Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Unbelievable']no niestety teraz dobrym hodowcą jest taki który hoduje serdelki na łapkach jamniczych, dodatkowo z firanką i kolumienkami na łapkach :)

wiesz, to jest co innego, były psy które cały czas siedzialy w klatkach, ale pierwszy raz się spotkałam z taką reakcją na cudzego psa :roll: uwierz mi że to nie było wyciąganie łap do każdego psa bo ja tego nie robię i sama tego nie lubię, zwłaszcza jeżeli pies tego nie chce, środowisko russellowe jest strasznie zawistne o czym przekonałam się już kilka lat temu, teraz jest jeszcze gorzej :roll:

ciężko mi się wypowiadać o Twojej rasie bo nigdy się nią nie interesowałam.

Środowisko sznaucerów też takie jest i jestem 100% pewna że w każdej rasie dokładnie tak samo to wygląda.
Często polityki hodowlane są różne, często dostęp do "środowiska" nowch ludzi jest blokowany. Czasem się odechciewa, ale można;)

[quote name='Montelka']Ewa- cudowne zdjęcia szczeniaków z Ekstrawagancji !:loveu:

Dziękuję:loveu:

[quote name='Unbelievable']no ale też wątpię że sznaucer ma wyglądać jak beczka :) taki pies MUSI mieć jakiś kształt, Lotos na przykład wygląda idealnie, tylko mu trochę mięśni brakuje ;) takie jest moje zdanie i ja tego zdania nie zmienię

Tylko krowa zdania nie zmienia:eviltong:

Sznaucer nie powinien sprawiać wrażnia ani ociężałego ani lekkiego. Lotos jak na ten moment jest zbyt lekki jak na dorosłego psa, ale że dorosłym psem nie jest to sylwetke ma odpowiednią do wieku.
Wysokość sznaucera powinna mniej więcej być taka jak jego długość, taki pies w dodaktu, dobrze umięśniony będzie sprawiał wrażenie mocnego, kwadratowego "klocka", a czy jest w tym elegancja to już kwestia indywidualna.

ja się ciesz że mam w domu typ wystawowy i że rasa cały czas się rozwija i zdecydowanie wolę te kundle ofutrzone ze słupkami na łapach niż tak jak wyglądały kiedyś

a przy rozwoju rasy błędów i wad nieda się wykluczyć.

Posted

[quote name='ariss']Tylko krowa zdania nie zmienia:eviltong:

Sznaucer nie powinien sprawiać wrażnia ani ociężałego ani lekkiego. Lotos jak na ten moment jest zbyt lekki jak na dorosłego psa, ale że dorosłym psem nie jest to sylwetke ma odpowiednią do wieku.
Wysokość sznaucera powinna mniej więcej być taka jak jego długość, taki pies w dodaktu, dobrze umięśniony będzie sprawiał wrażenie mocnego, kwadratowego "klocka", a czy jest w tym elegancja to już kwestia indywidualna.

ja się ciesz że mam w domu typ wystawowy i że rasa cały czas się rozwija i zdecydowanie wolę te kundle ofutrzone ze słupkami na łapach niż tak jak wyglądały kiedyś
http://i444.photobucket.com/albums/qq164/gassira/sznaucer11.jpg

w tym przypadku mogę być krową :diabloti:

dla mnie taki klocek w żadnym stopniu elegancki nie jest, a i na pewno rusza się inaczej, bardziej ociężale i ospale ;) jeżeli chodzi o Lotosa to według mnie jemu trzeba masy mięśniowej a nie tłuszczowej :)
jeżeli chodzi o masę to dla mnie np. ten pies
http://www.sasquehanna.fr.pl/zdjecia/SZ%20BIS%20junior%20S.GROG.jpg
wygląda idealnie, a wydaje mi się że ani Gordon, ani Raper nie są takie smukłe
no ale to przecież tylko zdjęcia, bo zaraz będzie naskok że na żywo nie widziałam :)

mi też się podobają ładnie zarośnięte sznaucery(ale nie z waciakami na łapach), bo chyba mówisz to trochę w odniesieniu do jacków- niestety russelle to mają być szybkie i zwinne psy myśliwskie przede wszystkim a takimi przestają być :roll:

Posted

[quote name='Tekla64']cudne zdjecia spacerowe mase ruchu i piekna , twoje trio jest niesamowite

ja nie mam wystawowych i mam deczko zatuczone ale ino deczko bo a osobiscie nie lubie juz lini wystawowej ale nigdy zaden nie jest leniwy i nigdy zaden nie da rady nie przebiec dystansu dla niego potrzebnego, zawsze sa skore do zabawy, ale ja moze nie tyle ze zatuczone psy mam ino deczko wiecej maja na sobie jak na wystawy potrzeba ale jeden z nich nadrabia za wszytskie hihihi to Borys on moze slucyz za eksponat do nauki kostne anatomii hihihi ale zyje i nadal jest wesoly ruchliwy wiec juz go nie tucze na akord widocznie ten typ tak ma
Twoje psy nie są zatuczone;-) Bardzo ładnie wyglądają i super sie bawią, co widać ze zdjęć;-)

[quote name='WATACHA']Ale zdolniaszek :)
http://i52.tinypic.com/2mg2xyt.jpg i drugi chyba się szykuje ;)

Wycałowałabym je wszystkie :)
Drugi to Lotos - papuguje we wszystkim Gordona, ale z drugiej strony ławki jeszcze nie umie skakać:roflt:

[quote name='Montelka']Z tą psią wagą to złożony problem.
Mi wydaje się dziwne, że mam czuć wystające żebra u psa i wtedy jest ok. Bo mam poczucie, że troszke tego biednego psiaka głodzę.... ale żebra mu wystają a i tak waży coś koło 9 kg, więc podobnie jak Raper, z tym że Bruno ma jakieś 37-38cm.
A w internecie można znaleźć informacje, że miniatura powinna ważyć 6-7 kg !!

pozdrawiam jesienne sznupkowe trio :)
Żebra masz wyczuwać, a nie widzieć;-)

[quote name='Unbelievable']no ale też wątpię że sznaucer ma wyglądać jak beczka :) taki pies MUSI mieć jakiś kształt, Lotos na przykład wygląda idealnie, tylko mu trochę mięśni brakuje ;) takie jest moje zdanie i ja tego zdania nie zmienię
Ale zaden mój pies nie wygląda jak beczka:razz: A Lotos jeszcze ma czas na mięśnie - on jeszcze w młodzieży się wystawia i ma czas na mięśnie. Chłopcy ludzcy też zanim nabiorą mięśni to muszą zmężnieć i ćwiczyć;-)

[quote name='ariss']ciężko mi się wypowiadać o Twojej rasie bo nigdy się nią nie interesowałam.

Środowisko sznaucerów też takie jest i jestem 100% pewna że w każdej rasie dokładnie tak samo to wygląda.
Często polityki hodowlane są różne, często dostęp do "środowiska" nowch ludzi jest blokowany. Czasem się odechciewa, ale można;) ...

Tylko krowa zdania nie zmienia:eviltong:

Nic dodać, nic ująć;-) Trafiłas doskonale w samo sedno:lol:

[quote name='Unbelievable']w tym przypadku mogę być krową :diabloti:

dla mnie taki klocek w żadnym stopniu elegancki nie jest, a i na pewno rusza się inaczej, bardziej ociężale i ospale ;) jeżeli chodzi o Lotosa to według mnie jemu trzeba masy mięśniowej a nie tłuszczowej :)
no ale to przecież tylko zdjęcia, bo zaraz będzie naskok że na żywo nie widziałam :)

mi też się podobają ładnie zarośnięte sznaucery(ale nie z waciakami na łapach), bo chyba mówisz to trochę w odniesieniu do jacków- niestety russelle to mają być szybkie i zwinne psy myśliwskie przede wszystkim a takimi przestają być :roll:
Po pierwsze nie porównuj sznaucera z russellem, bo to zupełnie inny typ;-)
Po drugie pies z linku - GROG - miotowy brat Gordona, na tej focie jest w kl. młodzieży i Gordon w tym samym czasie dokładnie tak samo wyglądał - jak znajdę foty, to pokażę je razem obok siebie:lol: Groszek i Gordon różniły się tylko długością brody:roflt: Jak się cofniesz gdzieś na początek tej fotogalerii, to będą tam gdzies razem - wystawa w Sopocie, gdzie Gordon wygrał z Grogiem klasę, a potem wziął rasę pomimo, że był w kl. młodzieży;-) No i są tam też foty z podwórka u Karoliny L., gdzie obydwa razem się bawią:razz:

Posted

Myślę, że akurat psy Sylwii wystawowymi kukłami nie są i ruchu mają sporo.
Raper ma dużo skóry, dlatego pewnie sprawia wrażenie większego - w rzeczywistości trzeba psa dotknąć żeby ocenić coś w 100% - nie mówię o skrajnych przypadkach zagłodzenia lub zatuczenia.

Coś Ci cienkie te słupki z przodu wyszły, zamierzone? ;)

Posted

Ariss jak ja teraz byłam na wystawie we Wrocku to chłopiec taki 4-5 letni zaczepiał gończą polską (;)), która próbowała się zdrzemnąć. Sucz po jakimś czasie była tak 'zła', że kłapnęła dziobem. Głowa chłopca akurat była na jej wysokości, bo on był stopień niżej i kłapnęła go prosto w nos i usta. Całe szczęście, że to był tylko gończy polski i tylko ostrzegawcze kłapnięcie, bo nie przecięła mu skóry...

