Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='psiulka']Przychodzi fotograf do restauracji, kucharz mówi do niego:
- Piękne zdjęcia pan robi, musi pan mieć świetny i drogi aparat.
Fotograf przy wyjściu z restauracji, mówi:
- Pyszny obiad pan dziś przygotował, musi pan mieć bardzo drogie garnki.

;)[/quote]
Gdyby powiedział "pyszny obiad pan dziś przygotował, musi pan używać świeżych produktów i sprawdzonych przepisów" coś by już było na rzeczy:lol:
Nieważne, po prostu o ile milej i łatwiej dysponować dobrym sprzętem foto:cool3: Przydałoby się to zrozumieć...

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='psiulka']Przychodzi fotograf do restauracji, kucharz mówi do niego:
[/QUOTE]

AgaMasel usprawiedliwiała jakość zdjęcia, a nie jego treść i wykonanie. Wg mnie fajnie uchwyciła ruch, a fota wygląda jak obraz;)

Posted

Ja w jakości zdjęcia AgaMasel nie widzę nic złego, więc nie wiem po co ten dopisek o beznadziejnym aparacie. :eviltong:

[B]LeCoyotte[/B] - Masz zamiar kupić jakiś nowy sprzęt, że sprzedajesz swój stary? I co to za obiektywy masz do sprzedania? Mogę prosić o PW z info? ;)

Posted

[B]Moj Canon 350d z powodu starosci i zmeczenia materialu padl wczoraj... Mamy w domu 40d co za tym idzie obiektywy sa do canona. Ale nie stac nas na razie na jakas lustrzanke dla mnie (350d, 400d albo 450d).

Ale rozgladam sie troche w ogloszeniach.

Macie jakies doswiadczenia z Olympus E-410? Niezla cena, czytalam troche o nim ale zawsze najlepiej spytac sie kogos kto ma ;)
[/B]

Posted

;)
[/quote]
Mówię o jakości. Wypuść fotografa na miasto z lustrzanką, a potem z telefonem kom. z aparatem 1mpx. Ciekawe, które zdjęcia będą lepsze:diabloti: Drażni mnie takie mówienie(nie chodzi mi o ciebie ale o innych), bo najpierw taka osoba mówi, ze to nie sprzęt robi zdjęcie a fotograf, a potem krzyczy na osobę robiącą zdjęcia zwykłym kompaktem, że zła głębia ostrości itp. Jasne, że jak ktoś nie umie robić zdjęć to nie zrobi dobrego nawet najlepszym aparatem, a dobry fotograf i z kiepskiego coś tam wyciśnie, ale nie ulega wątpliwości, że sprzęt ogranicza. Ten sam kadr wykonany telefonem, a lustrzanką będzie się dużo różnił i to nie z winy fotografa.

Porównując do twojego przykładu:Masz dwóch kucharzy o identycznych zdolnościach i umiejętnościach kulinarnych. Daj jednemu kucharzowi kuchnię z pełnym wyposażeniem i produktami jakie tylko chce, a drugiemu zapałki,trochę gałęzi i ziemniaka(zero przypraw!). Ten drugi choćby jak się starał nie ugotuje takiego obiadu jak ten pierwszy

Posted

[quote name='deer_1987']
[B]Macie jakies doswiadczenia z Olympus E-410? Niezla cena, czytalam troche o nim ale zawsze najlepiej spytac sie kogos kto ma ;)[/B]
[/quote]

Ja trzymałam go w rękach i strasznie źle mi się trzymało, bo tam, gdzie ma być prawa ręka jest taki płaski, tutaj to widać:

[IMG]http://www.takegreatpictures.com/content/images/olympus_E410_Top.jpg[/IMG]

To pewnie też zależy od tego, co kto lubi, ale mi to przeszkadzało. ;)

