Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='mrowa23']nie ma szans zeby szczeniak odbyl kwarantanne w anglii?[/quote]

Z tego co ja sie orientuje to nie,jak juz to moze we Francji 'na granicy' z Uk.

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bonusowa, stara psiara i takie pytanie o paszport zadaje :eviltong:.
Jasne, ze musi byc paszport, a niech komus cos odbije, w Niemczech standartowa kontrola na autostradzie i co? Po co klopoty, tym bardziej, ze rasa taka troche ... nieprawomyslna ;).

Posted

mrowa - znam przypadek, kiedy szczenior przywieziony z kontynentu odbywał kwarantannę w UK... ALE!!!! - psina musiała być zamknięta przez pół roku w specjalnym kennelu, właściciel mógł ją odwiedzać raz w tyg (dojeżdżał w jedną*stronę ok. 100 mil) i oczywiście zapłacił za ten specjalistyczny hotelik i opiekę ok. 1500 funtów + chyba jakaś kara... a wszystko dlatego, że wwiózł szczeniaka bez kwarantanny do UK - nie polecam... a! no i była to buldożka francuska :)

Posted

hahhaa, nieee, to nie tak - ten "mój" przykład to dokładnie z mojego podwórka - na mojej ulicy, 12 numerów dalej, mieszkają właściciele tejże buldoziej panny i historię znam z pierwszej ręki, a te piłkarskie skojarzenia to chyba z innej opowieści - było coś w ub. roku - trener jakiś prywatnym jetem z Portugalii przywiózł swojego yoreczka i była jakaś afera, obława i ucieczki i pościgi, ale psa nie oddali smutnym panom z policji :evil_lol:

Posted

No cos gdzies mi sie tlucze historia po glowie ;).
A jak wrazenia po echach z wizyty premiera i prezydenta w Brukseli :evil_lol:.
Dzis tylko sie mnie pytali znajomi, kto wlasciwie rzadzi w Polsce ...

Posted

[quote name='mrowa23']czytalam watek ale nie znalazlam...
wiecie moze jak wyglada sprawa gdy kupi sie szczenie w polsce i cche sie wywiez na stale do anglii ? czy szczeniak tez musi zostac pol roku w kraju na kwarantannie? gdzie moge uzyskac jakies informacje na ten temat?[/quote]

Możesz przywieźć od razu. Ale wtedy zostanie on umieszczony np tu: [url=http://www.weyfarm.co.uk/quarantine.html]Wey Farm[/url] (to nie jest reklama tylko przykład ;))

Nie lepiej kupić pieska w UK?

[B]karjo2[/B] ja wiem :oops: ale jak mi babeczka od eksportu psów mówi, że bez paszportu? Poza tym Bonus wyjedzie z UK jako... boxer :cool3:

Posted

szczeniak nie ma ulg aby wjechac na wyspe, dlatego ja zrezygnowalam z polskich hodowli, psa bede kupowac u siebie w Irlandii, mimo ze chcialabym psa z PL ;) ale coz... ;)

Posted

[quote name='bonusowa']Możesz przywieźć od razu. Ale wtedy zostanie on umieszczony np tu: [URL="http://www.weyfarm.co.uk/quarantine.html"]Wey Farm[/URL] (to nie jest reklama tylko przykład ;))

Nie lepiej kupić pieska w UK?

[B]karjo2[/B] ja wiem :oops: ale jak mi babeczka od eksportu psów mówi, że bez paszportu? Poza tym Bonus wyjedzie z UK jako... boxer :cool3:[/quote]

gdyby nie było potrzeby to nie pytałabym o możliwość wwiezienia szczyla-gdyby nabywca mojego szczeniaka chciałaby kupic psa na wyspach to by to zrobiła chce z tego skojarzenia i takie geny i ma do tego prawo...:cool1:

Posted

[quote name='mrowa23']gdyby nie było potrzeby to nie pytałabym o możliwość wwiezienia szczyla-gdyby nabywca mojego szczeniaka chciałaby kupic psa na wyspach to by to zrobiła chce z tego skojarzenia i takie geny i ma do tego prawo...:cool1:[/quote]

Spoko, tylko, że nie wyjaśniłaś od razu, że chce koniecznie ;)

Posted

[quote name='Kaśka (Hasta)']ja tez chcialam [COLOR="Red"]GP, ktorych nie ma na wyspach! (teraz juz jest 1 szt. :evil_lol:)[/COLOR]
no i musialam dlugo czekac :(
cos za cos! nie ma wyjscia - jesli pies ma jechac do UK, musi zostac np. u hodowcy pol roku dluzej[/QUOTE]

o kurcze ... nie wiedzialam ... strasznie sie ciesze ze promujesz nasza piekna polska rase:loveu::thumbs: chcialabym aby bylo wiecej takich przpadkow;)
dobrze jest promowac importowanie psow (swiezej krwi) do uk bo oni tutaj kisza sie we wlasnym sosie, chyba w kazdej rasie.
mam nadzieje ze za jakis czas tez mi sie uda wyczekac swojego importa :roll:.

