze obowiązkowa obserwacja przez szkoleniowca w czasie zajęć.

Posted

[quote name='Equus']Jezuuuu, no co za ludzie...
Dziewczyny - jak on jest rodowodowy to warto skontaktować się z hodowcą i go o tym poinformować.
AniaRe, Hania - czy dobrze rozumiem, że chcecie go wziąć tylko na tymczas? Bo nie wiem czy pytać o domek? Ściągnęłam do W-wy jedną pudliczkę (z mojego podpisu) - miała być młoda i zdrowa ale okazało się że jest starsza niż początkowo ją oceniano i bardzo poważnie chora. Cały czas ją leczymy (własciwie nie do końca jeszcze wiadomo z czego wynikają jej niektóre objawy), ale jednak do końca życia będzie już miała problemy. Mogę więc zapytać osoby, które się nią interesowały a nie zdecydowały się na tą sunię czy nie chciałyby może tego psa.[/quote]

kochani z tym pudelkiem to dosyc delikatna sprawa
ludzie którzy go mają to wysoko postawieni i poważani profesorowie-doktorostwo-lekarze.........ukrywają niechcianego psiaka przed ludzmi aby czasem nie mieć ujmy na honorze:angryy:, odkrył go weterynarz zupełnie przez przypadek i aż serce go zabolało jak zobaczył warunki w jakich zyje, dlatego poprosił nas o pomoc i znalezienie mu domu na co oni przystali..........nie ma mowy o powiadomieniu hodowcy przynajmniej na tym etapie ani adopcji na terenie ich zamieszkania
oczywiście jesli bedą robili jakiekolwiek problemy i nadal bedą go trzymali zamknietego w komórce zrobimy wszystko aby hodowca sie dowiedział i zareagował
wczoraj dzieczyna miała ich odwiedzic i poinformowac o znalezieniu mu domku daleko gdzie nikt ich nie zna ale nie moge jej złapac.........wiele osób jest zaagazowanych aby wyrwac psiaka z tego piekła i na pewno to zrobimy
poczekajcie jeszcze chwilke , pewnie dzisiaj się odezwie

Posted

a żeby było mało tych nieszczęść to kolejne tragedie w schroo.....wieczorem będę maiła fotki
a dodatkowo czekoladowy labek do adopcji, 1.5 roczny i jakieś kolejne cudo bullowate

mała sunia której Jaaga z krakowa zaoferowała DT własnie ma potwierdzoną ciążę:placz:....za tydzien poród....a ponieważ jest niezwykle delikatna i w depresji to może nie przezyc uspienia małych, więc jutro sterylka aborcyjna prawdopodobnie będzie.........ale niestety schroniskwy wet wyskoczył z taką kwotą 250 zł, że nawet połowy nie mamy(za chwile zresztą zrobię roliczenia).........plus taki że wisi nam 150 zł wiec ewentualnie tylko stówkę dozucimy z naszej skarpety
musze wybłagać beate19 aby porobiła bazarki, ja mam tych fantów pełno..........inaczej zostaniemy bez grosza a tu co chwilę jakies tragedyje

kaukaz miał jechac do hotelu ale już kasy brak, Beatka z bogatyni zaproponował opłacenie hotelu - 500 zł ale nie mam sumienia, trzeba stanac na rzęsach aby choc odrobine ją odciązyc..........
powiem tak jak już nie wiem skąd brac te pieniądze, chyba bedziemy musiały a przynajmniej ja zarezerwować jakąś latarnię i co noc tam wystawac :roll:

Posted

dziwczyny ROZLICZANKO
a tak apropopo może gdzieś specjalnie robic te rozliczenia bo w sumie ciężko je odszukać w poprzednich moich postach???

poprzedni stan
[COLOR=Red][B]+ 412,90 zł[/B][/COLOR]
[B][COLOR=Red]- 240 zł [/COLOR][/B]transport Czarka-spaniela do Ostrowca Swiętokrzyskiego - niestety pies wraca:placz::placz: , całe szczęście udało nam się połapac darmowy transport
[COLOR=Red][B]- 174 zł[/B][/COLOR] koszt jedzenia dla Czezarego w DT
[COLOR=Red][B]+ 33 zł[/B][/COLOR] bazarek - Natalia aa
[COLOR=Red][B]+ 14 zł[/B][/COLOR] bazarek - Psiulka
[COLOR=Red][B]+ 10 zł[/B][/COLOR] bazarek - Snuszkak
[COLOR=Red][B]+ 16 zł [/B][/COLOR]bazarek - Agaciaa
[COLOR=Red][B]+ 15 zł[/B][/COLOR] MagdaZ
.............................
[B][COLOR=Red]+ 86,90 zł

