Doginka Posted October 21, 2011 Author Posted October 21, 2011 Trzymajcie kciuki, bo właśnie mam ciszę przedwystawową. Czekam na kierowcę i zaraz wyruszamy do Poznania:lol: A może jeszcze zrezygnować?:hmmmm: Mam takie grube te psy, że strach się bać:roflt: Ale w oczekiwaniu na transport powstawiam jeszcze trochę fot:lol: Quote
weszka Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Vectra dziękuję ci za świetną merytoryczną dyskusję. Masz łeb babo i umiesz dyskutować. A charakterystyka staffika mnie powaliła :D Doginko powodzenia w Poznaniu!!! Quote
Vectra Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 [quote name='Unbelievable']dla mnie łukowate i uwypuklone przy kręgosłupie to trochę nie to samo, ale pewnie coś źle rozumiem :razz: a łuk jaki jest ? wypukły czy wklęsły ? :) a może prosty ? a dalej ci mówi co wzorzec ? że gdzie się kończy ta część wypukła żeber ? za łokciami ... dalej są płaskie Doginko jedź z tymi sadłami już i nie marudź ... znalazłam wagę sznupów WIELKOŚĆ I CIĘŻAR Wysokość w kłębie: psy i suki: między 30 a 35 cm Ciężar: psy i suki: między 4,5 a 7 kg tu masz wielkość i wagę SBT i znajdź mi takie psy :) Wzrost i ciężar: Ciężar : samce od 28 funtów angielskich (12,71 kg) do 38 funtów ang. (17,25 kg); suki od 24 funtów ang. (10,89 kg) do 34 funtów ang. (15,43 kg) Wzrost w kłębie 14 do 16 cali (35,56 cm do 40,64 cm). Wzrost powinien iść w parze z wagą. już pisałam co to jest wzorzec i czemu służy :) wzorzec Grama Wzrost i waga: Idealna wysokość w kłębie od 25 do 30 cm. Waga: na każde 5 cm wysokości powinien przypadać l kg masy ciała. Pies o wysokości 25 cm powinien ważyć maksymalnie 5 kg, a 30 cm pies 6 kg. Twój zatem też ma nadwagę :evil_lol: i nie pisz , że on tam powinien być inną rasą - trzymajmy się tego co ma w papierach Moja Emila jest troszkę za wysoka jak na sukę - ale nie będę się upierać że powinna być zarejestrowana jako amstaff ... skoro urodziła się jako staffik , to staffikiem jest , nawet ze wzrostem ~39,5 cm No i weź sobie pod uwagę też tu , wspominane było - wiek psów , Gordon jest seniorem , sznup to nie jest typ atletyczny dwa to nie do końca da radę zrobić u sznupa duże wcięcie w talii , ze względu na krótkie słabizny ... u sznupa są minimalne , u JR są dłuższe - mniemam że wiesz co to słabizna ? ;) Mój Franek też nie ma wcięcia , bo ma krótkie słabizny ... U Klemenyny widać jest bardzo wyraźnie , bo słabiznę ma jak NIL :diabloti: Quote
Unbelievable Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Vectra napisał(a):a łuk jaki jest ? wypukły czy wklęsły ? :) a może prosty ? a dalej ci mówi co wzorzec ? że gdzie się kończy ta część wypukła żeber ? za łokciami ... dalej są płaskie łukowate żebra to dla mnie takie które mają w miarę regularny kształt- ale jak już pisałam pewnie źle rozumiem ;) Vectra napisał(a): wzorzec Grama Twój zatem też ma nadwagę :evil_lol: i nie pisz , że on tam powinien być inną rasą - trzymajmy się tego co ma w papierach ale on jest niewzorcowy w innych wymiarach więc jego waga nijak ma się do wzorca ;) Vectra napisał(a): Moja Emila jest troszkę za wysoka jak na sukę - ale nie będę się upierać że powinna być zarejestrowana jako amstaff ... skoro urodziła się jako staffik , to staffikiem jest , nawet ze wzrostem ~39,5 cm tyle że w russellach to jest trochę inaczej :) Gram jest z 2006, podział został ukończony w 2004. Ma rodowód w księdze wstępnej. Jego ojciec to najprawdopodobniej kundel z dziada pradziada ;) bo w rodowodzie widnieje "NEMO" i nic poza tym. Matka jest jackiem, ale po suce która jest w górnej granicy jacków i jest wpisana w kwadrat a nie w prostokąt jak jack powinien być. Następnie, jej ojciec jest parsonem- dodam że urodzony w czasach gdy był Jack Parson Russell Terrier. Matka tej suki pochodzi z miotu gdzie też były JRT i