necianeta89 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 [quote name='katja9991']bardzo dobre szkło pod cropa!- zakresem odpowiadający sigmie 70-200/2.8 na pełnej klatce i prawie połowe lżejszy [URL="http://www.pbase.com/cameras/sigma/apo_50_150_28_ii_ex_dc_hsm"]sample[/URL][/QUOTE] a [h=1]Sigma 18-50 f/2.8 EX DC MACRO Sigma[/h]? Interesują właśnie mnie te dwa obiektywy. Quote
Ola164 Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Dominika - kropelki są super! Czym robiłaś? Moje heliosowskie: [IMG]http://desmond.imageshack.us/Himg207/scaled.php?server=207&filename=89578822.jpg&res=landing[/IMG] Quote
anorektyczna.nerka Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Przy oczach i nosie dziwnie ostrość zgubiona. Ale bokeh śliczny. Producent mojego aparatu zastrzega sobie, że jak podepnę szkło z innego systemu, albo jakiś obcy filtr, to może mi się aparat zepsuć. Zauważyłam, że mało kto się ogranicza do jednego producenta pryz foceniu i ma różne obiektywy. Myślicie, że mogę bez problemu kupić szkło z mocowaniem np. do Canona i po prostu dokupić przelotkę? Quote
Luzia Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 [B][SIZE=4][COLOR=#A52A2A]Sandomierskie Przytulisko dla Psiaków zagrożone! Wczoraj Sandomierskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt otrzymało oficjalne pismo w sprawie wywozu prawie 40 psów do schroniska w Białogardzie! Bardzo prosimy o wsparcie! Wydarzenie na facebook'u: [URL]https://www.facebook.com/events/407688752596815/408008682564822/?ref=notif¬if_t=plan_mall_activity[/URL] Wątek sandomierskich psiaków: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/194061-Sandomierz[/URL][/COLOR][/SIZE][/B] [B]Bardzo przepraszam za spam ale to bardzo pilne[/B] :oops: . Quote
Daga&Maks Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 ja się chciałam zapytać czy zdjęcie w takich kolorach może być, czy raczej robić odrobinę ciemniejsze, żeby te mlecze tak nie raziły? [img]http://i1243.photobucket.com/albums/gg543/coconut194/kwiecie2012025.jpg[/img] Quote
anorektyczna.nerka Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Moim zdaniem te mlecza rażą aż za bardzo. Nie możesz minimalnie zmniejszyć ISO albo pobawić się balansem bieli? Quote
Daga&Maks Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 [quote name='anorektyczna.nerka']Moim zdaniem te mlecza rażą aż za bardzo. Nie możesz minimalnie zmniejszyć ISO albo pobawić się balansem bieli?[/QUOTE] pewnie że mogę, chciałam się tylko dowiedzieć, czy bardzo to przeszkadza, następnym razem trochę inaczej pokombinuję ;) Quote
Sweet Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Hej:) Mam pytanie:D W niedzielę idę na komunię i zostałam poproszona o robienie zdjęć. Zastanawiam się tylko jaki obiektyw będzie najpraktyczniejszy i wyjdą nim najlepsze zdjęcia? posiadam takie: - KIT (Sony 18-70mm f3.5-5.6) - Tamron 55-200 f4-5.6 - Sony 50mm f1.8 - Minolta 35-70mm f4 Myślałam, że mogę jeszcze zabrać lampę błyskową, bo nie wiem jak jasno tam będzie. Ale który z tych obiektywów najbardziej nadaje sie do fotografowania na jakiś uroczystościach?? :) Może ktoś z was się na tym zna? Z góry dziękuję za pomoc ;) Quote
Unbelievable Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 [quote name='anorektyczna.nerka']Przy oczach i nosie dziwnie ostrość zgubiona. Ale bokeh śliczny. Producent mojego aparatu zastrzega sobie, że jak podepnę szkło z innego systemu, albo jakiś obcy filtr, to może mi się aparat zepsuć. Zauważyłam, że mało kto się ogranicza do jednego producenta pryz foceniu i ma różne obiektywy. Myślicie, że mogę bez problemu kupić szkło z mocowaniem np. do Canona i po prostu dokupić przelotkę?[/QUOTE] nie będzie ci działała automatyka, chyba że kupisz przejściówkę z przenoszeniem napędu, ale to już niezłe koszta Quote
