Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mi bardzo podoba się trzecie zdjecie wstawione przez Madzię oraz drugie wstawione przez erię - te oczyska :loveu:

I jeszcze coś z lipcowego spaceru znalazłam:
[IMG]http://x.garnek.pl/ga634/2d1ccca9b6597aa2817135a3/lipcowy_spacer.jpg[/IMG]

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='BlackSheWolf']a z czego ja wziasc ?

o moj boze... przeczytalam polowe instrukcji a nadal ciezko mi idzie oblugiwanie sie lustrzanka...[/quote]

1. wziąć ;)
2. z media markt, rtv euro agd, sklepu fotograficznego :razz:

Posted

Saint - wybacz szczerość, ale Twoje posty działają mi na nerwy. Nie poprawiaj wszystkich na każdym kroku a jak już to robisz to choć na pw. Takich rzeczy nie załatwia się publicznie. Trochę kultury. Nie musisz na każdym kroku za wszelką cenę udowadniać swojej "wyższości" nad innymi jakiś to Ty mądry i się na wszystkim znasz. Jak to mówią samochwała, w kącie stała. Troszkę pokory jeszcze nikomu nie zaszkodziło ;)

A żeby offtopa nie robić - ja używam specjalnej ściereczki i płynu które nak właściwie są przeznaczone do okularów ale ja je mamie podwędziłem :evil_lol:

Posted

Jak Ci się nie podobają, to nie musisz ich czytać.
Odpowiedziałem [B]BlackSheWolf[/B], a Ona chyba nie obraziła się z tego powodu, że poprawiłem Jej błąd..
Bynajmniej nie złośliwie.
Na wielu forach są akcję 'Piszę poprawnie po polsku' gdzie normą jest poprawienie błędu innego użytkownika, gdy się go zobaczy i nikt nie ma z tego powodu problemu.
Jak widać[B] BlackSheWolf[/B] się nie obraziła, nie wiem gdzie tu niby pokazuję swoją wyższość, albo złośliwość, więc może nie wczuwaj się za bardzo w rolę [B]Anashar[/B] i nie nadinterpretuj ;)

Jak to się mówi - drzazgę w moim oku widzisz, a belki w swoim nie - to tak w temacie pokory, nawiązując do pewnej Twojej wymiany zdań z [B]BBH[/B] niegdyś..

Posted

[quote name='Anashar']Saint - co innego kłótnia z kimś a wypominanie błędów co krok wszystkim. [/quote]

Nie wypominam błędów co krok wszystkim.
Śmiem wątpić, że ograniczasz swoje zdanie jedynie do tego tematu - więc nie co krok.
Wypomniałem choćby Tobie kiedykolwiek jakiś błąd? Nie. Więc nie wszystkim.

[quote name='Anashar']Przynajmniej takie jest moje, osobiste zdanie. I koniec ode mnie ;)[/quote]

Do którego masz absolutne prawo, mimo iż nie musi to być wcale prawdziwa ocena sytuacji.
Ode mnie również koniec dyskusji.
EOT.

Posted

W Panów wymiane zdan nie wnikam ;) Ale to[quote name='Saint']Na wielu forach są akcję 'Piszę poprawnie po polsku' gdzie normą jest poprawienie błędu innego użytkownika, gdy się go zobaczy i nikt nie ma z tego powodu problemu.[/quote]
POPIERAM!

:cool1:

Posted

Ja też popieram, tylko w inny sposób ;)

Ostatnio pierwszy raz fotografowałem dziecko. Ciężka to sprawa, nie powiem.

[IMG]http://img207.imageshack.us/img207/4995/izauu4.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='dog_master']W Panów wymiane zdan nie wnikam ;) Ale to
POPIERAM!

:cool1:[/QUOTE]

też popieram:p gdzieś tu był na offie taki temat i.. zniknął chyba:hmmmm:

Anashar, portrety to na innej ogniskowej proponuję robić:cool1:

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I]mmhmmm mam zamiar zakupić nowy obiektyw do EOSa 400D...[/I][/B]
[B][I]jaki możecie polecić ?:razz:[/I][/B][/quote]
Do czego chcesz i do jakiej kwoty?

Ja moge polecic... Jasny ;p A ogniskowa - taka, jaka lubisz ;p

Posted

[quote name='dog_master']Do czego chcesz i do jakiej kwoty?