[COLOR=Black]s[/COLOR][/COLOR][/B][COLOR=Red][COLOR=Black]chroniskowy wet wisiał nam 150 zł ale, no własnie ......pobrał sobie bez naszej wiedzy 80 zł na badanie Emmy.........za pierwsze mu zapłaciłam a to drugie sobie sam rozdysponował...........oj nieładnie:shake:
więc u weta zastaje nam na plusie 70 zł
sterylka aborcyjna wynegocjowana do 200 zł, minus te 70 zł to daje 130 zł które musimy mu zapłacić:roll:,
całe szczęście z bazarków jeszcze pospływa

[/COLOR][/COLOR]

Posted

[quote name='lolka']kochani z tym pudelkiem to dosyc delikatna sprawa
ludzie którzy go mają to wysoko postawieni i poważani profesorowie-doktorostwo-lekarze.........ukrywają niechcianego psiaka przed ludzmi aby czasem nie mieć ujmy na honorze:angryy:[/quote]
Niesamowite... czy ci ludzie nie mogli po prostu oddać tego psa? Przecież znalezienie domu (nawet od razu stałego dla młodego, zdrowego pudla i to jeszcze z rodowodem to naprawdę nie problem (jak wypatrzyłam naszą Fibi i się orientowałam w chętnych domach to wzięciem dorosłego, ale jeszcze młodego pudla, zainteresowane były dwa fajne domy, tylko zrezygnowały z naszej Fibi, jak się okazało, że ona wymaga bardzo szczególnej opieki no i nie jest już taka młoda jak początkowo sądziliśmy). Poza tym jakby ci właściciele się skontaktowali sami z hodowcą i powiedzieli mu, ze muszą tego psa oddać z pewnych powodów (nie istotne już jakich) to myślę, ze hodowca by pomógł.
Jak można być tak beznadziejnie nieodpowiedzialnym i okrutnym...

Posted

lolka ja mam jeszcze prawie 150 na sterylki z bazarków, podaj dokładnie ile potrzeba i już wysyłam do Ciebie, przecież po to zbierałam tę kasę, Baster stracił jajka i jesczez pozostało:)

Posted

[quote name='magda z.']lolka ja mam jeszcze prawie 150 na sterylki z bazarków, podaj dokładnie ile potrzeba i już wysyłam do Ciebie, przecież po to zbierałam tę kasę, Baster stracił jajka i jesczez pozostało:)[/quote]

ja już nie wiem czy ta sterylka w tak zaawansowanej ciąży to dobry pomysł:roll:, czy ona to przetrwa?:roll:..........jakby co to brakuje nam ok 40 zł ale jakbyś przeznaczyła więcej to na transport mi zostanie do katowic pindolindy

za chwilę wstawie fotki nowych psiaków..jeden mnie dosłownie rozwalił....to shitz-tzu albo w typie.......jesli do niedzieli nie znajdziemy mu domu to zabieram malucha aby doprowadzic do ładu, wykapie go chociaz

Posted

a pudelka zabieramy we wtorek do hoteliku i w następny weekend trzeba go do wrocławia zawieźć..........ja już wiem że macie dość bo codziennie nowe trasy wymyślam ale może macie kogoś kto jedzie????:razz:

Posted

[IMG]http://images37.fotosik.pl/101/dc1c73dccd1177e0med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images40.fotosik.pl/101/bd4e78fd724cf93bmed.jpg[/IMG]

[IMG]http://images43.fotosik.pl/105/3c6c6f9882b6efa6med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images46.fotosik.pl/105/c845308a10eed28dmed.jpg[/IMG]

Posted

[IMG]http://images46.fotosik.pl/105/00af8668cc5ed548med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images36.fotosik.pl/101/335eead5d73f2eb4med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images50.fotosik.pl/105/9f3214293db0af06med.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='lolka']a pudelka zabieramy we wtorek do hoteliku i w następny weekend trzeba go do wrocławia zawieźć..........ja już wiem że macie dość bo codziennie nowe trasy wymyślam ale może macie kogoś kto jedzie????:razz:[/quote]

Dziewczyna, która go zabierze z Wrocławia do nas, rusza w piątek rano. I nie moge zmienic tego terminu.

Posted

[quote name='AniaRe']Dziewczyna, która go zabierze z Wrocławia do nas, rusza w piątek rano. I nie moge zmienic tego terminu.[/quote]

o mamo a wiadomo chociaż o której?

Posted

[quote name='lolka']o mamo a wiadomo chociaż o której?[/quote]
Według naszej wiedzy ok.15 ma być w Opolu. Ale ja nie wiem, ile sie jedzie z Wocławia do Opola :(
Za chwilę CI wyśle do niej numer, dogadajcie się, bez pośredników bedzie łatwiej.
Z tego co wiem, może go odebrac w piątek rano lub czwartek po południu.