PRT, i tak dalej i tak dalej. To nie są staffiki hodowane od wieków z takim samym wzorcem ;) jakby on miał te swoje ~35cm i był prostokątny to spoko- jest po prostu za duży, ale on nie jest tylko za duży, jest po prostu inaczej zbudowany. Vectra napisał(a): No i weź sobie pod uwagę też tu , wspominane było - wiek psów , Gordon jest seniorem , sznup to nie jest typ atletyczny dwa to nie do końca da radę zrobić u sznupa duże wcięcie w talii , ze względu na krótkie słabizny ... u sznupa są minimalne , u JR są dłuższe - mniemam że wiesz co to słabizna ? ;) Mój Franek też nie ma wcięcia , bo ma krótkie słabizny ... U Klemenyny widać jest bardzo wyraźnie , bo słabiznę ma jak NIL :diabloti: ale jako nie-senior też do szczuplaków nie należał, ja nie przeglądam tej galerii od dziś ;) A jednak są sznaucery które mogą wyglądać szczupło i mieć krótką słabiznę :) wiem że sznupy mają być krótkie więc się to wszystko trochę "kompaktuje", ale dla mnie to też niczego nie tłumaczy Quote
Alicja Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 bo łuk z jednej strony jest wypukły a z drugiej wklęsły :lol: zależy skąd zajrzysz :lol:widać Unbelievable wlazła do wnyntrza :grins: Quote
Darianna Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Moje dwa rude mają 28 i 31,5 kg żywej wagi. Grube/ nie grube? :D Quote
Unbelievable Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 [quote name='Alicja']bo łuk z jednej strony jest wypukły a z drugiej wklęsły :lol: zależy skąd zajrzysz :lol:widać Unbelievable wlazła do wnyntrza :grins: powtarzając "jestem płucami, jestem płucami" :diabloti: Quote
Vectra Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 to że pies nie ma przydomka ... nie oznacza że był kundelkiem - w wielu krajach by mieć przydomek , trzeba było sobie zasłużyć na to ;) temu są psy tylko "o imieniu" bez przydomka - u nas kupuje się przydomek , za 60 zł :evil_lol: Quote
Vectra Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Unbelievable napisał(a):łale jak już pisałam pewnie źle rozumiem ;) ale upierasz się przy swoim , mimo iż źle rozumiesz i to jest właśnie paradoks Quote
Unbelievable Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Vectra napisał(a):to że pies nie ma przydomka ... nie oznacza że był kundelkiem - w wielu krajach by mieć przydomek , trzeba było sobie zasłużyć na to ;) temu są psy tylko "o imieniu" bez przydomka - u nas kupuje się przydomek , za 60 zł :evil_lol: pies był bodajże z irlandii, gdzie też nie miał przydomka :) i wyglądał jak kundel, i dawał kundlowate dzieci, jak znajdę mogę pokazać zdjęcie miotowego brata Grama, hodowlanki nawet mu wyjeździć się nie dało ;) jak dla mnie bardziej przypominał buldoga niż terriera :diabloti: ale za to jest świetnym psem myśliwskim Vectra napisał(a):ale upierasz się przy swoim , mimo iż źle rozumiesz i to jest właśnie paradoks bo nikt nie potrafi mnie wyprowadzić z błędu tak żeby to się nie kłóciło z moją logiką ;) pożyjemy, zobaczymy- na szczęście sznupów hodować nie zamierzam :grins: Quote
Justa Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Unbelievable napisał(a): na szczęście sznupów hodować nie zamierzam :grins: Twoja strata :diabloti: :p Quote
Vectra Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 [quote name='Unbelievable']pies był bodajże z irlandii, gdzie też nie miał przydomka :) i wyglądał jak kundel, i dawał kundlowate dzieci, jak znajdę mogę pokazać zdjęcie miotowego brata Grama, hodowlanki nawet mu wyjeździć się nie dało ;) jak dla mnie bardziej przypominał buldoga niż terriera :diabloti: ale za to jest świetnym psem myśliwskim bo nikt nie potrafi mnie wyprowadzić z błędu tak żeby to się nie kłóciło z moją logiką ;) pożyjemy, zobaczymy- na szczęście sznupów hodować nie zamierzam :grins: Twoja logika Cię troszkę zatem