Avaloth Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Ola dzięki, kropelki robiłam kitowym :D tyle że odwróconym ;) Twardziel ma genialny wzrok na tym zdjęciu Quote
bognik Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 [quote name='Sweet']Hej:) Mam pytanie:D W niedzielę idę na komunię i zostałam poproszona o robienie zdjęć. Zastanawiam się tylko jaki obiektyw będzie najpraktyczniejszy i wyjdą nim najlepsze zdjęcia? posiadam takie: - KIT (Sony 18-70mm f3.5-5.6) - Tamron 55-200 f4-5.6 - Sony 50mm f1.8 - Minolta 35-70mm f4 Myślałam, że mogę jeszcze zabrać lampę błyskową, bo nie wiem jak jasno tam będzie. Ale który z tych obiektywów najbardziej nadaje sie do fotografowania na jakiś uroczystościach?? :) Może ktoś z was się na tym zna? Z góry dziękuję za pomoc ;)[/QUOTE] 55-200 :diabloti: Quote
anorektyczna.nerka Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 [QUOTE][COLOR=#000000]Hej[/COLOR]:smile: [COLOR=#000000]Mam pytanie[/COLOR]:-D [COLOR=#000000]W niedzielę idę na komunię i zostałam poproszona o robienie zdjęć. Zastanawiam się tylko jaki obiektyw będzie najpraktyczniejszy i wyjdą nim najlepsze zdjęcia? [/COLOR] [COLOR=#000000]posiadam takie:[/COLOR] [COLOR=#000000]- KIT (Sony 18-70mm f3.5-5.6)[/COLOR] [COLOR=#000000]- Tamron 55-200 f4-5.6[/COLOR] [COLOR=#000000]- Sony 50mm f1.8[/COLOR] [COLOR=#000000]- Minolta 35-70mm f4[/COLOR] [COLOR=#000000]Myślałam, że mogę jeszcze zabrać lampę błyskową, bo nie wiem jak jasno tam będzie.[/COLOR] [COLOR=#000000]Ale który z tych obiektywów najbardziej nadaje sie do fotografowania na jakiś uroczystościach?? [/COLOR]:smile:[COLOR=#000000] Może ktoś z was się na tym zna?[/COLOR] [COLOR=#000000]Z góry dziękuję za pomoc [/COLOR];-) [/QUOTE] Nie zdziw się jak Cię ksiądz wyprosi, bo np. na ślubach często tak jest, że wymaga jakiegoś tam papierka. Też robiłam zdjęcia na komunii, ale jestem w KSMie, więc tak czy inaczej często przychodziłam do kościoła z aparatem. [QUOTE][COLOR=#000000]nie będzie ci działała automatyka, chyba że kupisz przejściówkę z przenoszeniem napędu, ale to już niezłe koszta[/COLOR][/QUOTE] Ale np. jakieś szkiełko z manualnym ostrzeniem mogę kupić? Wiesz może ile taka przejściówka kosztuje? Mam kompakta z matrycą aps-c i chciałam kupić coś ponad kit, myślałam nad stałką (jakby miała coś takiego jak przełącznik do wyboru między AF i MF, to już w ogóle fajnie), ale nie chcę wydać więcej niż 600zł. Quote
Sweet Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 [quote name='anorektyczna.nerka']Nie zdziw się jak Cię ksiądz wyprosi, bo np. na ślubach często tak jest, że wymaga jakiegoś tam papierka. Też robiłam zdjęcia na komunii, ale jestem w KSMie, więc tak czy inaczej często przychodziłam do kościoła z aparatem. [/QUOTE] Wiem i nie zdziwiłabym się. W kościele ma być jakiś fotograf, ale później mam jakieś zdjęcia zrobić na sali. ;) Quote
necianeta89 Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 No cóż. Ja chodzę po ślubach, roczkach i innych duperelach. Zawsze, ale to zawsze biorę ze sobą lampę błyskową. Ona jest przedmiotem mojego codziennego użytku. Foce zazwyczaj jak najaśniejszymi obiektywami, np. 50 mm f/1.8 i jestem bardzo zadowolona. Nie dorobiłam się szerokiego kadru, ale gdy takiego potrzebuję na gwałt używam kita 18-55 i mocniej błyskam lampą. Zdzięcia są poprawne, a jak coś nie wyjdzie, to poprawiam w RAWach. A co do papierków. Tak są potrzebne. Sama taki sobie wyrobiłam. Zawsze przed taką "imprezą" pierwsza zgłaszam fakt, że taki papierek mam, plakietkę doczepiam i dreptam po kościele ;) BTW. co powiecie na taki zestaw: (chciałam się zamknąć w 10 tys, ale nic z tego nie będzie....) [FONT=century gothic][SIZE=2][B][COLOR=#000000]Canon 7d Sigma 18-50 f/2.8 Sigma 50-150 f/2.8 [/COLOR][URL="http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-beyskowe/canon/canon-speedlite-430-ex-ii/"][COLOR=#000000]Canon Speedlite 430 EX II[/COLOR][/URL][/B][/SIZE][/FONT] Quote
