Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem czy stres. To schronisko jest inne od tych które znam. Tam psy są razem w stadzie. I jest tam pewnie hierarchia i kłótnie i nieporozumienia. Tam psy, które nie są agresywne są w pewnym sensie wolne. Mogą łazić po całym obszarze. One się chyba nawet nie załatwiają w okolicy swoich bud tylko gdzieś daleko pod płotem. Przychodzą dzieciaki i wyprowadzają na spacer. Czeszą, głaskają.

I nie wiem czy Kozak nawet jeżeli jest tam dominowany przez inne psy to jednak ma Belę przyjaciółkę, wychodzi ze swojego boksu-budy. Obserwuje otoczenie.
Czy nawet najlepszy hotelik - taki jak tu u Pana Tomka pod Wieliczką - jest lepszy od tego schroniska? Miałby tu pojedyńczy kojec i pewnie budę. Nie za duży - taki, że może wstać i kilka kroków zrobić. Dwa razy dziennie spacer. Karma. Ale nie mógłby iść gdzies dalej gdyby chciał się załatwić. Obok kilka kojców a w nich również takie pojedyńcze psy.
Sama nie wiem. Jeżeli zima byłaby ciężka a on zachorował, osłabł nie miałabym wątpliwości.
Mam wrażenie że to nie byłoby wcale lepsze dla niego.
Co sądzicie?

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Yorija']Borek - Dziadek odszedł ... :placz:[/quote]

Yorija, specjalnie dla ciebie - mój Tata kiedyś taki wiersz napisał, a teraz, już za TM, wszystkie nasze psy mizia.

[B][SIZE=3]PSI ADVENTUS[/SIZE][/B]

Istnieje chyba dla psich dusz
po życiu psim i niebo psie.
Wiedzie je tam psi Anioł Stróż
na smyczy z gwiazd. Kto wie?
Poczłapią ze spuszczonym łbem
pod psiego nieba bramę...
Zawyją: "Byłem doooobrym psem"
i w psi uderzą lament.
Zlituje się psi Święty Piotr,
uchyli na wpół wrota:
"Wnijdźcie! Rasowy najpierw miot,
a potem psia hołota.
Kagańców ni psich innych pęt
na kark wam nie założę;
wiem, że czujecie do nich wstręt.
Ściągnijcie też obroże.
Służyły wam w żywotach psich
na ziemskim psim padole.
Tu niebo psie! Zrobimy z nich
nad łbami aureolę."
Rozsiądzie się na wyrkach z chmur
czereda psów zziajana,
czekając w męce psiego snu,
jak wpierw, a Przyjście Pana.

Kocham cię, Tato.

Posted

Pewnie z moim tata razem te psiaki Miziaja.

[quote name='agata51']Yorija, specjalnie dla ciebie - mój Tata kiedyś taki wiersz napisał, a teraz, już za TM, wszystkie nasze psy mizia.

[B][SIZE=3]PSI ADVENTUS[/SIZE][/B]

Istnieje chyba dla psich dusz
po życiu psim i niebo psie.
Wiedzie je tam psi Anioł Stróż
na smyczy z gwiazd. Kto wie?
Poczłapią ze spuszczonym łbem
pod psiego nieba bramę...
Zawyją: "Byłem doooobrym psem"
i w psi uderzą lament.
Zlituje się psi Święty Piotr,
uchyli na wpół wrota:
"Wnijdźcie! Rasowy najpierw miot,
a potem psia hołota.
Kagańców ni psich innych pęt
na kark wam nie założę;
wiem, że czujecie do nich wstręt.
Ściągnijcie też obroże.
Służyły wam w żywotach psich
na ziemskim psim padole.
Tu niebo psie! Zrobimy z nich
nad łbami aureolę."
Rozsiądzie się na wyrkach z chmur
czereda psów zziajana,
czekając w męce psiego snu,
jak wpierw, a Przyjście Pana.

