Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Justa']Przeczytałam na borderowym forum wszystko od początku i się przeraziłam :shake: Strach psy kupować..[/QUOTE]
tam jest o Brumy bracie, Bookerze Buciku, dzisiaj operację miał Benji...
muszę ją prześwietlić we wrześniu/październiku....

byłam przed chwilą na frisbee, i Brumsztyl jest przezajebista, ma z tego niesamowitą radochę, nie przekręca i nie wypala się szybko, jak będzie chora to się chyba zapłaczę na śmierć :roll:

Posted

[quote name='Unbelievable']bo jej układ kostny się jeszcze kształtuje i niekoniecznie może coś na zdjęciach wyjść, zwłaszcza, że nie widać po niej nic. Właściwie to będzie bardziej październik.[/QUOTE]

po szczeniaku juz w wieku 3 miesiecy czesto widac, ze cos jest nie tak.
wlasciwe badanie ortopedyczne plus rtg i bardzo szybko wiesz wszystko.

a psu mozna pomoc tak naprade tylko do pewnego momentu. pozniej to jedyne, co mozesz zrobic to oszczedzac i suplementowac.

i to nie chodzi tylko o odc, ale tez o dysplazje.

Posted

[quote name='a_niusia']po szczeniaku juz w wieku 3 miesiecy czesto widac, ze cos jest nie tak.
wlasciwe badanie ortopedyczne plus rtg i bardzo szybko wiesz wszystko.

a psu mozna pomoc tak naprade tylko do pewnego momentu. pozniej to jedyne, co mozesz zrobic to oszczedzac i suplementowac.

i to nie chodzi tylko o odc, ale tez o dysplazje.[/QUOTE]
ale ja mam bordera, a nie molosa :)

dysplazja jest mało prawdopodobna, bardziej boję się ocd. Dostaje suplementy na stawy, jak jest zdrowa to raczej nic nie dadzą, ale jeżeli ma jakieś ubytki to mogą pomóc. No i nie kuleje, chodzi jak normalny pies.

Posted

[quote name='Unbelievable']wiem, pamiętam, i mam nadzieję że nie będzie mi on potrzebny...[/QUOTE]
ale jak coś to polecam i w razie coś pomogę ;)

ostatnio diagnozował mi pieska , nie mojego .... inne persony określiły jako psa inwalidę z zespołem końskiego ogona , inne że dysplazja ... a ma krąg motyli w odcinku szyi i pacjent będzie żył.
Mimo iż ma 18 miesięcy , cały układ kostny jest nadal jak u szczeniaka ... więc trzeba poczekać grzecznie aż kostki dorosną i problem zniknie.

Nawet nie wiedziałam , że taki wynalazek chorobowy występuje , jak ten krąg motyli. Jest to przypadłość u ras ze skróconym szkieletem czy jak to tam się zwie ... no krótkie kufy , szczątkowe ogony etc ....

Posted

[quote name='Unbelievable']tam jest o Brumy bracie, Bookerze Buciku, dzisiaj operację miał Benji...
muszę ją prześwietlić we wrześniu/październiku....

byłam przed chwilą na frisbee, i Brumsztyl jest przezajebista, ma z tego niesamowitą radochę, nie przekręca i nie wypala się szybko, jak będzie chora to się chyba zapłaczę na śmierć :roll:[/QUOTE]

Jeśli nie ma objawów to zmiany (o ile w ogóle są) mogą być na tyle minimalne, że nie będą jednoznaczne w obrazie RTG.
Myśl pozytywnie !!! A my zaciskamy kciuki za Brumiczka.

Vectra, mogę spytać co to za ortopeda? :razz:

Posted

[quote name='Justa']A to nie znam, jeszcze :razz:[/QUOTE]
a to jedź do Lasek , fantastyczny lekarz , doskonale kształci młodych lekarzy ....
wirtuoz w swoim fachu , do tego za rozsądne pieniądze :) i o ile leczy skutecznie jak dotąd :evil_lol:

zaimponował mi , bo jak pierwszy raz do niego trafiłam , jakiś dawny czas temu , to nie bardzo znał , co to za gatunek staffik .... na dzień dzisiejszy zainspirowany moimi psami ... ich układ kostny wyrecytuje przez sen ..... no tak to już jest , że pies psu nie równy jest ;) a staffik ma specyficzną budowę

tak jak opisywany przykład powyżej , diagnozowali znani szpece , robili foty wszelkie , kasowali kupę kasy .... objawami była kulawizna , takie bardziej podwijanie łapy pod siebie ... męczyli stawy , a są A , męczyli kręgosłup w odcinku lędźwiowym ... nic nie skutkowało.
A przyczyna tkwiła w odcinku szyjnym. Jestem spokojna , bo to moja wyhodowanka :) Wiem co i jak od pana doktora i właściciele też już śpią spokojnie.
A nie mam powodów mu nie wierzyć , bo jeszcze mnie nie zawiódł .... posiadając TTB z ADHD , to podstawa dobry ortopeda :evil_lol:

Posted

A gdzież dokładnie ten ortopeda przyjmuje? Jak Shinuchowej się pogorszy chodzenie to będziemy szukać sposobu leczenia, na razie jest lepiej na szczęście.

