Cockermaniaczka Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Mimoza nie zgodze sie. Dla mnie jest wazny pies ale i wazny jest sposob jego prezentacji.Poprostu uwielbiam elegencko ubranego prezentera,dla mnie to zupelnie inaczej wygladaja chocby spodnie z koszula niz wystajace stringi czy sweter. Quote
mch Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 w swetrach rzadko sie wystawia owczraki niemieckie, bo sie goraco robi od tego biegania :evil_lol: Quote
saJo Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Nie widze problemu, zeby przewodnik "sportowego" psa jakim jest ONek zaprezentowal go w dresie, jesli jest to "odswietny" dres, a nie workowaty, podarty twor, na spacer, na trening i na wystawe, ktory kiedys byl dresem. Jednak jesli wystawca w takim czyms wystepuje, to jesli nawet ktos mu tego dresu "zabroni" bardziej elegancko sie nie ubierze, bo wlozy podarte jeansy, na jedno wychodzi. Dla jednych wystawa jest konkursem pieknosci, dla innych kolejnym sportem. Na zawodach sportowych sedzia tez prezentuje sie w gariturze, ale nikt nie wymaga tego od zawodnika. A ze brudny....przy ONku trudno dojsc na ring czystym, nawet jak czlowiek sie stara, szczegolnie jak tych psow do wystawienia ma kilka. Jesli to nie sa tluste plamy z obiadu przed tygodniem w niedziele u tesciow, tylko skutek wystawiania tychze psow...no bywa. Quote
Axusia Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Dokładnie tak, Sajo bardzo dobrze to napisała. Ale tak to jest syty ( posiadacz jamnika, spanielka czy tez innego małego psa) nigdy nie zrozumie głodnego ( tu Owczarek lub inna pracująca rasa). ;) Quote
dorplant Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='Cockermaniaczka']Mimoza nie zgodze sie. Dla mnie jest wazny pies ale i wazny jest sposob jego prezentacji.Poprostu uwielbiam elegencko ubranego prezentera,dla mnie to zupelnie inaczej wygladaja chocby spodnie z koszula niz wystajace stringi czy sweter.[/quote] ladnych pare lat jezdze po wystawach i przyznam ze najmniej "dziwnie "ubranych jest wlasnie przewodnikow ON-kow ,w innych rasach jest duuuuuzo wiecej dziwolagow . Prezenter, jak dla mnie, ma byc tlem dla psa a nie przycmiewac go :evil_lol::evil_lol: Quote
lisica Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='dorplant']ladnych pare lat jezdze po wystawach i przyznam ze najmniej "dziwnie "ubranych jest wlasnie przewodnikow ON-kow ,w innych rasach jest duuuuuzo wiecej dziwolagow . Prezenter, jak dla mnie, ma byc tlem dla psa a nie przycmiewac go :evil_lol::evil_lol:[/quote] No chyba że sam sie wystawia,a dodatkiem jest pies :evil_lol:,ewentualnie jest jeszcze jedna opcja,podobno pies się upodabnia do Pana ale widywałam też odwrotnie:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
saJo Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 Jeszcze jedno: rasy mysliwskie czesto sa wystawiane przez osobe w stroju mysliwskim. Dlaczego sportowy ONek z handlerem w stroju sportowym tak razi po oczach? Quote
Cockermaniaczka Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 Ale niech bedzie wystawiany w dresie czy innym stroju ale zeby to wygladalo jakos ladnie i czysto.A nie tak jak ktos tu napisal o porozciaganych dresach bo taki widok mnie poprostu zniecheca i tyle. Chyba tez liczy sie wizerunek hodowcy/hodowli o ile juz nie dla sedziego to dla ogladajacych. Quote
saJo Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='Cockermaniaczka']Ale niech bedzie wystawiany w dresie czy innym stroju ale zeby to wygladalo jakos ladnie i czysto.A nie tak jak ktos tu napisal o porozciaganych dresach bo taki widok mnie poprostu zniecheca i tyle.[/quote] Ale co do tego chyba kazdy jest zgodny, nawet "buraki ONkarze" ;) Quote