[QUOTE]Mówię o jakości. Wypuść fotografa na miasto z lustrzanką, a potem z telefonem kom. z aparatem 1mpx. Ciekawe, które zdjęcia będą lepsze:diabloti: Drażni mnie takie mówienie(nie chodzi mi o ciebie ale o innych), bo najpierw taka osoba mówi, ze to nie sprzęt robi zdjęcie a fotograf, a potem krzyczy na osobę robiącą zdjęcia zwykłym kompaktem, że zła głębia ostrości itp. Jasne, że jak ktoś nie umie robić zdjęć to nie zrobi dobrego nawet najlepszym aparatem, a dobry fotograf i z kiepskiego coś tam wyciśnie, ale nie ulega wątpliwości, że sprzęt ogranicza. Ten sam kadr wykonany telefonem, a lustrzanką będzie się dużo różnił i to nie z winy fotografa.
[/QUOTE]

Wiadomo, że nie można się spodziewać, że komórką zrobisz lepsze zdjęcie niż lustrzanką, ale większą część zdjęcia robi fotograf (a nie aparat), bo to on ma pomysł na zdjęcie i jego wykonanie. Oczywiście, że dużo lepsze zdjęcie będzie z lustrzanki lub z jakiejś dobrej hybrydy niż ze zwykłego kompaktu, ale niektórzy nawet na zwykłych kompaktach umieją robić ciekawe zdjęcia. :) Ok, już koniec OT.
Może pokażesz jeszcze jakieś inne swoje zdjęcia? :cool3:

Posted

[quote name='psiulka']Ja trzymałam go w rękach i strasznie źle mi się trzymało, bo tam, gdzie ma być prawa ręka jest taki płaski, tutaj to widać:

To pewnie też zależy od tego, co kto lubi, ale mi to przeszkadzało. ;)
[/quote]
Dziekuje! Nie wiem czy go dostane jeszcze w sklepie do reki, bo na razie tylko ogloszenie widzialam o uzywanym

Rozwazam bardziej kupno 400d z powodu tego ze majac juz jeden (a wczesniej 2) aparaty canona ma sie obiektywy w domu do niego ;)

Posted

[quote name='deer_1987']Dziekuje! Nie wiem czy go dostane jeszcze w sklepie do reki, bo na razie tylko ogloszenie widzialam o uzywanym

Rozwazam bardziej kupno 400d z powodu tego ze majac juz jeden (a wczesniej 2) aparaty canona ma sie obiektywy w domu do niego ;)[/quote]
Dokładnie, mając w domu Canona, pozostałabym z Canonem.

Co chcesz wiedzieć o E-410? Ja Ci mogę powiedzieć już nawet wrażenia z macania E-450 :cool3: Seria 400 to małe, mobilne aparaty, właśnie dlatego nie mają gripa - kto co lubi. :)

Posted

[quote name='psiulka']

Wiadomo, że nie można się spodziewać, że komórką zrobisz lepsze zdjęcie niż lustrzanką, ale większą część zdjęcia robi fotograf (a nie aparat), bo to on ma pomysł na zdjęcie i jego wykonanie. Oczywiście, że dużo lepsze zdjęcie będzie z lustrzanki lub z jakiejś dobrej hybrydy niż ze zwykłego kompaktu, ale niektórzy nawet na zwykłych kompaktach umieją robić ciekawe zdjęcia. :) Ok, już koniec OT.
Może pokażesz jeszcze jakieś inne swoje zdjęcia? :cool3:[/quote]

Jeszcze tak króciutko: dążę tylko do tego, że czasem nie mamy wpływu na jakość zdjęcia i oceniający powinien uwzględnić czym było robione, a nie mierzyć wszystkie jedną miarą

Nie mam żadnych dobrych zdjęć:oops: Wszystko na płytach. Takie coś wykopałam, może się spodoba
[IMG]http://img219.imageshack.us/img219/751/64312138.jpg[/IMG]

[IMG]http://img125.imageshack.us/img125/9947/33581050.jpg[/IMG]
Może jakieś rady?:razz:

Posted

[quote name='nathaniel']Small, ostrość z twarzy uciekła ;)[/QUOTE]

i światło takie sobie.