zawodzi , temu i uparcie nie przyjmujesz tu niczego :) Czasem tak jest , że skojarzenie danej pary , daje inne efekty , niż się oczekuje - nie jest to do końca wina , jednego psa , a już na pewno tego , że pies nie ma przydomka Moje staffiki też mają takie psy w rodowodzie - bez przydomka , a już Ci wyjaśniłam wcześniej , jak to jest z tymi przydomkami ;) Już nie pamiętam w jakich krajach to było i kiedy , ale było to dość częste ... Hodowla psów nie polega na krzyżowaniu - ładny + ładny = idealne ... brzydki + wysoki = peciki itd Jeśli zamierzasz "coś" hodować , to mimo wszystko ta wiedza , o której tu rozmawiamy - będzie ci niezbędna ... między innymi po to by dobrze dobierać typy psów do siebie ... więc jeśli dla Ciebie łukowate i wypukłe , to co innego ... jak możesz oceniać , po zdjęciu nadwagę tudzież niedowagę psa ? Upieranie się , że kolor , czy tam fotka taka czy siaka i nie widać tego co JA nie widzę , a Ty widzisz ... no to patrz biały i masą mięśniowa całkiem miła dla oka Quote
Unbelievable Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 [quote name='Vectra']Twoja logika Cię troszkę zatem zawodzi , temu i uparcie nie przyjmujesz tu niczego :) Czasem tak jest , że skojarzenie danej pary , daje inne efekty , niż się oczekuje - nie jest to do końca wina , jednego psa , a już na pewno tego , że pies nie ma przydomka Moje staffiki też mają takie psy w rodowodzie - bez przydomka , a już Ci wyjaśniłam wcześniej , jak to jest z tymi przydomkami ;) Już nie pamiętam w jakich krajach to było i kiedy , ale było to dość częste ... Hodowla psów nie polega na krzyżowaniu - ładny + ładny = idealne ... brzydki + wysoki = peciki itd Jeśli zamierzasz "coś" hodować , to mimo wszystko ta wiedza , o której tu rozmawiamy - będzie ci niezbędna ... między innymi po to by dobrze dobierać typy psów do siebie ... więc jeśli dla Ciebie łukowate i wypukłe , to co innego ... jak możesz oceniać , po zdjęciu nadwagę tudzież niedowagę psa ? Upieranie się , że kolor , czy tam fotka taka czy siaka i nie widać tego co JA nie widzę , a Ty widzisz ... no to patrz biały i masą mięśniowa całkiem miła dla oka widziałam psy z dwóch miotów po tym psie i wszystkie były kundlowate i niepodobne do niczego :) włącznie z tym że przenosił umaszczenie na ponad połowę kolorowego i sam chyba też był na granicy. I jeszcze raz powtarzam, że z russellami jest inaczej bo to młoda rasa. Rodowód PJRT został zaakceptowany w 1990roku, czyli trochę ponad 20 lat temu, to jest żaden czas jeżeli chodzi o rasę :) Na razie psów hodować nie zamierzam, a jeżeli będę w najbliższym czasie hodowała to coś zupełnie innego. Gram też tak wygląda, jak go odchudzę ;) tylko u niego automatycznie pokazują się żebra, nie ma takiej muskulatury na nich tak jak ten pies, i nie jest taki "suchy" Quote
Vectra Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 ale jak go odchudzisz , to muskulatura zaniknie - naj palą się mięśnie potem tłuszcz :diabloti: takie życie i temu żebra widać teraz inna kwestia - z czego go chcesz odchudzać , jak on jest kości okryte skórą :hmmmm: no i znowu ZONK :) no bo skąd ma budować mięśnie ... dalej jak go będziesz odchudzać ? to są bardzo cenne odpowiedzi dla mnie , może i Doginka skorzysta moim zdaniem , ten pies na fotce , jest w doskonałej kondycji i wcale nie jest osuszony - nic mu nie brakuje , skórę ma też wzorcową , czyli nie jest napięta :) to teraz zostawiamy krótkowłosego Grama i staffiki bez futra możemy zabawić się w porównanie szorstkowłosych przedstawicieli Twojej rasy kontra sznaucer w wersji wystawowej tu więcej ciekawostek wyjdzie :) Quote
