Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 237
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Marciashka']Co to ma wspólnego z tematem, w którym chodzi o różnice albo ich brak między psami?
Czy "bycie" na zawodach IPO upoważnia do wydawania swoich opinii? Chyba nie...[/quote]
nie o to mi chodzilo .:shake:
chodzilo mi o to czy masz praktyke tzn. czy wiesz z praktyki co ma wplyw na wynik na zawodach i ile procent sukcesu to dobry przewodnik :diabloti:

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='dorplant']"chodza" sluchy ze KON wprowadzi licencje tzn doslownie niemiecki korung :multi::multi:[/quote]
No byloby niezle, ale jak to napisala chyba na owczarku ayshe - to nie ma u nas fachowcow od przeprowadzania korungu. Ciekawe, czy KON ma zamiar zadbac tez o kadry?
Bo teraz tez tak jest, ze mozna w Polsce zaliczyc korung i probe rowerowa, ale sedzia jest zawsze niemiecki sedzia SV. A chyba czas juz pomyslec o polskich kormeistrach i polskich sedziach SV.

Posted

ciekawe czy znów mialoby to byc dobrowolne czy obowiązkowe ? a sędziowie z zewn. na te chwile sa dla mnie bardziej dowodem na to ze faktycznie egz. test czy jak to tam zwac sie odbylo i wyniki sa miarodajne . na stronce gł.kom.szkol. znalazlam wyniki egzaminów ipo, akurat od naocznego swiadka wiem jak jeden z tych egzaminów wyglądal , a nazwisko sedziego jakie znalazlam jako firmującego ten egzamin zapamietam na dluuugooo.

Posted

[quote name='mch']ciekawe czy znów mialoby to byc dobrowolne czy obowiązkowe ? a sędziowie z zewn. na te chwile sa dla mnie bardziej dowodem na to ze faktycznie egz. test czy jak to tam zwac sie odbylo i wyniki sa miarodajne . na stronce gł.kom.szkol. znalazlam wyniki egzaminów ipo, akurat od naocznego swiadka wiem jak jeden z tych egzaminów wyglądal , a nazwisko sedziego jakie znalazlam jako firmującego ten egzamin zapamietam na dluuugooo.[/quote]
Mysle, ze zwlaszcza na poczatku byloby dobrowolne. A dla mnie to, ze nie mamy wciaz ani jednego sedziego SV to normalnie - zalosc! Tak na marginesie - zaden polski sedzia nie ma prawa sedziowac na miedzynarodowych zawodach IPO wyzszej rangi.
Chodzi mi w mojej wypowiedzi o to, ze jesli ma byc postep w naszej polskiej kynologii, to nie tylko psy musza byc ladne i wyszkolone - musza byc tez fachowcy, ktorzy to rzetelnie ocenia. Bo narazie to "dol" mocno wyprzedza "gore". Oczywiscie mysle tu o najlepszych hodowlach, najlepszych zawodnikach czas na wyksztalcenie pasujacych do nich -najlepszych sedziow.

Posted

[quote name='dorplant']"chodza" sluchy ze KON wprowadzi licencje tzn doslownie niemiecki korung :multi::multi:[/quote]
byloby super.:multi:.tak jak napisala Basia:czas na nowa kadre.ten "dol".trzymam kciuki zeby "dol"sie wychylil.co nielatwe;).

Posted

No wiesz..mnie już dawno Polska owczarkarska żeczywistośc nawet ze złudzeń obdarła..teraz mi tylko takie przebłyski niedowierzania pomieszanego z nieufnościa zostały...więc wole pytać..a potem się dopiero rozpalać.:razz:
Swoją drogą zapraszam na Koerung do Milicza 02.05.2008

Posted

napsy sportowe nei wchodze z zasady.tezy raisera sa piekne ale nierealne.nie przy takiej populacji.lobby hodowcow eksterierow chcacych miec mile i ladne pieski na ring a nie do sportu kontra lobby hodowcow uzytkow chcacych miec wylacznei psy do sportu.a wusv w srodku.i wilk musi byc syty i owca cala.ja tezy raisera[bo to nei jest swieza sprawa]popieram calym sercem.jestem bardziej radykalna szczerze mowiac.niepodoba mi sie bowiem kupno onow przez ludzi chcacych milego pieska do towarzystwa.:eviltong:.on powinien pracowac.wysrubowac wszyystkie kryteria hodowlane,poddac probom cala populacje hodowlana i zweryfikowac wartosc hodowlana na koerungu ztestami ocenianymi bez podzialu na uzytki i eksteriery w wymaganiach.ocena va wylaczniedla psow majacych wysoki wspolczynniik wyszkolenia potomstwa z wysokimi ocenami za prace.+to co dotychczas.:diabloti:.ale wiadomo ze tak nei da rady.wprowadzenie wymogow tych co juz sa sv np w polsce idzie jak po grudzie.aco dopiero wyzsze restrykcje.poza tym tylko z 10% pracuje z onami.reszta po prostuy chce miec psa tej rasy.szlag mnie na to trafia ale tak jest i nie sie na to nie poradzi.wusv daje duza autonomicznosc klubom-uwazam ze powinien je trzymac za morde;) ale tez wiem ze to nierealne bo...rozsypie sie wusv.to ogromna organizacja skupiajaca klubu jednej rasy.cala wusv to jedna wielka sztuka kompromisu miedzy tymi od uzytkow i tymi od eksterierow.
tezy raisera sa sluszne.co do tego nei ma watpliwosci.uzasadnil je tez slusznie[co widnieje jak byk na jego stronie sv2000].tylko ze neistety zycie nier jest bialo czarne tylko....szare.i tej szarosci pilnuje sv/wusv.bo to gwarantuje przetrwanie jakiejs spojnosci wogole.prowadzenei tak wielkiej organizacji nie jest polem do radykalizmu w zadna strone.