Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Pani Roma nie będzie mogła powiedzieć STOP, bo do niej zazwyczaj nikt nie przychodzi i nie mówi "proszę wziąć pieska" tylko są one podrzucane. I takiego pieska nie wystawi na ulicę, czemu się wcale nie dziwię. To nie jest taki dom jak większości dogomaniaków. To jest właściwie przytulisko :-(

Posted

Beciu, nikt nie miał zamiaru zabierać wszystkich psów od pani Romy do schronu. Mowa była o kilku dużych i to najlepiej po sterylkach (na początek...). Od niej trudno wyadoptowywać pieski, bo nie ma zdjęć, często jej się mylą ich imiona, ich historie. Jak ją spytać, to ona głównie opowiada o Dudusiu ( to ten bokserkowaty na zdjęciach) . No ale się nie dziwię, bo on ponoć waży o 3 kg więcej niż jej mąż... jej psom trzeba by pozakładać wątki, zrobić jakąś reklamę, choćby w życiu przemyskim on line. Ja tego z Warszawy zrobić nie zdołam a i moja znajomość komputera też nie jest taka jak trzeba. Margo dopiero będzie nade mną pracować:mad:
Na początku myślałam sobie,że w przyszłości, po zmianach w Orzechowcach, schron mógłby objąć Romę jakąś formą opieki, zwłaszcza przy adopcjach,ale teraz nie jestem już tego taka pewna. Tam wszystko zbyt długo trwa...

Posted

Do tego wszystkiego dochodzą sprawy finansowe. po płocie i sterylkach trzeba będzie zacząć zbierać kasę na przyszłoroczne szczepienia, bo znów zacznie się nagonka...A gdzie odrobaczanie, odpchlenie...

Posted

Ja w pewnym momencie CHYBA powiedziałabym nie...Ale ja nie jestem p.Roma,nie mam takiej sytuacji.I nie chciałabym być na jej miejscu...I właśnie dlatego napisałam,że jest to problem nierozwiązywalny...Bo jak długo żyje p.Roma(a niech żyje jak najdłużej w dobrym zdrowiu),tak długo będą trafiać do niej psy...Nawet,jeśli wyadoptuje się wszystkie,które są teraz-za chwilę będą nowe.Nowy płot nie zmieni mentalności ludzi,przerzucali i będą przerzucać...Błędne koło...
A Orzechowce???Nie wiem,czemu mają takie podejście...
Wiem jedno,w Gliwicach była podobna sytuacja.Kobieta w mieszkaniu na czwartym piętrze trzymała chyba z 20 psów,koty,KURY i gołębie...Jeden wielki smród,bieda,żyła z emerytury,ale większość przeznaczała na papu dla zwierzaków...Miała dwa pokoje z kuchnią,byłam w tym mieszkaniu...I też problem ciągnął się latami...Dopiero,jak kobitce się zmarło,pozabierali zwierzaki...Czy Orzechowce też czekają na zgon p.Romy???Czy wtedy uznają,że mogą wziąść jej psiaki???Nie wiem,może i tragizuję,ale czarno to wszystko widzę...

Posted

Spoko, wet-siostra, damy radę. Właśnie dlatego stawiamy płot.Nie żeby ludzie nie podrzucali nowych, bo nikt tego nie jest w stanie upilnować, tylko żeby psy Romy mogły bezpiecznie sobie pobiegać bez awantur ze strony sąsiadów i Straży Miejskiej.
A adopcje są niezbędne tak w schronie jak i u Romy. To tylko kwestia techniki
i mądrego nowego kierownictwa schronu

Posted

Kochani problemów jest sporo z niechcianymi psiakami.
Zaczyna się blokada w lecznicy u Fedaka, bo nie mógł odmówić przyjecia ( poprostu nie mał sumienia) Straż miejska nie wozi do schronu, nie ma komu zbierać od kilku miesięcy porzuconych psiaków. Jesli znajdzie jakiś wrażliwy człowiek a nie może sam zabrać to gdzieś upycha, przeważnie są to chore , bezdomne, wycieńczone. Widziałam teraz ich sporo u Fedaka który nie ma co z tym zrobić. Nikt tego nie chce. Jest problem ,znowu luka. Jesli zapełnią lecznicę, to pozostałe trafią na 100 % do Pani Romy.

Posted

Czy to znaczy,że dr Fedakiewicz też prowadzi przytulisko takie jak Roma?
Wyczytałam też przed chwilą, że w Orzechowcach brakuje karmy...
Ponoć jakiś radny - RZąsa- ostro włączył się w walkę o te sprawy, może on da radę tym Waszym burmistrzom:mad:?