Posted

[quote name='lolka']ja już nie wiem czy ta sterylka w tak zaawansowanej ciąży to dobry pomysł:roll:, czy ona to przetrwa?:roll:..........jakby co to brakuje nam ok 40 zł ale jakbyś przeznaczyła więcej to na transport mi zostanie do katowic pindolindy

za chwilę wstawie fotki nowych psiaków..jeden mnie dosłownie rozwalił....to shitz-tzu albo w typie.......jesli do niedzieli nie znajdziemy mu domu to zabieram malucha aby doprowadzic do ładu, wykapie go chociaz[/quote]
Aga, lepiej teraz ją ciachnąć, moja wetka mówiła mi że póki można to ciachać, to dla psicy będzie mniejsza trauma niż poród i uśpienie miotu, a tak przecież trzeba będzie zrobić:roll: zaraz przelew robię. puszczę Ci 50zł, a 100 zostawię na jakąś sterylkę jeszcze, w tygodniu kończy sie mój bazar to coś spłynie
ja do w-wia w poniedziałek jadę i we wtorek wracam.

Posted

[quote name='magda z.']248,05

na kastrację Bastera - kropka - 100 zł, już robię przelew dla Lolki

zostaje [COLOR=red]148,05[/COLOR][/quote]

pozwolę sobie dla ułatwienie sprawy sumę podciągnąć w górę;)
[B][COLOR=Red]150[/COLOR][/B]
- [B][COLOR=Red]50 [/COLOR][/B]dokładka do sterylki aborcyjnej suni
zostaje [B][COLOR=Red]100 [/COLOR][/B]zł na inną taką sytuację sterylkową. w razie potrzeby krzyczeć, aby przelewać kaskę;)

przelew do lolki już wyszedł, pewnie w poniedziałek wskoczy;)

Posted

[quote name='magda z.']pozwolę sobie dla ułatwienie sprawy sumę podciągnąć w górę;)
[B][COLOR=Red]150[/COLOR][/B]
- [B][COLOR=Red]50 [/COLOR][/B]dokładka do sterylki aborcyjnej suni
zostaje [B][COLOR=Red]100 [/COLOR][/B]zł na inną taką sytuację sterylkową. w razie potrzeby krzyczeć, aby przelewać kaskę;)

przelew do lolki już wyszedł, pewnie w poniedziałek wskoczy;)[/quote]

niestety sunia na bank nie bedzie miała aborcji.....ona w kazdej chwili już może urodzić, trochę to komplikuje bo Jaaga mogłaby ją zabrać od zaraz a teraz trzeba czekać, nie dość że transportu nie mamy na tą chwile to dodatkowo strach że po drodze urodzi..........no trochę niefajnie nie wiem za bardzo co robic

[B]6 letni bokser jest pozaschroniskowo do adopcji[/B]:roll:
pudelek już we wtorek zabierany do hotelu a potem jedzie do warszawy na DT
babka od goldena nie odbiera telefonów:mad:
a mały shitz-tzu juz ma zaklepany domek, niestety trzeba tylko poczekac aż skończy sie kwarantanna

szkoda tylko że kundeleczki nie maja takiego powodzenia:-(

Posted

[quote name='lolka']pudelek już we wtorek zabierany do hotelu a potem jedzie do warszawy na DT
[/quote]

Czyli na czwartek juz nie potrzeba dla pudelka transportu do Wroclawia ?

Posted

[quote name='zuziaM']Czyli na czwartek juz nie potrzeba dla pudelka transportu do Wroclawia ?[/quote]

potrzebny ...........na czwartek wieczór lub piątek raniutko

Posted

[quote name='lolka']potrzebny ...........na czwartek wieczór lub piątek raniutko[/quote]

No to moze cos sie da zrobic.
Ale kto by psiaka odbieral ???
Bo wiem, ze trasa bedzie nie autostrada i nie do samego Wroclawia, ale pod miejscowosc Wisznia Mala , a to kolo Trzebnicy. Wlasnie specjalnie, zeby ominac Wroclaw.
No i oczywiscie musialabym go jeszcze namowic :roll: zeby psiaka zabral.....

Posted

[quote name='zuziaM']No to moze cos sie da zrobic.
Ale kto by psiaka odbieral ???
Bo wiem, ze trasa bedzie nie autostrada i nie do samego Wroclawia, ale pod miejscowosc Wisznia Mala , a to kolo Trzebnicy. Wlasnie specjalnie, zeby ominac Wroclaw.
No i oczywiscie musialabym go jeszcze namowic :roll: zeby psiaka zabral.....[/quote]

na miejscu niuniek zostanie odebrany...........wstepnie mozna to jakoś ogarniac ale dopiero we wtorek jak na 100% odbierzemy pudlaka na sztywno wszystko poumawiamy........
mam telefon do dziewczyny co go odbierze, póxniej zadzwonie to dowiem się szczegóowo jak to ma wyglądac