Sweet Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 [quote name='necianeta89']No cóż. Ja chodzę po ślubach, roczkach i innych duperelach. Zawsze, ale to zawsze biorę ze sobą lampę błyskową. Ona jest przedmiotem mojego codziennego użytku. Foce zazwyczaj jak najaśniejszymi obiektywami, np. 50 mm f/1.8 i jestem bardzo zadowolona. Nie dorobiłam się szerokiego kadru, ale gdy takiego potrzebuję na gwałt używam kita 18-55 i mocniej błyskam lampą. Zdzięcia są poprawne, a jak coś nie wyjdzie, to poprawiam w RAWach. A co do papierków. Tak są potrzebne. Sama taki sobie wyrobiłam. Zawsze przed taką "imprezą" pierwsza zgłaszam fakt, że taki papierek mam, plakietkę doczepiam i dreptam po kościele ;)[/QUOTE] Dziękuję za odpowiedź ;) Bardzo mi pomogłaś w wyborze ;) W późniejszym terminie mam też weselę na którym mam robić zdjęcia na sali, także potrzebowałam pomocy, bo to mój taki pierwszy raz ;) Quote
Kiłi Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Canonem 50mm chyba 1.8 ale ręki nie dam se uciąć bo nie pamiętam ;) [URL="http://i1069.photobucket.com/albums/u471/Gorzejta/IMG_9026.jpg"]http://i1069.photobucket.com/albums/u471/Gorzejta/IMG_9026.jpg [/URL] [URL]http://i1069.photobucket.com/albums/u471/Gorzejta/IMG_8935.jpg[/URL] Quote
Yuveza Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Przyszedł mi ten Helios, adapter mam zamocowany, obiektyw sie trzyma, ale jak naciskam na spust pokazuje "brak obiektywu" wie ktoś o co chodzi?? Quote
betty_labrador Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 [quote name='westie_justa']Przyszedł mi ten Helios, adapter mam zamocowany, obiektyw sie trzyma, ale jak naciskam na spust pokazuje "brak obiektywu" wie ktoś o co chodzi??[/QUOTE] no co TY-to dziwne. Tez jestem ciekawa o co moze chodzic. Quote
Yuveza Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 (edited) no kurde nie wiem :roll: adapter na pewno jest dobry, do kazdej alfy, styka sie z obiektywem wszytko cacy, mam ustawione na M tak jak przeczytalam, zamontowany, ale ni to zdjęcia zrobić nie chce nie wiem o co chodzi :niewiem: Edited May 11, 2012 by westie_justa Quote
anorektyczna.nerka Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Masz w pobliży jakieogś znajomego z obiektywem, który ma mocowanie jak z m42? Ktoś pytał o ten papierek upoważniający do robienia zdj w kościołach, żeby go uzyskać trzeba być wierzącym i zazwyczaj uiszcza się opłatę ok. stuzłotową.Ale gdzie i jak to nie wiem. Quote
Bernese Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 [quote name='westie_justa']no kurde nie wiem :roll: adapter na pewno jest dobry, do kazdej alfy, styka sie z obiektywem wszytko cacy, mam ustawione na M tak jak przeczytalam, zamontowany, ale ni to zdjęcia zrobić nie chce nie wiem o co chodzi :niewiem:[/QUOTE] Dziwna sprawa.. na pewno wszystko dobrze zamontowane?.. Quote
black sheep Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 [quote name='anorektyczna.nerka'] Ktoś pytał o ten papierek upoważniający do robienia zdj w kościołach, żeby go uzyskać trzeba być wierzącym i zazwyczaj uiszcza się opłatę ok. stuzłotową.Ale gdzie i jak to nie wiem.[/QUOTE] Ja robiłam kilka lat temu w Bielsku, nie pamiętam ile się płaciło, było kilka spotkań i dostałam legitymację. Opinia od proboszcza była potrzeba;):D Quote
Recommended Posts