Ja moge polecic... Jasny ;p A ogniskowa - taka, jaka lubisz ;p[/quote]
[B][I]tzn tak...teraz nie potrafię sie wpasować w kolor bieli...tzn Brutus wychodzi mi za jasno...a jak zmieniam ISO to i tak on jest za jasny a tło za ciemne...kombinuje i nie mogę nic stworzyć...poza tym no nie chcę mieć większy "zoom"...bo ten jest malutki...[/I][/B]
[B][I]myslę, że do 1 tys...[/I][/B]
[B][I]a chcę głównie do focenia psów :evil_lol:[/I][/B]

Posted

Jaki masz teraz obiektyw?

Do psow to cos z szybkim AF... Hm, a 100-300 USM f/jakiesciemne, nie pamietam, 4.5-5.6? Znajoma tym robi [fakt, ze z innym body], ale efekty super :)

Co do hmmm koloru bieli ;)

1. Balans bieli - odpowiada za to, czy kolory sa dobrze oddane [nie za niebieskie czy nie za czerwone]. W 90% przypadkach auto, w pozostalych 10% recznie ;p

2. Ekspozycja - odpowiada za naswietlenie zdjecia [czyli, ze np. szary jest szary, a nie bialy czy czarny].

Mniej swiatla jest gdy [obiekt bedzie ciemniejszy gdy] masz 2 paramtry stale, a trzeci zmieniasz tak:
- przyslone przymykasz
- iso zmniejszasz
- czas skracasz

Posted

[quote name='dog_master']Jaki masz teraz obiektyw?

Do psow to cos z szybkim AF... Hm, a 100-300 USM f/jakiesciemne, nie pamietam, 4.5-5.6? Znajoma tym robi [fakt, ze z innym body], ale efekty super :)

Co do hmmm koloru bieli ;)

1. Balans bieli - odpowiada za to, czy kolory sa dobrze oddane [nie za niebieskie czy nie za czerwone]. W 90% przypadkach auto, w pozostalych 10% recznie ;p

2. Ekspozycja - odpowiada za naswietlenie zdjecia [czyli, ze np. szary jest szary, a nie bialy czy czarny].

Mniej swiatla jest gdy [obiekt bedzie ciemniejszy gdy] masz 2 paramtry stale, a trzeci zmieniasz tak:
- przyslone przymykasz
- iso zmniejszasz
- czas skracasz[/quote]
[B][I]Teraz mam 18-55 mm...[/I][/B]

[B][I]A przysłonę jak przymknąć? ? :roll:[/I][/B]

[B][I]a możesz mi jakieś poszukać na necie i coś mi wrzucić tutaj ?[/I][/B]
[B][I]Myslałam troszkę nad tym...[/I][/B]

[URL]http://www.euro.com.pl/obiektywy3/dane-techniczne-sigma-af-18-200-mm-f-3-5-6-3-dc-canon.bhtml[/URL]

Posted

Moze zamiast kupowac obiektyw kupic jakas ksiazke o fotografii...? Albo chociaz instrukcje obslugi przeczytaj... ;)

Czemu ta Sigma? Ani superdluga, ani jasna, z duza krotnoscia zooma...

Jak Sigma to 70-200/2.8 ;)

A ciemniejszych/tanszych to nie powiem, bo sie na nich nie znam ;]

Posted

[I][B]No ta Sigma to troszkę droga jest :evil_lol:
na obiektywach sie nie znam dlatego proszę Was o radę...
Instrukcję studiuję cały czas...ale jakoś tak w praktyce średnio mi to idzie...
Chciałabym usiąść raz i porządnie ją przeczytać jednocześnie sprawdzając wszystko na aparacie...ale zawsze coś przeszkadza :shake:[/B][/I]

Posted

[quote name='LeCoyotte']Anashar, portrety to na innej ogniskowej proponuję robić:cool1:[/quote]
Dzięki;) Na portretach się zupełnie nie znam. Jak sobie coś odłożę to przymierzam się do kupna jakiejś jasnej stałki Canon EF 50 f/1.8 II lub zmiennego Canon EF 28-90 f/4.0-5.6 III DC :diabloti: W sumie portrety mnie nie ciągną tak jak krajobrazy ;)

[quote name='dog_master']Anashar - mile zdjecie :)[/quote]
Dzięki :)

[B]Rinuś[/B] - Ja mam swoją Sigmę 70-300 i mi całkowicie wystarcza (choć marzy mi się Canon EF 400 f/2.8 L II USM :roll). Ale do 1000zł pewnie i coś lepszego dostaniesz ;) Aczkolwiek poniżej 200mm nie opłaca Ci się kupować.