adiiszek Posted August 22, 2014 Posted August 22, 2014 Witam, od 2 dni u mojej suczki zaobserwowałem na brzuchu owe 'coś'. Mała to często wylizuje, troszkę ją to chyba boli, bo podczas dotyku w to miejsce od razu obraca tam głowę. Wygląda to jak taki ludzki syfek z ropą w środku. Czy wiecie co to może być? Jechać z tym do weta czy czymś przemywać? [IMG]http://images67.fotosik.pl/108/dfbcbb73aa5f564egen.jpg[/IMG] Quote
adiiszek Posted August 22, 2014 Author Posted August 22, 2014 hmm...na początku była to tylko ranka, teraz pojawiła się w środku jakby ropka. A skąd ja mam wiedzieć czy to czyrak czy kaszak? Właśnie pytam się co to MOŻE być. :( Quote
adiiszek Posted August 22, 2014 Author Posted August 22, 2014 kaszak z tego co czytałem to guzek, czyrak to zapalenie mieszka włosowego... Mała nie ma tam ani włosków, ani nie jest to guzek - jest to płaskie...tak jakby ranka w środku z ropką, taki a'la syfek... Quote
vicvictoria Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 [quote name='adiiszek'] A skąd ja mam wiedzieć czy to czyrak czy kaszak? Właśnie pytam się co to MOŻE być. :([/QUOTE] Wiesz chyba o tym , że najlepiej zapytać o to weterynarza Quote
gagunia Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 To nie kaszak i nie czyrak , wygląda jak rozlizany zainfekowany syfek . Założyć psu kołnierz aby uniemożliwić lizanie -to ważne . 2-3 x dz wymyć rankę nakładając na rękę dużą ilość psiego szamponu ( ręka ma być śliska)spłukać i delikatnie dotykając osuszyć . Szampon , mydło (u ludzi ) wysusza , zasusza , dezynfekuje --to banalny ,prosty sposób ale bardzo skuteczny ,wielokrotnie sprawdzony na ludziach i psach . Nie stosować żadnych maści bo owe "zapychają" ranę uniemożliwiając dojście tlenu , który to jest niezbędny w gojeniu ran . Wybrać się do weta jeśli nie będzie poprawy po paru dniach . Quote
gryf80 Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 [quote name='adiiszek']Witam, od 2 dni u mojej suczki zaobserwowałem na brzuchu owe 'coś'. Mała to często wylizuje, troszkę ją to chyba boli, bo podczas dotyku w to miejsce od razu obraca tam głowę. Wygląda to jak taki ludzki syfek z ropą w środku. Czy wiecie co to może być? Jechać z tym do weta czy czymś przemywać? [IMG]http://images67.fotosik.pl/108/dfbcbb73aa5f564egen.jpg[/IMG][/QUOTE] chyba bardziej ja to swędzi.w momencie pojawienia się kolejnej zmiany albo powiekszenia obecnej udałabym się do weta-niech weżmie zeskrobine,poswieci lampa Wooda.... Quote
adiiszek Posted August 24, 2014 Author Posted August 24, 2014 Mieliście rację, mała przestała ową ''rankę'' wylizywać, częściej jej to przemywamy i można powiedzieć, że zaczerwienienie znika, a ranka się zmniejsza :) Dziękuję bardzo! Quote
Recommended Posts