arjuna Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 [quote name='gops']co z tego nawet jakby psy na wystawach mialy byc nie kopiowane to i tak zostaje wiekszosc psow "rasowych" z pseudo psow ludzi nie uswiadomionych dla ktorych jest normalne ze bokser czy pudel ogona niema a owczarek go ma ;) moj pudel ma ogon kopiowany ,ale to byly inne czasy ponad 10 lat temu i nie ja go kopiowalam a ludzie od ktorych go kupowalam jest z pseudohodowli teraz nie kopiowala bym go ;) i bardziej podobaja mi sie psy z obcietymi uszami typu amstaf ale gdybym miala to bym nie sciela :razz: ja widzialam szczeniaka przed i zaraz po scieciu uszu (cane corso z rodowodem) piesek mial wtedy 8 tyg byl podczas scinania uspiony a po zabiegu dostal dwa zastrzyki przeciw bolowe chyba... wiem tylko ze widzialam psa tez na drugi dzien i nic go nie bolalo wital sie ze mna i bawil jak zawsze ;)[/quote] ja sie z tym zgadzam..mi tez kopiowane psy sie bardzo podobają.. jednak niepokoi mnie hipokryzja osób, które np. odrąbują psom części ciała, a są przecienw np. walkom psów... Z moralnego punktu widzenia-jedno i drugie sprawia psom ból, jedno i drugie jest niebezpieczne dla życia psa, jedno i drugie spełnia jakąś funkcję.. to trochę obłudne pisać, że ktoś jest przeciwny psim walkom, ale kopiuje psy...jakby spojrzeć na to realnie...to częściej giną psy poddane narkozie niż te, które biorą udział w walkach psów(oczywiście mówimy tu o walkach organizowanych przez hodowle psów-nie pisze o walkach kundli w piwnicach) takich tematów było setki, a mimo to dalej sie to wałkuje.. Quote
iwona&CAR Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 [quote name='arjuna']jednak niepokoi mnie hipokryzja osób, ..[/quote] Hipokryzji tu duzo !!!!!!!!!!!!!!! wyciagaja psy ze schronisk czy z rak oprawcow a sami maltertuja swoje psy odrabywujac zdrowe czesci ciala . Wystarczy przyklad [b]twiggy[/b] ,ktora nie mogla patrzec na ogon u swojego psa i znalazla rzeznika ktory odrabal jej doroslemu szczeniakowi ogon :angryy: A ponoc kocha swojego psa :crazyeye: :roll: :angryy: Quote
twiggy Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 [quote name='iwona&CAR'] odrabal jej doroslemu szczeniakowi ogon :angryy:[/quote] Droga Paniusiu!Nie ma czegoś takiego jak [B]dorosły szczeniak![/B]Jest szczeniak [B]albo[/B] dorosły pies! :p [quote]A ponoc kocha swojego psa :crazyeye: :roll: :angryy:[/quote] no ba!teraz to kocham Go [B]jeszcze bardziej! :loveu: :eviltong:[/B] Quote
Patisa Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 [quote name='twiggy']Droga Paniusiu!Nie ma czegoś takiego jak [B]dorosły szczeniak![/B]Jest szczeniak [B]albo[/B] dorosły pies! :p[/quote] taa? a wiesz, ze ten zabieg jest najmniej bolesny 1-3 dniu życia szceniaka? Ile miał wtedy twój pies? Pewnie fajnie chrząknęła jego kość, gdy ją odcinano co?:cool3: [quote name='twiggy']no ba!teraz to kocham Go [B]jeszcze bardziej! :loveu: :eviltong:[/B][/quote] wow...chyba Cię zacznę szanować. Może ja odetnę swojej suce nogę, będzie wtedy taka oryginalna....o! wiem! uszy jej też oberżnę, bedzie bardziej podobna do boksera! :loveu: Quote
iwona&CAR Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 [quote name='twiggy']Droga Paniusiu!Nie ma czegoś takiego jak [B]dorosły szczeniak![/B]Jest szczeniak [B]albo[/B] dorosły pies! :p[/quote] Nazywaj jak chcesz ,byl juz u Ciebie a nie u hodowcy i potrafilas biednemu bezbronnemu zwierzakowi odrabac ogon bo nie moglas na taki niekopiowany patrzec . [quote]no ba!teraz to kocham Go [B]jeszcze bardziej! :loveu: :eviltong:[/B][/quote] A WIESZ JAK TAKA MILOSC SIE NAZYWA ? Quote
