weszka Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 [IMG]http://img139.imageshack.us/img139/28/dsc2838ap7.jpg[/IMG] Quote
malawaszka Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 hihi moje też dzisiaj się kąpały :lol: Quote
Gosiapk Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 Jak często je kąpiecie? Czy tylko lejecie na nie wodę, czy nalewacie do umywalki i one sobie tak siedzą? Quote
DG32 Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 Fajne te Wasze ślimaki, może kiedyś też się skusze na takiego, ale ja to chyba 1 musiałabym mieć, bo jak to niszczyć te jajka, ale 1 to pewnie samotny by był, no sama nie wiem. Quote
weszka Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 Kąpię od czasu do czasu, różnie, a zawsze jak im sprzątam czyli co jakieś 2-3 tyg. Leję wodę i one to bardzo lubią :) Tak samo jak lubią zraszanie terrarium - też wyłążą wtedy i robią sie aktywne :) Quote
supergoga Posted August 26, 2008 Author Posted August 26, 2008 Ale urosły gadzinki moje. Co do kąpieli - moje tez kochaja kąpanka. Zraszanie ale tez pod kranikiem kapiele wymuszone. Istny raj. Jeśli chodzi o ilość - może być jeden, ale ja zawsze radziłabym 2. Te jajka nie są problemem do wywalenia. Chociaż w zasadzie nasz wielkolud siedzi teraz sam, bo miał tych malców za wiele - i jest mu dobrze. Czy komus może jeszcze slimka. Takie już są dorodne. Piekne maluchy. Quote
supergoga Posted August 26, 2008 Author Posted August 26, 2008 Mało widoczny, bo robiony przez szybke rerrarium (siedzą na drzwiach i nie mogę ich otworzyć), malec w potyczce z łodygą od kalarepki. Wyglądało komicznie, bo stopa objął łodyżkę, jak ręką - ciamkał dość głośno. Cudo. [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images28.fotosik.pl/270/c74e9c2146b7a685.jpg[/IMG][/URL] Quote
supergoga Posted August 26, 2008 Author Posted August 26, 2008 Z tego co napisał ktoś na wątku - powinno mieć 3-4 razy więcej niż długość stopy. Ja myślę, że na 1 ślimka myślę, że 40 cm długości by starczyło. On i tak obłazi dokoła wszystko. Więc ma większe powierzchnie. Quote
Karilka Posted August 26, 2008 Posted August 26, 2008 Ale jaja! Będe mieć ślimora!:loveu: Mieszkam jakieś 16 km od Pabianic. Moge odebrać ślimora w Łodzi w dowolnym, charakterystycznym miejscu. Ile one mają? Czy wymagane jest specjalne oświetlenie? Bliższe zapoznanie pod numerami:cool3:: gg 6090204 tel. 667 733 538 Quote
supergoga Posted August 26, 2008 Author Posted August 26, 2008 Nie potrzebuje oświetlenia ani innych lamp grzewczych. Byle nie stały w przewiewie. Moje nigdy nic nie miały. Maja około 3 m-cy, ale rosną w oczach. Sama zobaczysz. Czyli zamawiasz 1. Na pewno nie 2? Napisze na gg - podasz adres a ja Tobie na wszelki wypadek numer tel. TZ-a. Będzie w Pabianicach w piątek wieczorkiem - jakos sie umówicie na odbiór. Gdzieś podwiezie. Quote
supergoga Posted August 27, 2008 Author Posted August 27, 2008 Z Karilką wszystko umówione. MOże komuś jeszcze mięczusia za jednym wyjazdem. W poniedziałek TZ będzie jechał w okolice Śląska - Zabrze itd. Quote
supergoga Posted August 27, 2008 Author Posted August 27, 2008 Młodzież ma w najdłuższym miejscu ok. 4-5 cm. To się zmienia z każdym dniem. Bardzo rosną. Quote
hej! Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 [url]http://img82.imageshack.us/img82/8209/dsc2833ip8.jpg[/url] Jakie śliczne! :loveu: Quote
supergoga Posted August 29, 2008 Author Posted August 29, 2008 Gluciorki są ogólnie piękne. Dzisiaj 2 opuściły nasz dom. Jeden pojechał do Dopiewa z Agą - dziękujemy. Drugi właśnie wyruszły do Łodzi. Życzymy gluciorkom i ich opiekunom w drodze szczęśliwej podróży. Quote
Karilka Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 Mam schabika w domu. Fajny jest. Głaskać sie daje spokojnie. Tylko jak mnie za pierwszym razem zobaczył to sie schował... No ale mu wybaczyłam już i jesteśmy kumple. Ogólnie jakiś dziwny jest.:icon_roc: Łazi po dachu...Puszcza oczka...:splat: Czyli chyba pasuje do nas wszystkich tutaj. Quote
supergoga Posted August 29, 2008 Author Posted August 29, 2008 Trzeba na Karilkę uważać - ona już w kulinarnych kolorkach opisuje Teodora, hmmmm. :mad: Będzie trzeba z wizytą sie udać. Ogólnie dzisiaj do domku pojechały dwa. Gustaw mieszka w Dopiewie a teodor (fajne imię dałaś) u Karilki. Mój TZ miał ciekawą, slimaczą podróż. Kazałam mu rozmawiać i śpiewać. Ciekawe czy to robił. I po drodze wyprowadzić na spacerek.:lol: Quote
malawaszka Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 :loveu: [IMG]http://img184.imageshack.us/img184/7707/dsc0009bm3.jpg[/IMG] Quote
supergoga Posted August 29, 2008 Author Posted August 29, 2008 Ot właśnie w watki sposób powstaja zwierzoluby!!!:evil_lol: Quote
malawaszka Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 to głównie z myślą o tym małym zwierzolubku wzięłam śLoozaki - obserwuje jak rosną, pryska wodą, patrzy jak wkładam karmę czy czyszczę terrarium :loveu: pomijam fakt, że wszędzie wypatrzy psy i koty, większośc zabawek to psy, koty, i inna gadzina :lol: wdało się dziecko w ciotkę :loveu: nie powiem, żebym nie była z tego dumna :grins: moja siostra czasem ciut mniej się cieszy :diabloti::evil_lol: Quote
supergoga Posted August 29, 2008 Author Posted August 29, 2008 Tak trzymaj ciotka Malawaszka. Niech rośnie zwierzolub. Bo niestety to gatunek na wymarciu.:shake: Quote
Dobermania Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 O raaaany, jakie super! Ja kocham ślimaki, zawsze zbieram je z chodnika i chowam w trawę, jak po deszczu grozi im rozdeptanie, przez co deszczową porą muszę zawsze wychodzić z domu wcześniej;) I nawet jako dziecko "dokarmiałam" ślimaki na działce i nadawałam im imiona:oops:;) A teraz to naznosiłam sobie winniczków do ogrodu, jeden tylko został mi wierny i zamieszkał między kompostownikiem a skalniakiem:roll::roll::roll: Jak ja bym chciała tego Afrykanina! :) Muszę spytać reszty domowników i poszukać akwarium. Quote
supergoga Posted September 3, 2008 Author Posted September 3, 2008 Afrykany u mnie bardzo proszą o domki. Komu, komu. Quote
supergoga Posted September 5, 2008 Author Posted September 5, 2008 Ślimaki czekają na domki. Czy nikt nie chce glucika? Quote
Recommended Posts