Posted

Dr Fedaczyński prowadzi lecznicę,przy której ma niewielki(kilka boksów i klatek)szpitalik-hotelik.Ma w nim nawet bociany i sowy...W szpitaliku dochodzą do siebie zwierzaki po operacjach,w hoteliku można zostawić psiaka,gdy się gdzieś wyjeżdża.Nie jest tam tak,jak u p.Romy,higiena i czystość są zapewnione na 1000%...Ale dr Fedaczyński ma wielgaśne serducho...Pomaga psiakom,często za darmo...I pewnie dlatego ma przepełnienie...Miałam zaszczyt tam pracować,do dziś pamiętam psa,pobitego,z przetrąconym kręgosłupem i złamaną szczęką...Wiem,że dr Fedaczyński rzadko odmawia pomocy...
A tego radnego znam,ale tylko z nazwiska...

Posted

Ponoć burmistrz Przemyśla wypowiedział się, że zabierałby psy od Romy po kilka do schronu ale pod warunkiem, że Roma nie będzie przyjmowała następnych. To, niestety, nie jest realne, bo jak do niej przyjdzie jakiś drań i powie:" Nie weżmiesz do siebie, to ja psa powieszę" ( a tak już bywało), to Roma przytuli każdego. a w świetle tego, co wyżej napisała Weronika, sprawa wygląda fatalnie.
Jeżeli ten burmistrz celowo zaniedbuje zadania własne gmin, takie jak zajęcie się sprawami zwierząt, to może u wojewody można interweniować? Przemyślacy, jak myślicie?

Posted

[quote name='Neczka']wątki moge porobić, potrzebne tylko zdjęcia ;)[/quote]

No właśnie kłopot jest z fajnymi pojedynczymi zdjęciami i jakąś historią poszczególnych piesków, ich imionami. Tym musiałby się zająć ktoś na miejscu...

Posted

[quote name='gagata']No właśnie kłopot jest z fajnymi pojedynczymi zdjęciami i jakąś historią poszczególnych piesków, ich imionami. Tym musiałby się zająć ktoś na miejscu...[/quote]
Historia to nie kłopot ;)
Wypadałoby, żeby każdy pies miał obrożę z numerkiem... to już by się nie myliły i możnaby nadać imiona.
Tylko te zdjęcia...

Posted

Podobno zostali przeszkoleni Panowie ze Straży Miejskiej przez Panią Derwisz do łapania bezdomnych zwierzaków, lecz tego nie robią podobno nie mają odpowiedniego sprzętu i pojazdu a mieszkańcy nadal porzucają i tak to jest, że drugie nieformalne schronisko powstało u Fedaka. Kto zgłosił do straży, niestety nie zabierają- do schroniska ,schronisko odpowiada że wozi straż i koło sie zamknęło.
Wiec zaczęto upychać część u Romy część u Fedaka. Ale nikt tego nie odbiera. U Fedaka przez pewien okres mogłby być bo w końcu wymaga obserwacji i niekedy leczenia ale co później z tym fantem zrobić szpitalik pełny już wygląda jak schronisko po kilka w jednym boksie. Nikt tym się nie interesuje ani nie płaci ani nie odbiera.

Posted

Roma ostatnio cała w skowronkach. Jakaś dobra dusza przyniosła jej do poczytania wydruki nowin i życia on line z komentarzami czytelników. Była zachwycona, zwłaszcza postem, który radził strażnikom miejskim, chłopom na schwał, pomóc bezplatnie przy budowie płotu:cool3:
Dodatkowo doczekała się nareszcie drewna na opał od miasta. No i najważniejsze: od podwarszawskiej firmy "M..." dostała jedzonko dla piesków. BaRDZO DZIęKUJE, ALE NIE WIE KOMU.Nazwy firmy nie podajemy, bo mogą sobie tego nie życzyć:multi::multi::multi:

Posted

A to akurat mi sie podoba,że schronisko kazało strazy przywozić psy.Wozi straz z Jarosławia,niech wozi i z Przemyśla.A jak zobaczą warunki,to nie będą tacy chetni do wozenia,nie mówiąc o łapaniu.Jesli psy będą chwile u Fedaka,jest szansa,ze właściciel go zdąży znalezć albo dr nie wytrzyma i ruszy miasto.

Posted

Słuchajcie, dostałam zestawienie kasy, które przeszła przez fundację Zwierzęta i my. Z konieczności podaję tylko wysokości wpływów w kolejności księgowania:
100 zł
406,24 zł
50 zł
200 zł
10 zł
50 zł
10 zł
50 zł
20zł110zł
50zł
Razem 956,25 zł!!!
Z tego poszło 480 zł na sterylki w Rzeszowie 4 suczek,reszta czeka. Będzie na stulejkę i na Dudusia
Kocham Was:multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi:

Posted

Jeśli chodzi o pojedyncze zdjęcia w przyszłym tygodniu postaram się coś zrobić może się uda. To będzie zależało czy Pani Roma wyrazi zgodę.

Dziękuję wszystkim za datki, to cudowne, że są ludzie, którym leży na sercu dobro zwierząt u Pani Romy.Jesteście kochani :buzi: