Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mógłby ktoś wstawić link do takiej strony zagranicznej, gdzie można obejrzeć zdjęcia wykonane z jakiegokolwiek obiektywu?
Kiedyś zapisywałam taką stronę, ale dostała "nóg":roll:

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='aleb']Mógłby ktoś wstawić link do takiej strony zagranicznej, gdzie można obejrzeć zdjęcia wykonane z jakiegokolwiek obiektywu?
Kiedyś zapisywałam taką stronę, ale dostała "nóg":roll:[/QUOTE]

[url]http://pl.pixel-peeper.com/[/url] ja sobie tutaj zawsze oglądam, o to chodzi?

Posted

Przyszłam prosić o radę ^^
mam 600zł. Na stanie canon eos450d, kit, 55-250IS. I szczerze mówiąc nie wiem w co teraz inwestować.
I. kupić stałkę 50-tkę, tą najtańsza canonowską ( za ok 500zł). Tylko opłaca się ? czy lepiej poczekać i kupić już coś lepszego ? duża różnica będzie między tą, a taką z 200zł droższą ? jak ona stoi optycznie ? (ma funkcję makro?)
II. lampa zewnętrzna. na razie nie wiem jaka, ale canona na pewno. z tego co się orientowałam w kwocie którą mam się już zmieszczę z dobrej jakości lampą. w lampach ja kompletnie nie teges, na co przede wszystkim zwracać uwagę ?

Ogólnie bardziej się skłaniam na jasną stałkę, tyle że nie wiem czy po prostu jest sens kupować tą.
Ewentualnie jeszcze by mi się przydał obiektyw do makro, ale w tej cenie raczej nic nie znajdę..
Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Posted

musisz sie zastanowic jakie zdjecia bedziesz robic.

Ja kupiłem właśnie do Canona na początek zwykły obiektyw kitowy za 200pln 18-55 i moim zdaniem na poczatek do zabawy jest OK. = robi wystarczajace dla mnie fotki.
teraz wiem, ze milo by było mieć szerszy zakres ( nie lubię biegać z aparatem i np. przy zdjeciach psow może to być problem) i pewnie dojdzie za jakis czas cos 15-85.

Posted

Ja bym poszła w obiektyw, bo... bo sama w podobnej sytuacji tak zrobiłam. 50tka była moim pierwszym obiektywem kupionym świadomie, wcześniej miałam tylko kit.
Dzięki temu obiektywowi dużo się nauczysz, przede wszystkim kadrowania - to stałka, więc wymaga "zoomu nożnego". ;) Poza tym będziesz mogła robić zdjęcia w kiepskich warunkach oświetleniowych - zarówno na dworze, jak i w domu, lampy używam jedynie w pomieszczeniach, bo wtedy moge odbić światło od sufitu i zdjęcie jest wtedy plastyczne, a nie walę po oczach.
Co do światła - 1.8 na początek zupełnie wystarczy. Sama kupiłam i mam nadal 1.8, tyle że Mark I - czyli ani trochę plastiku, optyka ta sama. Moim zdaniem bardzo dobry obiektyw, po przesiadce z kitu byłam bardzo zadowolona.
Przepraszam, jeśli nieskładnie piszę, po prostu łóżko mnie wzywa. Dobranoc. :)

Posted

dziękuję wszystkim :)
faktycznie zainwestuję w stałkę, taka przesłona w porównaniu do tych które teraz mam to i tak dużo jaśniej i myślę że wystarczy.
chociaż apetyt rośnie w miarę jedzenia, po kupnie tele myślałam że na dłuższy czas tyle obiektywów wystarczy :D
mam go pół roku i już następne kuszą.. jednak kupując kolejny obiektyw i zaspakajając jedną z potrzeb dostrzegam kolejne- jasność, makro etc.
szkoda że obiektywy z dużym zakresem typu 18-250 są takie słabe optycznie bo byłoby sproo wygodniej xd
[quote name='mam psa']musisz sie zastanowic jakie zdjecia bedziesz robic.

