Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='katja9991']bardzo dobre szkło pod cropa!- zakresem odpowiadający sigmie 70-200/2.8 na pełnej klatce i prawie połowe lżejszy

[URL="http://www.pbase.com/cameras/sigma/apo_50_150_28_ii_ex_dc_hsm"]sample[/URL][/QUOTE]

a [h=1]Sigma 18-50 f/2.8 EX DC MACRO Sigma[/h]?

Interesują właśnie mnie te dwa obiektywy.

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dominika - kropelki są super! Czym robiłaś?

Moje heliosowskie:
[IMG]http://desmond.imageshack.us/Himg207/scaled.php?server=207&filename=89578822.jpg&res=landing[/IMG]

Posted

Przy oczach i nosie dziwnie ostrość zgubiona. Ale bokeh śliczny.

Producent mojego aparatu zastrzega sobie, że jak podepnę szkło z innego systemu, albo jakiś obcy filtr, to może mi się aparat zepsuć. Zauważyłam, że mało kto się ogranicza do jednego producenta pryz foceniu i ma różne obiektywy. Myślicie, że mogę bez problemu kupić szkło z mocowaniem np. do Canona i po prostu dokupić przelotkę?

Posted

[B][SIZE=4][COLOR=#A52A2A]Sandomierskie Przytulisko dla Psiaków zagrożone!
Wczoraj Sandomierskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt otrzymało oficjalne pismo w sprawie wywozu prawie 40 psów do schroniska w Białogardzie!
Bardzo prosimy o wsparcie!

Wydarzenie na facebook'u:
[URL]https://www.facebook.com/events/407688752596815/408008682564822/?ref=notif&notif_t=plan_mall_activity[/URL]

Wątek sandomierskich psiaków:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/194061-Sandomierz[/URL][/COLOR][/SIZE][/B]

[B]Bardzo przepraszam za spam ale to bardzo pilne[/B] :oops:

.

Posted

ja się chciałam zapytać czy zdjęcie w takich kolorach może być, czy raczej robić odrobinę ciemniejsze, żeby te mlecze tak nie raziły?
[img]http://i1243.photobucket.com/albums/gg543/coconut194/kwiecie2012025.jpg[/img]

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']Moim zdaniem te mlecza rażą aż za bardzo. Nie możesz minimalnie zmniejszyć ISO albo pobawić się balansem bieli?[/QUOTE]

pewnie że mogę, chciałam się tylko dowiedzieć, czy bardzo to przeszkadza, następnym razem trochę inaczej pokombinuję ;)

Posted

Hej:)
Mam pytanie:D
W niedzielę idę na komunię i zostałam poproszona o robienie zdjęć. Zastanawiam się tylko jaki obiektyw będzie najpraktyczniejszy i wyjdą nim najlepsze zdjęcia?
posiadam takie:
- KIT (Sony 18-70mm f3.5-5.6)
- Tamron 55-200 f4-5.6
- Sony 50mm f1.8
- Minolta 35-70mm f4

Myślałam, że mogę jeszcze zabrać lampę błyskową, bo nie wiem jak jasno tam będzie.
Ale który z tych obiektywów najbardziej nadaje sie do fotografowania na jakiś uroczystościach?? :) Może ktoś z was się na tym zna?
Z góry dziękuję za pomoc ;)

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']Przy oczach i nosie dziwnie ostrość zgubiona. Ale bokeh śliczny.

Producent mojego aparatu zastrzega sobie, że jak podepnę szkło z innego systemu, albo jakiś obcy filtr, to może mi się aparat zepsuć. Zauważyłam, że mało kto się ogranicza do jednego producenta pryz foceniu i ma różne obiektywy. Myślicie, że mogę bez problemu kupić szkło z mocowaniem np. do Canona i po prostu dokupić przelotkę?[/QUOTE]
nie będzie ci działała automatyka, chyba że kupisz przejściówkę z przenoszeniem napędu, ale to już niezłe koszta

