Colette Posted March 3, 2016 Posted March 3, 2016 O 2.03.2016o16:47, Kejciu napisał: Jeśli można zapytać z jakiego powodu Kornelcia wróciła ?:( Pewnie gryzła i drapała meble, albo chodziła po stole. A do tego jeszcze pewnie miauczy. ;) 2 Quote
Ferox Posted March 3, 2016 Author Posted March 3, 2016 O 2.03.2016o16:47, Kejciu napisał: Jeśli można zapytać z jakiego powodu Kornelcia wróciła ?:( Przyznam szczerze, że nawet nie chciałem w to wnikać, ani nawet tego komentować, bo wydawało mi się że wydaje kotkę do osoby świadomej, która sama się przedstawia jako "Kociara". Pani wiedziała, że Kornelka ma dosyć trudny charakter i nie jest pieszczochem. Głównym powodem było to, iż podobno Kornelia terroryzuje inne koty w domu i kociaki boją się jej. :( Może i bym w to uwierzył gdyby nie to że Kornelia świetnie dogadywała się z Daisy, która wcześniej była u mnie, a obecnie śpi razem z Fenixem w jednym posłanku i jakoś nie widzę aby go terroryzowała :P 1 Quote
Ferox Posted March 4, 2016 Author Posted March 4, 2016 Niestety nie mam dobrych wieści... Przedwczoraj po południu odszedł Tofik, który był na DT u Cioci Agasz... Chciałbym podziękować Cioci Agasz za opiekę sprawowaną nad Tofikem, oraz walkę o zdrowie jak i przez kilkanaście ostatnich dni życie Tofika. Tofika pokonała straszna choroba- chłoniak. "A Kiedy przyjdzie taka kocia potrzeba... I Kiedy Kotu przyjdzie odejść do kociego Nieba... Kiedy będzie tam ganiał z białych chmur latawce... Kiedy zmęczony zabawą przycupnie na trawce... Kiedy pochyli się nad miską słodziutkiego mleka, Wtedy odsunie chmurkę, spojrzy w dół... I pewnie z łezką w oku... Wspomni Swojego Dobrego Człowieka... " 1 Quote
agasz Posted March 4, 2016 Posted March 4, 2016 Moje serce rozpadło się na tysiąc kawałków. Żegnaj Tofiku i do zobaczenia. Quote
Ferox Posted March 6, 2016 Author Posted March 6, 2016 Wklejam potwierdzenia za ostatnie wizyty Tofika: Quote
Ferox Posted March 8, 2016 Author Posted March 8, 2016 Wczoraj zawiozłem do wspaniałego domku Fenixa. :) Fenix mieszka teraz z koleżanką Kicią w Krakowie u bardzo odpowiedzialnej i miłej Pani :) Fenix znalazł dom dzięki wydarzeniu na FB które założyła mu nasza Przyjaciółka Joanna RG. Joasia też zrobiła wizytę PA i pilotowała całą akcję za co gorąco Jej dziękuję <3 P.S. Teraz w kocim przedszkolu została tylko Kornelia. ;) 2 Quote
Ferox Posted March 18, 2016 Author Posted March 18, 2016 Od kilku dni w kocim przedszkolu jest nowa kocia bidusia. Gdy Mortes wieczorem pojechała do Kielc i robiła w Tesco zakupy to jak już z zakupami dotargała się na parking do samochodu to pod jej autem darło się wniebogłosy jakieś kocie. Wyglądało marnie, trzęsło się z zimna i strasznie labiedziło. Mortes choć zarzekała się że już żadnego więcej kota nie będzie w kocim przedszkolu, to jednak się ugięła i wzięła kicię ;) Kicia dostała imię Tosia ( bo to dziewczynka). Tosię Mortes zawiozła do Kliniki w Kielcach gdzie spędziła 4 dni. Miała zrobione testy na białaczkę i koci HIV. Obydwa wyszły ujemnie :) Została wysterylizowana i zabezpieczona przeciw pasożytom. Tosia ma bardzo brzydkie uszka- świerzb, więc teraz leczymy uszka oridermylem. Niebawem Tosia będzie musiała ponownie być odrobaczona i zaszczepiona... no i... będziemy szukać fajnego domku :) Tosia jest bardzo miła i przytulaśna, ma ok 8 miesięcy. Za zabieg Tosi, testy, leki i opiekę kilkudniową w Klinice w szpitaliku zapłaciłem 125zł Serdecznie dziękuję Lekarzom z Kliniki Cztery Łapy w Kielcach za fachową i troskliwą opiekę nad Tosią i za ulgowe podliczenie finansowe. 2 Quote
Ferox Posted March 25, 2016 Author Posted March 25, 2016 Pięknie dziękuję Pani Eli (Cioci Mortes) za wyszycie pięknych i solidnych poszewek na kotkowe i pieskowe podusie :) Cioci Pyrze serdecznie dziękuję za śliczny filcowy domek dla kociaków :) 1 Quote
Ferox Posted March 25, 2016 Author Posted March 25, 2016 Z przykrością muszę poinformować, że Fenix znów szuka domu. Dom Fenixa okazał się być nie dla Fenixa. Kicia rezydentka nie zaakceptowała Fenixa :( a i on nie był chyba do końca chcianym kotkiem. W każdym razie wczoraj nasza Przyjaciółka Joanna RG z Fb w trybie pilnym odebrała Fenixa, a dziś Mortes pojechała po niego do Krakowa i w tym momencie Fenix jest znowu w kocim przedszkolu gdzie bardzo wylewnie i czule powitała go Kornelia, :) a i Tosia, która jeszcze nie miała okazji poznać Fenixa od razu zapałała do niego sympatiom :) co Fenixowi bardzo się spodobało. Nasza Przyjaciółka Joanna RG już od wczoraj intensywnie uaktualnia wydarzenie Fenixa na Fb. ;) Joanna RG wyposażyła Fenixa w wyprawkę (jedzonko i zabawki) a także sfinansowała powrót Fenixa do kociego przedszkola. Dziękujemy :) Quote
Ferox Posted March 25, 2016 Author Posted March 25, 2016 Z okazji świąt wielkanocnych kocie przedszkole życzy dużo słońca, spokojnych, wesołych świąt :) 1 Quote
Ferox Posted March 25, 2016 Author Posted March 25, 2016 Gorąco i serdecznie dziękuję Ciociom Cancer43 i Kamie202 za 247zł, które przekazały ze swojego bazarku dla kociaków, które stanęły na mojej drodze :) 1 Quote
Ferox Posted March 25, 2016 Author Posted March 25, 2016 Poniżej umęczony po ostatnich przeżyciach ponoć bardzo niegrzeczny Fenix z nową koleżanką Tosią :) 2 Quote
Ferox Posted April 13, 2016 Author Posted April 13, 2016 Długo się Fenix w kocim przedszkolu nie nasiedział, bo kilka dni temu odezwała się do nas przemiła Pani z Katowic, która po wielu rozmowach telefonicznych zdecydowała się przygarnąć Fenixa dla siebie i swojej koteczki, :) która jeszcze do niedawna miała kocią przyjaciółkę. Niestety przyjaciółka była już wiekową kotką i pewnego dnia Gracja została sama. Fenixa zawiozłem osobiście, gdzie zostaliśmy przyjęci niemalże po królewsku :) i jestem pewien, że jest to właśnie wymarzony dom dla Fenixa. :) Mam nadzieję, że Gracja nie będzie się długo boczyć na Fenixa, zaakceptuje go i pokocha jak inne kotki do tej pory. ;) Są już pewne postępy i oby tak dalej :) 1 Quote
Ferox Posted April 13, 2016 Author Posted April 13, 2016 I tym razem transport Fenixa do Katowic sfinansowała nasza Przyjaciółka Joanna RG z Fb :) Joasiu, bardzo Ci dziękujemy <3 Quote
Apollonia Posted April 26, 2016 Posted April 26, 2016 Zastanawiałam się nad adopcją Fenixa ze względu na Grację. Moja ragdollka to kotka o bardzo wrażliwej psychice i Pani behawiorystka nie zalecała dla niej towarzystwa. Ja postanowiłam inaczej, mimo wszystko. Dziś minęło 16 dni odkąd Fenix znalazł u mnie schronienie i z wiejskich pól awansował na salony :) Fenix to przemiły, grzeczny i przymilny koteczek. Od pierwszego dnia Gracja zaakceptowała nowego przybysza. Może tak od razu wielkiej nie było, ale swarów też nie :) Bardzo się cieszę, że mogłam temu biednemu, poturbowanemu przez życie kotkowi ofiarować wszystko co dla niego najlepsze. 3 Quote
Ferox Posted April 28, 2016 Author Posted April 28, 2016 Witaj Apollonio, :) to bardzo miło, że odwiedziłaś wątek kociaków w potrzebie, jakim też do niedawna był Fenix. Bardzo cieszę się że kociaki się dogadują i że Fenix jest grzeczny. Dziękuję Ci bardzo za ofiarowanie Fenixowi wspaniałego domu i troskliwej opieki. To rewelacyjny kociak, który zasługuje na wszystko co najlepsze :) 1 Quote
Ferox Posted August 2, 2016 Author Posted August 2, 2016 Dziś przypomnę się troszkę z kociakami ;) Na bieżąco dostaję informacje z domów moich podopiecznych :) Izi ma się bardzo dobrze już dawno zapomniała jak to jest być bezdomną kotką Irysek uwielbia swoją Panią i często pracuje z nią na komputerze ;) Jaskierek jest już po wszystkich szczepieniach i kastracji i już przywiązał się do Pani i jej synka :) Quote
Ferox Posted August 2, 2016 Author Posted August 2, 2016 Daisy zmieniła się w rozpieszczoną księżniczkę i uwielbia swojego przyjaciela Miszkę :) Fenix wspaniale zaklimatyzował się w nowym domu, jest przemiłym kotkiem, Ciocia Apollonia go uwielbia jak i jego przyjaciółka Gracja :) Quote
Ferox Posted August 2, 2016 Author Posted August 2, 2016 Z mojego ostatniego bazarku dla kociaków uzbierało się 480,10zł :) Pieniążki pozwolą spłacić dużą część kotkowych długów :) Aktualne rozliczenie jest na 1 stronie ;) Quote
Ferox Posted August 2, 2016 Author Posted August 2, 2016 Serdecznie dziękuję Cioci Colette za wsparcie finansowe dla kociaków <3 Quote
Ferox Posted August 2, 2016 Author Posted August 2, 2016 W kocim przedszkolu wiele się zmieniło, kilka kociaków przybyło, jeden był tylko na chwilę, ;) zmienił się też wystrój pokoiku. :) W kocim przedszkolu pojawiło się piętrowe łóżko, gdzie u góry kociaki mają spanka i budki, a na dole też jest kilka posłanek, miseczki, w szafkach kocie akcesoria i obowiązkowo klatka na kocice i koty po kastracji ;) Przedstawię teraz moich nowych podopiecznych, którzy stanęli na mojej drodze: Julka- piękna, młoda kotka (ok. 2 lat) bardzo wycofana, jednak absolutnie nie agresywna, unika kontaktu z człowiekiem, trafiła do kociego przedszkola z Kliniki weterynaryjnej w której mam praktyki. Razem z wycieńczoną matką zostały przyniesione przez jakieś osoby do kliniki, a potem z tego co mi wiadomo miały trafić na wieś łapać myszy :( Mama Julki niestety odeszła, a Julka została sama i jakoś nie pasowała mi na kota łapiącego myszy... Postanowiłem wziąć ją do kociego pokoiku i zorganizować dla niej jakąś lepszą przyszłość. Julka jest już wysterylizowana, odrobaczona, odpchlona, testy FIV, FeLV- ujemne. Dariusz- był u nas tylko na czas kastracji, bardzo dziki kot, którego dokarmiam. Niestety większość kotek z okolicy była mamami jego dzieci, stąd nasza decyzja o ukróceniu tego procederu. ;) Niestety specjalnie dla Dariusza musiałem zakupić rękawice do łapania kotów. Bez tego zakupu nie byłbym w stanie nic przy nim zrobić. Teraz Dariusz nieświadom pewnej straty swojego ciała dalej śmiga po polach ;) a ja się cieszę, że nie urodzą się kolejne niechciane kocięta :) Od kilku miesięcy próbuję złapać bardzo źle wyglądającego kota (lub kocicę ?) z czymś wrośniętym w szyję. :( Cały pyszczek poharatany (pogryziony?) Ciężko stwierdzić nawet jakie jest umaszczenie kota, gdyż jest tak zaniedbany i wyniszczony. Regularnie zastawiana klatka- pułapka nie przynosi w tym przypadku rezultatu. Złapał się za to inny "przypadek", może nie tak drastyczny, ale również potrzebujący pomocy. Śliczny kocurek Janusz pokusił się na jedzonko w klatce. Janusz miał masę pcheł, kleszczy a po odrobaczeniu okazało się, że i masę robaków. W uszach całe kolonie świerzba :( Postanowiłem i jemu dać szansę na lepsze życie. Janusz jest odpchlony, odrobaczony, wykastrowany, testy FIV, FeLV- ujemne. Grażynkę znalazłem w drodze na moje praktyki. Wyglądała bardzo żałośnie, wokół niej unosił się okropny smród, a cała jej sierść była czymś obklejona. Nie mogłem jej tam zostawić. Od razu zawiozłem ją do weterynarza. Grażynka została odpchlona, odrobaczona, zostało zalecone leczenie świerzba w uszach. Niestety test na białaczkę okazał się być dodatni. :( tak więc Grażynka niestety nie mogła zamieszkać w kocim przedszkolu z innymi kotkami. Zamieszkała w innym pomieszczeniu (pokoju dzikusków) w klatce. Dlatego bardzo zależy mi aby szybko znaleźć jej jakiś dom, który może przyjąć kotka z białaczką. Kolejne, tym razem maleństwo przytargała Mortes, która pojechała na stację benzynową po środku lasu przy drodze. Jechała napełnić butlę na gaz. Przy drodze drąc się wniebogłosy stało takie zapyziałe kocię a nieopodal jak się Mortes dowiedziała na tej stacji, jego rodzeństwo już rozjechane :( Podobno ktoś w nocy podrzucił nie wiadomo ile kotków. :( Kocię (ponieważ najmłodsze w naszym stadku) dostało imię Dzidzi :) Jest już odpchlone, odrobaczone, (ilość glist która z niego wylazła była ogromna :( ) testy FIV, FeLV- ujemne. Pomimo że Dzidzi najmłodsze i najmniejsze to cechują go silne przywódcze predyspozycje ;) Tu w momencie znalezienia: Matylda, głodna i w ciąży przychodziła na nasze pole, gdzie dokarmiam Dariusza i inne przypadkowe głodne koty. Zdecydowałem się wziąć Matyldę i wysterylizować w trybie pilnym. Myślę, że jest dla niej szansa na jakiś fajny dom bo jest bardzo miła oraz ma oryginalną urodę. Na razie leczymy świerzba, jest odpchlona i odrobaczona, na dniach będzie mieć zrobione testy. (Więc na razie nie mieszka w kocim przedszkolu) Quote
Recommended Posts