Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Słodziak z niego niesamowity.
Niestety starość nie-taka-zbytnio radość. Dolega to i owo ale dopóki nie cierpi, ma apetyt i sobie radzi to tylko się cieszyć. Dobrze by było zrobić Mobikowi kurację Canivitonem - skoro je puszki to akurat dobrze by się proszek rozprowadził. Tylko że to niezbyt tania impreza...

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='weszka']Słodziak z niego niesamowity.
Niestety starość nie-taka-zbytnio radość. Dolega to i owo ale dopóki nie cierpi, ma apetyt i sobie radzi to tylko się cieszyć. Dobrze by było zrobić Mobikowi kurację Canivitonem - skoro je puszki to akurat dobrze by się proszek rozprowadził. Tylko że to niezbyt tania impreza...[/quote]

Czy jesteś pewna,że Caniviton,by pomógł,Bo jeśli tak to mógłbym zasponsorować.A może jest inny jakiś skuteczny lek?Proszę o w miarę szybką odpowiedź,bo dziś będę robił "psie " zakupy.Przy okazji -czy wiadomo coś na temat niewidomego Tomika z Palucha(poza jednym linkiem nic nie mogę znaleźć.

Posted

Mam sklerozę. A jeśli Caniviton to w proszku ,czy tabletki?Proszek zepsuje smak karmy a zawinięta w kawałek pasztetu tabletka to tylko jedno chapnięcie.To już byłby wybór opiekuna.

Posted

Mobik dostaje Rimadyl, Nutradyl, witaminy dla staruszków i Karsivan na poprawienie ukrwienia. To wszystko aby lepiej mu sie chodziło. Nie wiem czy dokładanie jeszcze Canivitonu ma sens.. Ostatnio miał zmniejszone dawki - mysle ze to może mieć wpływ na to ze gorzej mu sie chodzi. No i idzie zima. schorowane kosteczki to na pewno czują.. Czesto staruszki w zimie słabną. Miewają lepsze i gorsze okresy. Najważniejsze , że Mobiczek ma troskliwą opiekę :loveu: Yorija - fotki prześliczne :loveu: tak bym chciała Mobika odwiedzić a tu czasu brak :(

Posted

Starość jest nieunikniona...
Taka ludzka jak i ta psia......
I tak jak pisze Yorjia : powolutku będzie coraz słabszy...
Najwazniejsze,że ma opiekę najlepszą z możliwych i niech tak dożywa swoich dni....

Posted

Dziwny jest ten wątek.Zatytułowany,że potrzebne leki i karma.Gdy zadeklarowałem pomoc okazuje się niepotrzebna.Zmieńcie tytuł,by nie wprowadzać w błąd,tych,którzy chcą pomóc.Powodzenia Mobik

Posted

[quote name='jurmar98']Dziwny jest ten wątek.Zatytułowany,że potrzebne leki i karma.Gdy zadeklarowałem pomoc okazuje się niepotrzebna.Zmieńcie tytuł,by nie wprowadzać w błąd,tych,którzy chcą pomóc.Powodzenia Mobik[/quote]

Hmm - _bubu_ odpisała przecież. Napisała jakie leki przyjmuje i że nie ma sensu dodawać mu nowego.

Po tej odpowiedzi nie było już Twoich deklaracji zakupu leków - z tych które przyjmuje - czy karmy.

Leki i karma nadal są potrzebne - Mobik nadal potrzebuje wsparcia więc nie sądzę, żeby tytuł został zmieniony.

Jeżeli możesz przekazać karmę lub leki (z tych o których _bubu_ pisała) to będzie wdzięczny :-)

• 2 weeks later...
Posted

Dziś na ul. Miodowej 9 - w kamienicy na drugim piętrze - jest wystawa świąteczna prac artystycznych - połączona z możliwością zakupu (za niewielkie pieniądze).

Gosia - opiekunka Mobika - jest osobą, która prowadzi warsztaty atrystyczne i zarówno ona jak i jej podopieczni i inni artyści będą wystwiać tam prace.

Wczoraj dzwoniła do mnie z zaproszeniem na tę imprezę - będzie do późnych godzin popołudniowo-wieczornych. Kamienica będzie oznaczona jakimiś plakatami czy ulotkami.

Ja się wybieram do Mobika w niedzielę rano z jakąś paczką świąteczną (z puszek raczej złożoną). To i zdjęcia światecznego Mobika byc mogą.

U Mobika wszystko ok - Gosia mu troszkę kudlow wycięła i będzie pięknie pozował mam nadzieję :-).

Posted

[CENTER][COLOR=DarkGreen][SIZE=3][B]Zapraszam na bazarek z kalendarzami A3 na 2009r. - bohaterami mieszkańcy schroniska w Żywcu!!![/B][/SIZE][/COLOR]

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f99/kalendarze-a3-2009r-schroniskowe-historie-bezdomna-codziennosc-na-zywiec-126475/[/URL]
[/CENTER]

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Bazarki

Filmiki

[COLOR=#000000][URL]http://www.dogomania.pl/forum/f99/filmy-dvd-dla-pieseczkow-z-zywca-do-10-01-a-128090/[/URL][/COLOR]

Muza

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/f99/polskie-najlepsze-dla-zywieckich-pieseczkow-do-10-01-a-128094/#post11514073"][COLOR=#000000]Polskie Najlepsze :smile: dla żywieckich Pieseczków do 10.01[/COLOR][/URL]

Posted

Mobik potrzebuje wizyty u weterynarza ponieważ ma problemy ze skórą.
Potrzebna osoba z Krakowa z samochodem, która mogłaby pojechac z Yoriją do Pcimia po Mobika i zawiezc go do weta? Czy jest ktoś kto mógłby szybko pomóc? zwróce koszty paliwa.

Posted

[quote name='pinczerka_i_Gizmo']Z Krakowa jest salibinka i oferowała transport na terenie Krakowa, już do niej piszę.[/quote]

Witam, ja w najbliższych dniach nie - nie mogę ani zostawić ani zabrać mojej tymczasowej suni - wczoraj miała bardzo poważną operację. Jeśli to bardzo pilne - zgodził się pomóc mój Mąż - jest możliwość w niedzielę od rana do południa. Musiałaby być to lecznica czynna w niedzielę (np. Krak- Vet).
Musimy wiedzieć jak najszybciej, żeby zaplanować czas.

Posted

[quote name='salibinka']Witam, ja w najbliższych dniach nie - nie mogę ani zostawić ani zabrać mojej tymczasowej suni - wczoraj miała bardzo poważną operację. Jeśli to bardzo pilne - zgodził się pomóc mój Mąż - jest możliwość w niedzielę od rana do południa. Musiałaby być to lecznica czynna w niedzielę (np. Krak- Vet).
Musimy wiedzieć jak najszybciej, żeby zaplanować czas.[/quote]

Przepraszam ale ja wczoraj nie mogłam juz do netu wejść.
Zaraz napiszę PW - tylko problem w tym, ze psa trzeba by przewieźć z Pcimia do Krakowa i z powrotem do Pcimia.
Nie wiem czy to się mieści w określeniu "na terenie Krakowa" ale może :-)

Posted

Dziękuję bardzo salibince i TŻ - dzięki nim udało mi się odpalić auto i pojechać.
mechanik nic w nim tak na szybko nie znalazl i rzekł, że napewno dojedzie. I miał rację - dojechalo - po za jakimś szalonym tańcem wskaźnika obrotów nie miała sekcesów.

Mobik pojechał do kliniki Therios do Myślenic. Baardzo fajne dziewczyny się nim zajęły.
Oto co ustaliły (cytat z kart badania jaką mi dały):
Na całym ciele rozsiane drobne guzki.
Skóra łuszcząca się, na brzuchu drobne krostki, czerwone.
Skóra cienka, mało elastyczna.
Stwierdzono obecność pchieł.
W badaniu mikroskopowym nie stwierdzono obecności pasożytów ani ich jaj.
Badanie cytologiczne skóry: spora ilość bakterii.

Badanie biochemiczne krwi:

Alat 30 (3-50)
Aspat 48 (1-37)
AP 76 (20-155)
białko całk. 6,9 (5,5-7.0)
BUN 11,2 (9-21)
kreatynina 1,0 (1,0-1,7)
glukoza 4,8 (3,9 - 7,1)

Waga 20,5
opis badań laboratoryjnych
Wykonano morfologię krwi
MVC(ŚOK) 72,20
MCH(ŚMH) 24,50
MCHC(ŚSH) 33,90
Erytrocyty: 5,51
Hematokryt: 39,80
Hemoglobina: 13,50
Leukocyty: 11,80
Trombocyty: 494

Wykonano badanie RTG
klatka piersiowa, ułożenie boczne
Opis zmian:
W części przedsercowej cieniujący kulisty twór podnoszący tchawicę (zmiana przerzutowa)
W tylnej części płuc nacieczenia

Zastosowane leki:

Forcin 321
Advocat
Sebover Dry

Posted

I jeszcze taki zestaw:

