Goldek Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Dlaczego golden? Hm. Jest piękny. Przyjazny. Duży. Złoty. Jak się myśli o psie, to to jest taki podstawowy pies. No, taki albo ON-ek. Chcieliśmy mieć dużego psa, najlepiej z dlugą sierścią, a jak była mowa o goldenach, to miał też być czarny nos i złoto. *co nie zmienia faktu że wszystkie goldeny są piękne i kochane:loveu: Ja przez dlugi czas nic o goldenach nie wiedziałam, myślalam o labradorze. Ale siostra mi go pokazała i się zakochałam:) I teraz mamy małego łobuziaka (a raczej łobuziaczkę;)) w domu:diabloti: Quote
Goldenka 02 Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Ja kiedyś zobaczyłam psa mojego kolegi - goldena - i przekonywałam rodziców że chcę mieć psa, nie brałam żadnej innej rasy pod uwagę. I 'wywalczyłam' sobie goldena. ;) Quote
REDA&MELA Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Ja jak jeszcze niemiałam nawet Meli to wyprowadzałam takiej pani z osiedla właśnie goldenke. Długo ją wyprowadzałam póki się niewyprowadziła ta pani czyli jakiś rok. Byłam zafascynowana tą rasą- ich mądrością, wesołą mordką, czarnym noskiem i pieknym ogonkiem. Zaczęłam coraz więcej sie dowiadywać o goldusiach i jeszcze przed melą byłam pewna ze to ten jeden. Ale był jeden problem-mama:diabloti:. Nigdy niemieliśmy psa, i mama niechciała sie na niego zgodzić. Wkońcu po jakimś roku zgodziła się na malutkiego. W lipcu 2005 roku adoptowalismy mele ze schroniska. Na jakiś czas zapomniałam o goldusiach ale nie nadługo. Miłośc wróciła i oczywiście mele tez kocham ponad życie ale brakowało tego goldusia. w 2006 gdy poszłam jako widz na wystawe we wrocławiu (cacib) strasznie te wystawy mi się spodobały i również zaczęłam coraz więcej dowiadywac o wystach. Dwa miesiące po tej wystawie mama zgodziła się na shih-tzu. I tak powoli powoli prosiłam mame o tego goldena (tyle argumentów i przekonywań co ja mamie powiedziałam to chyba nikt). W miedzy czasie byłam tez na kilku wystawach oglądać, strasznie chciałam wystąpic chociaz w jh. Jakoś w sierpniu tego roku po wystawie w legnicy. Mama zgodziła się na goldena:multi:. Ale nieteraz, na wiosne. W między czasie udało mi się wystąpic w jh w nowej rudzie dzięki ogromnej uprzejmości Teci która urzyczyła mi teqiule. Gdy wróciłam z tej wystawy powiedziałam że jestem pewna iz chce wystawiać psy. Udało mi się uprosić mamę aby wczesniej dało rade kupić Goldena. Itak szczęśliwie 17 grudnia 2007 roku trafiła do na Reda z mokrzańskiego wzórza:multi:. Już skończyłam:lol:. Quote
Goldenka 02 Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 u mnie tez rodzice nie chcieli się zgodZic na psa - tato tak, ale co ze spacerkami, mama stasnowcze nie, moja jedna siostra wstrzymywała sie od głosu, a druga raczej chciała psa, ale nie tak jak ja :P. Tato stał po mojej stronie - jkieś pół roku im marudzilam i w mońcu powiedzieli "może" co dla mnie znaczyło 'tak'. Melka94 u mnie było troche inaczej, tato mówił ze jak miec psa to miec psa (gdyby nie moje ukierunkowanie na goldki mielibyśmy pewnie onka) więc golden jako duza (łatwa) rasa tacie pasował. Ja prosiłam i walczyłam o psa, to teraz latam na spacerki, ale za to mam wiecej przywileji. :cool3: Kocham mojego psa! Quote
Kaya Posted January 5, 2008 Author Posted January 5, 2008 U mnie to historia była śmieszna mieliśmy mieć huskiego zamówiliśmy wszystko ładnie z rodowodem, ale przeglądając wspólnie książke psach Goldeny zwróciły uwag moją i taty no i juz wtedy musiał być Golden no i tak rok później (rok szukania hodowli itp.) trafił do mnie mój pies :D Quote
Kaya Posted January 6, 2008 Author Posted January 6, 2008 Gazuś nie moge odpisać na priv nie wiem czemu pokazuje mi się ciągle błąd :-( Quote
Gazuś Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='Kaya']Gazuś nie moge odpisać na priv nie wiem czemu pokazuje mi się ciągle błąd :-([/quote] To może odpisz tutaj? Albo na gg? ;) Kasia Quote
Kaya Posted January 6, 2008 Author Posted January 6, 2008 Jakby coś to moje gg 4079239 można pisać ;) A już odpisze tu więc, nieokreśliłnam teo powiedział że mamy przyjechać troche później, robił to nasz znajomy nazwiska nie pamiętam jednak gdyby było bardzo potrzbne moge rodziców zapyać ;) Quote