Posted

[quote name='Sweet']Hej:)
Mam pytanie:D
W niedzielę idę na komunię i zostałam poproszona o robienie zdjęć. Zastanawiam się tylko jaki obiektyw będzie najpraktyczniejszy i wyjdą nim najlepsze zdjęcia?
posiadam takie:
- KIT (Sony 18-70mm f3.5-5.6)
- Tamron 55-200 f4-5.6
- Sony 50mm f1.8
- Minolta 35-70mm f4

Myślałam, że mogę jeszcze zabrać lampę błyskową, bo nie wiem jak jasno tam będzie.
Ale który z tych obiektywów najbardziej nadaje sie do fotografowania na jakiś uroczystościach?? :) Może ktoś z was się na tym zna?
Z góry dziękuję za pomoc ;)[/QUOTE]
55-200 :diabloti:

Posted

[QUOTE][COLOR=#000000]Hej[/COLOR]:smile:
[COLOR=#000000]Mam pytanie[/COLOR]:-D
[COLOR=#000000]W niedzielę idę na komunię i zostałam poproszona o robienie zdjęć. Zastanawiam się tylko jaki obiektyw będzie najpraktyczniejszy i wyjdą nim najlepsze zdjęcia? [/COLOR]
[COLOR=#000000]posiadam takie:[/COLOR]
[COLOR=#000000]- KIT (Sony 18-70mm f3.5-5.6)[/COLOR]
[COLOR=#000000]- Tamron 55-200 f4-5.6[/COLOR]
[COLOR=#000000]- Sony 50mm f1.8[/COLOR]
[COLOR=#000000]- Minolta 35-70mm f4[/COLOR]

[COLOR=#000000]Myślałam, że mogę jeszcze zabrać lampę błyskową, bo nie wiem jak jasno tam będzie.[/COLOR]
[COLOR=#000000]Ale który z tych obiektywów najbardziej nadaje sie do fotografowania na jakiś uroczystościach?? [/COLOR]:smile:[COLOR=#000000] Może ktoś z was się na tym zna?[/COLOR]
[COLOR=#000000]Z góry dziękuję za pomoc [/COLOR];-) [/QUOTE]

Nie zdziw się jak Cię ksiądz wyprosi, bo np. na ślubach często tak jest, że wymaga jakiegoś tam papierka. Też robiłam zdjęcia na komunii, ale jestem w KSMie, więc tak czy inaczej często przychodziłam do kościoła z aparatem.

[QUOTE][COLOR=#000000]nie będzie ci działała automatyka, chyba że kupisz przejściówkę z przenoszeniem napędu, ale to już niezłe koszta[/COLOR][/QUOTE]
Ale np. jakieś szkiełko z manualnym ostrzeniem mogę kupić? Wiesz może ile taka przejściówka kosztuje? Mam kompakta z matrycą aps-c i chciałam kupić coś ponad kit, myślałam nad stałką (jakby miała coś takiego jak przełącznik do wyboru między AF i MF, to już w ogóle fajnie), ale nie chcę wydać więcej niż 600zł.

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']Nie zdziw się jak Cię ksiądz wyprosi, bo np. na ślubach często tak jest, że wymaga jakiegoś tam papierka. Też robiłam zdjęcia na komunii, ale jestem w KSMie, więc tak czy inaczej często przychodziłam do kościoła z aparatem. [/QUOTE]

Wiem i nie zdziwiłabym się. W kościele ma być jakiś fotograf, ale później mam jakieś zdjęcia zrobić na sali. ;)

Posted

No cóż. Ja chodzę po ślubach, roczkach i innych duperelach. Zawsze, ale to zawsze biorę ze sobą lampę błyskową. Ona jest przedmiotem mojego codziennego użytku.
Foce zazwyczaj jak najaśniejszymi obiektywami, np. 50 mm f/1.8 i jestem bardzo zadowolona.
Nie dorobiłam się szerokiego kadru, ale gdy takiego potrzebuję na gwałt używam kita 18-55 i mocniej błyskam lampą. Zdzięcia są poprawne, a jak coś nie wyjdzie, to poprawiam w RAWach.