WBC 11,8 (6.0-16.5)
LYM 1,5 (1.0-4.8)
[B]MON 0,1 (0,2-1,4)[/B]
GRA 10,3 (3,1-12,0)
LYM% 12,3 (12-30)
[B]MON% 0,7 (3.0-10,0)[/B]
GRA% 87 (62-90)
RBC 5,51 (5,5-8,0)
HGB 5,51 (12-18)
HCT 39,8 (37-55)
MCV 72,2 (60-77)
[B]MCH 24,5 (19-24)[/B]
MCHC 33,9 (32-36)
RDW 10,5 (10-16)
PLT 494 (200-500)
[B]MPV 6,2 (7-11)[/B]
PCT 0,306 (0,2-0,5)
PDW 13,3 (10-18)

Posted

To gdyby ktoś miał zacięcie i wiedział co który symbol oznacza.

Mnie dobiły te pchły. Nie pomyślałam, żeby go jakoś zabezpieczyć a u Gosi są jeszcze dwa wychodzące koty. I pewnie stąd podłapał. Ale jak go niosłyśmy czy jak gosia go kompała to ich nie było widać. On niestety sobie wygryzł trochę sierści - pewnie go swędziało - i tam powinno coś być widać łażaceg. A tu nic. Ale wetka pokazała mi pod mikroskopem larwę pchły. Brrr
Dostał na to "życie zewnętrzne" advokata. Koty dostały frontline i mam nadzieję, że to załatwi sprawę.

Po za tym słuchajcie - on ugryzł wetkę - i to do krwi - przeciął jej skorę. Jaki to agresywny pies - nikt nic nie pisał że on taki :diabloti:.
A capnął ją bo chciał się chyba popodgryzać w tym miejscu gdzie ona pobierała wlasnie zeskrobinę do badania. I ją tak niechcący chyba :-)

No ale że to pies "groźny" zalozyły mu dziewczyny kaganiec szmatkowy na czas robienia zdjęcia RTG.

No i to zdjęcie to jest najsmutniejsza wiadomość. Ma zmiany w płucach. Pradopodobnie są to zmiany przerzutowe. Narazie nie dają żadnych objawów ale jeżeli to się powiększy to zacznie uciskać na krtań i mogą zacząć się kłopoty z oddychaniem. Z nacieków może się pojawić woda w płucach. Ech..
Ale narazie po za tymi skórnymi dolegliwościami nie ma w zasadzie żadnych.
Wyniki w sumie dobre. Podwyższony Aspat - ale nie dramatycznie. W sumie zdziwiona wetka, ze mimo brania leków jak Rimadyl te wyniki ma dobre.

Ale chłopak jak jest zbyt duży mróz to nie chce wychodzić na dwór i ma większe niż latem czy jesienią problemy z tylnimi nóżkami.

No taka to juz jego dola. Ale jak on super reaguje na Gosię. Jak przyjechałam był w łazience bo mu trochę takich kłaków skołtunionych wycinała. I Gosia wyszła z lazienki. A ja się chciałam przywitać. Jaki on był zaniepokojony - mnie to olal a może nawet mu się nie podobalo że jakaś baba obca tam jest. Ewidentnie szukał Gosi i jak przyszła to się uspokoił.
A w aucie jak słyszal jej głos to usnął sobie.
Kochany sierściuszek :-)

Posted

Chciałam ładne zdjecia zrobić a wyszło jak zawsze ;-(
Ale to dlatego, ze on wlazł w zaspę i go nie bylo widać

[IMG]http://lh3.ggpht.com/_kbumQSrIun0/SWjlr2QXJJI/AAAAAAAAMhA/XYtVCeFQZpE/s800/CIMG4588.JPG[/IMG]

[IMG]http://lh3.ggpht.com/_kbumQSrIun0/SWjlrXHJC7I/AAAAAAAAMg4/p7b4P269ulA/s800/CIMG4587.JPG[/IMG]

[IMG]http://lh3.ggpht.com/_kbumQSrIun0/SWjlqpdgF9I/AAAAAAAAMgw/vqnRICzJ0U8/s800/CIMG4586.JPG[/IMG]

Posted

I jeszcze ważne.
Za tydzień potrzebna będzie kontrolna wizyta u weterynarza. Koniecznie przed skończeniem antybiotyku - gdyby trzeba było kontynuować to bez robienia przerwy.
Ja niestety wyjeżdżam na weekend dlatego teraz już prośba w szukaniu kogoś kto dalby radę go tam zawieźć. PLS

Znacie jakieś dogomaniaki z Pcimia-Myślenic-Stróży-Tokarni?