Kocham cię, Tato.[/quote]

Posted

nie wiem w takim razie czy hotelik to dobry pomysl w tej chwili
natomiast mam dobra dusze w Krakowie do ktorej wysle historie Kozaka i moze znajdzie kogos wsrod swoich znajomych .Wyjezdzam dzis do srody ale sprobuje jeszcze przed wyjazdem maila wyslac...w koncu to nie zajmuje zbyt wiele czasu a wici zostana rozeslane...

Agata 51 piekny wiersz Taty....wzruszyl mnie bardzo....

Posted

Oj, Panca, żeby się udało! :thumbs: Bo jak nie, to ja będę się z nim męczyć "na trzech pokojach" z wcale pokaźną gromadką psów. :diabloti: Ale do zimy daleko, Kozak jak nic znajdzie domek.

Posted

Piękny wiersz - bardzo dziękuję. Może moim rodzicom któryś z ogonków zaplącze sie tam między nogami...

A na świecie nadal nie jest dobrze.
Bandi za TM - następny psi aniołek w niebku. Kozaka odwiedzić nie dałam rady :-(. Domku brak - ja wiem - trudno się zdecydować na psa w tym wieku. Ale jeszcze wierzymy, prawda?
A z malych promyczków w tych ostatnich chmurnych dni - udało mi się podrzucić kicię wyciąniętą ze schronu - z Łodzi do Katkowic. Tej istotce nowe życie się rozpoczęło...
Nie jest tak źle, żeby nie bylo choć odrobinę dobrze...

Posted

Dzwoniła do mnie dziś OLA ze schroniska. A ja z duszą na ramieniu odbieram telefon i myślę, że dzwoni powiedzieć że coś sie z Kozakiem dzieje. A tu dla urozmaicenia dobre wieści. Suczka z łańcucha dom z ogrodem dostała dziś w prezencie. No tak - młoda, śliczna, malutka...

A Kozak?

Posted

[quote name='Yorija']Dzwoniła do mnie dziś OLA ze schroniska. A ja z duszą na ramieniu odbieram telefon i myślę, że dzwoni powiedzieć że coś sie z Kozakiem dzieje. A tu dla urozmaicenia dobre wieści. Suczka z łańcucha dom z ogrodem dostała dziś w prezencie. No tak - młoda, śliczna, malutka...

A ten?
[IMG]http://e-wyzel.pl/forum/album_pic.php?pic_id=15[/IMG][/quote]
No niestety ludzie wolą młode pieski :roll: Chcą je mieć jak najdłużej. Poza tym małe są tańsze w utrzymaniu... taka prawda :roll:

Posted

[quote name='Wisełka']No niestety ludzie wolą młode pieski :roll: Chcą je mieć jak najdłużej. Poza tym małe są tańsze w utrzymaniu... taka prawda :roll:[/quote]

To co radzisz? Olać Kozaka i znaleźć sobie jakieś małte tańsze i dlugo żyjące? A pieska reklamować - ten będzie żył 20 lat i jest tani w utrzymaniu bo będzie jadł mało pedigri? A jak się człowieku zdecydujesz a ten mały piesek się zestarzeje i koszty wzrosną a pozostanie mu już tylko kilka lat życia to oddaj go do schronu i weź sobie młodego?

Nie wszyscy ludzie patrzą na koszt utrzymania psa a to że szczeniak bedzie żył długo, dłużej niż rok lub dwa to jest tylko statystyka bo i tak nie wiadomo na jaki "egzemplarz" się trafi.

Posted

Ale ja wcale nie uważam że starszym psiakom nie należy się domek! Zasługują na niego jak inne! Po prostu stwierdzam że większość ludzi myśli inaczej :roll:
Myślisz że ja mu nie kibicuję??
To piękny piesek który czeka na swojego człowieka!

Posted

[quote name='Wisełka']Ale ja wcale nie uważam że starszym psiakom nie należy się domek! Zasługują na niego jak inne! Po prostu stwierdzam że większość ludzi myśli inaczej :roll:
Myślisz że ja mu nie kibicuję??
To piękny piesek który czeka na swojego człowieka![/quote]

Jak byś uważała to pewnie by Ciebie na takim wątku nie było. Dziękuje że kibicujesz i Ty i jeszcze kilka fajnych osób.
Ale wk... mnie to że to co piszesz to racja. Ja czasami już sama nie wiem - tu Kozak a obok tysiące podobnych - przecież to jest chore.
I jeszcze jestem zirytowana jak cholera. Jak to jest że wśród ludzi ratujących zwierzaki też są ludzie, którym w sumie zaufać nie można.

Posted

[quote name='Wisełka']No niestety ludzie wolą młode pieski :roll: Chcą je mieć jak najdłużej. Poza tym małe są tańsze w utrzymaniu... taka prawda :roll:[/quote]

Nieprawda, ja wolę starsze! Mam już dwa takie schroniskowce! Spore! Tylko powiedzcie, jak ja ma wziąć ogromnego Kozaka (jest number one na mojej liście), kiedy (nawet jak zrezygnuję z tymczasów, nawet jak moja córka pójdzie już ze swoją sunią na swoje, nawet jak uda mi się przekonać TŻ - on i tak anioł jest - godzi się na wszystko) mam tylko 3 pokoje? Kozak siedzi mi w głowie i w sercu, kombinuję na wszelkie sposoby i jestem kompletnie bezradna. Zrobię wszystko, żeby Kozak nie spędził zimy w schronie, ale łatwe to nie jest.

Posted

[quote name='agata51']Nieprawda, ja wolę starsze! Mam już dwa takie schroniskowce! Spore! Tylko powiedzcie, jak ja ma wziąć ogromnego Kozaka (jest number one na mojej liście), kiedy (nawet jak zrezygnuję z tymczasów, nawet jak moja córka pójdzie już ze swoją sunią na swoje, nawet jak uda mi się przekonać TŻ - on i tak anioł jest - godzi się na wszystko) mam tylko 3 pokoje? Kozak siedzi mi w głowie i w sercu, kombinuję na wszelkie sposoby i jestem kompletnie bezradna. Zrobię wszystko, żeby Kozak nie spędził zimy w schronie, ale łatwe to nie jest.[/quote]

No ale wygląda na to, ze tych starszych jest tyle, że Ci, którzy je wolą - JA TEŻ - już mają pełen zestaw. U mnie torchę gorzej wygląda sytuacja ale podobnie. Też mam dwa duże - z czego pies Metro może mieć problem z zaakceptowowaniem drugiego samca. Tymczasów nie mam ale mam za to dwa koty z odzysku :-) TŻ mój jest rozsądniejszy ode mnie bo przekonać go na następnego zwierzaka już nie przekonam. Mogłabym go postawić tylko przed faktem dokonanym. A do tego mamy tylko 2 pokoje.
Też chciałabym żeby tej zimy nie spędził w schronie i mam nadzieję, że się cud stanie. Fajni ludzie, domek z ogrodem (ja to winda i 3 piętra mam w komplecie)... będzie tak prawda? W końcu te ogłoszenia nie pozostały tak bez echa. Kozak porusza czasem dobrą duszę. Tylko jeszcze to sakramentalne TAK!!! chcę usłyszeć - TAK - PRZYGARNIEMY KOZAKA!!!

A cóż Ty masz za zwierzaki duże dwa? W avatarku to jest wilczarz?
Gdyby Kozak i Metro u mnie mogły być to wyglądali by razem tak:

[IMG]http://kamilaszczepaniak.pl/Kozak/km.jpg[/IMG]

Gdyby ktoś miał ochotę zasymulować Siebie lub swoje zwierzaki z Kozakiem i zobaczyć czy będzie pasował do gromadki to proszę mi podeslać zdjęcie. Zrobim co możem.
[IMG]http://kamilaszczepaniak.pl/Kozak/r1.jpg[/IMG]

Posted

A takie mam zwierzaki:

Mixer:
[IMG]http://img507.imageshack.us/img507/3826/dscn2099lg1.jpg[/IMG]

Holka:
[IMG]http://img507.imageshack.us/img507/69/lubjulki678td1.jpg[/IMG]

No i jak ja mam wziąć takiego olbrzyma jak ty, Kozaczku?