Posted

[quote name='Justa']...Coś Ci cienkie te słupki z przodu wyszły, zamierzone? ;)
Zamierzone, bo sędziuje nas Sędzia z Niemiec, a Oni nie za bardzo lubią dużo włosa na łapach. Ale na fotach słupki trochę opadły, bo w rzeczywistości łapki są grubsze;-) Na wystawę łapki nalakierujemy i napiankujemy i nie opadną:lol:

To jest gruby pies - ledwo chodziła ta suczka:sad:

Posted

[quote name='Unbelievable']w tym przypadku mogę być krową :diabloti:

dla mnie taki klocek w żadnym stopniu elegancki nie jest, a i na pewno rusza się inaczej, bardziej ociężale i ospale ;)

jak zdania zmienić nie chcesz to ja przekonywać Cię nie będę, ale cały czas udowadniasz, że nie masz pojęcia jak powinien wyglądac dobrze rozwinięty sznaucer;) zdecydowanie nie ma być smukły, tylko mocny i zdecydowanie nie ma mieć lekkiej altletycznej budowy.A mocna budowa i elegancja potrafią iść w parze.

Pies ze zdjęcia jest bardzo ładny, ale to młodziak;)

[quote name='Korenia']Ariss jak ja teraz byłam na wystawie we Wrocku to chłopiec taki 4-5 letni zaczepiał gończą polską (;)), która próbowała się zdrzemnąć. Sucz po jakimś czasie była tak 'zła', że kłapnęła dziobem. Głowa chłopca akurat była na jej wysokości, bo on był stopień niżej i kłapnęła go prosto w nos i usta. Całe szczęście, że to był tylko gończy polski i tylko ostrzegawcze kłapnięcie, bo nie przecięła mu skóry...

ech i gdzie rodzice:roll: masakra co za nieodpowiedzialność. No ale tak samo w prakach, na ulicy. Kiedyś miałam też taką sytuacje , że mały gnojek podleciał z balonem do Gasski i machał jej przed mordką , tak machał i walił w ziemie co jakiś czas że balon pękł;) dzieciak w ryk, wściekła matka leci z pretensją, żebym jej pieniądze oddawała:roll:ech..

Posted

Gordon takiego balona załatwił by szybciutko jednym chapem:roflt:

Pamiętasz Ewcia jak Gordon reaguje na balona z gumy do żucia?:roflt: Na takiego dmuchanego reaguje tak samo:roflt:

Posted

jakie wspaniale towarzycho , jak ich duzo , jak sie swietnie bawia, tego wam zazdroszcze ale ino troche hihihi

wiecie ja mysle ze nie da rady porownywac dwoch tak roznych ras, mozna jedynie powiedziec ze ktos preferuje raczej charcia sylwetke u psa a ktos raczej mocna, to tak samo jak nie da sie porownac krotkowlosego psa z dlugowlosym i piac na temat plusow i minusow wmawiajac ze dlugiwlos jest taki sam jak krotki wlos.
kazdy pies ma granice po ktorej jest zatuczony i ma granice gdzie juz jest wychudzony, dla kazdego psa ta optymalna waga jest najlepsza i najzdrowsza ino nie kazdy wie ze to wlasnie jest dla psa najlepsze.
i nie mozna wymagac coby dla czyjegos widzimisie cala rasa zmienila profil ! latwiej jest sobie dobrac to co sie komu podoba dobierajac odpowiednia rase nie tylko z wygladu cale szczescie

Sylwia twoje trio wymiata jak zwykle ja uwielbiam je ogladac co prawda ino na zdjeciach ale mimo to lubie
ale jeszcze raz powiem ze towarzystwo bylo naprawde super i nie bede wymieniac kazdego po kolei
zdjecia swietne

Posted

[quote name='Doginka']
Mniej zamieszania, bo mniej ciałka do kokoszenia:roflt: Ile ważą twoje dziewczynki?:hmmmm:
Lotos waży 7,5 kg
Gordon 8 kg
Raper 9,2 kg
W sporym zaokrągleniu razem ważą ok. 25 kg, gdzie tymczasem Twoja jedna dziewuszka tyle chyba waży?:hmmmm::roflt:

Noo nawet sporo więcej ;) Dirki waży ok. 37 kg, Vesper 31 kg. A szczeniaki po ok. 19 kg (każdy oczywiście) :D

Unbelievable ale się upierasz ;) a porównywanie budowy i wagi jacków do sznaucerów ma się nijak. Zupełnie inna kość, inna budowa, inny typ psa. Zresztą sama waga o niczym nie świadczy. Psy tej samej rasy i płci różnią się budową, grubością kości co widać nawet po moich. A Forsa ważyła 43 kg i była szczupła. Gdyby Dirki tyle ważyła to by była baryła bo tyle ważyła w ciąży, że już o Vesper nie wspomnę. Poza tym na gładkowłosym psie inaczej rysują się mięśnie, na owłosionym sznaucerze inaczej. Mięśnie czuć przy dotyku, widać na żywo, a nie są widoczne np. jak u TTB. ;

Doginko odpicowany Lotino mnie powalił w porównaniu z Gordonem ;) No i spacerowe fotki bardzo fajne. Duży przegląd psiaków macie.