Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ale cudo:crazyeye::loveu:
[URL="http://i703.photobucket.com/albums/ww37/Majszczur/AKWARIUM/foty%20z%20neta/bettasplendensHMrosatailwhiteopaque.jpg"]http://i703.photobucket.com/albums/w...hiteopaque.jpg[/URL]

Nie wiem czemu, ale mi zawsze bojowniki zdychały bardzo szybko - chyba 180 l akwarium było za duże:roflt:

Posted

[quote name='Justa']Po naszym wspólnym spacerze szybko to zmieniłaś :diabloti:

No i wiesz, Grama niczym starą zabawkę zostawiłaś w Łomży !!![/QUOTE]
musiałam :(

no tak, biednego pieska, niekochanego...
moja mama właśnie dzwoniła, z pytaniem jaką karmę mu kupić :loveu: tak sobie rodziców wychowałam :evil_lol:

Posted

[quote name='Doginka']Ale cudo:crazyeye::loveu:
[URL="http://i703.photobucket.com/albums/ww37/Majszczur/AKWARIUM/foty z neta/bettasplendensHMrosatailwhiteopaque.jpg"]http://i703.photobucket.com/albums/w...hiteopaque.jpg[/URL]

Nie wiem czemu, ale mi zawsze bojowniki zdychały bardzo szybko - chyba 180 l akwarium było za duże:roflt:[/QUOTE]
to tak jak mi gupiki, no nie mam pojęcia o co im chodziło :mdleje:

a bojownik może miał za zimno? one lubią wyższe temperatury

Broom stała się żebraczem marchewki :evil_lol: nie wiem czemu, jak jem cokolwiek innego to mi nie żebrze :evil_lol:

Posted

moja żre marchew jak kość , weźmie całą między łapy i chrupie :)
a pudels dał się pokroić za jabłko , każdy lubi co innego może Broom smakuję njabardziej marchewka , to zdrowo chociaż :lol: i nie tuczące z czystym sumieniem można dawać chociaż .

Posted

A ćwiczysz z Broom bez komend? Tzn. panowanie nad emocjami, a nie de facto komendę "zostaw" czy dołączenia komend korygujących? Bo nam np. powiedziano, żeby - zamiast ćwiczyć z Jaxem bazując na komendzie "zostaw", to stopniować trudność. Tzn. najpierw jeden smak, pies patrzy na mnie, nagroda - powtórzenie kilka razy, potem dwa smaki, pies nie bierze, znów nagroda - bez komendy, tylko z nagradzaniem. Bo tak naprawdę z komendą to jest ćwiczenie komendy po prostu. I np. nasza szkoleniowiec mówiła, że nauka panowania nad emocjami bez komend trwa dłużej, ale jest silniej wpajana i lepiej działa - a komendę można wyćwiczyć dodatkowo. No chyba, że to chodziło o ćwiczenie komend, to sorry i się zamykam - zmylił mnie tytuł filmiku :lol:

Posted

[quote name='LadyS']A ćwiczysz z Broom bez komend? Tzn. panowanie nad emocjami, a nie de facto komendę "zostaw" czy dołączenia komend korygujących? Bo nam np. powiedziano, żeby - zamiast ćwiczyć z Jaxem bazując na komendzie "zostaw", to stopniować trudność. Tzn. najpierw jeden smak, pies patrzy na mnie, nagroda - powtórzenie kilka razy, potem dwa smaki, pies nie bierze, znów nagroda - bez komendy, tylko z nagradzaniem. Bo tak naprawdę z komendą to jest ćwiczenie komendy po prostu. I np. nasza szkoleniowiec mówiła, że nauka panowania nad emocjami bez komend trwa dłużej, ale jest silniej wpajana i lepiej działa - a komendę można wyćwiczyć dodatkowo. No chyba, że to chodziło o ćwiczenie komend, to sorry i się zamykam - zmylił mnie tytuł filmiku :lol:[/QUOTE]
po części odpowiedź w drugim wątku

Z Broom jest taka sytuacja, że ja chciałam z nią jak najszybciej zrobić wszystko co związane z opanowywaniem, bo jej to potrzebne po prostu.

Druga sprawa, ja wolę jak wszystko pies ma jasno wyłożone. Jak powiem pac i rzucę w nią karmą, a załóżmy nie robiłabym komendy na zostawianie żarcia, to skąd ma wiedzieć czy może tego smaka zjeść czy nie? dodatkowa komenda "jedz" za każdym razem jak chcę nagrodzić nie z ręki? ;) z Gramem miałam tak przy zostawaniu na przykład, jak go sadzałam przy nodze i odchodziłam oczekując żeby został, on tego nie potrafił pojąć swoim małym rozumkiem, dlatego uznałam że wolę pójść na powiedzmy "łatwiznę" i mieć komendy.
Poza tym ja lubię z psami gadać :diabloti: i czasem mówię, że np. jak będzie niegrzeczna to pójdzie do budy, albo żeby poszła do budy i się położyła- ona pójdzie i się położy, ale to działa na zasadzie znalezienia jej miejsca i wskazania co powinna zrobić a nie bezwzględnego nakazu. Jak jest bezwzględny nakaz mówię zostań ;)

EDIT: i reszta dyskusji niech będzie w tym wątku [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/226240-CRATE-GAMES-czyli-psia-samokontrola-i-nie-tylko?p=19008620#post19008620[/URL]

Posted

[quote name='Unbelievable']po części odpowiedź w drugim wątku

Z Broom jest taka sytuacja, że ja chciałam z nią jak najszybciej zrobić wszystko co związane z opanowywaniem, bo jej to potrzebne po prostu.

Druga sprawa, ja wolę jak wszystko pies ma jasno wyłożone. Jak powiem pac i rzucę w nią karmą, a załóżmy nie robiłabym komendy na zostawianie żarcia, to skąd ma wiedzieć czy może tego smaka zjeść czy nie? dodatkowa komenda "jedz" za każdym razem jak chcę nagrodzić nie z ręki? ;) z Gramem miałam tak przy zostawaniu na przykład, jak go sadzałam przy nodze i odchodziłam oczekując żeby został, on tego nie potrafił pojąć swoim małym rozumkiem, dlatego uznałam że wolę pójść na powiedzmy "łatwiznę" i mieć komendy.
Poza tym ja lubię z psami gadać :diabloti: i czasem mówię, że np. jak będzie niegrzeczna to pójdzie do budy, albo żeby poszła do budy i się położyła- ona pójdzie i się położy, ale to działa na zasadzie znalezienia jej miejsca i wskazania co powinna zrobić a nie bezwzględnego nakazu. Jak jest bezwzględny nakaz mówię zostań ;)[/QUOTE]

Ja to rozumiem, tylko wydaje mi się, że o ile w przypadku psa, który nie ma się spełniać w sporcie to jest ok, to w przypadku psa, który ma startować w zawodach robi się problem - bo niepotrzebnie się wszystko komplikuje. Ja lubię, jak pies ma jasno wyłożone - ale sam do tego dochodzi. Bo widzę, że to, do czego dojdzie sam, jest lepiej egzekwowalne niż to, do czego ja go doprowadzę. Tam mi się zdaje po prostu.
A poza tym mam natłok informacji, bo gadamy w dwóch wątkach :evil_lol: A Broom swoją drogę to ma niezłą miotłę na ogonie :evil_lol:

Posted

[quote name='Unbelievable']hm, co tu jeszcze...
nie pozwalam spać na łóżku! trzymam w klatce! NIE MIAŁA WŁASNEJ OBRÓŻKI TYLKO W SPADKU PO GRAMIE! :evil_lol:[/QUOTE]
Noooo, ta obróżka w spadku po Gramie to juz musowo do TOZ'u....

Pzdr.

Posted

[quote name='LadyS']A Broom swoją drogę to ma niezłą miotłę na ogonie :evil_lol:[/QUOTE]
już chyba mówiłam że wszystkie jej imiona pasują idealnie :evil_lol:
[quote name='Doginka']Unbelievable, zapraszam Cię do siebie jako instruktora dla mojego Lotinka:lol:
Filmik rewelacyjny, a raczej to, co Brum już umie:klacz:[/QUOTE]

chyba jako instruktora dla pańci :diabloti:

dziękujemy ;)
[quote name='Asiaczek']Noooo, ta obróżka w spadku po Gramie to juz musowo do TOZ'u....

Pzdr.[/QUOTE]
taaak taki biedny skrzywdzony tititititit :evil_lol:

[quote name='Anecioreczek']Broom wyglada na filmiku na poczatku jak "Nie dotykam ciastek, one parza, O boze o Boze... nie wytrzymam" :D[/QUOTE]
"nie ruszam. nie ruszam. o boże one do mnie krzyczą, zjedz mnie zjeeeeeeedz":evil_lol:
[quote name='Justa']Pożądam nowych Gramowych i Brumowych fotek :diabloti:

Kiedy wybierasz się znów do Warszawy? :razz:[/QUOTE]
Brumowe zaraz wrzucę bo się zaspacerkowaliśmy ;)

możliwe że w poniedziałek wieczorem jadę

Posted

[quote name='Justa']Ale czysty tituś :diabloti:

W poniedziałek do mnie nie ma w mieście :shake:[/QUOTE]
bardzo, a jak się fajnie przytulała :loveu:

ja będę jakoś z tydzień pewnie, jakby co będę pisać
[quote name='BBeta']Broom będzie miała stojące uszy? ;)[/QUOTE]
raczej wątpię, pewnie jej zostaną takie jakie ma ;)

[IMG]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/578520_344994392220632_100001302231612_834721_935559964_n.jpg[/IMG]