kiniaczeq Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 Mam do was pytanie.. [B]otuż może pomogłybyście mi stworzyć listę dobrych argumentów na to by mieć w domu drugiego psa ze schroniska?[/B] Mój obecny ma 9 lat i ja tak myśle że można by było uratować jakiegoś psa z Gliwickiego schroniska tylko że moja mama potrzebuje dobrych argumentów :) zwracam się z prośbą do was ja niestety mam niewiele pomysłów :shake: Quote
bellatriks Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 Przede wszystkim ten, że adoptując psa, ratujesz mu życie. Odmieniasz jego los. A on doskonale o tym wie i będzie za to wdzięczny do końca życia;) I da swojemu właścicielowi ogromną miłość - taką, jakiej niejeden człowiek nie jest sobie w stanie nawet wyobrazić. No i dorzucę jeszcze cytat ze strony uciechowskiego schroniska: "Ratując psa, nie zmienimy świata - ale świat zmieni się dla tego jednego psa." Quote
BlackSheWolf Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 najlepiej to napisz ten temat w watku "rodzice nie chca sie zgodzic na psa" :) czy jakis taki to tytuł był ;P a jeśli chodzi o temat... argumenty... oj jest ich napewno dużo... a najważniejszy to to, że biorąc psa ze schronu ratujesz jego życie, zapewniasz mu wspaniałe życie które w żadnej mierze nie jest równe temu ze schroniska. Pies, który kiedyś był bezdomny obdarzy cię bezgraniczną miłością i wdzięcznością za to,że jest u ciebie ;) i wiele innych argumentów ;p ja jako wolontariuszka naprawdę polecam branie takich bidulek ze schroniska ;) EDIT: WYSŁAŁAM WIADOMOŚĆ RÓWNO Z BELLATRIKS I JAK SIĘ OKAZAŁO PISAŁYŚMY O TYM SAMYM :D Quote
bellatriks Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 [quote name='BlackSheWolf'] EDIT: WYSŁAŁAM WIADOMOŚĆ RÓWNO Z BELLATRIKS I JAK SIĘ OKAZAŁO PISAŁYŚMY O TYM SAMYM :D[/quote] No widzisz, rozumiemy się bez słów:evil_lol: Quote
BlackSheWolf Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 [quote name='bellatriks']No widzisz, rozumiemy się bez słów:evil_lol:[/quote] hehe :cool1: to przez to, że się wczoraj widziałyśmy :evil_lol: a kolejnym argumentem jest może to, że przed wybraniem psa możesz go poznać ;) będziesz wiedzieć jaki jest i czy pogodzi się z twoim psiakiem ;) inaczej ma się sprawa względem szczeniaków Quote
Nemezis Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 Pies jest już wysterylizowany, posiada chip,szczepienia,książeczkę zdrowia (tak jest na Paluchu). Quote
BlackSheWolf Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 [quote name='Marta16j']Pies jest już wysterylizowany, posiada chip,szczepienia,książeczkę zdrowia (tak jest na Paluchu).[/quote] nie wszędzie tak jest ;) u nas w schronie psiaki mają szczepienia, książeczkę zdrowia i sterylizację nie każdy... coż brak finansy... :-( Quote
zielony Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Witam serdecznie. Wzięcie drugiego psa to dodatkowe obowiązki. Trzeba sobie zadać takie pytanie. Czy zdołam podołać temu zadaniu tak, aby życie psów było radosne, szczęśliwe i aby pozostali członkowie rodziny byli zadowoleni. Najlepiej dobrać suczke po zabiegu sterylizacji. Pies to zwierzę stadne, będzie raźniej iść na spacer i hasać razem. Nikt nie lubi być sam. Powodzenia.;) [URL]http://www.schronisko.infocomp.pl[/URL] Quote
Paulina87 Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Biorąc psa ze schroniska wiemy, jak wygląda, jaki mniej więcej ma charakter. Możemy go wcześniej brać na spacery i poznać lepiej. Quote
Figa Bez Maku Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Argument brutalny ale prawdziwy: łatwiej będzie pogodzić się ze stratą jednego psa mając drugiego przy sobie... A najlepiej podaj argumenty mamy na nie ,żeby można było je " odparować"..bo np. argument ,że na drugiego psa nie starczy kasy jest dość istotny i trudno z nim dyskutować ( można co najwyżej udowodnić ,że jesteś w stanie zarobić na niego ..nie wiem ile masz lat ale nawet młodzież może zarabiać opiekując się np. starszą osobą itp.) Quote
Kasia_82 Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Mam nadzieje, ze poslozy to jako dobry argument: Nalezy pomagac naszym mniejszym braciom i siostrom w potrzebie ;) A w tym przypadku jest to niewatpliwie znalezienie im nowego kochajacego domu. Quote
kiniaczeq Posted September 25, 2007 Author Posted September 25, 2007 [B][COLOR="Red"]dziękuję za tak wiele argumentów jesteście kochane :multi:[/COLOR][/B] Quote
lizka Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 U mnie sprawa wyglądała mniej wiecej tak-po śmierci mojej suczki [*] nie wyobrazałam sobie domu bez psa. Miałam dwa wyjścia, albo hodowla albo adopcja. Chciałam dorosłego psa, który tolerowałby dzieci i to przemówiło głównie za adopcją. Ponadto miałam (od zawsze chyba) potrzebę przygarnięcia psa ze schroniska i tak jakos samo wyszło :cool3: Quote
