Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Rinuś'][I][B]No ta Sigma to troszkę droga jest :evil_lol:
na obiektywach sie nie znam dlatego proszę Was o radę...
Instrukcję studiuję cały czas...ale jakoś tak w praktyce średnio mi to idzie...
Chciałabym usiąść raz i porządnie ją przeczytać jednocześnie sprawdzając wszystko na aparacie...ale zawsze coś przeszkadza :shake:[/B][/I][/quote]
To warto by bylo sie zabrac i za instrukcje i za, chociazby w necie, podstawy fotografii, bo po prostu mozesz wydac kase na cos, z czego po prostu nie bedziesz zadowolona...

Bo wiesz, na przyklad, ja Ci polece tę Sigme 70-200/2.8, a ona jest ciezka i po kilku godzinach bedziesz patrzyla, gdzie tu ja komu opchnac ;) albo bedziesz robila zdjecia na plazy, gdzie 2.8 nie jest potrzebne, za to 200mm to bedzie dla Ciebie za malo...

[quote name='Anashar']zmiennego Canon EF 28-90 f/4.0-5.6 III DC :diabloti: W sumie portrety mnie nie ciągną tak jak krajobrazy ;)[/quote]
Co? ;) Eee, ciemne ;)

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Anashar']
[B]Rinuś[/B] - Ja mam swoją Sigmę 70-300 i mi całkowicie wystarcza (choć marzy mi się Canon EF 400 f/2.8 L II USM :roll). Ale do 1000zł pewnie i coś lepszego dostaniesz ;)[/QUOTE]

podobno od Sigmy w tej cenie lepszy jest canon 70-200 f3.5-4.5. Już nie produkują, więc tylko używany.

PS jakby ktoś miał na sprzedaż to chętnie kupię Sigmę 150/2.8:cool3:

Posted

[quote name='dog_master']
Co? ;) Eee, ciemne ;)[/quote]
Ale jasne byłoby dużo droższe, a ja mam póki co auto w planie ;)

[quote name='LeCoyotte']podobno od Sigmy w tej cenie lepszy jest canon 70-200 f3.5-4.5. Już nie produkują, więc tylko używany.[/quote]
Ja porównywałem i dużej różnicy nie widziałem. Raz lepsze były z Canona, raz z Sigmy. A skoro nie widać róznicy po co przepłacać :lol:

Posted

[quote name='Anashar']
Ja porównywałem i dużej różnicy nie widziałem. Raz lepsze były z Canona, raz z Sigmy. A skoro nie widać róznicy po co przepłacać :lol:[/QUOTE]

a AF się dla Ciebie nie liczy?:cool3: Canon ma USM, a Sigma wiadomo..:diabloti:

PS. oczywiście chodzi mi o 70-[B]210[/B], nie 200

Posted

No to wejdz na dwie pierwsze strony i poogladaj zdjecia, wlasnie po to Ci je dalam :) Jezeli nie ma akurat na zdjeciach D70 + 70-300 , a jest, np. C400d to sprawdz wymiary obu i zobacz, czy sie zmiesci, tak samo wymiary szkla :)

Posted

[B][I]Wczoraj się zebrałam i wreszcie usiadłam do intrukcji...i powiem Wam , że...[/I][/B]
[B][I]nie wiem czy wiele więcej się dokształciłam :evil_lol::evil_lol: ale w razie czego to instrukcję noszę zawsze z aparatem żeby przeczytać jak coś mi nie wychodzi :evil_lol:[/I][/B]

Posted

[quote name='BlackSheWolf']ja tez cala instrukcje przeczytalam :D jakos mi idzie to robienie zdjec lustrzanka. Ale i tak wybieram sie na "doksztalcenie" do znajomego fotografa xD[/quote]
[B][I]myślę, że to jest dobry pomysł..iść do kogoś kto się na tym zna..i wytłumaczy mi jak to się wszystko robi...bo same czytanie mi nic nie daje[/I][/B] :roll:

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I]myślę, że to jest dobry pomysł..iść do kogoś kto się na tym zna..i wytłumaczy mi jak to się wszystko robi...bo same czytanie mi nic nie daje[/I][/B] :roll:[/QUOTE]

samo czytanie nic nie daje.
dorwij kogoś w toruniu, kto poświęci ci godzinę - podpatrzysz jak on dobiera parametry i na tej podstawie łatwiej będzie ci ogarnąć jakie dobrac u siebie. przy okazji od razu powie ci gdzie popełniasz błędy i jak tego unikać. wyjaśni w miare możliwości wątpliwości.
ja swego czasu byłam na takim fociszkowym spacerku z ka-vangą i gassirą i dziewczątka załapały o co chodzi. potem tylko praktyka we własnym zakresie i robią prześliczne fotki :loveu:
podstawy najwazniejsze. czasem nawet łopatologicznie wyjasnione.
ja robię zdjęcia tak naprawdę 'na czuja' ;)

