Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

[quote name='Romas']Malawaszka ,nie poddawaj sie .Sama widzisz ,gdybys wykapala wczesniej Lunke to byloby OK.A wogole to nie boisz sie ,ze Ci zmarznie taka ostrzyzona?[/quote]

nie boję się bo nie ostrzygłam jej na krótko - nadaj ma dłuższe włoski tylko nie jest już takim kudlaczem ;)

Agatko i Ka-Vanga - gratulacje :multi:

Posted

[quote name='Natalia_W']Zna sie ktos moze na pochodnych funkcji ?????????? :/ ;( :( ;( zaraz na glowe dostane bo mi nic nie wychodzi :([/quote]

ja jeszcze co nieco pamietam bo mi do ekonomii matematycznej bylo to teraz potrzebne

Posted

[quote name='Elitesse']ja jeszcze co nieco pamietam bo mi do ekonomii matematycznej bylo to teraz potrzebne[/QUOTE]
ja to chyba jakas ciemna z tej matmy jestem i jeszcze zeby bylo smieszniej to na rozszerzonej jestem... :/ masakra...

Posted

[quote name='Elitesse']Wacius wazy 8 kg i ma 32 cm w klebie tylko on jeszcze mlodziak jest bo ma dopiero roczek i pewno mu jeszcze wagi przybedzie

poglaskaj i podrap za uszkami Bolusia ode mnie !! niech chlopak wraca do zdrowia !!!![/quote]

moja ma dwa lata wazy 8 kg i ma 34 cm i nie moze wazyc wiecej bo to juz by nie wygladalo ladnie

32 centymetry to jak na samca dosc malo tak mi sie wydaje

Posted

[quote]32 centymetry to jak na samca dosc malo tak mi sie wydaje[/quote]

bo my mamy takie prawdziwe miniusy :loveu: Wacio to moze jeszcze podrosnac (oby nie) bo to maluch jeszcze ale moj Floyd (4) to napewno juz nie podrosnie ;)

Posted

A Bangitka najpierw w swojej klasie wywalczyla 1 lokate i CAC, nastepnie w porownaniu wygrala CACIB, a na deser BOB :cool3: . Na grupie przeszlysmy przez ostra selekcje i zalapalysmy sie do pierwszej piatki, hehe wsrod samych olbrzymow molosowatych :).[/quote]

Gratulacje dla sznaucerków i ich właścicieli!!! :lol:

Posted

[quote name='Angelka']Romas źle mówisz 14 kg to prawidlowa waga przy 42 cm ,
Wg wzorca: wzrost 45-50cm waga od 14 - 20 kg:lol:[/quote]

:-) Nie bede sie sprzeczac ale jednak sadzac po moich psach waga 14 kg to zdecydowanie za malo .

Dzewczyny ,podpowiedzcie prosze.
Zastanawiam sie nad ta wystawa w NDM.Tam sedziuje pan ,ktory dopiero zrobil uprawnienia na sznuacery ( dobrze zapamietalam ?).
No i zastanawiam sie czy w takim razie warto pojechac ,bo moze czlowiek nie znajac zbyt dobrze sznuacerow bedzie stawial na inne cechy niz sa w cenie u sznaucerow.
Wiecie ,ze kazda rasa ma swoja specyfike i np w niektorych zdobywaja ocene doskonala psy ,ktore maja ta jedna ceche( glowe, szate ) choc nie sa ogolnie idealne.
A czy taki nowy sedzia bedzie szukal tych sznucerowych cech czy podeprze sie tym co zna ze swoich ras np grzbiet , przedpiersie czy cos tam.
Mam dylemat ,bo chce pojechac i dowiedziec sie czy warto dalej jezdzic a czy taka ocena bedzie miarodajna?
No i co robic?Co byscie zrobily na moim miejscu ?

I pytanie nr 2 ,jak wytrymuje Bianke na poczatku marca a ostrzyge pod koniec marca przedpiersie i podogonie to bedzie O.K na wystawe?Ona wolno zarasta.A moze to za pozno bedzie ?

Posted

Romas!

Na pewno jedna ocena nie będzie miarodajna i warto pojeździć też do innych sędziów. Mimo, że wzorzec jest jeden, każdy z sędziów ma swoje preferencje co do ostatecznego wyglądu sznaucera i ocenia pod swój gust.
Dopiero jak otrzymasz oceny od kilku sędziów i większość będzie jednomyslna to możesz oprzeć się mniej więcej o ich ocenę co do Bianki.

Odnośnie trymowania, to jeżeli wystawa jest 9 kwietnia, a chcesz wytrymować Biankę w marcu, to nie odrośnie.
Radzę zrobić to tak z 3 miesiecznym wyprzedzeniem ( czyli właściwie jużteraz).
Jesteś z Warszawy więc polecam fryzjerkę, która przygotowywała olbrzymki Ka- Vangi.

Posted

Ojej ,ale mnie przestraszylas, to juz powinnam trymowac ??!! Matko !Dzieki za zwrocenie uwagi na ta sprawe.Musze w takim razie zaczac dzialac.
Chcialam ja zrobic sama .Moze nie trymuje wystawowo ale tez nie robie tragicznych bledow.
Nie wiem jednak czy to do konca dobry pomysl,bo czy to moze zawazyc na ocenie ,ze pies bedzie perfekcyjnie przygotowany albo bedzie zwyczajnie zrobiony ?W koncu to klasa mlodziezy tylko .
Ale jakby znow zaprzepascic szanse na dobra ocene ,bo mi sie nie chcialo do fryzjera isc to tez kiepsko.
Hm...Ka-Vanga posylam Ci priva.

Posted

Hej, hej. Dawno mnie tu nie było, bo mamy z Izą spory pracy przed otwarciem salonu-sklepu :)

Odrabiając zaległości:
Wszystkiego najlepszego dla solenizantek Ka-Vangi i Madziorki:new-bday:
Trzymam kciuki za Bolusia, żeby szybko wyszedł z anginki:kciuki:

Witam nowych dogomaniaków:lol:
Gratuluję Guci serdecznie zostania babcią:klacz: :knajpa:
Wielkie gratki dla polskiej ekipy w Trencinie, że nas tak pięknie reprezentowali!!!:multi: :laola: Mnie już skręca żeby na jakąś wystawkę się wybrać;)

Posted

Romas!

Może zaważyć na ocenie. jeśli sędzie będzie miał kilka suk dajmy na to doskonałych i będzie się zastanawiał nad ich rozlokowaniem na miejscach lokatowych, to na pewno wybierze tę która lepiej się prezentuje, oraz tę którą lepiej pokazuje wystawca.
Przecież na końcową ocenę sędzia ma tylko kilka minut do zastanowienia. Ostateczny rzut okiem i werdykt: ta 1 , tamta 2 itd.

Posted

Romas ja bym ci radzila isc do fryzjera chociazby przed sama wystawa - na przygotowanie zebys na wlasnym psie zobaczyla jak to powinno byc dobrze zrobione, bo tak jak mowi Olivka "fryzura" tez wplywa na ocene

Posted

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi ,wezme to pod uwage.
Chcialam sprawe wystawy zalatwic szybko i jak najmniejszym kosztem,woz albo przewoz.Ale teraz sobie mysle ,ze moze macie racje ,moze powinnam zrobic wszystko co nalezy zebym sobie nie plula w brode potem .

Posted

Romas!

Zrób co należy, a to zaprocentuje.
Abstra****ąc, często spotykam się na ringach z ludźmi, którzy nie umieją swoich psów przygotować, pokazać, a potem mają przeważnie pretensje nie do siebie samych, tylko do właścicieli psów, które wygrały.
Kompletny brak obiektywizmu.:roll:

Posted

[quote name='Elitesse']oo widzieliscie juz nowe nabytki w hermesie ?? :crazyeye:[/quote]

Czy możesz mi powiedzieć coś więcej o "hermesie"? Tak jest nazwana jakaś strona? Bardzo interesują czarne średniaki psy, ponieważ pomalutku szukam "drugiej połówki" dla Belki. Będę wdzięczna za jakiś namiar.

Posted

[quote name='Beluta']Czy możesz mi powiedzieć coś więcej o "hermesie"? Tak jest nazwana jakaś strona? Bardzo interesują czarne średniaki psy, ponieważ pomalutku szukam "drugiej połówki" dla Belki. Będę wdzięczna za jakiś namiar.[/quote]

to akurat sa miniaturki :)

a po sredniego meza udalabym sie do naszych poludniowych lub wschodnich sasiadow :) :) :)

Posted

[quote name='alexandra']Hej, hej. Dawno mnie tu nie było, bo mamy z Izą spory pracy przed otwarciem salonu-sklepu :)[/quote]

woowww ale ekstra!!!! a gdzie będzie ów salon??? że w Krakowie to się domyślam, ale gdzie w krakowie :razz:

Dzięki za kciuki za Bolusia - jest jakby troszkę lepiej, ale nadal mi się synuś męczy w nocy i ma duszności :shake:

a co do tej średniaczki co ma 42 cm i 14 kg wagi to jak pisałam ona jest ze schroniska i dość wychudzona :roll:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...