BlackSheWolf Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 [quote name='kiniaczeq'][B][COLOR=red]dziękuję za tak wiele argumentów jesteście kochane :multi:[/COLOR][/B][/quote] nmzc :) a ty pisz jak tam z mamą:P i co postanowiła :) Quote
Arina Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Wydaje mi sie, że istnieje jeszcze jedna istotna sprawa... jak pies którego masz w domu obecnie zareaguje na ewntualnego nowego mieszkańca, to chyba tez jest warte zastanowienia.Pozdrawiam Quote
Błyskotka Posted September 26, 2007 Posted September 26, 2007 [quote name='Arina']Wydaje mi sie, że istnieje jeszcze jedna istotna sprawa... jak pies którego masz w domu obecnie zareaguje na ewntualnego nowego mieszkańca, to chyba tez jest warte zastanowienia.Pozdrawiam[/quote] Racja. Nie możesz dyskryminować starszego i bardziej zajmować sie nowym pupilem bo tamten poczuje sie skrzywdzony, odrzucony i może atakować tamtego. Quote
Mi. Posted September 26, 2007 Posted September 26, 2007 [B]"pies ze schroniska kocha mocniej"[/B] Quote
starlet1 Posted September 26, 2007 Posted September 26, 2007 A może kupicie coś od irysek? [SIZE=3][FONT=Comic Sans MS][URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=78625[/URL][/FONT][/SIZE] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][COLOR=magenta][COLOR=Black][B][COLOR=Red] Pomóż NERO, zalicytuj...[/COLOR][/B] - słodkości (bombonierka Lindt): [/COLOR][/COLOR][/SIZE][/FONT][URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=83601[/URL] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][COLOR=magenta][COLOR=Black]- mega pojemnik RC: [/COLOR][/COLOR][/SIZE][/FONT][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=83596"]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=83[/URL] Albo pomożecie temu biedactwu???!!! [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/icons/icon1.gif[/IMG] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=83996"][IMG]http://img227.imageshack.us/img227/210/100500bx5.jpg[/IMG][/URL] Quote
Lupi Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 [quote name='Figa Bez Maku']Argument brutalny ale prawdziwy: łatwiej będzie pogodzić się ze stratą jednego psa mając drugiego przy sobie... [/quote] Z tym stwierdzeniem polemizowałabym i to bardzo. JA uważam że między psem a właścicielem musi coś po prostu się zalęgnąć od pierwszego wejrzenia. Nie ważne czy pies ze schroniska czy z bazaru. Jeżeli to "coś" drgnęło w serduchu na widok psa schroniskowego, nie zastanawiaj się. Na pewno będziecie oddanymi przyjaciółmi! Akceptaja dwóch psów nawzajem zawsze wymaga pracy właściciela Quote
SZPiLKA23 Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 to moja schroniskowa sunia, ktorej historia jest przykra ale z zaleknionego, warczacego psa zmieniła sie w sama radosc i wiernosc [IMG]http://img216.imageshack.us/img216/5101/sara2rd7.jpg[/IMG] Quote
SZPiLKA23 Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 naprawde warto brac psy ze schroniska bo zaden pies, ktory wychował sie w normalnych waronkach nie da Ci tyle miłosci i oddania.... Quote
DuDziaczek Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Noto tam powiem hehe ze najpier to mamuske na dt przekonaj przy okazji jezeli sie nie zgodzi na zostawienie go na stale pomozesz jakiemus psu a jak sie zgodzi na zostawienie go to masz 2 psa... :cool3: masz juz starszego psa wiec tez musisz sie liczyc z tym ze wziecie szczeniaka raczej nie wchodzi w gre :shake: Quote
marmara_19 Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 dlaczego uwzasz, ze jesli ma starszego psa to szzeniaka wziac nie moze?? moja suka zyla w stadzie z psem.. statecznym raczej bo jej nie zaczepial... gdy miala 7 lat psiaka trzebabylo uspic.. i po 3 tyg pojawil sie mlody gowniarz.. wiekszy od malej.. teraz jest meidzy nimi 30kg roznicy;p ale jest ok... starsze psy przy szczeniakach zcesto odmladzaja sie psychicznie i troche fizycznie;) Quote
lizka Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 [quote name='DuDziaczek'] masz juz starszego psa wiec tez musisz sie liczyc z tym ze wziecie szczeniaka raczej nie wchodzi w gre :shake:[/quote] Nie zgadzam sie. Moj ON (fakt, ze po przejściach) toleruje pod swoim dachem jedynie szczeniaki/podrostki - dla niego cała reszta nie ma racji bytu. Na spacerach jest podobnie (tylko z małą garstką dorosłych psów dochodzi do porozumienia) :roll: Oczywistym jest też chyba fakt, ze szczenięta są traktowne przez dorosłe osobniki na innych zasadach (przynajmniej w duzej części, bo zawsze są wyjątki) Quote
kiniaczeq Posted September 28, 2007 Author Posted September 28, 2007 wlasnie moj pies kocha szczeniaki! uwielbia sie z nimi bawic! chyba czuje sie przy nich mlody :evil_lol::evil_lol: Quote
Recommended Posts