Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Unbelievable']ja bym zrobiła kadr pionowy, i linki nie byłoby widać, i tej niepotrzebnej trawy[/QUOTE]

a ja jeszcze zrobiłabym więcej miejsca na dole i byłoby ideolo :D

Posted

[quote name='Unbelievable']ja bym zrobiła kadr pionowy, i linki nie byłoby widać, i tej niepotrzebnej trawy[/QUOTE]
popieram

Naklejka- przepalenia w tle przeszkadzają, kadr moim zdaniem ok ;)

Posted

[quote name='Bernese'];)
[IMG]http://imgh.us/fhl1O.png[/IMG][/QUOTE]

Moim zdaniem pies jest trooochę za ciemny, natomiast miejscowe przepalenia w tle drażnią oko. Kadr dobry :)

Posted

[LEFT]Co polecacie do portretów, gównie ludzkich i raz na ruski rok psich? Czytałam, ze do portretów musi być koniecznie szkło z AF, ale jedyne obiektywy z AF jakie będą działać w moim aparacie to: 30mm f/2.0 i 60mm f/2.8. Zamiast tego mogę kupić np. pentacona, tylko nie wiem jak on się spisuje w portretach, ale wiem, że pod względem użytkowania przewyższa heliosa. [/LEFT]

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka'] Czytałam, ze do portretów musi być koniecznie szkło z AF[/QUOTE]

Nie wiem kto tak napisał, ale to bzdura. :) Najbardziej pożądane obiektywy portretowe np. Zeiss 50mm f 1.4 nie posiadają AF. Jeśli masz dobrą matówkę, AF bardziej przeszkadza niż pomaga. ;) I to nawet do zdjęć w ruchu, a co dopiero portretów. ;)

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']Czyli mogę tego pentacona? On ładnie rysuje tło w makro, ale boję się, że do portretów będzie aż za bardzo bokehowate[/QUOTE]

Nie miałam nigdy okazji pracować na tym obiektywie (rozumiem, że mówimy o 50 mm 1.8 ?), no i nie wiem jaki masz sprzęt. Podejrzałam jednak zdjęcia robione tym obiektywem i bokeh mi się nie podoba. ;) Choć to już kwestia gustu. Jeśli chcesz mieć ładniejszy bokeh, to raczej szukaj obiektywu z kołową przesłoną i z w miarę dobrze skorygowanymi aberracjami. Polecam [url]http://www.optyczne.pl/obiektywy.html[/url] - ja korzystam z tych testów zawsze, gdy planuję jakiś zakup. ;)

Posted

Tak, mam na myśli 50mm 1.8, mam samsung nx5, to nie jest lustro, ale ma możliwość zmiany obiektywów, tylko trzeba adapter dokupić. Myślałam jeszcze o heliosie, ale on ostrzy od 50cm, pentacon od 30, więc różnica jest. Podobno, ten drugi jest jaśniejszy i ostrzejszy.

Posted

[quote name='Bonsai']Nie wiem kto tak napisał, ale to bzdura. :) Najbardziej pożądane obiektywy portretowe np. Zeiss 50mm f 1.4 nie posiadają AF. Jeśli masz dobrą matówkę, AF bardziej przeszkadza niż pomaga. ;) I to nawet do zdjęć w ruchu, a co dopiero portretów. ;)[/QUOTE]

hmm- 50mm jest pełnoklatkowym standardem a nie szkłem portretowym, choć właściwie jak ktos robiłby portrety uwa to też może upierac się p[rzy swoim
a dla mnie Af zawsze jest pomocny, zwłaszcza z usm-em

Posted

[quote name='understandme']Poproszę o ocenę ;-)
[/QUOTE]

Mnie się podoba, przesunęłabym może odrobinę w prawo te kwiatki, żeby nie były na samym środku, ale ogólnie to super, ostre, ładne odwzorowanie szczegółów i te kwiatki fajnie się "wydobywają" z ciemnego tła.

[quote name='betty_labrador']co myslicie o tym zdjeciu?
czy cos wyszlo czy średnio?

[/QUOTE]

Ucięty ogon i łapy na dole, usunęłabym też tą adresówkę, bo odrobinę przeszkadza, ale poza tym ok, fajna ostrość na oczach, lubię zdjęcia, gdzie u psów bardzo wyraźnie widać właśnie oczy ;)

Posted (edited)

dzieki dziewczyny z arady. Tu mam podobne- ale cala Tosia. Adresowki nie ruszalam jeszcze :)

[IMG]http://img443.imageshack.us/img443/3898/tosiaeoo.jpg[/IMG]

chyba jakos mniej wyraźne :/

Edited by betty_labrador
Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']Ano, ostrość najwidoczniej uciekła. Wg. mnie robisz lepsze zdjęcia i akurat to mi się nie podoba zaczynając od perspektywy, a kończąc na kolorach.[/QUOTE]

oki, tez dziekuje za opinie :)