A co do papierków. Tak są potrzebne. Sama taki sobie wyrobiłam. Zawsze przed taką "imprezą" pierwsza zgłaszam fakt, że taki papierek mam, plakietkę doczepiam i dreptam po kościele ;)

BTW. co powiecie na taki zestaw:

(chciałam się zamknąć w 10 tys, ale nic z tego nie będzie....)

[FONT=century gothic][SIZE=2][B][COLOR=#000000]Canon 7d
Sigma 18-50 f/2.8
Sigma 50-150 f/2.8
[/COLOR][URL="http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-beyskowe/canon/canon-speedlite-430-ex-ii/"][COLOR=#000000]Canon Speedlite 430 EX II[/COLOR][/URL][/B][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='necianeta89']No cóż. Ja chodzę po ślubach, roczkach i innych duperelach. Zawsze, ale to zawsze biorę ze sobą lampę błyskową. Ona jest przedmiotem mojego codziennego użytku.
Foce zazwyczaj jak najaśniejszymi obiektywami, np. 50 mm f/1.8 i jestem bardzo zadowolona.
Nie dorobiłam się szerokiego kadru, ale gdy takiego potrzebuję na gwałt używam kita 18-55 i mocniej błyskam lampą. Zdzięcia są poprawne, a jak coś nie wyjdzie, to poprawiam w RAWach.

A co do papierków. Tak są potrzebne. Sama taki sobie wyrobiłam. Zawsze przed taką "imprezą" pierwsza zgłaszam fakt, że taki papierek mam, plakietkę doczepiam i dreptam po kościele ;)[/QUOTE]

Dziękuję za odpowiedź ;)
Bardzo mi pomogłaś w wyborze ;)
W późniejszym terminie mam też weselę na którym mam robić zdjęcia na sali, także potrzebowałam pomocy, bo to mój taki pierwszy raz ;)

Posted

Canonem 50mm chyba 1.8 ale ręki nie dam se uciąć bo nie pamiętam ;)
[URL="http://i1069.photobucket.com/albums/u471/Gorzejta/IMG_9026.jpg"]http://i1069.photobucket.com/albums/u471/Gorzejta/IMG_9026.jpg
[/URL]
[URL]http://i1069.photobucket.com/albums/u471/Gorzejta/IMG_8935.jpg[/URL]

Posted

[quote name='westie_justa']Przyszedł mi ten Helios, adapter mam zamocowany, obiektyw sie trzyma, ale jak naciskam na spust pokazuje "brak obiektywu" wie ktoś o co chodzi??[/QUOTE]

no co TY-to dziwne. Tez jestem ciekawa o co moze chodzic.

Posted (edited)

no kurde nie wiem :roll: adapter na pewno jest dobry, do kazdej alfy, styka sie z obiektywem wszytko cacy, mam ustawione na M tak jak przeczytalam, zamontowany, ale ni to zdjęcia zrobić nie chce nie wiem o co chodzi :niewiem:

Edited by westie_justa
Posted

Masz w pobliży jakieogś znajomego z obiektywem, który ma mocowanie jak z m42?

Ktoś pytał o ten papierek upoważniający do robienia zdj w kościołach, żeby go uzyskać trzeba być wierzącym i zazwyczaj uiszcza się opłatę ok. stuzłotową.Ale gdzie i jak to nie wiem.

Posted

[quote name='westie_justa']no kurde nie wiem :roll: adapter na pewno jest dobry, do kazdej alfy, styka sie z obiektywem wszytko cacy, mam ustawione na M tak jak przeczytalam, zamontowany, ale ni to zdjęcia zrobić nie chce nie wiem o co chodzi :niewiem:[/QUOTE]
Dziwna sprawa.. na pewno wszystko dobrze zamontowane?..

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']

Ktoś pytał o ten papierek upoważniający do robienia zdj w kościołach, żeby go uzyskać trzeba być wierzącym i zazwyczaj uiszcza się opłatę ok. stuzłotową.Ale gdzie i jak to nie wiem.[/QUOTE]

Ja robiłam kilka lat temu w Bielsku, nie pamiętam ile się płaciło, było kilka spotkań i dostałam legitymację. Opinia od proboszcza była potrzeba;):D