Marciashka Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 Niektórzy sędziowie zwracają uwagę na strój handlera. I szczerze mówiąc ONkarze występują nie tylko w dresach - wystarczy popatrzec na foty z wystaw. W przypadku ON strój musi pozwalać na swobodne poruszanie się po ringu - inaczej jest w przypadku małych ras, gdzie kolorkiem garsonki z H&M można ładnie skontrastować czy podbic kolorek pieska. Ktoś ładnie napisał o wystajacych spod spodni (chyba znad:evil_lol:) majtasach i dekoltach - nic mnie tak nie bawi na wystawach jak panie, które starają się "zaprezentować" sedziemu :lol: Quote
flashka-g Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 winą bylejakiego stroju jest sposob wystawiania i double handling przy ringu Onów. Gdyby ONy byly wystawiane jak w innych krajach każdy pan i pani spokojnie by mogli prezentowac sie schuldnie i elegancko. Quote
Marciashka Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 W innych krajach ONki sa wystawiane niemal identycznie - wzory czerpiemy z Niemiec. Nie rozumiesz też chyba znaczenia słowa "obleśny" (dla mnie obleśne mogą byc np. niektóre panie wystawiające małe pieski i klęczące w spódnicach - niektórym powinno się zabronić ekspozycji ud :cool3::cool3:). Jeśli jesteś handlerem, to wiesz z pewnością, że ON kłusuje z prędkością między 12 a nawet 30 km/h. ON z niedoskonałą budową przy prędkości ok 10 km/h wpada w galop albo inochód, dlatego sędzia musi zobaczyc owczarka w pełnym kłusie. Zakładaj więc swój schludny i elegancki komplecik i sprawdź ile "wyciągniesz" na dystansie kilku kółek na ringu :evil_lol::evil_lol: Quote
mch Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 tu są zdjecia z czerwcowej wystawy onków w lublinie, dodam ze bylo +30 st. , ilez tam oblesnych brudnych dresiarzy :evil_lol: [URL]http://picasaweb.google.com/monika.chmiala/WystawaLublin80608[/URL] tu tez widac wiosna kilku wystawcow , jak dla mnie nikt nie budzi odrazy :lol: [URL]http://picasaweb.google.com/monika.chmiala/200408LublinWystawa[/URL] Quote
dorplant Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='saJo']Ale co do tego chyba kazdy jest zgodny, nawet "buraki ONkarze" ;)[/quote] oj Sajo dostaniesz za tych "burakow" :evil_lol::mad: Quote
Maria45 Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 No to się znów pośmiałam :lol: Sami o sobie wydajecie najlepszą opinię i chcecie czy nie widać to gołym okiem. Radzę sobie pooglądać Crufta, Westminster i czerpać wzorce od [B]najlepszych z najlepszych[/B].Wam jeszcze baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo daleko do tej kultury nie wspominając o samych psach.Ich wyglądzie rzecz jasna jak i temperamentu. Quote
Axusia Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='flashka-g']winą bylejakiego stroju jest sposob wystawiania i wrecz obleśny double handling przy ringu Onów. Gdyby ONy byly wystawiane jak w innych krajach bardziej "cywilizowanych" każdy pan i pani spokojnie by mogli prezentowac sie schuldnie i elegancko.[/quote] Ciekawa jestem jak pokazałays ONka bez ciągniecia, jak pokazesz jego katowanie i ruch ? :roll: Ale w sumie bieganie w szpilkach jest ok, bo przynajmiej nie pojedzie sie na tyłku przez ring :cool3::evil_lol: Quote
dorplant Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='Maria45']No to się znów pośmiałam :lol: Sami o sobie wydajecie najlepszą opinię i chcecie czy nie widać to gołym okiem. Radzę sobie pooglądać Crufta, Westminster i czerpać wzorce od [B]najlepszych z najlepszych[/B] a nie jakiś przepraszam za kolokwializm "obszymórków" .Wam jeszcze baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo daleko do tej kultury nie wspominając o samych psach.Ich wyglądzie rzecz jasna jak i temperamentu.[/quote] dla ON-ka liczy sie swiatowka [URL]http://www.sv-bszs.de/[/URL] a nie jakas angielska wystawa hi hi hi anglicy najlepsi hi hi hi dobre :evil_lol::evil_lol: tobie wogole daleko do kultury w dyskusji ,smutne :( Quote
Marciashka Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 Jeśli chodzi o Crufts czy inne wystawy, które podobno widziałaś na własne oczy, to nie rozśmieszaj nas - tam nawet nie ma konkurencji dla naszych psów, że o Niemcach nie wspomnę. Kwestia kwarantanny i bezsensu startowania w tego typu wystawach dla ONkarzy jest oczywiste. Dla nas jedynym wyznacznikiem jest Światówka w Niemczech. Quote
flashka-g Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='Axusia']Zajmij sie lepiej swoimi rasami - nie wypowiadaj sie na temat o ktorych pojecia nie masz. Ciekawa jestem jak pokazałays ONka bez ciągniecia, jak pokazesz jego katowanie i ruch ? :roll: Ale w sumie bieganie w szpilkach jest ok, bo przynajmiej nie pojedzie sie na tyłku przez ring :cool3::evil_lol:[/quote] I tu bys sie zdziwila bo to ze nie wystawiam na biezaco Onów nie znaczy ze z nimi pracuje i nie cwiczylam z nimi. Wykrok tak samo wazny jak u siberiana czy innej rasy pracujacej takze nalezy pokazac kątowanie i ruch- tylko dla osob ktore pojecia nie maja o profesjonalnym handlingu pewne sprawy to czarna magia. Nikt nie kaze zakladac Tobie szpilek czy innego niedostosowanego obuwia. Double handling powinien byc calkowicie zakazany i bardzo sie ciesze ze coraz wiecej sedziow tego przestrzega. Widzialam juz kilkanascie Onkow w Europie nie tylko w Hiszpanii ale takze w srodkowej wystawianych po amerykansku i wygladaly o niebo lepiej i uwierzcie ze o wiele wiecej takie psy wygrywaly. Z reszta nasze polskie psy nawet im nie dorastaly do piet bo poziom oprocz coniektorych importow jest naprawde sredni. Tym bardziej przez to co robia producenci i pseudohodowcy w tej rasie- sami sobie na to pozwoliliscie wlasnie swawolą i luznym podejsciem do wszystkiego. Dziwne tylko dlaczego w Onkach tyle niezrownowazonych, agresywnych psow czego to wina? Psy sa totalnie rozkojarzone na ringu bo tylko szukaja wariata co lata na okolo ringu i robi z siebie niezłego cyrkowca. Z reszta mysle ze szkoda slow.. w kazdej rasie bylo tak ze na poczatku sie smiali z osob o lepszym ubiorze teraz wszedzie to jest przestrzegane tylko u Onkow zacofanie wymaga wiekszego czasu. Sami sie przekonacie co daje lepsze efekty. Zycze wszystkim Bisow na niemieckich swiatowkach. Quote
saJo Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [COLOR=DarkGreen][B]Prosze o pochamowanie emocji!! Dyskusja tyczy sie wystawiania ON, a nie poglowia i psychiki tej rasy. Kazdy ma swoje zdanie i bronic go nalezy konkretnymi argumentami. Wysmiewanie sie, nazywanie innych "zacofanymi" itp itd nie jest zgodne z regulaminem tego forum. Prosze dwa razy przeczytac swoj post, za nim klikniecie WYSLIJ. Na razie ogranicze sie tylko do zmoderowania kilku postow. saJo-mod [/B][/COLOR][quote name='flashka-g']Widzialam juz kilkanascie Onkow w Europie nie tylko w Hiszpanii ale takze w srodkowej wystawianych po amerykansku i wygladaly o niebo lepiej i uwierzcie ze o wiele wiecej takie psy wygrywaly. [/quote] Moge wiedziec ktore miejsce mialy te ONki na sv-bszs? Bo to najwazniejsza wsytawa w roku dla tej rasy. Quote
