Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='maciaszek']Hmmm... Ja z kolei nie zajmuję się informatyką i to, co piszesz jest mi z lekka obce :hmmmm:. Nie wiem na czym technicznie ma polegac takie przeniesienie. W tej sprawie musiałbyś chyba skontaktować się z administratorem obecnej strony - [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] - bo ja na pewno na Tą kwestię nie odpowiem :roll:

A centralna baza danych psiaków to jak się przekłada na funkcjonowanie strony?
Matko, ale ja nieuk jestem ;).[/QUOTE]

Z tego co sie orientuje, caly projekt schronisko.net, dziala w oparciu o centralna baze danych - bez wnikania w szczegoly chodzi o to, ze wszystkie informacje sa zapisywane w bazie i wyswietlane na stronie,o ile jest taka potrzeba (czytaj odwiedzajacy kliknal link).
Calosc (w uproszczeniu) najpewniej dziala wg schematu

------> strona www (schronisko 3)
|
baza danych ---> strona www (schronisko 1)
|
------> strona www (schronisko 2)

Innymi slowy poprzez strone www przedstawiane sa dane zgromadzone w bazie (a wprowadzone rzecz jasna przez stosowny panel administracyjny). Dzieki temu, ze jest ona zcentralizowana (taki wspolny rejestr zwierzakow) mozna wyszukiwac nie tylko psy wprowadzone w jednym schronisku ale rowniez w innych.

Reasumujc bardzo dobry pomysl i duze podziekowania dla autora (ow).

R.

Posted

Ja w sprawach informatycznych jestem nieruk jeszcze większy. :oops:
Strona jest ważna i powinna istnieć. Tak uważam.
Koszty są, ale...co jest ważniejsze?

Ale to tylko moje skromne zdanie....

Posted

[quote name='maciaszek']Halo, haloooo! Zadałam na poprzedniej stronie dość ważne pytanie o przyszłość strony katowickiego schroniska. Nikt nie ma zdania na ten temat? Mam sama zadecydować?[/QUOTE]

[B]maciaszku[/B], spokojnie, dzisiaj dzień świąteczny, pewnie inni też po świątecznemu :cool1:

Ja też nie do końca rozumiem propozycję clex. Może najlepiej jakby clex zgadał się z tym co udostępniał nam do tej pory serwer? czy istnieje taka możliwość?

[B]Maciaszku,[/B] to rozumiem, że płacimy 75zł za 3 miesiące jakby co? czyli na miesiąc ok. 25zł? ja myślę, że jak nie da się tak jak clex proponuje to trzeba się zgodzić, to naprawdę nie jest dużo.

Posted

Podałam clexowi adres mailowy administratora obecnej strony. Może napisze do niego? :)

Jeśli miałoby zostać po staremu (a na razie załóżmy, ze tak będzie) to musielibyśmy zapłacić 120 zł za "zrobienie" strony na nowo i potem po 30 zł na miesiąc (coś jakby abonament) - płaci się za 3 miesiące na raz. Czyli na dzień dobry byłby to wydatek rzędu 212 zł.

Posted

[quote name='maciaszek']Podałam clexowi adres mailowy administratora obecnej strony. Może napisze do niego? :)[/QUOTE]

Napisze jutro.
A moze masz do admina numer tel?

Robert

Posted

[quote name='maciaszek']Podałam clexowi adres mailowy administratora obecnej strony. Może napisze do niego? :)

Jeśli miałoby zostać po staremu (a na razie załóżmy, ze tak będzie) to musielibyśmy zapłacić 120 zł za "zrobienie" strony na nowo i potem po 30 zł na miesiąc (coś jakby abonament) - płaci się za 3 miesiące na raz. Czyli na dzień dobry byłby to wydatek rzędu 212 zł.[/QUOTE]

To ja jakby co - jakbyśmy mieli płacić - jestem ZA!

Posted

Napisalem maila do administartora strony.
Zobaczymy kiedy i co odpisze.

W razie czego zawsze mozemy postawic strone na moim serwie.
W zasadzie napisanie jej od zera rowniez nie jest az tak bardzo czasochlonne - zajmie kilka dni a samo docieranie i dopieszczanie z miesiac.
Minusem jest to, ze nie bedziemy mieli dostepu do bazy danych zawierajacej informacje o psach, ktorych sami nie dodalismy. Ale... jak sie zastanowic nie stanowi to az tak duzego problemu - naszym glownym celem jest pomoc zwierzakom z Milowickiej i te w pierwszej kolejnosci powinny sie znalezc na stronie.

A teraz z innej beczki. Jakosc dzialania PW na tym forum doprowadza mnie do pasji. Postanowilem znalezc jakies rozwiazanie.
Zarejestrowalem domene schronisko.katowice.pl, wieczorkiem ustawie ja na serwerze , wlacze obsluge poczty dla tej domeny oraz panel administracyjny pozwalajacy na dodowanie i zarzadzanie kontami pocztowymi (czy ktos poza mna ma ochote sie tym zajac?)
Dodatkowym plusem takiego "pocztowego" rozwiazania jest mozliwosc ustawienia specjalnego adresu email ktory jest zbiorczym dla calej domeny - tzn wyslanie na ten aderes powoduje automatyczne rozeslanie do wszystkich pozostalych uzytkownikow

R.

Posted

Pierwsze co mi do głowy przyszło po przeczytaniu maila to "uciekać" z tego serwera. Ja jako firma mam stronkę na innym serwerze i rocznie płace 120 zł. więc dużo mniej. Potem przeczytałam:
[quote name='clex']

Innymi slowy poprzez strone www przedstawiane sa dane zgromadzone w bazie (a wprowadzone rzecz jasna przez stosowny panel administracyjny). Dzieki temu, ze jest ona zcentralizowana (taki wspolny rejestr zwierzakow) mozna wyszukiwac nie tylko psy wprowadzone w jednym schronisku ale rowniez w innych.

Reasumujc bardzo dobry pomysl i duze podziekowania dla autora (ow).

R.[/QUOTE]
Co mi uświadomiło, że to nie jest tylko taka sobie stronka ale potrzebuje pojemy serwer oraz stworzenie nowej stronki też nie będzie banalne.
Z drugiej strony zrobiło mi się też żal autora maila. Starał się długo utrzymać to na własną ręke nie udało się przykre. Myśle, że nie powinniśmy rezygnować z pomocy osoby, która już tyle zrobiła "dla nas". Pieniądze hmmm nie są znowu takie ogromniaste. To moje skromne zdanie.

Posted

Jestem pelen podziwu dla zaangazowania autora i nie chce byc zle zrozumiany - ja nie namawiam do "ucieczki".
Jedynie informuje, ze mam techniczne mozliwosci utrzymac na serwerze strone za free. Dzieki czemu zaoszczedzone pieniadze mozemy wykorzystac dla dobra psow.

R.

Posted

[quote name='clex']A moze masz do admina numer tel?[/QUOTE]Nie mam. To bardzo "skryty" admin ;).

[quote name='clex']W razie czego zawsze mozemy postawic strone na moim serwie. W zasadzie napisanie jej od zera rowniez nie jest az tak bardzo czasochlonne - zajmie kilka dni a samo docieranie i dopieszczanie z miesiac.[/QUOTE]Jest to jakaś koncepcja i wcale nie taka zła... tylko wtedy zmieni się adres internetowy strony, a o tym też musimy myśleć. Dużo ludzi się przyzwyczaiło do obecnego. A jak obecna strona zniknie to nawet nie będzie gdzie napisać, że zmienia się adres i zapraszamy na inną stronę...

[quote name='clex']Minusem jest to, ze nie bedziemy mieli dostepu do bazy danych zawierajacej informacje o psach, ktorych sami nie dodalismy. Ale... jak sie zastanowic nie stanowi to az tak duzego problemu - naszym glownym celem jest pomoc zwierzakom z Milowickiej i te w pierwszej kolejnosci powinny sie znalezc na stronie.[/QUOTE]To nie jest najmniejszym problemem, bo jak sam napisałeś nas interesują zwierzaki z katowickiego schroniska.

[quote name='clex']Jestem pelen podziwu dla zaangazowania autora i nie chce byc zle zrozumiany - ja nie namawiam do "ucieczki".
Jedynie informuje, ze mam techniczne mozliwosci utrzymac na serwerze strone za free. Dzieki czemu zaoszczedzone pieniadze mozemy wykorzystac dla dobra psow.
R.[/QUOTE]Rozważamy za i przeciw jednego i drugiego pomysłu. I w końcu coś musimy zdecydować. Czas mamy do końca listopada.

Zadałam adminowi kilka pytań. Na razie dostałam odpowiedź na część. Oto ona:

"[I]Nowa wersja strony będzie miała narzędzia służące do zmiany wyglądu strony, możliwość samodzielnej zmiany nazwy schroniska oraz wiele innych narzędzi pozwalających na samodzielne zrobienie tego, co do tej pory wymagało mojej interwencji.

Jeśli chodzi o wygląd to można będzie wybrać samodzielnie jeden spośród kilku dostępnych ( w tym jeden taki jak obecna na stronie).[/I] "

Posted

No dobra, też się odezwę bo mnie jeszcze maciaszek zwolni i nie pozwoli się wozić do schronu ;)

[B]Jestem za utrzymaniem strony internetowej z opłatą[/B] niestety - ale jeśli jest taka potrzeba. Stronkę zna wiele osób, dość łatwo ją znaleźć, no i sporo pracy maciaszka poszłoby na marne. Stronka ma swój wkład w ratowanie zwierząt schroniskowych i po prostu szkoda ją stracić skoro ciężko na nią wiele osób pracowało - głównie maciaszek oczywiście :iloveyou:

Posted

Dzięki za odzew :).
Moja praca nie jest tu taka ważna, choć faktycznie jak pomyślę, że miałabym te wszystkie zwierzaki od nowa wprowadzać na kolejną stronę, to troszkę słabo mi się robi ;).

Katowickie konto zwiększyło się o 25.60 zł, które wpłynęły z mojego bazarku. Mamy teraz [B]1841,00 zł[/B].

Posted

Też jestem za pozostawieniem strony tam gdzie jest. Poza tym autor portalu podobno zaproponuje nowe możliwości, więc w łatwy sposób i niedrogo może to wyglądać dobrze tak jak teraz albo jeszcze lepiej :p

Posted

Jeszcze pewne techniczne sprawy.
Jak wiecie jestem wlascicielem domeny schronisko.katowice.pl
Istnieje mozliowosc dla chetnych zalozyc konta pocztowe (email) w w/w domenie czyli np jan.nowak--MALPKA--schronisko.katowice.pl czy clex--MALPKA--schronisko.katowice.pl
Dostęp do konta moze byc realizowany na 2 sposoby: alo korzystanie z dedykowanego programu pocztowego (Outllok Express, TheBat, Thunderbird, Opera itp) lub via www przez dedykowana strone.
Dodatkowo moge zalozyc konta specjalne np dogo--MALPKA--schronisko.katowice.pl na ktore po wyslaniu email'a serwer automatycznie rozesle do zarejestrowanych uzytkownikow.
No i ostatnia sprawa... do momentu kiedy nie znajde czasu zeby napisac od 0 strone adopcyjna z forum, galeria zdjec, itp proponuje zeby pod domena j.w. umiescic strone zawierajaca dane kontaktowe aktywnych osob z tego watku i inne informacje ktore Maciaszek uzna za konieczne. Strona oczywiscie bedzie zabezpieczona haslem/ami i nie bedzie ogolnodostepna.
Co Wy na to?

R

Posted

Pomysł, który podrzucił clex jest dobry. Zwłaszcza, że dogo działa jak działa... A czasami w ogóle nie działa. Może rzeczywiście powinna się, na wspomnianej stronce, znaleźć lista osób z namiarami, do której każdy z nas będzie miał dostęp.

[B]_Laro[/B], fotki beagla wysłałam.

Posted

[quote name='maciaszek']Pomysł, który podrzucił clex jest dobry. Zwłaszcza, że dogo działa jak działa... A czasami w ogóle nie działa. Może rzeczywiście powinna się, na wspomnianej stronce, znaleźć lista osób z namiarami, do której każdy z nas będzie miał dostęp.
[/QUOTE]

OK. zatem osoby ktore zycza sobie znalezc sie na tej stronie prosze o przeslanie do mnie lub maciaszka danych w formie:

nick na dogo
imie
nazwisko
emil
tel
gg
info (czyli np kiedy dzwonic, w czym mozna liczyc na pomoc, itp)

W/w informacje sa pewna propozycja. Jesli uwazacie ze powinny byc zmienione lub rozszerzone o cos dodatkowego (foto?) czekam na propozycje.

R.

Posted

Kochani! [SIZE=3][COLOR=Red][B]Alarm! Pełna mobilizacja![/B][/COLOR][/SIZE]

Kornelia z naszego schronu, która siedzi u Biafry w hotelu, dość długo nie może znaleźć domu. To raz. [B]Więc prośba o wszelkie ogłoszenia![/B]
A dwa, i tu (na dzień dzisiejszy) większy problem - [SIZE=3][COLOR=Red][B]brakuje pieniędzy na jej hotelowanie[/B][/COLOR][/SIZE]. Jutro przypada termin płatności - 450 zł. A jest tylko 114 zł :placz:. [B]Proszę pomóżcie jakimiś bazarkami, wpłatami drobnymi, ściąganiem ludzi na wątek[/B] (może ktoś zrobi bazarek, może ktoś rzuci groszem), czymkolwiek. Jeśli nie uda się uzbierać potrzebnej kasy, będę zmuszona uszczuplić katowickie konto o te 336 zł, w następnym miesiącu pewnie też (jeśli Kornelia domu nie znajdzie) i w następnym, następnym i kasa z katowickiego konta szybko się rozpłynie i nie będzie na pomoc innym psom :(.

Wątek Kornelii:
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/139587-Kornelia-juA-w-hotelu-Pomocy-brakuje-na-hotel?p=13583357#post13583357[/URL]

Posted

Dostałam zdjęcia z nowego domu suni, która miała w schronie numer 603 i której _Lara i Jasza pomagały domu szukać. Zobaczcie.

Tak było:

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images8.fotosik.pl/136/d5e86246dfca127f.jpg[/IMG][/URL]

A tak jest :) :)

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images8.fotosik.pl/136/6a710ec8da895b79.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images6.fotosik.pl/577/3a1b317df6d11dd4.jpg[/IMG][/URL]

5 i 6 grudnia, między 10.00 16.00 w schronisku jest impreza mikołajkowa (a przy okazji, albo odwrotnie :eviltong:, dni otwarte schroniska). Więcej info poda zapewne amikat :).