Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Baster nie jest starym psem
ani chorym
jego życie nie było pasmem udręk
jego historia nie jest dramatyczna
nie został porzucony przez właścicieli
ani wyrzucony z samochodu poza miastem
nie trafił nawet do schroniska
wiec nie jest jednym z dwustu psów patrzących błagalnie spoza krat

a jednak Baster
jest psem w wielkiej potrzebie

dwa - trzy tygodnie temu
zmarła jego pani
moze nie byli najlepiej dobraną parą,
bo ona staruszka, a on młody i silny
ale ktoś był do niego przywiązany
karmił go i rozmawiał z nim
a Baster, choć nie chodził na długie spacery,
żył w swoim bezpiecznym świecie
u boku kochanego człowieka

Baster teraz warunkowo przebywa w opuszczonym mieszkaniu
zupełnie sam
co drugi dzień ktoś go dokarmia
ktoś pewnie wypuszcza na parę minut przed dom
nie wiadomo, jak długo tak będzie
i czy wkrótce niepotrzebny pies
nie zacznie zawadzać

o pomoc poprosił nas Marcin, którego babcia zmarła
a który o Basterze opowiadał już dawno w zachwycie,
że Baster jest super psem
który brał go na wielokilometrowe przejażdżki rowerowe, po których Marcin padał, a Baster - wręcz przeciwnie

niestety, Marcin prowadzi schronisko turystyczne w górach, a właściciele nie wyrazili zgody na wzięcie przez niego psa

więc Baster
pies bardzo radosny i aktywny
siedzi w pustym domu
zupełnie sam

• Replies 338
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='kinga']jest cudny - ja go dopiero zobaczyłam na Paulinowych fotkach :crazyeye: - i zamarłam...:loveu:

Prawda?? :loveu:

I na dobranoc - portretto Basterro:

Z tego co mówił Marcin: Baster jest karny (widziałam) i przyjazny do psów (nie mogłam zweryfikować). Groźnie wygląda za płotem ale... cóż, wylewnie przywitał i mnie i moją mamę... :roll:

Posted

rany, jaki piękny pręgowany Baster :loveu:

kolejna historia o psie, który ma kłopot, bo właściciel przeszedł na drugą stronę...... już się zaczynam zastanawiać, kogo zobowiązać do opieki nad moim stadem jak na mnie przyjdzie czas:cool1: pod karą nie otrzymania spadku w razie niewywiązania się z obowiązku :mad: ;)

to Baster mieszkał w jakimś małym mieszkaniu tak? czyli normalny zsocjalizowany pies, nie szczekający na każdy krok, nie demolujący ani nie brudzący.....piszecie, że nie jest agresywny wobec innych psów, najprawdopodobniej, bo niesprawdzone...

ma już cztery lata , czyli akurat fajny wiek, że nie wyjdzie z niego nagle jakiś agresor, a jeszcze sporo lat można się cieszyć jego towarzystwem...

on jest taki piękny, że teraz tylko potrzeba , żeby dużo osób go zobaczyło

na pewno komuś wpadnie w serducho

Posted

Baster jest zsocjalizowany z miastem.
Mieszka w mieszkaniu i nie widziałam w nim śladów zniszczeń, mimo że jest tam teraz większość doby zamknięty sam - ale podobno trzeba przed niem chować smycze bo je przegryza i roznosi niepochowane dokumenty... :roll: Porządniś :cool3:
Do psów podbiega w przyjaznych zamiarach. Nie zaczepia tylko chce się bawić. Gdy ktoś go zaatakuje unika konfrontacji...
Baster uwielbia bieg przy rowerze - to jest czasem problematyczne bo za nieznajomymi rowerami też biega :evil_lol:
Do kotów nawet nie wykazuje agresji tylko olbrzymie zaintrygowanie.

To są informace przekazane mi przez wnuka nieżyjącej właścicielki, Marcina. Marcin jak bywał w Poznaniu zajmował się Basterem - zabierał go na spacery, wielokilometrowe przejażdżki rowerem.

Posted

PaulinaT napisał(a):
- ale podobno trzeba przed niem chować smycze bo je przegryza i roznosi niepochowane dokumenty... :roll: Porządniś :cool3:
.

czyli właściwie można by go zatrudnić w charakterze sekretarki :hmmmm:

halo haloooo...
kto szuka rudowłosej sekretarki, która zamiast popijać kawkę - przegryza smycze? :lol:

Posted

Kinga - ciotka Justin888 podesle mi strony ogłoszeniowe na których umieszcza nasze zwierzaki i loginy. Będę to robić po raz puierwszy... więc prosze o wyrozumiałość i sugestie :roll: konstruktywna krytyka mile widziana :roll:
Czy moge wykorzystać Twój text??

Posted

PaulinaT napisał(a):

Czy moge wykorzystać Twój text??

ALEŻ KOCHANA - wszystko co moje - jest twoje :lol:
począwszy od tekstu - a skończywszy na kotecku :p