Axusia Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 Doszłam do wniosku, ze nie ma to jak poczytac opinie kogos kto stoi z boku przy czym wogle nie ma pojecia o rasie ON. No i znów wychodzi na to, ze są ONki ... a kilometr za ONkami inne rasy :loveu: Quote
flashka-g Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='saJo'][COLOR=darkgreen][B]Prosze o pochamowanie emocji!! Dyskusja tyczy sie wystawiania ON, a nie poglowia i psychiki tej rasy. Kazdy ma swoje zdanie i bronic go nalezy konkretnymi argumentami. Wysmiewanie sie, nazywanie innych "zacofanymi" itp itd nie jest zgodne z regulaminem tego forum. Prosze dwa razy przeczytac swoj post, za nim klikniecie WYSLIJ. Na razie ogranicze sie tylko do zmoderowania kilku postow. [/B][/COLOR] [B][COLOR=darkgreen]saJo-mod[/COLOR][/B] Moge wiedziec ktore miejsce mialy te ONki na sv-bszs? Bo to najwazniejsza wsytawa w roku dla tej rasy.[/quote] To ja proponuje zrobic uprawnienia hodowlane dla tej rasy tylko przez ocene na tej wystawie- to by bylo najlepsze.;) Axusia bardzo zmotywowal mnie Twoj podpis..szkoda ze to wlasnie tylko na wyglad patrza i niestety fatalnie go przedstawiaja hodowcy i wystawcy, szkoda bo to wspaniale i madre psy, cudowne do pracy. Dyskusja na ten temat jak zwykle bedzie zawzieta tak samo jak za kopiowaniem psow zawsze znajda sie za tym i za tamtym. Pozatym tak naprawde zadna wystawa nawet nie wiadomo jak specjalistyczna nie odnosi sie idealnie do wzorcow- to najwieksze zlo dla kazdej rasy i latwo wtedy zauwazyc jak ludzie kieruja sie moda a nie wzorcem. Quote
Axusia Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 Mysle, ze gdyby miało byc tak, ze ocena ze swiatówki dawałaby uprawnienia byłoby super. Ale taka swiatówka trwałaby chyba z 2 tygodnie aby ocenic wszystkie psy. Jesli chodzi o charakter ONa to temat rzeka, nie ma co sie rozpisywac ale odpowiedzialni za charakter ONa są ludzie tworzacy przepisy - bo w Polsce zazwyczaj jest tak, ze nie robi sie nic ponad, byleby wystarczyło do uprawnien. Dlatego tez przepisy powinny stawiac jak najwyzej poprzeczke. W nastepnej kolejnosci hodowcy sa odpowiedzialni za zły charakter ON - robienie minimum. Ale czego tu wymagac skoro regulaminy nie wymagaja wiecej a Polacy z natury nie robia wiecej niz minimum. Kołeczko sie zamyka. Nadzieja jedynie w nowych-młodych-raczkujacych hodowcach ktorzy wbrew panujacej modzie robia cos wiecej i wzorują sie na SV gdzie jednak wymagania sa duzo wyzsze niz w PL. Ale to nie temat do rozmów o charakterze ONka ;) Sorki Sajo za Off'a Quote
mimoza Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='flashka-g']To ja proponuje zrobic uprawnienia hodowlane [B]dla tej rasy[/B] tylko przez ocene na tej wystawie- to by bylo najlepsze.;) [/quote] A można dla innej rasy? :crazyeye: [quote name='flashka-g'] szkoda ze to wlasnie tylko na wyglad patrza i niestety fatalnie go przedstawiaja hodowcy i wystawcy, szkoda bo to wspaniale i madre psy, cudowne do pracy.[/quote] Zgadzamy się tutaj, tylko w takim razie nie rozumiem propozycji dot. uprawnień z cytatu powyżej... :hmmmm: Quote
saJo Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='flashka-g']To ja proponuje zrobic uprawnienia hodowlane dla tej rasy tylko przez ocene na tej wystawie- to by bylo najlepsze.;)[/quote] Do uprawnien nie trzeba wygrywac wystaw. Mowimy o najleprzych z najleprzych, a czolowe ONki pokazuja sie wlasnie na tej wystawie i wygrana wlasnie tej wystawy jest najwiekszym prestizem (oczywiscie mowa caly czas o eksterierze, bo jak dla mnie wygrana liczy sie tyle co wygrana kazdej innej wystawy: nie liczy sie wogole :evil_lol: ) Quote
Recommended Posts