Posted

[B][I]Justa mogę się do Ciebie wybrać na "mały" spacerek ? :evil_lol:[/I][/B]
[B][I]muszę kogoś znaleźć,ale ja tak nie bardzo znam osobę, która robi bardziej "profesjonalnym" sprzętem fotki...ale kogoś poszukam...[/I][/B]

Posted

[quote name='Justa']samo czytanie nic nie daje.
ja swego czasu byłam na takim fociszkowym spacerku z ka-vangą i gassirą i dziewczątka załapały o co chodzi. potem tylko praktyka we własnym zakresie i robią prześliczne fotki :loveu:
podstawy najwazniejsze. czasem nawet łopatologicznie wyjasnione.
[/quote]

spacerek sznupkowo-nikusiowy najwyższy czas powtórzyć:diabloti:
Justa nam bardzo pomogła:multi:jeszcze raz dziękujemy:loveu:
prześliczne fotki to może przesada,ale w porównaniu do tego co było na początku to gigantyczny krok na przód!!!!!!!!!A z tą intrukcją dalej bym siedziała i nie wiedziała czemu mi takie rozmazańce prześwietlone wychodzą:evil_lol:

Posted

[quote name='BlackSheWolf']http://photos88.nasza-klasa.pl/dev144/0/411/809/0411809590.jpg

wiem, ze rozmazane troche... ale coz takie sa uroki KITA xD[/QUOTE]

kit nie ma tu nic do gadania:cool3: fotograf sie raczej nie popisał

Posted

[quote name='LeCoyotte']kit nie ma tu nic do gadania:cool3: fotograf sie raczej nie popisał[/quote]
tak samo jak zasłanianie sie kompaktem, a zwykłym lumixem da się zrobić coś takiego:
[url]http://images27.fotosik.pl/32/f095939d02b91c9c.jpg[/url]
jeśli chodzi o muchę ;)

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I]Justa mogę się do Ciebie wybrać na "mały" spacerek ? :evil_lol:[/I][/B]
[B][I]muszę kogoś znaleźć,ale ja tak nie bardzo znam osobę, która robi bardziej "profesjonalnym" sprzętem fotki...ale kogoś poszukam...[/I][/B][/QUOTE]

a zapraszam do stolicy ;)

[quote name='gassira']spacerek sznupkowo-nikusiowy najwyższy czas powtórzyć:diabloti:
Justa nam bardzo pomogła:multi:jeszcze raz dziękujemy:loveu:
prześliczne fotki to może przesada,ale w porównaniu do tego co było na początku to gigantyczny krok na przód!!!!!!!!!A z tą intrukcją dalej bym siedziała i nie wiedziała czemu mi takie rozmazańce prześwietlone wychodzą:evil_lol:[/QUOTE]

ja bardzo chętnie wybiorę sie na fociszkowy spacerek, tylko Galinę ostrzygę, bo w tej chwili mało wyjściowa jest :eviltong:
coś tam może pomogłam, łopatologicznie.
a postęp jest ogromny ! naprawdę, więc nie bądź taka skromna :diabloti::loveu:

Posted

Racja, zdjęcia Ewy i Oli są teraz super. Wcześniej były jakie były ale teraz widać, że się bardzo starają i korzystają z rad ;)

Przyszłam się podzielić z Wami świetną nowiną :loveu: Już niedługo, najbliżej w czwartek będę miała Nikona D80 + Nikkor 50mm f/1.8 + (najprawdopodobniej) Sigma 70-300. Jeszcze dziś dzwonię do sklepu upewnić się co do promocji i zamawiam a później odbieram ze sklepu :) No to się pochwaliłam :multi::cool3:

Posted

[quote name='Olusia']
Przyszłam się podzielić z Wami świetną nowiną :loveu: Już niedługo, najbliżej w czwartek będę miała Nikona D80 + Nikkor 50mm f/1.8 + (najprawdopodobniej) Sigma 70-300. Jeszcze dziś dzwonię do sklepu upewnić się co do promocji i zamawiam a później odbieram ze sklepu :) No to się pochwaliłam :multi::cool3:[/quote]

GRATULACJE:multi:

No to teraz nas zasypiesz fotkami:razz: