Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Elitesse']z tym ze ta suczka ma non stop ucho klejone bo ida jej na boki :/[/quote]
[COLOR=black]No cóż zdarza się, ale jest mnóstwo średniaków, które nie mają z tym problemów. Podobnie można skopiować ucho i nie zawsze jest wszystko w porządku: stojące uszy na tzw. „przełamaniu”, jeden z synków Larsa miał robioną korektę 3x bo uszy nie chciały stać a ciał je wcale nie pierwszy lepszy wet. [/COLOR]

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='marisia'][COLOR=black]No cóż zdarza się, ale jest mnóstwo średniaków, które nie mają z tym problemów. Podobnie można skopiować ucho i nie zawsze jest wszystko w porządku: stojące uszy na tzw. „przełamaniu”, jeden z synków Larsa miał robioną korektę 3x bo uszy nie chciały stać a ciał je wcale nie pierwszy lepszy wet. [/COLOR][/quote]

ja sie juz spotkalam z tym ze suka miala czesc skory z glowy usuwana bo uszy stac nie chcialy :shake:

Posted

ja, jako wlascicielka sredniaka o "charcich" uszach ;) powiem tylko, ze dla mnie bez sensu ten spor o uszach. Albo hodujemy tak, zeby wygrywaly psy o najlepszym eksterierze, czyli tez o naturalnie najlepszych uszach, albo w ogole powinno sie rozszerzyc wzorzec o inne ksztalty... wiem , ze to bez sensu brzmi troche, ale obnizanie oceny psu dlatego ze nosi naturalnie uszy na bok z promowaniem np. psa, ktory ma wzorcowo ciete uszy,ale nie wiadomo jakie bylyby naturalne, przy zalozeniu ze oba psy maja je dobrze osadzone - jest hipokryzja.

to troche tak, jak lamanie ogonow u ONow, zeby nie byly zwiniete do gory /nie wiem, czy to prawda, mam takie info w ktorejs z ksiazek o chorobach psow z lat 80tych ;) /

wiem, ze jestem idealistka pod tym wzgledem, ale dla mnie hodowla powinna byc selekcja osobnikow pod katem cech, ktore maja szanse byc przekazane nastepnym pokoleniom.

a prywatnie- bardzo podobaja mi sie ciete sznaucery, dogi, dobermany. ale wiem, ze nigdy swiadomie nie zrobie tego mojemu psu.

asia i forest bez ogona :cool3:

Posted

jo_ann, masz rację, dlatego właśnie we wzorcu jest napisane, że ucho ma być niekopiowane i sędziowie kopiowane ucho czy ogon powinni traktować jako wadę ;)

Jak jest, wiemy sami - nie tylko pod względem uszu czy ogonów - sędziowie nie znają wzorców...

Mógłbym się założyć, że 90% sędziów nie wie, jak powinien wyglądać [b]wzorcowo[/b] noszony ogon i, że w ogóle zmieniono wzorzec pod tym kątem...

Posted

O co Ci chodzi? Przeciez sam się zastanawiałeś, czy sędziowei wiedzą o zmianie wzorca dotyczacej ogona (dopisanie kształu)+ ucho naturalne, które było we wzorcu juz wczesniej. Co mają więc oceniać jak nie ma ogona i /lub uszu? Pies kopiowany jest więc teoretycznie niezgodny ze wzorcem.

Posted

[quote name='Agnieszka K.']O co Ci chodzi? Przeciez sam się zastanawiałeś, czy sędziowei wiedzą o zmianie wzorca dotyczacej ogona (dopisanie kształu)+ ucho naturalne, które było we wzorcu juz wczesniej. Co mają więc oceniać jak nie ma ogona i /lub uszu? Pies kopiowany jest więc teoretycznie niezgodny ze wzorcem.[/quote]

Bylo tez we wzorcu kopiowane ucho.Zreszta wciaz natrafiam na taka informacje czytajac wzorzec rasy..

Posted

[quote name='Agnieszka K.']Ale jest niezgodne z wzorcem? Tak czy nie;)?[/quote]

No wlasnie jak to jest z tym wzorcem..

[URL]http://www.dogomania.com/breeds/standards/fci/stand_schnauzer.shtml[/URL]

tu znalazlem we wzorcu,ze ogon tez moze byc kopiowany(sredniak p&s,black))
,Chodzi o wzorzec FCI,w UKC i AKC uszy i ogony mogoa byc kopiowane..

Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy']żyjemy w kraju należącym do FCI, wzorzec FCI jasno określa jak ma wyglądać ucho i ogon

[URL]http://www.fci.be/nomenclatures_detail.asp?lang=en&file=group2[/URL][/quote]

Wiem,ze FCI.Nawiazalem tylko do wczesniejszej dyskusji jakoby kopiowanie nie bylo we wzorcu..

Posted

Hmmm.... dobry pomysł z NDO dla psów kopiowanych. No bo skoro jest napisane we wzorcu, że ma być ucho i ogon naturalne, a ucha i ogona nie ma, czyli nie ma czego i jak ocenić.
Z drugiej zaś strony regulamin wystaw określa w jakich przypadkach taka ocena może zostać przyznana.
No i mamy typowy przykład błędnego koła. Zwłaszcza dodając inne już wielokrotnie przytaczane argumenty.

Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy']żyjemy w kraju należącym do FCI, wzorzec FCI jasno określa jak ma wyglądać ucho i ogon

[URL]http://www.fci.be/nomenclatures_detail.asp?lang=en&file=group2[/URL][/quote]

Wiem.ze FCI,bylo to w nawiazaniu do poprzednich postow o wzorcu..

Posted

Własnie o to błędno koło mi chodziło. Wzorzec określa, ze ucho i odon mają być, a jednocześnie nie ma zakazu wystawiania (w Polsce) kopiowanych psów.

Jeśli zaś chodzi o sytuację, w której pies otrzymije NDO - znam sędzinę, która oceniając sznaucery potrafi dać właśnie NDO za za krótką sierść - bo twierdzi, ze nie może ocenić szaty.

Maxxel, jeśli zaś chodzi o wzorzec - to on się zmienia, i mogłeś natrafić na stary.

Posted

[quote]
Maxxel, jeśli zaś chodzi o wzorzec - to on się zmienia, i mogłeś natrafić na stary.[/quote]

Wzorzec ktory podalem (okresla kopiowanu ogon..)wraz ze strona FCI jest na portalu dogomani.Byc moze strona jest nieaktualizowana na biezaco.Gdzie wiec moge znalesc aktualny wzorzec danej rasy??

Posted

[quote name='maxxel']Wzorzec ktory podalem (okresla kopiowanu ogon..)wraz ze strona FCI jest na portalu dogomani.Byc moze strona jest nieaktualizowana na biezaco.Gdzie wiec moge znalesc aktualny wzorzec danej rasy??[/QUOTE]
[url]http://www.fci.be/nomenclatures_detail.asp?lang=en&file=group2[/url]

Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy'][URL]http://www.fci.be/nomenclatures_detail.asp?lang=en&file=group2[/URL][/quote]

Dzieki,teraz znalazlem(trzeba bylo powtorzyc 2x..;) )
Dziwna sprawa z tym kopiowaniem i ocenianiem.No ,ale dzieki temu moj skrocony o ogon piechu bedzie mogl smialo startowac razem z ogoniastymi..