Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Atos ma swoja prywatną rasę tzw. atosową. Jakich miał przodków trudno określić, ale napewno dobrych;), bo i Atos to super spokojny i zrównoważony pies o gołębim sercu (ale to przecież nie znaczy, że ma pierzaka w rodzinie:razz:). Pozdrawiam.

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Witamy

Taplanie się w kałużach? Czy ja jestem blabladorek? Może i tak, wszystkie kałuże muszę zaliczyć i przejść przez nie środkiem. Ale żeby cały się moczyć to nie.
[IMG]http://www.wielgowo.pl/bandi/atos441.jpg[/IMG]

Jakie są moje rasy, to można tylko zgadywać. Mój pan uważa, że jestem najukochańszą rasą na świecie. A tak na bardziej poważnie zobaczcie [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=21584"]ten wątek[/URL]. Szyja, uszy i sam wyraz twarzy bardzo pasuje. Z tyłu to chyba trochę mastif. Gdzieś po drodze na pewno łyżew, szarpej i ociupinka doga.
O te badania genetyczne spytamy się 29 sierpnia, jak będziemy w lecznicy. Ale kroić już się nie damy.
Pozdrawiamy wszystkich

Posted

No jak to, to chyba muszę przypomnieć, że Atosek to mastifilowyżłodog, tylko nie pamiętam przedrostka, który był jeszcze dodany, coś od mniamuśnego :p
Ależ o pięknie zarósł, jak z nim wychodziłam w Wawie na spacer, to był taki biedniutko łysy, swędzący i w opłakanym stanie... Ale to juz zupełnie inny pies :multi:

Posted

Atos jest po prostu piekny:loveu:
I ta siersc, piekna ZDROWA:loveu:
Zrobiliscie i robicie nadal kawal dobrej roboty, normalnie.........szacunek:Rose:

Posted

Nie szata zdobi człowieka, ale własne futro zdobi psa. Jeszcze ciut, ciut i pojawi się jakaś panna :lol:. Może będą małe :loveu:.....Atosiki? :razz: Pozdrawiam.

Posted

Atosików nie będzie, bo muszę być jedyny i niepowtarzalny :lol:.
Poszukałem troszkę i znalazłem:
Na [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=81936&page=43"]stronie 43[/URL] po raz pierwszy padło słówko [B]mastifilowyżłodog
[/B][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=81936&page=48"]Strona 48[/URL] jest jeszcze ciekawsza, pojawiło się tam[B] mniamozmarchofafluśny mastifilowyżłodog [/B]

I taką rasę chyba zgłosimy do FCI. Trzeba by też utworzyć nową grupę?
Pozdrawiamy

Posted

[quote name='bch']psa. Jeszcze ciut, ciut i pojawi się jakaś panna :lol:. Może będą małe :loveu:.....Atosiki? :razz: Pozdrawiam.[/quote]

brrrrr,bch,nawet nie żartuj w ten sposob.STOP BEZDOMNOSCI PSOW.

Posted

Dzisiejsze leśne fotki mastifilowyżłodoga:
[IMG]http://www.wielgowo.pl/bandi/atos443.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.wielgowo.pl/bandi/atos444.jpg[/IMG]

Pozdrawiamy mniamozmarchofafluśno :lol:

Posted

Nie bardzo rozumiem, tego zdania o bezdomności psów. Mój pies Rex jest ze schroniska, skąd został wzięty jako dorosły pies, kot Perpito trafił do nas jako kociaczek ze szpitalnego parkingu, kotka Szyszka została znaleziona w lesie w wieku 4 tygodni, a żółw Sensej został kupiony w sklepie zoologicznym, ale dopiero ja zarejestrowałam go w Urzędzie Miasta. Rex i Perpito są wykastrowani. Ale to wcale nie znaczy, że tylko super rasowe psy mogą mieć potomstwo. Zdjęcia mojego zwierzyńca wiszą u mnie w pracy i już parę razy pytano mnie, czy Rex nie będzie miał szczeniaczków. Natury w pewnych sprawach nie należy lekceważyć, może się zdarzyć, że Atos poczuje wielką sympatię do jakiejś panienki i tylko od odpowiedzialności ludzi będzie zależało, czy będą szczeniaczki i jaki będą miały dom. A Atos jako bardzo ładny i zrównoważony pies jest potencjalnym kandydatem na ojca. Pozdrawiam.

Posted

Nie jest kandydatem na ojca-jest mieszancem,a rozmnazac powinny sie tylko psy z uprawnieniami hodowlanymi.Nie dlatego,ze sa lepsze-a tylko dlatego,ze psy rodowodowe nie zapełniaja schronisk i nie wlocza sie,jak Atos kiedyś,lyse i przeganiane z działek.Zakup szczeniaka rodowodowego,to zwykle przemyslana decyzja,a taki pies jest chroniony przez rodowod do konca zycia-nawet jezeli straci dom i bedzie stary,miłośnicy rasy zajma sie nim.
Bch,idz na dział psy w potrzebie...zobacz te tysiace psow.W polskich schroniskach jest 17 tys bezdomnych psow.Wiekszośc z nich zostanie w nich uspiona,zagryziona lub padnie z chorob.Te psy,ktore sie nie urodza-nie zapełnia klatek.
Problemem nie sa psy porzucane,problemem jest nadmiar-koszmarny nadmiar psow.Psa moze miec kazdy,byle jak i byle gdzie.Dlatego,ze jest ich przerażajaco duzo.Winni tej ilości psow w schroniskach sa ludzie,ktorzy psy rozmnazaja,wlaśnie "miłośnicy kundelkow",ktorzy uwazaja,ze wspaniale geny ich mieszańca nie powinny sie zmarnowac,"suczka raz musi miec szczenieta".
Przeciez dla szczeniat zawsze domy sie znajda,prawda? gorzej,ze nie do końca ich zycia...

Zobacz tutaj:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=103150[/URL]
i prosze,przeczytaj to.Nawet,jezeli teraz nie jestes przekonany/a-przeczytaj.

Pomysl,ilu psom moglby dac "zycie" Atos.A dla ilu znajdzie sie dobry dom? Czy kazde przyszle pokolenie Atosa mialoby to szczeście? :shake:
On sam,JEDEN juz sie błakal wyrzucony i chory.Czy tego bysmy zyczyli psom po nim?
Przejrzyj watki i zobacz,jakie ladne psy szukaja domow.Nie ustepuja uroda Atosowi,ale sa bezdomne i gnija w schroniskach.Czasem sa zjadane zywcem przez pobratymcow.

I jeszcze jedna kwestia.Proponowalbys/alabys zmieszac go z szarpejem,zeby bylo wiecej zmarszczek,z wyzlem,zeby bylo wiecej dropek,czy z dogiem,zeby byl wiekszy....

STOP BEZDOMNOSCI zawsze oznacza STOP BEZMYSLNEMU MNOZENIU.Mozemy znalezc domy dla pieciu takich Atosikow,ale na jego miejsce pojawi sie 50 nowych.I tak bedzie dopoty ludzie nie zaczna rozumiec przyczyn bezdomności...

Zycze owocnych przemyslen.

PS Twoi znajomi chca miec pieska podobnego do Rexa? nie ma sprawy.Ile sztuk ma byc?Trzeba im uratowac zycie,to sa psy,ktore juz SA w schronsikach.

Posted

[quote name='brazowa1']Nie jest kandydatem na ojca-jest mieszancem,a rozmnazac powinny sie tylko psy z uprawnieniami hodowlanymi.[/QUOTE]

[B][I][COLOR="RoyalBlue"]Zgadzam się z tym w 100% :cool2: Za dużo się napatrzyłam na bezdomne psy... :angryy:
[/COLOR][/I][/B]

Posted

bch - prosze powiedz ze tak naprawde to tak nie myslisz tylko Ci sie tak napisalo:-(
Brazowa1- kwintesencja zagadnienia, nic dodac nic ujac.
bch- wyslij prosze znajomych do najblizszego schroniska, moze zmienia zdanie.
My tu robimy wszystko zeby nie dopuscic do rozmnazania, dziewczyny ostatnie zlotowki przeznaczaja na kastracje, a tu taki news od Ciebie.Troche podcina skrzydla...

Posted

gdyby świadomość ludzka była inna oraz nie było by schronisk w Polsce....
to mozna by dać pozwolenia na rozmnażanie....
ale tak nigdy nie będzie:shake:
to jest jak walka z wiatrakami.....

a to ze Atos jest zrównoważony to tylko pogratulować:loveu:
bo moj pies to świr-paleta
szczególne jak bawi się kotem...hmm..tzn "[B]z[/B] kotem":evil_lol:

Posted

Witamy
Ale po co ta dyskusja, napisałem już, że nowych Atosików nie będzie. Chyba, że zarejestrują taką rasę.
Zabawa kotem może być bardzo ciekawa, poprosimy o parę fotek.

[IMG]http://www.wielgowo.pl/bandi/atos445.jpg[/IMG]

Pozdrawiamy wszystkich

Posted

Aby zakończyć wątek szczeniaczków i aby nie było wątpliwości, jaki mam pogląd na daną sprawę informuję, że: [B]jestem za świadomym rozmnażaniem zwierząt, bez znaczenia, czy są rasowe z rodowodem, czy są to tzw. wielorasowce. Oddając szczeniaka należy bardzo dokładnie sprawdzić do jakiej rodziny on trafia, status majątkowy nie jest czynnikiem decydującym. Wszystkich tych, którzy wyrzucają, okaleczają fizycznie i psychicznie zwierzęta i maltretują je w jakikolwiek sposób karałabym bardzo dotkliwie: finansowo, pracą społeczną na rzecz zwierząt oraz podawałabym do publicznej wiadomości co dany człowiek zrobił, z powiadomieniem zakladu pracy włącznie. Wszysktie te kary stosowałabym razem. Osobiście mam wiele szacunku dla "naszych braci mniejszych" i zawsze staję w ich obronie nie bacząc na konsekwencje. [/B]Pozdrawiam.

Posted

[quote name='bch'] [B]jestem za świadomym rozmnażaniem zwierząt, bez znaczenia, czy są rasowe z rodowodem, czy są to tzw. wielorasowce. Oddając szczeniaka należy bardzo dokładnie sprawdzić do jakiej rodziny on trafia, status majątkowy nie jest czynnikiem decydującym. [/B].[/quote]
Oddasz szczeniaki w dobre rece,fajne rodziny.Oddalas 3 suczki i 5 pieskow.Nawet zakladajac wersje najbardziej optymistyczna,ze te 8 psow,bedzie u tej rodziny do konca zycia,to pomyśl...po roku właściciel jednej z tych suczek stwierdzi,ze taka sliczna,to bedzie miec małe.Po 3 latach wlasciciel kolejnej suczki stwierdzi,ze maluchy sa slodkie.Po kolejnym roku jedna suczka nieupilnowana zachodzi w ciaze.Te psy pojawiłyby sie na świecie dzieki TOBIE.A nie masz juz zadnego wpływu na ich los,na ich wybor domu.Wierzysz tak ludziom,w ich dobre serca? to skad te 17 tysiecy psow w schroniskach?

I bch-czy bylas kiedys w schronisku? ja polecam Celestynow.Koniecznie tam pojedz.To miejsce najlepiej weryfikuje poglady.

Tak,lepiej nie myslec,ze "wnuczek" naszego psa,wlaśnie zdycha na parwo w schronisku,przeciez my go nie widzimy,wiec nas to juz nie dotyczy:(

Czy chetni na pieski w typie Rexa sa aktualni? zalozymy watek,moze uda sie ,choć jeden pies znajdzie dom.Sa schroniska,w ktorych wlaśnie dogorywaja szczenieta,bez matki,z biegunkami,w budach,trzeba je uratowac.

Atosiku,wybacz dyskusje,ale ona dotyczy losow twoich pobratymcow i jest najwazniejsza rzecza,jaka mozemy dla nich zrobic-uświadamiac.

Czesto ludzie pytaja,jak moga pomoc psom w schronisku.Najlepsze,co moga dla nich zrobic-to samemu nie mnozyc i innym uświadamiac przyczyny bezdomności.