Przeczytałam pasjonującą dyskusję, wolę jednak fotki niewychowanych psów oglądać ;)

Posted

Ja Ci powiem tak , ostatnio zrobił 8 zdjęć RTG , przebadał sukę w premedykacji na wsie sposoby , dał zestaw wspomagający na miesiąc i skasował 250 zł

[URL]http://www.lecznicamalkowski.pl/[/URL]

proszę się powołać na mnie ;) Ewa Trzaska ;)

Posted

[quote name='Vectra']Ja Ci powiem tak , ostatnio zrobił 8 zdjęć RTG , przebadał sukę w premedykacji na wsie sposoby , dał zestaw wspomagający na miesiąc i skasował 250 zł

[URL]http://www.lecznicamalkowski.pl/[/URL]

proszę się powołać na mnie ;) Ewa Trzaska ;)[/QUOTE]
dzięki :)
jeszcze muszę z moimi wetami pogadać, cholera a dzisiaj rano byłam...

Posted

[quote name='Vectra']a to jedź do Lasek , fantastyczny lekarz , doskonale kształci młodych lekarzy ....
wirtuoz w swoim fachu , do tego za rozsądne pieniądze :) i o ile leczy skutecznie jak dotąd :evil_lol:[/QUOTE]

Myślisz że by mnie zechciał, na dokształcanie? :diabloti:

Posted

będzie mi niebawem buldoga poprawiał :diabloti: szlag mnie trafia jak on tak charcze i chrumka :shake:
ale podobno niewielki zabieg , powiększający otworki w nosku i lekkie skrócenie podniebienia miękkiego , bardzo poprawia komfort życia bulgotowi i co ważne właścicielowi :diabloti:

Posted

[quote name='Justa']Myślisz że by mnie zechciał, na dokształcanie? :diabloti:[/QUOTE]
a on tam ciągle tasuje stażystami , tylko pan doktor to z tych mega wymagających ;)
tylko jak coś dzwońcie na ten telefon komórkowy ... bo to telefon do doktora , ja tam nie dyskutuje ze stażystami i new medykami ....

Posted

[quote name='Vectra']a on tam ciągle tasuje stażystami , tylko pan doktor to z tych mega wymagających ;)
tylko jak coś dzwońcie na ten telefon komórkowy ... bo to telefon do doktora , ja tam nie dyskutuje ze stażystami i new medykami ....[/QUOTE]

Ja tak kojarzę, że ostatnio jak wybrałam się na wycieczkę rowerową do Palmir, ba raptem 30km w jedną stronę to jak już dogorywałam w drodze powrotnej to kojarzę to wet-centrum, wygląda naprawdę wypaśnie jak na tę mieścinę :razz:
Ja bardzo lubię wymagających lekarzy, a najlepiej jak jeszcze każą mi myśleć !

Posted

ta lecznica w Laskach , to doktora nowe dziecko , wypaśne to są dopiero sale operacyjne :diabloti:

wetów to już przerobiłam kilku w swoim życiu , więc że tak powiem troszkę opinie mam wyrobioną , jak to towarzystwo dobierać ;) więc mam w nagrodę 3 doktorów ... każdy od czego innego.
Jeśli idzie o internę , to wolę dr Tadeusza Stokłosę , a rozród to mam za płotem dr Marczaka ;) a resztę wiem sama :evil_lol:

Posted

[quote name='Amber']O bez kitu wtedy by nie skakał po gordonkach...[/QUOTE]
Ooo, wypraszam sobie:mad:

[quote name='Vectra']... a rozród to mam za płotem dr Marczaka ;) a resztę wiem sama :evil_lol:[/QUOTE]
Przedwczoraj byłam u Pana Doktora - badałam nasionka Gordona:lol:;-)Żołnierzyki bojowe jak ta lala:multi:
Czyli mieszkasz gdzieś w pobliżu?:hmmmm: Coś mi właśnie ta Nowa Iwiczna znajomo brzmiała:lol:

Unvele...nigdy się nie nauczę tego pisać i wymawiać:oops: ... dawaj foty swoich durnych psów. No i ja chyba też jestem jakaś durna, bo w swoim wieku koooooochaaam kolorowe włosy i rockowo-gothic wygląd;-) Nie przejmuj się chamskimi docinkami. Swoją drogą osoby, które na forum krytykują czyjś wygląd same są źle wychowane, bo to nie ich sprawa jak kto wygląda i w co się np. ubiera lub jak się czesze. szczyt chamstwa zwracać komuś uwagę na jego wygląd. No chyba, że się jest tak brudnym i niechlujnym śmierdziuchem, czego nie zauważyłam u Ciebie Martynko;-)Olej te wszechwiedząco-paplające wiedźmy;-)

Posted

Dr Marczak , to mojego bulgota wykarmił niemal własną piersią :diabloti: mam blisko do niego ;)

o widzisz ja też muszę jechać z Franiem na badanie nasienia