Vectra Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Darianna napisał(a):Moje dwa rude mają 28 i 31,5 kg żywej wagi. Grube/ nie grube? :D Darianna napisał(a):a mnie ignorujecie :P strasznie duża między nimi różnica w wadze :diabloti: więc albo jeden jest za chudy , albo drugi za gruby , albo to i to :diabloti: rude to chyba ogólnie więcej ważą , bo rudy to nie kolor , tylko charakter :evilbat: jakoś mi umknął Twój post UPSssss Quote
Darianna Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Mówisz, że ten cięższy ma trudniejszy charakter? coś w tym jest ;) 31,5: 28: Quote
Vectra Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 a możesz foty bez "ubrania" dać ? :evil_lol: mi się osobiście podoba ten utuczony , może kwestia zdjęć , ale wg mnie gruby ma lepiej wypasione ciało ... tłuszczu na moje oko nie ma ... ale fajny jest i ten kolor - mniam ostatnio na wystawie któreś , była grupa hodowlana sweterów , strasznie mi się podobały - można powiedzieć , że jest to bardzo elegancja i efektowna w ruchu rasa Quote
Vectra Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Unbelievable napisał(a):widziałam psy z dwóch miotów po tym psie i wszystkie były kundlowate i niepodobne do niczego :) włącznie z tym że przenosił umaszczenie na ponad połowę kolorowego i sam chyba też był na granicy. a to jeszcze o niczym nie świadczy , pamiętaj że do tanga trzeba dwojga :) trzeba by zobaczyć tego psa rodzeństwo i jakie dają potomstwo , jak i suki z którymi był kojarzony , obydwu potomstwo jak i suk rodzeństwa potomstwo ... bo może z tymi dał takie mioty , a z suką z inną pulą genową , dał by hiper ekstra :) a drugą stronę też to działa , nie zawsze pies doskonały wzorcowy , daje dobre potomstwo , bo sam jest dobry , ale nie przekazuje tego dalej ... no i jak widać obie suki ze słabymi genami , bo nie poprawiły tylko skumulowały zUo hodowla to ruletka , póki się nie sprawdzi , póty nie będzie wiadomo ... możemy dobrze obstawiać , w sensie kojarzyć .. a geny zrobią nam psikusia :diabloti: dlatego bawią mnie tu na dogo i nie tylko , dywagacje o rasowych psach , trochę mniej udanym po championach - że taki miał być ładny hamerykański i nie wyszło :diabloti: takie życie , nie zawsze wszystko wychodzi , jakby się chciało ... hodowla to nie Walt Disney ... gdzie suczki są jak mamusia , a pieski jak tatuś :) No chyba że taki mój Franuś , co nie puknie , to i tak Franusie się rodzą :evil_lol: i co ciekawe i mnie cieszy , nie przekazuje swoich mankamentów - a ma jak każdy przedstawiciel psiego gatunku - nikt i nic nie jest doskonałe :) Tak mnie korci , żeby pokyć nim tam komuś jedną suczkę , przemyślę to jeszcze - bo to już z ciekawości - wszedł by na mocno przekazującą się pulę genową , ciężką do przebicia - jeśli to by przebił , to jest niepokonany :diabloti: i pierwszy któremu się udało ... Znaczy jeden sukces w tym ma - wynik to Rekin .... Marysi miot , to już powiedzmy , musiał taki wyjść , bo to wszystko pcha w genach ich matka - silna linia to Emila , też to dobrze nakrył , znaczy nakrył co trzeba ;) ale tamta suczka , to powiedzmy terminator genowy :evil_lol: Quote
Justa Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Vectra napisał(a):a to jeszcze o niczym nie świadczy , pamiętaj że do tanga trzeba dwojga :) trzeba by zobaczyć tego psa rodzeństwo i jakie dają potomstwo , jak i suki z którymi był kojarzony , obydwu potomstwo jak i suk rodzeństwa potomstwo ... bo może z tymi dał takie mioty , a z suką z inną pulą genową , dał by hiper ekstra :) a drugą stronę też to działa , nie zawsze pies doskonały wzorcowy , daje dobre potomstwo , bo sam jest dobry , ale nie przekazuje tego dalej ... no i jak widać obie suki ze słabymi genami , bo nie poprawiły tylko skumulowały zUo hodowla to ruletka , póki się nie sprawdzi , póty nie będzie wiadomo ... możemy dobrze obstawiać , w sensie kojarzyć .. a geny zrobią nam psikusia :diabloti: dlatego bawią mnie tu na dogo i nie tylko , dywagacje o rasowych psach , trochę mniej udanym po championach - że taki miał być ładny hamerykański i nie wyszło :diabloti: takie życie , nie zawsze wszystko wychodzi , jakby się chciało ... hodowla to nie Walt Disney ... gdzie suczki są jak mamusia , a pieski jak tatuś :) No chyba że taki mój Franuś , co nie puknie , to i tak Franusie się rodzą :evil_lol: i co ciekawe i mnie cieszy , nie przekazuje swoich mankamentów - a ma jak każdy przedstawiciel psiego gatunku - nikt i nic nie jest doskonałe :) Właśnie stąd bierze się świadoma hodowla :) Quote