Ja kupiłem właśnie do Canona na początek zwykły obiektyw kitowy za 200pln 18-55 i moim zdaniem na poczatek do zabawy jest OK. = robi wystarczajace dla mnie fotki.
teraz wiem, ze milo by było mieć szerszy zakres ( nie lubię biegać z aparatem i np. przy zdjeciach psow może to być problem) i pewnie dojdzie za jakis czas cos 15-85.[/QUOTE]
Kit ja miałam w zestawie od początku, przestał mi wystarczać po jakimś miesiącu :D teraz żałuję że od razu zamiast kita nie wzięłam jasnej stałki, bo mając tele i 50tke kit się nie przyda prawie do niczego, ewentualnie do zdjęć psa z góry (na 18mm)

od jakiej odległości ta 50tka łapie ostrość ? do jakiś 'pól makro' się przyda ?

Posted

[quote name='Avaloth']...
szkoda że obiektywy z dużym zakresem typu 18-250 są takie słabe optycznie bo byłoby sproo wygodniej xd... [/QUOTE]

to sie nazywa kompromis :)
tez kiedyś myślałem żeby kupić typu 18-250.

Przy okazji ma ktoś 15-85? - jak sie sprawdza?

Posted

[quote name='Avaloth']

od jakiej odległości ta 50tka łapie ostrość ? do jakiś 'pól makro' się przyda ?[/QUOTE]
Fajne makro mogłabyś robić w komplecie z pierścieniami pośrednimi ;)

Posted

[QUOTE]to sie nazywa kompromis :smile:
tez kiedyś myślałem żeby kupić typu 18-250.[/QUOTE]ja bym go od razu brała gdyby był dobry ^^ bez zabawy w przepinanie obiektywów etc..
ale co mi z obiektywu który będzie miał duży zoom jak ani an minimalnych, ani maksymalnych nie złapie ostrości, i ogólnie będzie z niego słaba jakośc zdjęć. to się mija z celem ^^

Shel dzięki :) w sumie dobry pomysł, jakoś mi całkiem pierścienie wypadły z głowy.
jesteś może zorientowana w tym temacie ?
bo z tego co wiem są dwa rodzaje pierścieni- te specjalne, dedykowane i przejściówki.
Czy te drugie są warte kupna ? bo z tego co wiem są sporo tańsze. jakich firm polecacie ?
i jeszcze jedno- często są zestawy po 3 różne pierścienie, czym one się różnią pod względem zdjęć jakie z nich wychodzą ? ja w pierścieniach jestem mało zorientowana, a w internecie zbyt wiele nie potrafię znaleźć..

Posted

[quote name='Feigned'][url]http://pl.pixel-peeper.com/[/url] ja sobie tutaj zawsze oglądam, o to chodzi?[/QUOTE]
Dokładnie o to. Dziękuję ślicznie :)

Posted

dzieki

[quote name='aleb']Dokładnie o to. Dziękuję ślicznie :)[/QUOTE]

Aleb ty żyjesz :crazyeye:
tyle Cię na dogo nie widziałam :evil_lol:

[B]Moniskaa [/B]dla mnie to zdjęcie nie jest ani odrobinę ciekawe

Posted

A co sądzicie o tym? Tak już świątecznie się pobawiłam ;)

[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs739.ash1/163147_179586105402301_100000527383638_533113_5238741_n.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='NightQueen']dzieki

Aleb ty żyjesz :crazyeye:
tyle Cię na dogo nie widziałam :evil_lol:
[/QUOTE]
Żyję, żyję:eviltong:
No tak, ostatnio prawie w ogóle się nie udzielałam z powodu braku czasu, ale powracam;)

A tak na temat, to wkrótce będę posiadaczką Canona:loveu:

[B]Moniskaa[/B] dla mnie zdjęcie również jest nieciekawe, szare, puste. Krople powinny być ujęte w innej perspektywie. Najlepsze wychodzą na przyrodzie ;)

Posted

[quote name='aleb']Żyję, żyję:eviltong:
No tak, ostatnio prawie w ogóle się nie udzielałam z powodu braku czasu, ale powracam;)

A tak na temat, to wkrótce będę posiadaczką Canona:loveu:
[/QUOTE]

To powracaj do ans szybciej :cool3:
Gratuluje, mam nadzieje że jak już nabędziesz aparat to odświeżysz retrieverową galerię :loveu:

[B]Moniek193 [/B]
ja lubię takie zdjęcia, fajnie by jako kartka świąteczna była ;)

Posted

ja znalazlem kiedys taka stronke, jest kilka opcji , miedzy innymi można sobie porownywać obiektywy , fotki z roznych obiektywow.

Moze Wam sie przyda.

[url]http://www.the-digital-picture.com/Gallery/[/url]