REDA&MELA Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='Goldenka 02'] Melka94 u mnie było troche inaczej, tato mówił ze jak miec psa to miec psa (gdyby nie moje ukierunkowanie na goldki mielibyśmy pewnie onka) więc golden jako duza (łatwa) rasa tacie pasował. Ja prosiłam i walczyłam o psa, to teraz latam na spacerki, ale za to mam wiecej przywileji. :cool3: Kocham mojego psa![/quote] Goldenka02 ja też mam więcej przywilei bo tak poprawdzie to tylko ja się zajmóje psami:cool3:. Na spacery (6 km dziennie) chodzę ja, karmie ja czeszę kąpie ja, o weta dbam ja a mama tylko je kocha i płaci za to wszystko:diabloti:. Quote
gajesia1985 Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 hm..nie wiem czy dobrze trafilam, ale kolega chcialby kupic sobie golden retrievera. poszukujemy jakiejs dobrej hodowli z polnocy polski. moje gg to 5411828. dziekuje wspomne ze mial juz psa- bernenskiego psa pasterskiego, ale niestety w wakacje ukasila go najprawdopodobniej zmija i haker zmarl['] Quote
Kaya Posted January 7, 2008 Author Posted January 7, 2008 A ma jakieś szczególne może wymagania co do psa, ma być pies pracuący, wystawowy, do kochania, do hodowli? I czy zdaje sobie sprawe z chorób na jakie chorują Goldeny, czy wie jak odpowiednio zadbać o to by Golden był w pełni szczęśliwy ? Quote
Wiza Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 [quote name='Goldenka 02']Mam pytanie do wszystkich: Dlaczego akurat golden? Czy ktoś wam polecił? Czy moze zakochaliście się od pierwszego wejrzenia?[/quote] że tu mało pisze odpowiem na to ;-) Hmm odkąd je poznalam te psy kochałam je, kiedyś szalałam za onkami. Ale gdy ujrzałam je bodajże w mojej pierwszej książce od razu padł mój wzrok na nie. Trzeba napisać ze było to hmm w wieku 5-6-7 lat... Quote
Kaya Posted January 9, 2008 Author Posted January 9, 2008 A ja się wam pochwale ze przyszło potwierdzenie przydomku hodowli i mamy "Kajuka" :P Quote
Wiza Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 [quote name='Kaya']A ma jakieś szczególne może wymagania co do psa, ma być pies pracuący, wystawowy, do kochania, do hodowli? I czy zdaje sobie sprawe z chorób na jakie chorują Goldeny, czy wie jak odpowiednio zadbać o to by Golden był w pełni szczęśliwy ?[/quote] Kaya golden to nie jest pies pracujący eh.... Quote
Gazuś Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 [quote name='Wiza']Kaya golden to nie jest pies pracujący eh....[/quote] Nie napisała jaki jest, tylko co ma robić. Dlaczego nie pracować? praca w dogoterapii, praca np w ratownictwie, praca MYŚLIWSKA :) Nie pracujący? Quote
Goldenka 02 Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 Gazuś ma rację - golden to pies myśliwski ;) Quote
tylko psy Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 [quote name='Goldenka 02']Gazuś ma rację - golden to pies myśliwski ;)[/QUOTE] tak na kaczuchy.........:D Quote
Wiza Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 Kaya na takim forum jak to nie używa sie emotek typu "xD" eh... Kiara mi chyba przytyła bo jak biegnie to jej sie skóra klebocze na boki :/.. I jej sie w ogole nie chce biegać. Dostałam Frisbee to ją może ty rozruszam.. Quote
Goldek Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Ala co ty tak z tymi emotkami 'xD'... Na forum goldenowym ci sie nie udalo to tu próbujesz? Weź przestań. A co do tematu to Magia kolebała się cała na boki przy bieganiu w krakowie i sędzia nam napisał że 'słabo związana'. Quote
tylko psy Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 A nasz niuniuś mial w tamtym tygodniu angine... ale już jest zdrowy (i schódł 3 kilo, ale to nawet dobrze bo powinien...:):)) Quote
Kaya Posted January 15, 2008 Author Posted January 15, 2008 Uuu biedaczek to go wycaluj wnosek od Kaji cieczkowej. Kasia chyba już wiem dlaczego Doc był tak napalony kaja ma cieczke ;) Quote
Kaya Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 Mam w domu pół weterana, Kaja dziś skojńczyła 4 lata :razz: Quote
Recommended Posts