Pewnie gdyby zdjęcie miało większą wartość emocjonalną, nie miałoby to takiego znaczenia i nie rzutowało w takim stopniu na ocenę całego zdjęcia.
Kadr też bez rewelacji - więcej eksperymentu !

Small może spróbuj popracować z modelką, która wie co robić przed obiektywem, a jak już chwycisz te emocje, a nie tylko bezsensowne patrzenie w obiektyw, to i z techniką podgonisz ;)

Posted

To nie była sesja zdjęciowa, raczej takie pstrykanie do albumu, dlatego nie ma eksperymentów, ale starałam się żeby wypadło jak najlepiej. Ustawianie ludzi przed obiektywem to dla mnie nowość :roll:
Światło nie było zbyt rewelacyjne do robienia zdjęć, było ostre.

Mam coś takiego jeszcze

[IMG]http://images39.fotosik.pl/118/14cc7c5bdaa8d652.jpg[/IMG]

[IMG]http://images49.fotosik.pl/122/50ab98564d1f7d8f.jpg[/IMG]

Posted

Albumowe zdjęcia też mogą być przesycone emocjami ;)
Światło ostre, więc na początku radziłabym Ci nauczyć się robić portret w świetle rozproszonym, a dopiero potem przejść do operowania promieniami słonecznymi - które mogą dać wspaniały efekt !

A jeśli chodzi o modelkę - zacznij pracować z kimś kto ma o tym pojęcie i właściwie będziesz mogła skupić się na wychwytywaniu odpowiednich emocji. Bo jeśli modelka tylko czeka co jej powiesz - jak ma sie ustawić i co robić - to nie dość, ze zdjęcia wyjdą nienaturalne, to Ty się raczej niczego nie nauczysz.
Niestety, żeby być modelką nie wystarczy mieć ładnej buźki i ciała.. Nie każdy potrafi pokazać emocje ;)
Oczywiście drobne uwagi co do ułożenia rąk, czy spojrzenia - poczynia się na sesjach zdjęciowych - ale generalnie praca z kimś kto ma pojęcie uczy stokroć więcej. I jest samą przyjemnością.

Tyle odemnie.

Posted

[quote name='dog_master']Dokładnie, mając w domu Canona, pozostałabym z Canonem.

Co chcesz wiedzieć o E-410? Ja Ci mogę powiedzieć już nawet wrażenia z macania E-450 :cool3: Seria 400 to małe, mobilne aparaty, właśnie dlatego nie mają gripa - kto co lubi. :)[/quote]
Tylko canony sa drozsze :P Nic splacimy 40d to pomyslimy o jakims dla mnie...

Hm jakie zdjecia wychodza, jakosciowo i ogolnie :D

[IMG]http://sherry-niunia.home.pl/zfoto/p7.jpg[/IMG]

Podoba sie?

Posted

[quote name='Tinka:)']a często wcale nie jest to potrzebne ;)[/QUOTE]

Ale pomaga - dodaje pewności siebie.. Trzeba naprawdę dobrze czuć się we własnej skórze, żeby zapomnieć o sobie i odkryć emocje.
Ktoś mówił, że życie modelki to bajka? ;)

Posted

Aaa pomocy :placz:
Tatuś chce mi kupić lustrzankę :diabloti: obiektyw już wybrałam, na początek kit, tamron 70-300.. po jakimś roku kupi się coś porządniejszego.;) Jeśli chodzi o body to chcę Nikona D50/D70.. i nigdzie w internecie nie mogę znaleźć samego body :placz: Czy ktoś zna jakieś sklepy internetowe, bądź takie,które też mają stacjonarne sklepy(typu rtv euro agd), w których znajdę takowe body?
będę bardzo wdzięczna:)

Posted

[quote name='Tinka:)']no chyba nie powiesz, że słupy i drzewa stoją krzywo? :evil_lol:[/quote]
Teraz widzę. Niewyprostowaną wersję dałam:eviltong::oops: