el ZAX Posted September 2, 2014 Posted September 2, 2014 Oto Kudłaty :) Wiek: ok. 4 lata Zaszczepiony, odrobaczony, zaczipowany Pies średniej wielkości, ma ok. 45 cm w kłębie, waży 15 kg. W schronisku przebywa od 16.04.2014 Jest bardzo radosny, choć jednocześnie spokojny. Potrzebuje dużo kontaktu z człowiekiem. Gdy widzi brak zainteresowania ze strony właściciela, robi się niecierpliwy i prosi o przytulenie merdając ogonem, kręcąc się przy nogach lub trącając nosem. Jego sierść wymaga dość czasochłonnego czesania i pielęgnacji. Lubi ludzi, ale z psami bywa różnie - w stosunku do niektórych zachowuje się agresywnie. Kontakt w sprawie adopcji: 517 580 360, piotr.sztela [at] xboxspot.pl Wkrótce pojawi się więcej zdjęć. Quote
el ZAX Posted September 13, 2014 Author Posted September 13, 2014 Swoją dłuższą nieobecność postanowiłem wynagrodzić psiakom (zapraszam również do Kity: dogomania.com/forum/topic/142728-kita-zaprasza/ ) dwugodzinnym spacerem. Pogoda była idealna - brak palącego słońca i jednocześnie ciepło. Pieski na początku pełne energii, potem już wyraźnie się zmęczyły :) W trakcie spaceru poćwiczyliśmy kilka komend, w szczególności proszenie - idzie im coraz lepiej :) . Zauważyłem, że Kudłaty lubi skakać na mnie, nawet gdy go w żaden sposób nie prowokuję - po prostu z radości, albo w celu hapsnięcia kiełbaski z saszetki ;) . Staram się go tego oduczyć stanowczym "nie wolno!" lub "nie skacz!". Po przyjściu do schroniska wyczesałem go, chociaż po otrzepaniu się jego sierść ponownie stawała się rozczapierzona... Ogólnie spacer można zaliczyć do udanych. Takie cuda wyczyniał :) Quote
el ZAX Posted October 8, 2014 Author Posted October 8, 2014 Ostatnio Kudłaty i Kita sobie pohasali po wybiegu :) . Okazało się też, że Kudłaty nie lubi wszystkich rodzajów smakołyków, a nawet nie przepada za kabanosami! Oczywiście z łaski zje, ale nie szaleje za tego typu przekąskami. Na szczęście parówki uwielbia :) . W miarę ładnie siada, prawie umie dawać łapę, choć wciąż jeszcze brakuje mu cierpliwości i często ładuje się z pyskiem prosto do saszetki albo do ręki w której trzymam smakołyk. Na szczęście wiem już jak na to reagować (thx Magda) - odwrócić się i odczekać minutę, a potem spróbować ponownie. Quote
maciaszek Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 http://s21.postimg.org/byepvml2f/IMG_1330.jpg - a jak ładnie waruje! Quote
el ZAX Posted November 23, 2014 Author Posted November 23, 2014 Po dłuższej przerwie mały update. Ponad miesiąc temu zacząłem uczestniczyć z Kudłatym w szkoleniu podstawowym. Dzięki temu psina zna polecenia "nos" (dotknięcie czubkiem nosa wystawionej dłoni), "siad" (również optycznie), czy "waruj". Choć oczywiście cały czas trzeba to powtarzać i ćwiczyć, żeby nie zapomniał tych komend. Czasami też mu się myli i waruje, gdy chcę, że podał łapę :) . Szkolenie jest dobre nie tylko dla psa, ale też dla opiekuna - często polega to na tym, że to człowiek uczy się, jak postępować ze swoim psem :) Mam nadzieję, że nie czytają tego pracownicy schroniska ;) . Ostatnio będąc na dłuższym spacerze, postanowiłem zaryzykować, a raczej zaufać moim pieskom, i puściłem je ze smyczy na dużej polanie. Ale oczywiście żeby się na to zdecydować, musimy być z naszym podopiecznym już trochę związani. I było warto, nie uciekały daleko. Wiadomo, po uzyskaniu wolności musiały się wyszaleć i kilka razy straciłem je z oczu, ale przybiegały, gdy zacząłem je wołać. Starałem się nagradzać takie zachowanie pochwałą i smakołykiem :) . Potem już biegały sobie wokół mnie. Uważam, że warto psy przyzwyczajać do życia bez ciągłej uwięzi, bo to pomoże im i przyszłym właścicielom podczas spacerów oraz zwykłego przebywania w domu - pies nie będzie szalał, gdy nagle zostanie spuszczony ze smyczy. Bardzo możliwe też, że Kudłaty ma zdecydowanie więcej niż 4 lata. Tak to niestety jest, że ciężko ustalić wiek psa powyżej 2-ch lat. Ale zdaniem Ani, która prowadzi szkolenia, patrząc na jego uzębienie i wąsy przy pysku może być starszy. Quote
Recommended Posts