Vectra Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 [quote name='Justa']Właśnie stąd bierze się świadoma hodowla :) świadoma to chyba nigdy nie będzie , bo szczerze mówię , im więcej się w to wgłębiam , tym więcej jest niewiadomych ... a ja jestem umysł ścisły i trochę mnie to tak obala z na kolana ... ja mam bardzo prosty cel hodowlany - TRICOLOR :diabloti: kolor niepożądany u staffików - ale nie dyskwalifikujący go na tą chwile , nie mam takiej puli genowej :( no i dość ciężko mi ten temat ugryźć , jak to miksować , by był tricolor - oczywiście zachowujący wszystkie cechy rasy nie mam aspiracji , na psa idealnego - bo takich po prostu nie ma , mało realne jest by go stworzyć ... mają jak najbardziej odpowiadać wzorcowi - nie zawsze się to uda , to trzeba mieć na uwadze ... ja chcę takiego staffika Quote
jonQuilla Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 [FONT=Georgia]Myślę że każdy powinien zaglądnąć tutaj: http://www.dogomania.pl/threads/216439-Uwaga-wy%C5%82udzacze http://www.facebook.com/event.php?eid=113409785435456[/FONT] Quote
Unbelievable Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Vectra napisał(a):ale jak go odchudzisz , to muskulatura zaniknie - naj palą się mięśnie potem tłuszcz :diabloti: takie życie i temu żebra widać teraz inna kwestia - z czego go chcesz odchudzać , jak on jest kości okryte skórą :hmmmm: no i znowu ZONK :) no bo skąd ma budować mięśnie ... dalej jak go będziesz odchudzać ? to są bardzo cenne odpowiedzi dla mnie , może i Doginka skorzysta u niego te odchudzanie to kwestia kilku dni- zmniejszenia dawki żywieniowej i spalanie tego kawałka tłuszczu z dawką ruchu taką jak zwykle. Odchudzam go jak się nadprogramowy tłuszczyk pokazuje dlatego że mu karmy więcej sypałam, bo z nim innej możliwości nie ma;) Vectra napisał(a): moim zdaniem , ten pies na fotce , jest w doskonałej kondycji i wcale nie jest osuszony - nic mu nie brakuje , skórę ma też wzorcową , czyli nie jest napięta :) bo i punkt widzenia mamy różny ;) na staffiki skóry napiętej nie ma, na parsony już tak Vectra napisał(a): to teraz zostawiamy krótkowłosego Grama i staffiki bez futra możemy zabawić się w porównanie szorstkowłosych przedstawicieli Twojej rasy kontra sznaucer w wersji wystawowej tu więcej ciekawostek wyjdzie :) Znaczy parsonów czy jacków? bo w jackach to ja się słabo orientuję bo mnie te psy nie interesują i nawet nie znam aktualnych hodowli "na topie". No i nie za bardzo rozumiem na czym te porównanie miałoby polegać, może jakiś przykład? Po tej samej suce i innym psie wychodzą psy wzorcowe, wszystkie mioty były bardzo wyrównane, nie było psów w tak bardzo różnym typie ;) teraz była pokryta jeszcze innym psem i jestem ciekawa co z tego wyjdzie, ale psy zapowiadają się na fajnie zbudowane. Niestety przez wystawową dyskryminację typu żaden ze szczeniaków nie miał potomstwa, a szkoda. No i większość poszła do myśliwych ;) Quote
Saththa Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Doginko. Nie mogę znaleźć tego posta heh ani tego o któego pytałam ani wtej chili tego do którego się odnosze ;) Wszak chodziło mi o nazwę której użyłaś piszcząc o tym, że zrobiłas coś Lotosowi/Raperow? Hmmm zcrosowałas może ehhh o ja skleroza, nie ważne;) Quote
Recommended Posts