Anka&Gucio Posted May 3, 2004 Posted May 3, 2004 Mój pies nie przychodzi na zawołanie (ma już ok. 1,5 roku i jest dużym mieszańcem). Nie stać mnie na szkolenie, a poza tym te organizowane przez ZK są na drugin końcu miasta (bydgoszcz) a ja nie mam samochodu. Chciałabym zacząć sama szkolić psa, ale nie wiem jak... Proszę pomoc lub jakieś wskazówki !!! Quote
Atomic Posted May 4, 2004 Posted May 4, 2004 Ja tez Atomica szkole własnymi sposobami :) Ale musze sie przyznac, bo w tą sobote jade do szkółki :) Przychodzenia na wołanie nauczylam go w nastepujący sposob: kiedy tylko zblizal sie do mnie dawałam mu smakołyk, a kiedy juz sie trzymał blisko mnie to dodawalam komende "do mnie". Z czasem sie nauczył ;) Wskazówki mozna znalezc w czasopismie "Przyjaciel Pies" w dziale "z psem do szkoły" :) Pozdrowienia Quote
kayla Posted May 4, 2004 Posted May 4, 2004 Wazna jest konsekwencja - zawsze kiedy przywolujesz psa, czeka go cos dobrego. Jezeli chcesz sprawic mu drobna przykrosc (wykapac go, albo cos w tym stylu) nie wolasz psa, tylko idziesz po niego. Quote
saJo Posted May 4, 2004 Posted May 4, 2004 Poczytaj troche ksiazek.Polecam pozycje pani Zofii Mrzewinskiej.Duzo mozna sie z nich dowiedziec,a cena jest atrakcyjna(ponizej 20 zl). Oprocz tego "Okiem psa" "Dlaczego moj pies...?" Fishera, "Szczenie doskonale" autora nie pamietam, "Moj pies swiadczy o mnie" tez autora nie pamietam.Ale to naprawde fajne ksiazki.Polecam! Agnieszka&Bols z chorymi jajkami Quote
Anka&Gucio Posted May 5, 2004 Author Posted May 5, 2004 Ze smakołykami juz próbowałam...i przychodził, ale gdy były inne psy i pobiegł do nich to mogłam się tylko modlić żeby dalej nie uciekł. Z konsekwencja są problemy bo w domu za dużo ludzi i każdy woła psa inaczej, dlatego chcę zrobić spis komend których będziemy używać, ale nie wiem czy moge je sama wymyśleć czy lepiej używać tych które są na szkoleniach i wszyscy z nich korzystają ??? Quote
azzie5 Posted May 5, 2004 Posted May 5, 2004 Anka&Gucio: ja nie jestem superznawcą, ale mam już trochę doświadczenia z moimi psami, więc: komendy możesz sama wymyśleć, dlaczego nie? Ważne jest tylko, by były krótkie, wyraźne, wypowiedziane stanowczym, ale łagodnym tonem i by były jednakowe dla wszystkich domowników, wtedy psu nic się nie pomerda. Może to być równie dobrze szkoleniowe "do mnie" lub "noga" jak i zwykłe "chodź tu" Jeśli chodzi o przychodzenie, to bądź cierpliwa i dużo ćwicz, zwracaj też uwagę, by szkolenie przynosiło twemu psu radość, by był rozluźniony. Na razie powinnaś ćwiczyć w miejscu oddalonym od innych psów, jeśli będzie do ciebie przychodził za każdym razem, to możesz wprowadzić utrudnienie np. w postaci kogoś rozpraszającego umyślnie psa lub np. próbować ćwiczyć w pobliżu ogrodzenia, za którym są inne psy, tylko ostrożnie. Ważna jest postępowość szkolenia i stałe powtażanie już utrwalonych elementów, zanim doda się nowe. Życzę powodzenia azzie Quote
Weron_ciau Posted June 28, 2004 Posted June 28, 2004 Ja tez Atomica szkole własnymi sposobami :) Ale musze sie przyznac, bo w tą sobote jade do szkółki :) Przychodzenia na wołanie nauczylam go w nastepujący sposob: kiedy tylko zblizal sie do mnie dawałam mu smakołyk, a kiedy juz sie trzymał blisko mnie to dodawalam komende "do mnie". Z czasem sie nauczył ;) Wskazówki mozna znalezc w czasopismie "Przyjaciel Pies" w dziale "z psem do szkoły" :) Pozdrowienia Tak w gazecie przyjaciel pies jest dużo na ten temat napisane. Ja nie mam psiak i tego nie prubowałąm ,ale pożyczam gazetki i jest na nie wiele chętnych ,a m.ój kolega zdołał naucyć swoją bokserke dzieki tej gazetce. Apropo komend to może być równaj, noga, do nogi czy klepanie po udzie i równocześnie komenda. Tylko zawsze trzeba urzywać jednej! Quote
Flaire Posted June 28, 2004 Posted June 28, 2004 [klepanie po udzie i równocześnie komenda. Tylko zawsze trzeba urzywać jednej!No właśnie, a klepanie po udzie i równoczesna komenda to już dwie komendy... To nie ma znaczenia, a nawet jest polecane, jeśli psa szkolisz wyłącznie na swoje potrzeby, ale na egzaminach czy zawodach posłuszeństwa, za takie podwójne komendy lecą punkty! Quote
magda_u Posted July 1, 2004 Posted July 1, 2004 Anka, jesli chcesz sama psa "wychowac" to wg mnie idealna jest metoda klikerowa. Swietna zabawa dla Ciebie i dla psa, swietny kontakt z psem, sama radosc. Kopalnia wiedzy o klikerze jest tutaj: http://kliker.pieski.eu.org/ Pozdr i zycze powodzenia Quote
madzior_ka Posted July 7, 2004 Posted July 7, 2004 Heyka wiecie ja sama szkolre mojego sznaucerka mini Deniska i ona hcc ma dopiero 8 miesiwecy juz umie duzo komedn komendy "do mnie" nauczyłam go w następujący sposób on cos sobie robił, a ja kucałam wycia,gAŁAM REKE ZE ZMAKOŁYKIEM (on jest głodomorkiem wiec nie bylo problemu) i wołałam do mnie a on widzac smakołyk przybiegał i wtedy dstawał porcje poieszczot i smaskołyka...a w sierpniu chce z nim zdac egzamin PT sama go szoklac bo idzie mi chyba dobrze spoko on "łapie" o co chodzi... Quote
Recommended Posts