Agnieszka.D Posted April 22, 2015 Author Posted April 22, 2015 Noooo więc tak. Od początku. Renia adoptowana została tydzień temu w czwartek. W piątek zadzwoniłam pod wskazany numer telefonu, jednak pan, który odebrał twierdził, że nie jest tym o kogo pytam i nic nie wie o adopcji psa. Pomyślałam, że dostałam zły namiar. Okazało się, że w dokumentach taki właśnie numer został podany. Nie pozostało nic innego, jak pojechać pod wskazany adres i dowiedzieć się co i jak. W sobotę pojechałyśmy z Ewes i jej bratem Kamilem do Jaworzna, jednak odbiliśmy się od drzwi... Psa nie było słychać. Po rozmowach z sąsiadami z pionu zrobiło się słabo. Jednogłośnie stwierdzili, że sytuacja tam jest nieciekawa, a mieszkanie przypomina bardziej melinę. Co więcej, według sąsiadki mieszkającej drzwi w drzwi z owym panem, był on na miejscu ale nie chciał nam otworzyć... Żaden sąsiad psa w każdym razie na oczy nie widział. Lokatorzy wspomnieli też, że pan miał małego pieska jakiś czas temu, ale tylko przez pewien czas. Wszystkie te informacje sprawiły, że mocno się martwiliśmy o Renię... Odwiedziliśmy schronisko w Chełmku, do którego wywożone są psy z Jaworzna. Później poinformowane zostały wszystkie schroniska, oraz Jaworznicki Dom Tymczasowy. W tym miejscu chciałabym docenić zaangażowanie wolontariuszy z innych schronisk, którzy szukali rozwiązania wspierali nas w działaniach. W niedzielę wraz z Ewes, Anetą i Andżelą pojechałyśmy znów pod podany adres i zanim zdołałyśmy wejść na klatkę schodową, zdążyłyśmy usłyszeć, że trwa tam impreza i słychać było kilku mężczyzn. Jeden nawet wyszedł, Reni ani widać, ani słychać nie było... Przyznam szczerze że wszystkie że się tak wyrażę "spękałyśmy" i postanowiłyśmy się tam nie pchać. Nie chciałyśmy w ciemno ze strażą tam wchodzić, bo psa na miejscu przecież nie było, więc co nam po tym. Chyba tylko to, że facet by się wkurzył i kto wie co wtedy zrobił... Dzięki znajomościom Andżeli, sprawdziliśmy jeszcze jeden adres, gdzie Renia mogła przebywać. Niestetyz nic... Trochę zrezygnowane wróciłyśmy do Katowic z konkretnym już planem. Postanowiłyśmy ostatecznie spróbować porozumieć się i dowiedzieć na spokojnie gdzie jest Renia. Czy uciekła? czy trzyma ją gdzieś indziej i ma ją w nosie? Tak więc dziś pojechaliśmy z Ewes, Panią Anią i jej mężem na miejsce, jednak kolejny raz odbiliśmy się od drzwi. Po wcześniejszym kontakcie telefonicznym z policją, zostawiłam panu kartkę z informacją o kilkudniowych próbach kontaktu z nim i złożonym przez nas zawiadomieniu o możliwiści popełnienia przestępstwa. Dodałam, że jeśli jednak zechce się z nami porozumieć, jesteśmy w stanie je wycofać. Prosto stamtąd, pojechaliśmy na komendę główną policji w Jaworznie. Policjant wysłuchał nas i skontaktował się z dzielnicowym, który gdy usłyszał ulicę i numer domu, spytał tylko czy chodzi o taki a taki numer drzwi i o taką osobę. Niestety, zbyt dobrych rzeczy powiedzieć nam nie mógł... W każdym razie zna tego pana dobrze i wie gdzie będzie przebywać, jeśli nie pod podanym adresem. Umówiliśmy się na jutro rano, Pani Ania miała zadzwonić i spytać co ustalił, a następnie mieliśmy się spotkać. Tyle co wyszliśmy z komendy w kierunku samochodu, zadzwonił mój telefon, numer obcy. Pani przedstawiła się i powiedziała, że dzwoni w sprawie Reni, że partner wrócił do domu i zobaczył naszą kartkę w drzwiach, więc ją poinformował. Według pani, Renia przebywa z nią, w jej mieszkaniu i dla niej została adoptowana. Umowę sporządzono na dane pana, ponieważ ona zmieniała meldunek i czeka na nowy dowód. Wytłumaczyłam jej w jakiej sytuacji się znajdujemy i spytałam jak wytłumaczy zły numer telefonu. Jedyne co była w stanie powiedzieć to że doszło do nieporozumienia. Podała nam adres i pojechaliśmy na miejsce. Renia, która na imię ma Sonia, przywitała nas baaaaardzo hucznie i z uczuciem. Była zachwycona i wariowała! :) Na temat Pani Ani nie mogę powiedzieć złego słowa. Renia jest bardzo zadbana, ma mięciutką i pachnącą sierść, obróżkę przeciw kleszczom, zabawki, gryzaki. Miałam wrażenie że popisywała się przed nami, jak dobrze się miewa :D Pani Ania ma małego synka, który za Renią/Sonią bardzo przepada, z wzajemnością. Renia kocha dzieci! Jest również i kotek - rezydent. Raczej zdystansowany, ale akceptują się wzajemnie. Raz tylko Renia zwana Sonią capnęła go, gdy ten próbował dobrać się do jej miski. ;) Możecie mi wierzyć, że zastaliśmy zadowolonego i zadbanego psa. Wytuliłyśmy się i dostałam multum buziaków renatkowych. Po przeprowadzonej z Panią Anią rozmowie ustalone zostało, że Renia zostaje. Gdybyśmy zastali ją pod adresem podanym w umowie, została by odebrana w mig. Jednak jest pod opieką Pani Ani, w jej mieszkaniu i ma się dobrze. Spiszemy nową umowę, z jej danymi. Ja będę z Panią Anią w kontakcie, z czym nie ma żadnego problemu. Ah! Numer telefonu adoptującego różnił się z numerem pod który wydzwanialiśmy, o jedną cyfrę! Jedną cyfrę! Nie wiem czy celowo czy doszło do pomyłki. Teraz już mało istotne. Kilka zdjęć udało się zrobić, ale raz, że na szybko, dwa, że w emkcjach i trzy, że moim słabym telefonem. Mimo to, widać na nich szczęśliwą Renię. Niestety nie mam jak ich wrzucić, ponieważ działam na telefonie, ale Ewes wstawi w wolnej chwili. No i może doda coś od siebie, jeśli coś pominęłam lub ma jakieś uwagi od siebie :) Jeśli to wszystko brzmi chaotycznie to przepraszam, ale mam mętlik w głowie i starałam się jakoś to wszystko do kupy złożyć. Bardzo dziękuję wszystkim za trzymanie kciuków, za zaangażowanie. Zwłaszcza Ewes, za poświęcenie również czasu i paliwa. I nadwyrężenie GPSa :D Kochana Reniu, żyj sobie długo i szczęśliwie. Do zobaczenia niedługo <3 2 Quote
Elisabeta Posted April 23, 2015 Posted April 23, 2015 Długi nocny post, Agnieszko. ;) Rzeczywiście sytuacja była skomplikowana i miejmy nadzieję, że już wszystko będzie dobrze. Na wszelki wypadek trzymam jeszcze kciuki za Renię. Trochę szkoda, ze imię przepadło, bo było bardzo ładne i oryginalne. Ale Sonia też pięknie. :D Soniu, wszystkiego dobrego, Kochana! :wub: Masz Domek. Oby na zawsze. To chyba teraz możemy się cieszyc... ;) Dziękuję, za to, co zrobiłyście dla Renatki, Dziewczyny. Jesteście wspaniałe. :) Quote
choba Posted April 23, 2015 Posted April 23, 2015 Ale historia... Najważniejsze, że u Reni wszystko ok :) Quote
aniah Posted April 23, 2015 Posted April 23, 2015 Jak dobrze, że Renia już bezpieczna :) oby to była ostatnia taka historia. Quote
Beti-Buba Posted April 23, 2015 Posted April 23, 2015 BARDZO się cieszę! Dziewczyny jesteście WIELKIE!Trochę mnie martwi obecność tego nieciekawego typa w życiu obecnej właścicielki :( oby miał z psiakiem jak najmniejszą styczność. Dziewczyny miejcie Renię na oku :) Quote
Agnieszka.D Posted April 23, 2015 Author Posted April 23, 2015 BARDZO się cieszę! Dziewczyny jesteście WIELKIE!Trochę mnie martwi obecność tego nieciekawego typa w życiu obecnej właścicielki :( oby miał z psiakiem jak najmniejszą styczność. Dziewczyny miejcie Renię na oku :) Mnie również :( Jednak u pani Renia ma się świetnie i widać, że jest bardzo zadowolona i co dla mnie najważniejsze, bardzo zadbana. Oko na Renię będziemy miały, to na pewno! Quote
Elisabeta Posted April 23, 2015 Posted April 23, 2015 Ewes, piękne fotki! :D Wierzę, że Renia będzie szczęśliwa. Już zawsze. Jak na tych zdjęciach. :) Nie Renia... Sonia. Jakoś dziwnie... Tu dla nas Renia, Renatka... Prawda, Agnieszko? ;) Quote
Agnieszka.D Posted April 23, 2015 Author Posted April 23, 2015 Ewes, piękne fotki! :D Wierzę, że Renia będzie szczęśliwa. Już zawsze. Jak na tych zdjęciach. :) Nie Renia... Sonia. Jakoś dziwnie... Tu dla nas Renia, Renatka... Prawda, Agnieszko? ;) Oj tak, dla mnie zawsze pozostanie Reniferską Renią - Renatką :) :) Quote
Agnieszka.D Posted April 28, 2015 Author Posted April 28, 2015 Wszystkich kibiców Renatki zapraszam na wątek Bazyla - mojego kolejnego podopiecznego, który w schronisku odpoczywa po piekle, jakie zgotował mu były "opiekun" :( http://www.dogomania.com/forum/topic/146736-jestem-bazyl-trzymali-mnie-w-zamkni%C4%99ciu-cierpia%C5%82em-prze%C5%BCy%C5%82em-i-chc%C4%99-zacz%C4%85%C4%87-%C5%BCy%C4%87/ oraz wyarzenie na fb: https://www.facebook.com/events/420477288133211/?notif_t=plan_user_joined Quote
Recommended Posts