Posted

Cudnie będzie pasował - ale tych psów byś miała tyle, że nie starczyłoby Tobie czasu do wygłaskania. Chyba napiszę w ogłoszeniach, że jak go nie weźmie ktoś na jedynaka to grozi mu że nigdy nie będzie dostatecznie wygłaskany. Albo Ciotka nabawi się jakiejś kontuzji nadgarstka.
KOMU KOZAKA NA JEDYNAKA???

A gdzie Ty je trzymasz? W Warszawie?

[IMG]http://lh5.ggpht.com/kamila.szczepaniak/SJ_2GXKgUUI/AAAAAAAAIcw/utr9HJDEqA8/s800/CIMG4194.JPG[/IMG]

Posted

W Łodzi sobie mieszkamy. Z mizianiem mogłyby być problemy, fakt. Holka, pół biedy - ona jeździ ze swoim panem do pracy, a wieczorem wyleguje się na kanapie i żaden pies nie śmie jej przeszkadzać. Gorzej z Mixerem - jest potwornie zazdrosny i strasznie cierpi, kiedy jego pańcia mizia inne pieski. Na szczęście jest całkiem niegroźny, czasem warknie tylko albo kłapnie zębiskami ze złości. Teraz mam jeszcze malutką tymczasowiczkę po sterylce i córkę (też na tymczasie) z Egidą/Betką. A i syneczek lubi czasem podrzucić swoją sznaucerkę olbrzymkę. Jest co miziać i na spacerki wyprowadzać!

Kozaczku, jaki ty jesteś śliczny! :loveu:

Posted

Dogomaniacy trzymajcie kciuki!!!!!!!po mailu wyslanym do znajomych o Kozaku dzis dostalam taka odpowiedz:
[COLOR=red]Witam
Od znajomej dostałam wiadomość o Kozaku.
Jest tak : mam już kilka psów. Wszystko to albo staruszki po zmarłych
właścicielach albo młode ale nie w pełni sprawne ( padaczka, slepe itp. )
Towarzystwo jest zgodne i dla obcych piesków a w porywach kotków - życzliwe.

Na pewno Kozakowi byłoby lepiej jeśli zabrałby go ktoś kto miałby tylko
jego, no może drugiego pieska, najlepiej sunię.
Ale jeśli nik taki by się nie zjawił to zapraszam Kozaka do naszej dosyć
licznej ale życzliwej rodzinki. Man dom z ogrodem, ogrodzony teren, psy i
koty są głównie w domu - poza dwoma byłymi "łańcuchowymi" które wolą budy -
oczywiście bez łańcucha :))

[/COLOR][COLOR=black]Yorija odezwij sie do mnie prosze!!!asap!aha Pani jest z Krakowa....[/COLOR]

Posted

Zatkało mnie niesamowicie.
W życiu Kozaka coś się dziać zaczyna.
Dziś w sklepie kupiłam Kozakowi dłuugą niebeiską smycz i obrożę.
Planowałam we wrzesniu pojechać do Obornik i wykombinowałam, że na spacerze będzie mu nieco wygodniej na takiej dłuższej smyczy i nieco ładniej :lol:.
To może jakaś intuicja mi to podpowiedziała dzisiaj?

Zaraz piszę do Pani z Krakowa.
Ale też oczywiście zdaję sobie sprawę że to jeszcze nic nie przesądza, że to tylko taki cichutki sygnał. Ale tak to właśnie ma być!!!
A na allegro widziałam ostatnio jednego obserwatora. No i są Cioteczki, które Kozaczka mają na uwadze. Toż to wielkie zainteresowanie chłopakiem!!!! TADDDDAM. Kozak nie spędzi tej zimy w schronie i już!!!

DZIĘKUJĘ za kolejny promyczek nadzieji. Panca :loveu:

Posted

[quote name='Panca']eee tam nie ma za co dziekowac Kamila;)jak sie uda to przyjade do Krakowa opic sukces:evil_lol:[/quote]

i obys mi się z tych slów nie wycofała!!!!