Posted

[quote name='dahme']o kurcze ... nie wiedzialam ... strasznie sie ciesze ze promujesz nasza piekna polska rase:loveu::thumbs: chcialabym aby bylo wiecej takich przpadkow;)
dobrze jest promowac importowanie psow (swiezej krwi) do uk bo oni tutaj kisza sie we wlasnym sosie, chyba w kazdej rasie.
mam nadzieje ze za jakis czas tez mi sie uda wyczekac swojego importa :roll:.[/quote]

Ja promuję na wyspach nasze piękne polskie kundle:evil_lol:. Większość się za nami ogląda;).

Posted

Kochani, podpowiedzcie mi jak znalezc dobrego neurologa psiego.
Jest kiepsko, wilku mial ciezki atak padaczki, nim doszedl do siebie, byl agresywny. My sie schowalysmy do lazienki, ale dopadl krolika :placz:.
Na poczatek polecialy badania krwi, moczu i kalu. Wyniki za tydzien do 10 dni i potem decyzja, co dalej. W gre wchodzi tomografia, usg, ekg, eeg i dalszy ciag badan krwi.
Nie szlo ugadac weta, by zrobic wszystkie mozliwe badania krwi za jednym kluciem :shake:.
No i zastanawiam sie jak dalej to wszystko poukladac, za wszelka cene ciagnac psa do Berlina/Polski, czy jednak tu kogos znalezc?
Prosze, naprawde mamy noz na gardle....

Posted

[COLOR=DarkSlateGray]nie pomogę, karjo, ale trzymam kciuki, oby było dobrze

może to ci coś pomoże, nie mają za dużo linków ale?
[/COLOR][URL]http://www.canineepilepsy.co.uk/[/URL]

Posted

[quote name='karjo2']Kochani, podpowiedzcie mi jak znalezc dobrego neurologa psiego.
Jest kiepsko, wilku mial ciezki atak padaczki, nim doszedl do siebie, byl agresywny. My sie schowalysmy do lazienki, ale dopadl krolika :placz:.
Na poczatek polecialy badania krwi, moczu i kalu. Wyniki za tydzien do 10 dni i potem decyzja, co dalej. W gre wchodzi tomografia, usg, ekg, eeg i dalszy ciag badan krwi.
Nie szlo ugadac weta, by zrobic wszystkie mozliwe badania krwi za jednym kluciem :shake:.
No i zastanawiam sie jak dalej to wszystko poukladac, za wszelka cene ciagnac psa do Berlina/Polski, czy jednak tu kogos znalezc?
Prosze, naprawde mamy noz na gardle....[/quote]

Karjo, bardzo mi przykro, że dotknęło to Twojego psiaka:-(. Ja niestety nie mam jak Ci pomóc, ale to co Osho sprawdził wydaje się być pomocne.
Trzymam kciuki, za zdrowie futrzaka.

Posted

:shake: przykro mi, tym bardziej że nie mogę pomóc...
nie znam żadnego psiego neurologa w W.Brytanii;
jeśli masz ubezpieczonego psa, to proponuję leczyć tutaj, na wyspach; jeśli nie, to w Polsce, bo nie wydolisz finansowo - takie jest moje zdanie
trzymam kciuki!

Posted

Pies jest ubezpieczony, ale na razie koszty z naszej kieszeni, potem z rachunkiem zbiorczym odzyskamy ( mam nadzieje z ubezpieczenia).
Dzieki za wszystko, Osho specjalne dzieki za linka !
Przeraza mnie czas czekania, brak rozeznania wsrod tutejszych wetow.
Boje sie ostatecznosci, jesli sie okaze, ze ataki beda sie powtarzac...
A wetka stwierdzila, zeby psu nie przeszkadzac, przy atakach co kilka miesiecy w zasadzie nic sie nie podaje, bo wiecej efektow ubocznych niz leczniczych...

Posted

[COLOR=DarkGreen][B]karjo[/B][/COLOR][COLOR=DarkSlateGray] ja nie zrobiłem nic specjalnego - po prostu wpisałem w google "dog neurology london" ;-) jest sporo stron na ten temat jakbyś potrzebowała wiedzy, ta którą wybrałem miała domenę uk więc pomyślałem że można do nich nawet napisać i zapytać o lekarzy jakby co i dlatego ją wkleiłem, powodzenia[/COLOR] [COLOR=DarkGreen][B]karjo[/B][/COLOR]

Posted

Popieram osho- kontaktuj sie z kim mozesz nawet juz teraz- niedlugo weekend- a wtedy wszystko pozamykane. Problem jest powazny i musisz dzialac zanim cokolwiek jeszcze sie stanie. I to nie wina Wilka- on nie jest swiadom co robi.

Trzymam kciuki i czekam na dalsze info.

Posted

Absolutnie nie obwiniam wilka, zdaje sobie sprawe z tego, ze jego zachowanie wynika z choroby. Przeraza mnie tylko zagrozenie, jakie stwarza po ataku i nie boje sie o siebie :(.
Fakt, w googla wrzucilam najpierw neurologow z West Midlands i nic nie wyrzucilo, ale moze to nerwy, stres, mam noc przed soba, wiec mam co robic..
Dzieki wielkie Wam, jestescie wspaniali :iloveyou: