Jump to content
Dogomania

SCHRONISKO ELBLĄG-Psy do adopcji: POST NR 1, NR 4.Miejsca na 80,a psów 220! Pomocy!

Recommended Posts

Posted

przyniósł do schroniska dzis ktos psa w typie sznaucera olbrzyma (?). czarny duży misio- max 5tyg. - pan go znalazł:crazyeye:. Jest cudniasty:loveu:

i Eldo poszedł do domu:multi:. Spotkalam go pózniej na przystanku autobusowym- chodzi na smyczy jak wyszkolony:-o. bardzo grzeczny i pewny siebie piesek:loveu:

• Replies 12.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Właśnie miałam telefon w sprawie naszej wysterylizowanej Rity. Jestem z Państwem umówiona na sobotę. :D Trzymajcie kciuki, bo dom jak w raju. Ogród, ludzie SUPER :)

Posted

Eldo ( no chyba nie pomylilam imienia- kto ja:evil_lol:?) to ten bialy szczeniorek

na spacerku byla "chodząca"izolatka, czyli Grubcio, Kaspar. Grubcio ( czy on ma wątek?) byl taki szczęsliwy. jest cudowny. Kaspar przytyl i chyba powoli musi zejsc z tej kurczakowej diety, bo robi się parówka;). Ania wzięla Bajaderke. Na koniec poszlam z Nerusiem- odkąd ma swoją budę bardzo się zmienił. Jest b. szczęśliwy,że ma swoje własne miejsce. Ze nikt go nie przegania, nie gryzie, nie podgryza. Ledwo co wychodzi z budy- siedzi i się nią rozkoszuje.

Poza tym otwiera się coraz bardziej. Na spacerku mnie polizał (szok) w twarz:)

Posted

Przechwyciłyście mój domek dla haskiego w Braniewie ;), więc zapytuję czy macie kogoś na 6 mczna sunie huski. Jadę do ludzi z intewencją. Dosyć już suczka dostała kopniaków, razów, musze ją zabrać !

Posted

mam milion telefonów w sprawie naszego huskiego Ica, ale telefonu niestety z poludnia polski-ludzie nie chca przyjechac czy nawet zasponsorowac transportu- to nie ma o czym gadac.

o jaki dom chodzi? dla naszego hasiora? jesli tak - to p. Jola jest winna:evil_lol::lol:

Posted

Tak, ponieważ Ice we wtorek jedzie do Braniewa.
Mamy jeszcze Harrego, więc jeśli byłby jakiś wolny, chętny dom- wydamy go.
Jednak myślę Basiu, że 6 miesięcznego szczeniaka wydasz w jeden dzień :) Dodaj ogłoszenie na portelu, lub proszę przekaż mi jakieś ładne zdjęcia psicy, a sama to zrobię.

Dorota, Eldo to duży, biały szczeniak- brat Liroya. :)

Posted

a ok. to zamiast Ice będę proponowac Harrego. Czy są jakies aktualne zdjęcia?

Vitko nasza fotografko wspaniala:)- mam strasznie duzą prosbe o zdjecia
Gadulki z 3 ( i jesli zostanie czasu i miejsca to Grubcia- on nie ma zadnych fajnych i kilka Nerusia- jest przy budzie). Ja zresztą w sobotę też będę ...prawdopodobnie;)

Posted

Jutro z Wrocławia:-oprzyjedzie bardzo fajna pani po Harriego. Zadzwonila w sprawie Ice, ale Ice już idzie. chcę jej przeslac kilka zdjęc Harriego.[B] czy ma ktoś może jakieś ? ile on ma lat?[/B]

Posted

[quote name='Charly']Jutro z Wrocławia:-oprzyjedzie bardzo fajna pani po Harriego. Zadzwonila w sprawie Ice, ale Ice już idzie. chcę jej przeslac kilka zdjęc Harriego.[B] czy ma ktoś może jakieś ? ile on ma lat?[/B][/quote]

O której Pani będzie? Ja mam jeszcze takie zdjęcie:
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images41.fotosik.pl/111/311aaf687d56d27dmed.jpg[/IMG][/URL]
Tylko, żeby nie było żadnej afery, bo Ice też będzie w schronisku- tyle, że jest zarezerwowany i Pani go nie dostanie .
Harry jest trochę starszy niż Ice, powiedziałabym coś około 3-4 lat.

Super, gdyby jutro poszedł i Harry, i Rita. :)
Może coś jeszcze.. jej, byłoby cudownie!

Posted

super. ja jej powiedzialam, ze Ice jest juz zarezerwowany. Harry zresztą jest tak samo urodziwy jak Ice, jesli nie bardziej. Jest potężniejszy. W takim razie piszę do niej. Jej zresztą było obojętnie. wazne zeby hasiory nie siedzialy w klatce.

Posted

Dla mnie Harry jest zdecydowanie ładniejszy niż Ice. Ice jest zarezerwowany tylko dlatego, że jest młodszy ( 2 ) .
Harry jest potężniejszy, ciągle wygląda, jakby był dumny, rusza się z ogromną gracją i ma jakby dłuższe futro na szyi, co wygląda jakby miał taki "szal" . Według mnie, o wiele ładniejszy :D.

Posted

do tego Harry ma smieszny charakter- wymusza spacerki opierając łapy na ramionach i patrząc swoim niebieskim okiem prosto w oczy człowieka:evil_lol::evil_lol: Marek musial go sciągac ze mnie ostatnio:evil_lol:

Posted

[quote name='Vitka']Dla mnie Harry również jest ładniejszy! :lol:[/quote]

bardzo fajnie, jeśli pójdzie. prędzej czy pózniej znajdzie dom. Wielka szkoda tylko ,ze miasto wycofalo darmowe sterylki. Zastanawiam się, czy możemy cos zrobic aby to przywrócili. żeby opłacali choc kilka sterylek/kastracji w miesiącu- tak żeby wszytkie psy rasowe, w typie szły wykastrowane do domu. Bez wyjątku.

Posted

Z tego, co wiem obowiązkowa sterylizacja i kastracja to punkt 4 OTOZ'owskich umów adopcyjnych, więc żaden problem odgórnie narzucić właścicielowi taki obowiązek i to skontrolować.

Ale przecież schronisko ma podpisaną umowę z weterynarz na kilka/ kilkanaście (nie wiem ile aktualnie) sterylizacji/kastracji miesięcznie, trzeba to wykorzystać i w ramach tego przynajmniej na razie robić te zabiegi, zwłaszcza przy psach rasowych, w typie ras, sukach, które trafiają do schroniska z cieczką i psach, które zamieszkają na dworze, czy będą miały wybieg...

Sporo miast ma też program tańszych sterylizacji i kastracji w konkretnym miesiącu, Łódź miała bodajże marzec, Gdynia kwiecień, może i Elbląg ma taki program, sporo osób, które adoptowało psiaki na pewno chętnie, by z tego skorzystały.

Posted

[quote name='natalia_aa']Z tego, co wiem obowiązkowa sterylizacja i kastracja to punkt 4 OTOZ'owskich umów adopcyjnych, więc żaden problem odgórnie narzucić właścicielowi taki obowiązek i to skontrolować.

Ale przecież schronisko ma podpisaną umowę z weterynarz na kilka/ kilkanaście (nie wiem ile aktualnie) sterylizacji/kastracji miesięcznie, trzeba to wykorzystać i w ramach tego przynajmniej na razie robić te zabiegi, zwłaszcza przy psach rasowych, w typie ras, sukach, które trafiają do schroniska z cieczką i psach, które zamieszkają na dworze, czy będą miały wybieg...

Sporo miast ma też program tańszych sterylizacji i kastracji w konkretnym miesiącu, Łódź miała bodajże marzec, Gdynia kwiecień, może i Elbląg ma taki program, sporo osób, które adoptowało psiaki na pewno chętnie, by z tego skorzystały.[/quote]

u nas są psiaki kastrowane, tylko tego jest tyle, ze nie da rady kastrowac wszystkiego.

a czy osoby adoptujące psiaki chętnie korzystają z darmowych sterylek? - pewnie tak. Najpewniej jesli chodzi o kundelki- choć co drugi twierdzi, ze suka raz w zyciu mlode musi miec.
Tylko, że ja oglaszając np. huskiego dostaje min. 2 telefony dziennie. sporo odpada, bo chętni mieszkają za daleko, ale...jeszcze więcej odpada bo ja mówię, ze pies jest wykastrowany, czy tam suka wysterylizowana Zapał gasnie...zadzwonimy, zgłosimy się i słuch po nich zaginąl. Z tego wnioskuje, ze dzwoni cała masa ludzi, którzy po prostu chcą psa rozmnażac. Kilka mówi o tym otwarcie.

Posted

[quote name='natalia_aa']Z tego, co wiem obowiązkowa sterylizacja i kastracja to punkt 4 OTOZ'owskich umów adopcyjnych, więc żaden problem odgórnie narzucić właścicielowi taki obowiązek i to skontrolować.

[B]Ale przecież schronisko ma podpisaną umowę z weterynarz na kilka/ kilkanaście (nie wiem ile aktualnie) sterylizacji/kastracji miesięcznie, trzeba to wykorzystać [/B]i w ramach tego przynajmniej na razie robić te zabiegi, zwłaszcza przy psach rasowych, w typie ras, sukach, które trafiają do schroniska z cieczką i psach, które zamieszkają na dworze, czy będą miały wybieg...

Sporo miast ma też program tańszych sterylizacji i kastracji w konkretnym miesiącu, Łódź miała bodajże marzec, Gdynia kwiecień, może i Elbląg ma taki program, sporo osób, które adoptowało psiaki na pewno chętnie, by z tego skorzystały.[/quote]

Na 5 zabiegów miesięcznie.
I niekoniecznie są to kastracje/sterylizacje, bo jesli trafi sie składanie złamanej nogi, to już o jedną sterylkę mniej. Z tego powodu np. suki, od maleńkiej ciązy przebywające u nas, musiały urodzić.
Wszystko rozbija sie o pieniadze.
Na pewno lepiej wysterylizowac sukę w ciazy, kundla, niz nieciężarną rasopodobną.
Też uwazam,z e wszystkie suki powinny iśc wysterylizowane, i "rasowe" psy równiez, ale jak na razie wydaje sie to nierealne.

Posted

Ale miasto przeciez sterylizowała [B]PO[/B] wzięciu psa i to [B]TYLKO [/B]na zyczenie własciciela, wiec nie rozwiązuje to problemu sterylizacji suk zaciążonych i "rasowych" :(

A sterylka to podstawa, choćby dlatego, co piszesz Charly,z e wystarczy, żeby jakaś częśc suk od nas urodziła i odchował młode, a wszystko traci sens.

Punkt 4 umowy adopcyjnej jest wazny, oczywiscie, ale nie słyszłam,zeby było to jakoś kontrolowane, a tym bardziej egzekwowane, niestety.

Poza tym wysterylizowane suki o wiele łatwiej i szybciej znajdują domy- u nas w schronisku przeważają suki, bo ludzie wolą brać psy. Natomiast wszystkie wysterylziowane suki w mig znajdują domy.
Ech, marzenie.

Posted

[quote name='kordonia']Na 5 zabiegów miesięcznie.
I niekoniecznie są to kastracje/sterylizacje, bo jesli trafi sie składanie złamanej nogi, to już o jedną sterylkę mniej. Z tego powodu np. suki, od maleńkiej ciązy przebywające u nas, musiały urodzić.
Wszystko rozbija sie o pieniadze.
Na pewno lepiej wysterylizowac sukę w ciazy, kundla, niz nieciężarną rasopodobną.
Też uwazam,z e wszystkie suki powinny iśc wysterylizowane, i "rasowe" psy równiez, ale jak na razie wydaje sie to nierealne.[/quote]

no wlasnie. 5 zabiegów to nic. Non stop przychodzą do schroniska zaciązone sunie i je tez trzeba sterylizowac. i tyle z tych sterylek. Ja po prostu czasem łapie doła rozmawiając z ludzmi- bo widzę tyle poświęcenia, pracy w schronisku. A potem sobie wyliczę, ze jesli choc tylko jedna suka się rozmnozy, a potem jej dzieci się rozmnożą to:shake:
Miasto powinno wrócić te sterylki.

Posted

[quote name='kordonia']Ale miasto przeciez sterylizowała [B]PO[/B] wzięciu psa i to [B]TYLKO [/B]na zyczenie własciciela, wiec nie rozwiązuje to problemu sterylizacji suk zaciążonych i "rasowych" :(

to fakt. Tyle, ze każdy adoptujacy zwierzaka dostawal skierowanie na darmową sterylkę i teoretycznie każdy jeden mógł to zrobic. Więc miasto liczyło się chyba z tymi kosztami. Więc niech teraz dają na sterylki psów w schronisku. Miesięcznie na tyle ile srednio miesięcznie schodzi.psiaki są karmione, leczone, socjalizowane. A potem się taka adoptowana suka rozmnoży i wszystko bierze w łeb.

no to se pogadalysmy;) ech