twiggy Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='Patisa']Ile miał wtedy twój pies? Pewnie fajnie chrząknęła jego kość, gdy ją odcinano co?:cool3:[/quote] poczytaj se panna od początku to się dowiesz! :p i zapewniam Cie,że nic nie chrzaknęlo!Chrząka jak się łamie...:eviltong: Jestem jedną z niewielu co się do tego przyznaje,ale uwierz...nie jestem jedna! :diabloti: [quote]wow...chyba Cię zacznę szanować. Może ja odetnę swojej suce nogę, będzie wtedy taka oryginalna....o! wiem! uszy jej też oberżnę, bedzie bardziej podobna do boksera! :loveu:[/quote] a rób co chcesz!Twoje małpy,Twój cyrk! :evil_lol: możecie wyżywac się teraz na mnie ile wlezie,ale nic to nie zmieni...nie dokleję mojemu Psu reszty ogona Quote
twiggy Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='iwona&CAR'] A WIESZ JAK TAKA MILOSC SIE NAZYWA ?[/quote] nooo...na pewno z tych lepszych co Twoja!nie uczłowieczam przynajmniej swojego Psa i nie robię z niego małpy...:lol: To byłoby na tyle. Sajonara Quote
Ania od Bory Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='Patisa']wiesz, tak się składa, ze interchampion nie ma ŻADNYCH wad, wszystko ma w jak najlepszym porządku i dlatego właśnie ma swój tytuł. A szczeniaki z tak dobrego kojarzenia też maja świetny eksterier. To dość logiczne ;)"[/quote] No np. BIG TEX jedyny ast w Polsce, który ma championa USA, piękny pies z kopiowanym uchem :lol: [quote name='Patisa']obcięłaś swojej suce uszy? Miała wadliwe, a Ty chciałaś to zamaskować. "[/quote] Noooo, straszne miała uchole... do samej ziemi :evil_lol: "[URL]http://i36.tinypic.com/wvy6o0.jpg[/URL]" I zmaltretowana rekonwalescentka dzień po zabiegu: "[URL]http://i34.tinypic.com/353cx2a.jpg[/URL]" Coś mi się kojarzy, że my się [B]arjuna[/B] znamy z niebieskiego foo ;) Gdzieś mi się kojarzy zdjęcie Twojego psiaka :lol: Quote
iwona&CAR Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='twiggy']nooo...na pewno z tych lepszych co Twoja!nie uczłowieczam przynajmniej swojego Psa i nie robię z niego małpy...:lol: [/quote] Lepszych niz moja tzn jaka jest moja ???? piszesz by sobie popisac prawda ? to chyba zarazliwe wsrod opozycji :diabloti: lutomskak weterynarz tez pisala brednie ze mam psa golic na lyso a sama w ukrop wystawiala psa i jeszcze podduszala smycza by stal :crazyeye: zobacz jaka u nas zima i nawet snieg padal :lol: [URL]http://www.czarnyterier.eu/viewtopic.php?t=10&start=510[/URL] Twoja milosc [B]twiggy [/B]polega na traktowaniu psa jak przedmiot , robienie z psa zywoplotu czy kukly :angryy: ktora mozna maltretowac i nazywac to miloscia :roll: :mad: No chyba ze kochanie psa ma na tym polegac wg Ciebie :shake: Quote
iwona&CAR Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='niceravik']Zmieniajmy, wysyłajmy, przeklejajmy. Ważne, że działamy, coś robimy. Pamiętacie, ten ważniak z Ministerstwa twierdził, że minister działa na postawie SYGNAŁÓW :mad:. Dajmy zatem wyraźny sygnał, że NIE ZGADZAMY SIĘ NA OBCINANIE OGONÓW I USZU :mad: .[/quote] Wstawilam na forum o Czarnych Terierach .:p Na pewno znajda sie tacy co wysla ,bo wsrod hodowcow Czarnych Terierow jest coraz wiecej zwolennikow pieknych dlugich ogonow w tej rasie :multi: Quote
arjuna Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='Ania od Bory']No np. BIG TEX jedyny ast w Polsce, który ma championa USA, piękny pies z kopiowanym uchem :lol: Noooo, straszne miała uchole... do samej ziemi :evil_lol: "[URL]http://i36.tinypic.com/wvy6o0.jpg[/URL]" I zmaltretowana rekonwalescentka dzień po zabiegu: "[URL]http://i34.tinypic.com/353cx2a.jpg[/URL]" Moja sunia to Back to my dreams Canossa o. Ordior Antares, m. Ina Atillo :lol: Coś mi się kojarzy, że my się [B]arjuna[/B] znamy z niebieskiego foo ;) Gdzieś mi się kojarzy zdjęcie Twojego psiaka :lol:[/quote] Big Tex to już psi senior-pamięta czasy, gdy kopiowanie było uznawane i uważane za normalne. dzisiaj, gdy już potwierdzono, że jest to znęcaniem się nad zwierzętami,jest to nielegalne i sprawia psu niepotrzebny ból:można by było przełamać te sredniowieczne kanony piękna. Sama napisałaś, że kopiowałaś swej suce uszy, bo miala nie takie uszy..przy czym teraz piszesz, że takie złe nie były..tak więc w czym rzecz? skoro pies mial dobre ucho, to może lepioej by było je zostawić, choćby po to, by nikt nikogo nie podejrzewał o maskowanie wad?:P Większość ast moich znajomych ma kopiowane uszy, jednak przekonania zaczynają im sie zmieniać. Bo okazuje się, że ucho naturalne wygląda..naturalnie i całkiem nieźle, a ważniejsze od tego jest np. wykonanie badania w kierunku hd przed rozmnożeniem. Miło widzieć, że hodowle zaczynają iść w tym kierunku-obstawiają przede wszystkim na zdrowie psa: bo szczerze powiedziawszy, nie kupiłabym teraz psa po rodzicach bez takich badań, czy rodzicach z kopiowanym uchem (i może w ten sposób zamaskowaną wadą) ps. może i sie znamy, faktycznie często tam buszuję:razz: Quote
Ania od Bory Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='arjuna']Sama napisałaś, że kopiowałaś swej suce uszy, bo miala nie takie uszy..przy czym teraz piszesz, że takie złe nie były..tak więc w czym rzecz? skoro pies mial dobre ucho, to może lepioej by było je zostawić, choćby po to, by nikt nikogo nie podejrzewał o maskowanie wad?[/quote] Uszy mojej suni układały się niczym "śledziki" ;) przy czym jedno lekko zachodziło do przodu, natomiast idelane uszka miała właśnie miotowa siostra mojej sunieczki, uszka małe idealnie układające się w płatek róży. Wiesz Arjuna to o co kto mnie podejrzewa odnośnie maskowania wad to tak szczerze mi zwisa i powiewa :cool3:. Moja sunia miała już swój debiucik wystawowy, laska dostała od sędziego ocenę doskonałą więc... Ponadto wiem co mam w domu, dla mnie moja Niunia jest najpiękniejsza, nawet jej ADHD zdążyłam już pokochać :loveu: Quote
niceravik Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='arjuna']...jednak [B]niepokoi mnie hipokryzja[/B] osób, które np. odrąbują psom części ciała, a są przecienw np. walkom psów... Z moralnego punktu widzenia-jedno i drugie sprawia psom ból, jedno i drugie jest niebezpieczne dla życia psa, [B]jedno i drugie spełnia jakąś funkcję..[/B] to trochę obłudne pisać, że ktoś jest przeciwny psim walkom, ale kopiuje psy...jakby spojrzeć na to realnie...to częściej giną psy poddane narkozie niż te, które biorą udział w walkach psów(oczywiście mówimy tu o walkach organizowanych przez hodowle psów-nie pisze o walkach kundli w piwnicach) ... [/quote] [FONT=Verdana]Zgadzam się. [/FONT] [FONT=Verdana]To funkcja „obłudnie lubianego” przedmiotu, który można według chwilowej zachcianki - dowolnie użyć, modnie przyciąć odpowiednio do upodobań – niczym żywopłot, samolubnie ukształtować poprzez pozbawienie ogona i uszu – głównie po to aby zamaskować niedostatki fanaberyjnie wyimaginowanego kanonu urody i zarobić większą kasę, to funkcja rzeczy, zabawki. [/FONT] Quote
LALUNA Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [QUOTE]... Ponadto wiem co mam w domu, dla mnie moja Niunia jest najpiękniejsza, nawet jej ADHD zdążyłam już pokochać :loveu:[/QUOTE] Chyba jedna nie jest najpiekniejsza skoro musiałas ją poddac "operacji plastycznej" czyli upiększaniu ucha coby głowa prezentowała sie ladniej. Ten opis tez nie wskazuje ze była dla Ciebie najpiekniejsza. Widocznie nie była, skoro Cię to az tak denerwowało, ze postanowiłaś uciac psu uszy. [QUOTE]Uszy mojej suni układały się niczym "śledziki" ;-) przy czym jedno lekko zachodziło do przodu, natomiast idelane uszka miała właśnie miotowa siostra mojej sunieczki, uszka małe idealnie układające się w płatek róży. [/QUOTE] Przykre jest w tym wszystkim to, ze pies przyjmuje najgorsze z rąk przewodnika, nieświadomy ze własciciel go krzywdzi. Przyjmuje wszystko z najwiekszym zaufaniem, ze człowiek jest jego opiekunem i musi mu ufac i być przy nim. Dlatego sprostac temu czym nas obdarza pies jest bardzo trudne a dla niektórych niemozliwe, skoro potrafia zawieść to zaufanie. Quote
Ania od Bory Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [B]Laluna[/B] aż mi się chce żyć jak takie głupoty czytam :evil_lol: Quote
niceravik Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='twiggy']nasze kopiowane wpuszczają...a na dodatek właśnie te wygrywają! :eviltong:[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Tak do końca, nie ma pewności z kogo ty się naśmiewasz. Nie jest wykluczone, że sędziowie WYŁĄCZNIE PRZEZ LITOŚĆ takiego psa holują na pudło, bo cóż on jest winny, że ma durnowatego pana. Przynajmniej tak mu wynagrodzą jego „kopiowany los”.[/FONT][/COLOR] [quote name='iwona&CAR']Wstawilam na forum o Czarnych Terierach .:p Na pewno znajda sie tacy co wysla ,bo wsrod hodowcow Czarnych Terierow jest coraz wiecej zwolennikow pieknych dlugich ogonow w tej rasie :multi:[/quote] EXTRA :loveu: Quote
gops Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 ...jesli chodzi o ogony to mozna psu sciac ogon do wieku 2 tyg przynajmniej mi tak wet mowil z ciekawosci pytalam ostatnio znajomego on kiedys kopiowal psy teraz jest zakaz i tego nie robi ale wiem ze jakbym chciala to spokojnie mojemu psu by obcial uszy czy ogon po znajomosci .. a uszy widzialam psa piecioletniego ktoremu scinali uszy :roll: nic mu nie bylo.. ale niewiem jakos jak szczeniakowi tna uszy to jakos przejdzie ale doroslemu psu bym w zyciu nie sciela..;) wsumie to szczeniak czuje tak samo ..niewiem.. mysle ze jak by to tak bardzo psa bolalo to zaden wet by tego nie robil.. Quote
Beata_Dorobczyńska Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='Ania od Bory']..... uszka małe idealnie układające się w płatek róży. nawet jej ADHD zdążyłam już pokochać :loveu:[/quote] W sumie to szkoda, ze nigdy Cie nie widziałam - bo ...gdybyś miała uszka takie nie do końca przyklejone do głowy , takie lekko odstające to .... to ja bym chetnie uzyła nożyczek .... znieczulenie tez moge dać , no nie bede żałować a następnego dnia tak lekko na spacerku pociągnę za takie piekne juz uszka w kształcie np muszelki . Nie wiem czy ADHD jest cecha , którą powinno sie dopuszczać do dziedziczenia a oceny sędziów , no coz bardzo subiektywne niestety i często ustalanie poza ringiem. EOT. Dziewczyny , SYGNAŁ wysłałam. Quote
Karmi Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='Ania od Bory']Uszy mojej suni układały się niczym "śledziki" ;) przy czym jedno lekko zachodziło do przodu, natomiast idelane uszka miała właśnie miotowa siostra mojej sunieczki, uszka małe idealnie układające się w płatek róży. Wiesz Arjuna to o co kto mnie podejrzewa odnośnie maskowania wad to tak szczerze mi zwisa i powiewa :cool3:. Moja sunia miała już swój debiucik wystawowy, laska dostała od sędziego ocenę doskonałą więc... Ponadto wiem co mam w domu, dla mnie moja Niunia jest najpiękniejsza, nawet jej ADHD zdążyłam już pokochać :loveu:[/quote] Tjjjak... Masz psa z miotu na literę B, data urodzenia: 31.01.2008 r. :eviltong: więc jeśli już to ,,wybitnie obiecująca". Info ze strony hodowli: [I]Śliczna siostra naszej BORN, [B]xxx[/B] w klasie szczeniąt otrzymała ocenę Wybitnie obiecującą (WO) oraz lokatę II z wpisem do karty ocen - Najlepsze szczenię." [/I]stąd:[URL]http://www.canossa.prv.pl/[/URL] Z tym maskowaniem to chyba nie podejrzenia.;) Na stronie Twojego hodowcy jest wzorzec: ,,[I]Uszy wysoko osadzone, kopiowane lub pozostawione naturalne. Preferowane są uszy nie przycięte, które powinny być krótkie, w kształcie płatka róży lub półuniesione. Wiszące uszy są wadliwe." [/I]Inna sprawa, ze na stronie hodowli nie ma nic o zdrowiu psów. Jest za to wielokrotnie powtórzone, że to super obrońcy.;) Aaa zaciekawiło mnie zdanie:,,[I]Jego żywotność bardzo przydaje się na wsi, gdzie oczyszcza on teren ze szkodników."[/I] Quote
Beata_Dorobczyńska Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='gops']wsumie to szczeniak czuje tak samo ..niewiem.. mysle ze jak by to tak bardzo psa bolalo to zaden wet by tego nie robil..[/quote] Kasa uśmierza kazdy ból , szczególnie jezeli nie dotyczy to bezpośrednio poddanego bólowi. Zapewniam Cie , ze boli i to bardzo , Szczeniaki piszczą i robia kupę z bólu ale wetom to jakos nie przeszkadza . W sumie w rzeźni tez ludzie pracuja i tez im to nie przeszkadza. Quote
Ania od Bory Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='Beata_Dorobczyńska']W sumie to szkoda, ze nigdy Cie nie widziałam - bo ...gdybyś miała uszka takie nie do końca przyklejone do głowy , takie lekko odstające to .... to ja bym chetnie uzyła nożyczek .... znieczulenie tez moge dać , no nie bede żałować a następnego dnia tak lekko na spacerku pociągnę za takie piekne juz uszka w kształcie np muszelki[/quote] Widziałaś, widziałaś tylko nie poznałaś, za dużo na uszy i ogony spoglądasz :evil_lol: Przez to człowieka nie widzisz :cool3: Quote
Beata_Dorobczyńska Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='Karmi']Aaa zaciekawiło mnie zdanie:,,[I]Jego żywotność bardzo przydaje się na wsi, gdzie oczyszcza on teren ze szkodników."[/I][/quote] Z tego to sie niezle usmialam . Moim zdaniem aby byc hodowca powinno sie miec licencje i przejsc odpowiednie testy. Poki co to niestety " brzytwa w reku małpy ". [B]Ania od Bory[/B] - a gdzie ? Zebym juz nastepnym razem była przygotowana ? Quote
Ania od Bory Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='Beata_Dorobczyńska']Z tego to sie niezle usmialam . Moim zdaniem aby byc hodowca powinno sie miec licencje i przejsc odpowiednie testy. Poki co to niestety " brzytwa w reku małpy ".[/quote] Czy wiesz, że obrażasz człowieka, którego nawet nie znasz? :-( Ludzie co się z wami dzieje, czy Wam te uszy i ogony widok na świat przykrywają? Quote
Beata_Dorobczyńska Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Tak, tak zapomniałam , ze czytanie ze zrozumieniem to duza sztuka. Tłumaczę - w tym poscie nie ma nic obrazliwego wobec nikogo . I nadal podtrzymuje, ze powinny byc licencje na prowadzenie hodowli psów tak samo jak sa licencje na posiadanie broni . Quote
Karmi Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 [quote name='Ania od Bory']Czy wiesz, że obrażasz człowieka, którego nawet nie znasz? :-( Ludzie co się z wami dzieje, czy Wam te uszy i ogony widok na świat przykrywają?[/quote] I tu się mylisz. Zawsze uważałam i uważam, że pies to po pierwsze charakter i zdrowie potem wygląd. A o ,,człowieku" wiele mówi strona jego hodowli. Widać jakie są preferencje :cool3: Quote
Recommended Posts